לקראת הבחירות: שמים את בעלי החיים על המפה הפוליטית
טיפים:
1. בחרו נושא או שניים ותתמקדו בהם – נושא שחשוב במיוחד בעיניכם, או נושא שאתם מבינים בו יותר. למדו את החומר היטב.
2. תהיו ייצוגיים ומנומסים – אתם הפנים של התנועה לזכויות בעלי-חיים.
3. בפוליטיקה צריך להיות פרגמטיים – חפשו נקודות הסכמה ותיאחזו בהן. חפשו מכנה משותף ונסו לא להתעכב יותר מדי על מחלוקות ("אמנם לא נסכים על הכל, אבל תסכים/י אתי ש..."). אין טעם לקרוא לאיסור בחוק על אכילת בשר – צריך מטרות ריאליות.
4. נסו לאתר פעילים מרכזיים או ח"כים במפלגה שהנושא קרוב ללבם, להחליף טלפונים ולשתף פעולה.
5. דברו בביטחון – אנחנו כוח פוליטי! לישראלים אכפת מבעלי-חיים. לפי סקרים יש 4-5% טבעונים בישראל + 8% צמחונים – בערך מיליון ישראלים לא אוכלים בעלי-חיים, ורבע מהישראלים הפחיתו את צריכת הבשר. יש עוד מאות-אלפים שעדיין אוכלים בשר אבל מתנגדים להתעללות – זה קהל עצום שאכפת לו מבעלי-חיים והיום אין לו בית פוליטי.
6. כדאי להשתתף באירועים פוליטים – פאנלים, כנסים וכד' - ולשאול שאלה הנוגעת לבעלי חיים. חשוב שהיא תישאל בצורה מכבדת (לדוגמא: "בישראל יש קהל גדול שאכפת לו מבעלי-חיים, ונראה שבתחום הזה יש נתק בין הציבור הרחב לבין מקבלי ההחלטות. רציתי לשאול: מה עשית בקדנציה האחרונה למען בעלי חיים?").
7. איך מוצאים אירועים פוליטיים? מחפשים את הסניפים המקומיים של המפלגות שקרובות להשקפתכם, ושואלים על חוגי בית. עוקבים אחרי עמודי פייסבוק של פוליטיקאים. בודקים בלוחות אירועים - בתקופת בחירות פוליטיקאים מגיעים לפאנלים באוניברסיטאות, בתי-ספר או מתנ"סים ("שבתרבות"). בכל יום שלישי יאיר לפיד עורך וידאו-צ'ט עם גולשים (יש לשלוח שאלות מראש - פרטים כאן ובעמוד הפייסבוק של לפיד).
צעדים פוליטיים משמעותיים שיכולים להגביר את ההגנה על בעלי-חיים:
איסור מכירת כבד אווז
פיטום אווזים וברווזים זו התעללות מחרידה שנאסרה בישראל, וזה אבסורד להתיר מכירת מוצר שהייצור שלו לא חוקי - הרי לא סגרנו למפטמים ישראלים את העסק כדי להעשיר מפטמים בהונגריה. הצעת חוק לאיסור מכירת כבד מפוטם עשתה הרבה רעש בתקשורת, זכתה לתמיכה רחבה בכנסת ועברה בוועדת השרים לחקיקה, אבל נתקעה בגלל קומץ יבואנים ששכרו לוביסטים.
איסור מכירת פרוות
עבור כל מעיל פרווה הורגים עשרות בעלי-חיים, ולעתים אף פושטים את עורם בעודם בחיים. מעל 90% מהציבור הישראלי תומכים באיסור על מכירת פרוות, והצעת חוק הפרוות כוללת החרגה לצורכי דת ולא אוסרת על שטריימלים, כך שאין התנגדות מצד החרדים. אין תעשיית פרוות בישראל, כך שהחוק לא יפגע בתעשייה המקומית. הסיבה היחידה שהחוק לא עבר עד כה היא לחץ מצד תעשייני פרוות מחו"ל.
העברת סמכויות יישום חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות
קיים ניגוד עניינים מובנה בכך שמשרד החקלאות אחראי גם על קידום התעשייה החקלאית וגם על הגנת בעלי החיים שהיא מנצלת. לכן זה לא מפתיע שלאורך השנים שרי החקלאות עשו הכל כדי להכשיל כל יוזמה למען בעלי-חיים. דו"ח מבקר המדינה האחרון מציין ש-20 שנה מאז שהחוק נחקק, עדיין לא הותקנו תקנות שיאפשרו ליישם אותו בתחומים רבים. יש להעביר את סמכויות האכיפה והיישום של חוק צער בעלי-חיים למשרד ממשלתי אחר, כמו המשרד להגנת הסביבה. היועץ המשפטי לממשלה הצהיר על תמיכתו במהלך.
קידום מדיניות מזון בת-קיימא
ישראל צריכה לגבש מדיניות מזון ממשלתית, שתתחשב בהיבטים סביבתיים ובריאותיים ובבעלי החיים. המדינה מעבירה הרבה כסף לטייקונים של תעשיית הבשר למרות שזו תעשייה מזהמת שפוגעת לנו בבריאות. לפיד, בנט ושמיר הורידו את המכס על יבוא עגלים, ולמעשה נתנו מתנה לתנובה. התוצאה: יותר עגלים סובלים במסעות ימיים מאוסטרליה, אבל מחיר הבשר לצרכן לא ירד. לפיד גם העביר מיליונים לתעשיית החלב, כביכול כפיצוי על פתיחת השוק לייבוא. תעשיית החלב העשירה נעשית עשירה יותר, אבל המחירים לצרכן עדיין גבוהים. במקום תמיכה בתעשיות מזהמות ומתעללות, המדינה צריכה לגבש דרכים להוזיל פירות וירקות, דגנים מלאים, אוכל בריא ובר-קיימא.
איסור כליאת תרנגולות בכלובים
שורה של מדינות באירופה אסרו על כל סוגי הכלובים, כמה מדינות בארצות הברית אסרו על כלובים, קליפורניה אסרה אפילו מכירה של ביצים מכלובים. יש היום לולי מעוף, שהם חסכוניים בשטח והעלויות שלהם זהות לאלו של לולי כלובים. כדאי להבהיר את החסרונות של לולים ללא כלובים, למשל: "אני טבעוני/ת כי אין דבר כזה תעשיית ביצים הומנית, החופש בלולי 'חופש' הוא מאוד מוגבל, אבל מבחינת מה שאפשר לאסור בחוק, המינימום שבמינימום זה לאסור על כליאת תרנגולות בכלובים". איסור על כלובים יפחית משמעותית את הפגיעה ב-8 מיליון תרנגולות. עדיין יהרגו אפרוחים זכרים, ועדיין מדובר בלולים צפופים שהורגים בהם את התרנגולות בגיל שנתיים, אבל לפחות התרנגולות יכולות לזוז קצת ולא כלואות בכלובים. זו לא אופציה טובה, אבל היא פחות גרועה.