חוק חדש באוסטריה (2004)
ההסכמה
ב-27.5.2004, לאחר ישיבה בת חמש שעות של המועצה הלאומית האוסטרית ובהשתתפות כל המפלגות, התקבל פה אחד חוק רווחת בעלי-חיים חדש. החוק מגשים דרישות של משאל עם מ-1996, והוא כולל אפוא שיפורים רבים בהשוואה לחוק הקודם, אך יש בו גם כמה פשרות כואבות, תוצאה של מהלך מהיר ותקיף של איחוד החקלאים בישיבה כוללת שנערכה יומיים קודם לכן.
החוק החדש עדיין צריך לעבור הליך פורמלי נוסף – חתימת הנשיא – והוא ייכנס לתוקף ב-1.1.2005. הקאנצלר, וולפגנג שוסל, אמר שאוסטריה שולחת מסר ברור לאירופה ולעולם על כיבוד בעלי-חיים, והתחייב לקדם חקיקה דומה בכל האיחוד האירופי. לפניך עיקרי החידושים בחוק.
כלובים בתעשיית הביצים
האיסורים החדשים בתחום תעשיית הביצים הם ההישג הגדול ביותר של החוק החדש, ומן ההישגים החשובים בחקיקה העולמית לרווחת בעלים חיים. החוק אוסר על השימוש בכלובי סוללה בתעשיית הביצים החל מ-1.1.2009 ומקדים בכך בשלוש שנים את האיסור בכל האיחוד האירופי. כבר ב-1.1.2005 תיאסר הכנסת כלובים חדשים לשימוש, ולכן מדובר למעשה בהענקת ארבע שנות הסתגלות ללולנים.
החוק האוסטרי כולל שיפור דרמטי נוסף בהשוואה להוראות האיחוד האירופי; האיחוד מתיר שימוש ב"כלובים מועשרים" גם לאחר שנת 2012 – דהיינו כלובים מעט גדולים יותר מאלה המקובלים כיום, עם אבזרים מינימליים. "הכלובים המועשרים" מהווים שיפור דל מאוד בהשוואה לכלובי הסוללה. החוק האוסטרי אוסר להכניס לשימוש "כלובים מועשרים" לאחר 1.1.2005, ומתיר להשתמש ב"כלובים מועשרים" קיימים עד 2020. אומנם מדובר ב"תקופת מעבר" ממושכת להפליא, אך כיום קיימים רק חמישה משקים כאלה (סביר להניח שייבנו אחדים נוספים עד שנת 2005) וגם לקיומם נקבע מועד סיום. נושא "הכלובים המועשרים" נותר אפוא שולי למדי: עד שנת 2009 ייאלצו הלולנים האוסטריים לסלק את הכלובים מחיי הרוב המכריע של 7.5 מיליון התרנגולות שבמדינה. כיום, 75% מייצור הביצים באוסטריה מתקיים בלולי סוללה.
חיתוך איברים וקשירה
פשרות קשות בחוק הושגו בנושאים של חיתוך איברים וקשירה. בחקלאות נהוג חיתוך של זנבות, שיניים, מקורים וכן סירוס – כל אלה לעיתים קרובות וללא הרדמה. נהוגה גם קשירה מתמדת של יונקים גדולים. בטיוטות האחרונות לחוק דובר על תקופת מעבר משנת 2007 עד 2012 עד לאיסור על פרקטיקות אלה, אולם בישיבה שהתקיימה ב-25.5 הצליח איחוד החקלאים לשנות את הנוסח המבטיח, תחת איום שימוטט את פרויקט החקיקה כולו. האיסורים נדחו לשנת 2020 ונוספו פטורים מן האיסורים. למעשה, החוק החדש מתיר לקיים פרקטיקות שכבר נאסרו במספר מחוזות באוסטריה.
שיפורים ישירים נוספים
- שחיטה פולחנית (שחיטה כשרה וחלאל) תותר רק בבתי-מטבחיים רשומים, בנוכחות וטרינר. כמו כן, לאחר חיתוך גרונה של החיה תהיה חובה לגרום לה מיידית לאובדן הכרה. הוראה זו נועדה לצמצם את משך הגסיסה של חיות שנשחטו.
