ביום ה', 28.2.2013, בשעה 19:00, תתקיים פגישות היכרות עם אנונימוס
בתל-אביב. משך הפגישה כשעה וחצי, והיא מיועדת למבוגרים ולנוער מגיל 16 ומעלה
שמעוניינים להתנדב בעמותה. פרטים במשרד: 03-6204878 או בהרשמה http://anonymous.org.il/volunteer
אפליקציה לאיתור מנות טבעוניות
"Go Vegan": אפליקציה
למכשירי אייפון ואנדרואיד, המאתרת מנות טבעוניות במסעדות,
בטווח 5,000-250 מטר ממיקומו של המשתמש ברחבי הארץ. באפליקציה מידע
על אלפי מנות, והיא זמינה להורדה או לשימוש דרך הדפדפן בכתובת http://www.go-vegan.co.il
ערב פיצות טבעוניות וסנדוויצ'ים: ביום ה', 28.2.2013, בשעה
19:00, יתקיים בזנגביל ערב פיצות וסנדוויצ'ים טבעוניים, במסגרת
"המהטמה – בר טבעוני". הכניסה חופשית.
שוקחופשי: ביום ו', 1.3.2013, מ-11:00 עד 14:00, יתקיים בזנגביל
שוק קח תן, וינטאג' ויד שנייה. מוזמנים להעביר הלאה את כל מה שלא צריכים,
ולמצוא ולקחת דברים של אחרים. בבקשה לא להביא חפצים שיש בהם חומרים מהחי,
כגון עור. הכניסה חופשית.
השבוע נפתחה במוזיאון החברתי לאמנות עכשווית, 'על התפר' (רח' חיל
ההנדסה 4) התערוכה "בשר ודם" אשר "באה לבחון מקרוב את מערכת היחסים הקשה
המתקיימת בין בני-האדם וחיות אחרות, ולאתגר את מבקריה לגלות רגישות ולהביט
בפניה של מציאות אשר רובנו הגדול אינו מודע לה במידה ראויה." קטלוג התערוכה
כולל קטעים רבים ממיטב הספרות הביקורתית על יחסי אדם-חיה, לראשונה בתרגום
לעברית.
דרוש לאנונימוס
צוות החקירות של אנונימוס מחפש מתנדב/ת, איש שטח, מעל גיל 18.
לפרטים: info@anonymous.org.il
מערכי שיעור
למען בעלי-חיים
מורים, מדריכים ואנשי חינוך: הזמינו מאנונימוס חינם ערכה בנושא
זכויות בעלי-חיים – "לחלוק את העולם... עם כולם!" בערכה מערכי שיעור,
דפי עבודה, מצגות וסרטונים, לשיעורי העשרה ולשילוב במקצועות הלימוד: מדעים,
חברה ואזרחות, מורשת ישראל ועוד. info@anonymous.org.il
דוכני הסברה
טבעונים וצמחונים מעל גיל 15 מוזמנים לפעילות:
תל-אביב, חיפה, ירושלים ובאר-שבע: לאנונימוס דרושים
מתנדבים לדוכנים.
הפרוייקט מציע לכל המעוניינים להצטרף להזמנה משותפת במחירים מוזלים. 39
ש"ח לחולצה - או רק 20 ש"ח להדפסה על חולצה יד שנייה. פרטים נוספים בפייסבוק
דווחו
על פגיעה בחיות במשקים!
שמעתם על מתקן חקלאי שמתעלל בחיות? נתקלתם ברפת מזוהמת במיוחד? מדגרה
הקוברת אפרוחים במזבלה? התאכזרות לבעלי-חיים במהלך ההובלה או בשלב אחר בחייהם
בתעשיות המזון? דווחו לאנונימוס, גם בעילום שם. המידע עשוי לסייע לנו לחשוף
את ההתעללות באמצעי התקשורת ולהפעיל גורמי אכיפה.
חיתוך מקור הטלת מום כאמצעי התמודדות עם
ניקור בלולים
ב-17.2.2013 פורסם ב-ynet טור מאת
פעיל אנונימוס החושף תמונות שצולמו במדגרה ומתעדות כיצד חותכים
לאפרוחים את קצה המקור. חיתוך המקור הוא אמצעי מקובל בתעשיית
הביצים להתמודד עם ניקור הדדי בין העופות, הנגרם כתוצאה מתנאי הצפיפות
והלחץ בהם הם מוחזקים.
כאשר מתאפשר לתרנגולות לחיות על-פי העדפתן, הן נוטות לחיות בלהקות
קטנות, המונות כמה עשרות פרטים בלבד. בלולים המודרניים מצופפים יחד מאות
ואלפי עופות, הזוכים למרחב תנועה קטן מאוד. הלחץ הנפשי הנגרם לעופות כתוצאה
מתנאים אלו מתבטא לעתים קרובות בניקור הדדי – לעתים עד מוות.
