סחר בקופים בארצות-הברית
ב-12.7.2006 עברה בסנאט האמריקאי הצעת חוק, הכוללת איסור על סחר בפרימאטים למטרות ניצול כ"חיות מחמד" בין מדינות ארצות-הברית. ההצעה התקבלה פה-אחד ומעוררת תקווה רבה לצמצום מספר הפרימאטים הסובלים בשבי.
חמודים לזמן שאול
לאסונם של הפרימאטים (קופים וקיפופים), אנשים רבים חושבים שהם חמודים מאוד כשהם גורים. המדיה האמריקאית מעודדת דימוי זה על-ידי שימוש נרחב בגורי קופים, בעיקר שימפנזים, בפרסומות ובתחומים נוספים. אולם הגור גדל מהר. הוא חזק ואגרסיבי למדי מטבעו, ובסביבה מלאכותית, שאינה מספקת את צרכיו, הוא מתוסכל ולכן תוקפני במיוחד. אף מין של פרימאט אינו מבוית; בטבע, נשיכות הן חלק מהיחסים החברתיים, בעוד שבני-אדם רואים בנשיכות כאלה סכנה גדולה לעצמם. המדובר בקבוצת מינים דינאמיים מאוד, הזקוקים למרחבים גדולים ולאפשרויות טיפוס. מעטים מאוד מבין האנשים הפרטיים המחזיקים בפרימאטים, מסוגלים לספק תנאים כאלה. בנוסף לכך, הם זקוקים למזון מיוחד, וכמובן – לחברה של בני-מינם. בני-אדם אינם יכולים לשמש כתחליף נאות לחברת בני-המין, וקוף שגדל בין בני-אדם יתקשה להסתגל לחברת בני-מינו, במקרה שזכה בבגרותו לעבור למקלט. כל הקשיים הללו הופכים החזקת פרימאטים בידיים פרטיות לאכזרית בהכרח, ובמיוחד על רקע תוחלת החיים הארוכה שלהם: מינים שונים של קופים יכולים לשרוד 30 שנה בשבי, וקופי-אדם כגון שימפנזים עשויים להאריך חיים עד כ-60 שנה.גורת קפוצ'ין בלבוש אנושי בסביבה מלאכותית. הצילום על-ידי "בעלים" גאה באתר אמריקאי ל"חובבי" קופים (MonkeyZone).
אסונם של הפרימאטים
כתוצאה מהקשיים בהחזקת פרימאטים, הם סובלים מטיפול אכזרי במיוחד מידי "חובבי" קופים. המקרים הסמויים מן העין הם ענישה ההופכת להתעללות. מקרים נפוצים שמתגלים לעין חיצונית, כוללים לעתים קרובות קשירה בשרשראות וכליאה בתוך כלובי ברזל. ומכיוון שהכלובים יקרים – הם קטנים. יש המחזיקים את הפרימאט דווקא במוסך או במרתף, ללא מגע עם העולם החיצון. מנהג נפוץ אחר הוא עקירת השיניים של הפרימאט, למשל בקופים המנוצלים לסיוע לנכים. לאדם שנמאס לו להחזיק בפרימאט, אין אפשרויות רבות: מקלטי השיקום מעטים מאוד, וגני-חיות אינם נוטים לקבל חיות שגדלו בבתים פרטיים. רבים נפטרים מהקופים ומפקירים אותם בפינות-חי קטנות ומוזנחות, וחלקם אפילו מגיעים למעבדות ניסוי. כל אלה הם נתונים מארצות-הברית עצמה, אולם המצב שם הוא חוליה בתוך אסון עולמי. באפריקה נפוץ ציד קופים למאכל; האפריקאים אוכלים את הקופים הבוגרים, ואילו הגורים הופכים ל"תוצר-לוואי" רווחי של הציד. חלק מגורים אלו מגיע באופן בלתי-חוקי לארצות-הברית, עקב הדרישה לקופים כ"חיות מחמד".גורלו של קפוצ'ין מבוגר יותר. גם תצלום זה מתוך אתר "חובבי" קופים.