- שיטות אימון מכאיבות לכלבים – אסורות. מדובר בשיטות שנהוגות בידי המשטרה והצבא.
- אסור לסחור בחתולים ובכלבים בתוך חנויות חיות וגופים דומים. סעיף זה בחוק בא למנוע בעיקר את טלטולם של גורים, בידודם או השלכתם בין גורים זרים, והצגתם בחלונות ראווה.
- אסור הניצול של חיות בר בקרקסים.
שיפורים במערכות הפיקוח והאכיפה
הבירוקרטיה של מערכות הפיקוח והאכיפה זוהרת פחות מאיסורים מפורשים, אך לעיתים קרובות היא חשובה יותר. החוק החדש מביא שיפורים מכריעים למערכות הפיקוח והאכיפה של חוק רווחת בעלי-החיים האוסטרי:
- לפחות 4% מכלל "חיות המשק" במדינה חייבות להיבדק מדי שנה על-ידי רשויות הפיקוח. הבדיקות ייערכו ללא הודעה מראש.
- כל שיטה חדשה להחזקת בעלי-חיים ולטיפול בהם חייבת לעבור בדיקות ורישוי לפני כל שימוש מסחרי. הליך זה, שנערך לפי המודל השבדי, בא למנוע שימוש בשיטות חקלאיות הפוגעות בחיות, כגון כלובים מסוג חדש.
- המדינה, המחוזות והרשויות המקומיות מחויבים לתמוך כלכלית במערכות חקלאיות ידידותיות יותר לחיות, במחקר לשיטות ידידותיות יותר ובענייני הגנה על בעלי-חיים בכלל. הממסד חייב גם לקדם חינוך להבנה ציבורית טובה יותר של ענייני הגנה על בעלי-חיים, במיוחד בקרב נוער.
- המשטרה ותובע המדינה מחויבים לפעול בהתאם לסמכותם בכל מקרה שנודע להם על הפרת חוק רווחת בעלי-החיים.
- כל מחוז חייב למנות "פרקליט בעלי-חיים". הפרקליט יועסק בתמיכת הממשלה לתקופה של חמש שנים, ויש לו עצמאות מלאה בהחלטותיו. ל"פרקליט בעלי-החיים" זכות לקבל מידע בכל נושא משפטי הקשור בבעלי-חיים ובאפשרותו לבצע הליכים משפטיים להגנה על חיות.
- הממשלה תצטרך לפרסם דו"ח דו-שנתי על ההתקדמות בהגנה על חיות וכן תקציר של המשפטים שנערכו בענייני חיות.
- נוצרת ועדה להגנה על חיות, אשר מוסמכת להעריך את מצבן של החיות במדינה ולהמליץ לממשלה על שינויים בחוק. זהו סעיף עמום באופן יחסי, ובולטת בו גם ההוראה המשונה שמתוך 19 חברי הוועדה, רק אחד ימונה בהכרח לפי המלצת ארגונים להגנה על חיות.
- נקבעו קנסות במקרים של הרשעה בעבירות על החוק: 2,000 עד 3,750 יורו לעבירה "רגילה", 7,500 יורו לעבירה חמורה ו-15,000 יורו לעבירה חוזרת.
הכדור חוזר לידי הצרכנים
הנאומים בפרלמנט האוסטרי וההודעות לעיתונות עמוסים בהכרזות על האירוע ההיסטורי ועל הניצחון הגדול להומאניות ולדמוקרטיה האוסטרית. אולם הצלחת הרפורמה בתעשיית הביצים תלויה כעת בנכונות של הצרכנים האוסטרים לרכוש ביצים מתוצרת מקומית ולא ביצים שיובאו מכלובי סוללה בחו"ל.
כמובן, החוק האוסטרי מתקדם רק באופן יחסי לחוק במדינות אחרות. גם באוסטריה, חרם צרכנים על מוצרים מן החי הוא האמצעי היעיל ביותר לסייע לחיות.
פורסם במקור: זכויות בעלי-חיים השבוע 152, 28.5.2004.