בעיית הניקור מוחמרת גם בעקבות המחסור בגירויים עבור התרנגולות בלולים. באופן
טבעי, תרנגולות נוהגות לבלות חלק גדול מזמנן בחיטוט וניקור בקרקע, בחיפוש אחר
מזון. בלולים, בהם נמנעת מהן האפשרות לבטא את נטייתן הטבעית, הן פונות לפעולת
הניקור ההדדי. כך מסביר את התופעה מדריך שנכתב עבור חקלאים ב-1948:
"בעיית הניקור ומניעתו מעסיקה את מגדלי העופות מאז
שהתחילו לגדל תרנגולות בצורה האינטנסיבית החדישה. העובדה, שהניקור איננו
מופיע בעופות המוחזקים בשיטה האקסטנסיבית [המשק המסורתי הלא-מתועש], מלמדת,
כי הוא קשור עם גורמים הקובעים את האינטנסיביות... יש פה הרגל מדבק... כעין
מחלה על בסיס 'סוציאלי-פסיכולוגי', דוגמת התופעה הידועה אצל בני-האדם בשם
'בהלה המונית'...
[...] המיון הזואולוגי של התרנגולות, המונה אותן
בקהל הציפורים המחטטות, מעיד כבר, כי פעולת החיטוט היא אופיינית לה. אם
לוקחים מהתרנגולת את התוכן העיקרי של חייה, מעצבנים אותה באמת. זו היא הרעה
הנעשית לתרנגולת המוחזקת בלולים סגורים על רצפת רשת וטפחות בלי חצר. אין
לתרנגולות שום אפשרות לחטט ולנקר. אם בספרות המקצועית הישנה היה מדובר על
"שעמום" של העופות כסיבת הניקור, היה בזה מידה של אמת. לעומת זאת, נותן
הרֶפֶד [מצע סופג המונח על קרקע הלול] הגבוה לתרנגולת, אפשרות רבה מאוד
לפעולה האהובה עליה, ואנו רואים אותה עסוקה כל היום ב"עיבוד" הרפד. נוסף
לזה מסתיר הרפד העמוק את הרגליים, שהן לעתים החלק המעורר את יצר הניקור. הן
נפצעות לעתים על רצפת הרשת ובפרט בסוללות האימון או הפיטום. התרנגולות
בראותן את הדם הזב מפצע כזה הן מתחילות לנקר בו... כמו-כן נותן הרפד העמוק
לתרנגולת הזדמנות טובה ל'אמבטיית אבק'." ה. רטה, "בעיית הניקור בעופות", השדה למשק העופות, 1948, עמ'
142-143.
הניקור ההדדי עלול להביא לעלייה
דרסטית בשיעורי התמותה בלולים, ולגרום בכך לנזקים כלכליים משמעותיים ללולנים.
לעומת זאת, לשפר את תנאי המחייה של העופות במידה כזו שתמנע ניקור עד מוות –
לא משתלם כלכלית גם כן. כאמצעי למזער הנזק הכלכלי הנגרם מניקור, מבלי שיהיה
צורך לשפר את תנאי המחיה של העופות, פתחו הלולנים את הפתרון של חיתוך המקורים
– על-פי רוב באמצעות להב ברזל מלובן. החיתוך מתבצע ללא משככי כאבים ובהכרה
מלאה, בצורה הכרוכה בכאב רב לעופות. טענה בלתי-מבוססת שהייתה נפוצה בעבר היא
שקצה המקור אינו מכיל עצבים, ולכן חיתוכו אינו כרוך בכאב. הפעולה הושוותה
לעתים קרובות לקיצוץ ציפורניים. להנחה זו אין כל יסוד – החלק החיצוני של
המקור אמנם מכוסה ברקמת קרטין לא-רגישה, בדומה לציפורניים, אבל החלק הפנימי
של המקור עשוי מרקמה רכה, המכילה עצבים וכלי דם, ורגישה לכאב. חיתוך המקור,
אפוא, אינו דומה לקיצוץ קצה הציפורן, אלא יותר לגדיעת ציפורן שלמה.
ועדת בראמבל, ועדת
מומחים שמונתה על-ידי ממשלת בריטניה בשנת 1964, במטרה לבחון את הבעיות ברווחת
בעלי-חיים המתעוררת בעקבות תיעוש משק-החי, קבעה בנושא זה:
"אין כל בסיס פיזיולוגי להנחה שההליך דומה לגזיזת ציפורני
אדם. בין הקרטין לבין העצם יש שכבה דקה של רקמה עצבית רגישה מאוד, בדומה
למיטת הציפורן האנושית [ההיפוניכיום]. הלהב המלובן המשמש לקיטום מקור חותך
דרך קרטין, עצם ורקמה רגישה, תוך גרימת כאב עז."
הסבל הנגרם לאפרוחים ניכר גם בהתנהגותם בעקבות
החיתוך: בימים הראשונים לאחר חיתוך המקור ממעטים האפרוחים לאכול, והם נוטים
לסבול מהקאות במשך שבוע או שבועיים לאחר החיתוך. הפצעים הנגרמים כתוצאה
מהחיתוך עלולים לשוב ולהיפתח במהלך הניקור בשקתות ובאבוסים.בנוסף לכאבים
המיידים הנגרמים מחיתוך המקור, מחקרים מצביעים על כך שעופות קטומי-מקור
עלולים לסבול במשך כל חייהם מ"כאבי פנטום" – כלומר, כאבים הנגרמים מפעילות
מערכת העצבים של איבר קטוע.