הצבעת הסנאט
לפרימאטים בארצות-הברית נפתחה אפשרות לעזרה: מסתמן סיכוי טוב לקבלת חוק פדרלי, שיגביל את המסחר בפרימאטים כ"חיות מחמד". ב-12.7.2006 עברה בסנאט פה-אחד הצעת "חוק בטיחות פרימאטים בשבי", הכוללת איסור על סחר בפרימאטים למטרות ניצול כ"חיות מחמד" בין המדינות בתוך ארצות-הברית (איסור על סחר בפרימאטים למטרות ניצול כ"חיות מחמד" בין ארצות-הברית למדינות אחרות קיים מאז 1975, אם כי לא נאכף היטב). ההצעה הוגשה ביולי 2005, במקביל להצעת חוק דומה בבית-הנבחרים, שצפויה לעלות בקרוב להצבעה שם. כדי להפוך לחוק, ההצעה צריכה להתקבל בשני הבתים ולעבור ערכאות נוספות; הדרך לקבלת החוק עודנה ארוכה, אם כן, אולם הצבעה פה-אחד לטובת חיות באחד הבתים הפדרליים היא אירוע נדיר מאוד בארצות-הברית, אשר מעורר אופטימיות רבה להמשך.קופים כ"חיות מחמד": בתמונה מגובבים כלובים וטינופת, ובכלוב העליון (שהוא למעשה מלכודת) ניתן בקושי לראות את זאק, קוף רזוס שהוחזק בקביעות בכלוב זעיר זה. הצילום נערך בפשיטה של שלטונות איווה בדצמבר 2004 על ביתו של אדם, שהחזיק שם יותר מ-90 חיות (Pet Monkey Info).
החוקים
וולטר הוא קוף ממין נדיר מאוד (White-collared mangabey) שנמצא במרץ 2003 מתרוצץ בשדה עם כלבים בטקסס (IPPL).
האינטרס האנושי
למזלם של הפרימאטים, הגדולים שבהם חזקים פי כמה מאדם, וגם הקטנים מסוגלים לפגוע קשה בבני-אדם בנשיכה. בין שלוש תת-הסדרות של הפרימאטים, ניתן למצוא חיות גדולות כגון למורים, קפוצ'ינים, מקוקים ושימפנזים. אמנם, מספר הנפגעים נמוך – דווחו רק כמאה פגיעות בעשור האחרון (שיעור הדיווח נמוך והמספרים האמיתיים גבוהים ודאי פי כמה). אולם פרימאטים עשויים גם להעביר לבני-אדם מחלות קטלניות כגון הרפס B, שחפת וסוג של אבעבועות. זהו כמובן גורם נוסף להצלחת יוזמת החקיקה. אנו מקווים לעדכן בקרוב על השלמת החקיקה.בארצות-הברית יש אנשים רבים, שמסוגלים לשלם הון תועפות על חיות בר כגון קופים, ובכך הם מעודדים את הסחר בהן. אחד מהם, מייקל ג'קסון, החזיק גן חיות שלם (הפסל שבתמונה: "מייקל ג'קסון ובאבלס", ג'ף קונס, 1988)
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art384.html
מקורות
"Laws and Legislation", "Testimonials", "Facts", Pet Monkey Info, accessed 14.7.2006. "Fact and Fiction: Monkeys and Apes as Pets”, HSUS, accessed 14.7.2006.
"HSUS Applauds the U.S. Senate for Unanimously Passing the Captive Primate Safety Act”, HSUS, 12.7.2006.
Beth Preiss, “Monkey Business: Captive Primate Safety Act Aims to Cap the Dangers of Primates as Pets”, HSUS, 29.7.2005.
"HSUS Applauds the U.S. Senate for Unanimously Passing the Captive Primate Safety Act”, HSUS, 12.7.2006.
Beth Preiss, “Monkey Business: Captive Primate Safety Act Aims to Cap the Dangers of Primates as Pets”, HSUS, 29.7.2005.