פגיעות אלו קיימות גם במקרים בהם הקיטום מתבצע
באופן זהיר. גרוע עוד יותר מצבם של אפרוחים שהמקור שלהם נקטם בצורה גסה
ורשלנית – כשהוא קרוב מדי לנחיריים, או כשהוא מביא לצריבה או חיתוך
של הלשון, התכת החרטום או מעיכתו. אפרוחים עשויים כתוצאה מכך לסבול בקשיים
באכילה, בשתייה, ואפילו בנשימה, למשך כל חייהם. חיתוך זהיר ומדויק אמור למנוע
תופעות אלו, אך מכיוון שבשגרת העבודה במדגרות נחתכים מקוריהם של אלפי אפרוחים
מדי יום, תחת לחץ זמן, אין אפשרות מעשית להקדיש תשומת לב רבה לכל אפרוח, ולכן
לא ניתן למנוע מקרים של חיתוך רשלני.
תוצאה של חיתוך רשלני: תרנגולת
שהמקור שלה נחתך עמוק עוד יותר מהרגיל, בצורה הצפויה לגרום לה לקשיים באכילה,
בשתייה ואפילו בנשימה, למשך כל חייה
החיתוך מתבצע לרוב באפרוחים בני יומם, אך
מכיוון שהמקור עשוי לצמוח מחדש עם הזמן, לעתים מתבצע חיתוך נוסף גם בעופות
בוגרים. חיתוך המקור מקובל בעיקר בתעשיית הביצים. בתעשיות הבשר התופעה פחות
נפוצה, בעיקר משום שעופות המגודלים לבשר נשחטים לרוב לאחר שבועות בודדים מיום
בקיעתם ולא מגיעים לגיל שבו ניקור הדדי הופכת להיות בעיה חמורה. עם זאת, יש
מקרים בהם חיתוך מקור מתבצע גם בתעשיות הבשר: למשל, בחקירה סמויה שביצעה אנונימוס ב-2012
במדגרת רמית, המדגרה הגדולה בישראל לתרנגולי הודו לתעשיית הבשר, נחשפה
בין השאר התופעה של חיתוך המקורים של אפרוחי ההודו, המתבצע באמצעות מכונה
המחזיקה את האפרוחים תלויים מראשם.
איור מספרות חקלאית, הממליץ על
המיקום לביצוע חיתוך המקור. לתרנגולות מתעשיית הביצים, ההמלצה היא להסיר חצי
עד שני שליש מהמקור העליון ורבע מהמקור התחתון. לתרנגולים בתעשיית הבשר,
ההמלצה היא להסיר שליש מהמקור העליון. מתוך: Pracitcal Poultry Raising,
Peace Corps, 1981
גם ב"ביצי חופש"
בכתבה של יואב אבן על חיתוך מקורים, ששודרה בחדשות ערוץ 2
ב-2010, רואיין בעליו של משק ביצים המגדל עופות שלא בכלובים (ב"לול מעוף"),
תוך הסבר שבלולים בהם מוחזקים התרנגולות בתנאים טובים יותר, ניתן להימנע
מחיתוך המקור. הרושם שעשוי להתקבל בעקבות הראיון הוא שבגידול תרנגולות שלא
בכלובים, מקוריהן נשארים שלמים. למעשה, אין זה המצב. אמנם שיפור תנאי המחייה
של העופות אכן עשוי לשמש כאלטרנטיבה להתמודדות עם בעיית הניקור, אבל בפועל
ברוב המקרים גם בלולים ללא כלובים מחזיקים לרוב תרנגולות קטומות-מקור. ראשית
משום שגם לולים ללא כלובים רוכשים את האפרוחים שלהם מאותן מדגרות ענק המספקות
אפרוחים לכלל תעשיית הביצים, ומדגרות אלו חותכות את מקורי האפרוחים ללא הבחנה
לגבי הלולים אליהם הם צפויים להישלח. שנית, גם בלולים ללא כלובים מוחזקות
לול "חופש" בצפון הארץ. גם בלולים ללא כלובים, התרנגולות קטומות-מקור
התרנגולות, על-פי רוב, בתנאי צפיפות ומחסור בגירויים סביבתיים העלולים להוביל
להתפרצויות של ניקור. אמנם התנאים בלולים ללא כלובים הם שיפור עצום ביחס
לגידול עופות בכלובים, בהם בקושי
ניתן להם מרחב תנועה בכלל, אך גם הם רחוקים מלהיות טובים, ועדיין מדובר
במשקים המחזיקים עופות בצפיפות גבוהה הרבה יותר מאשר באופן גידול מסורתי של
עופות, כפי שהתקייים לפני תיעוש משק-החי (ובוודאי בצפיפות גבוהה הרבה יותר
מזו שעופות מעדיפים לחיות בה
באופן טבעי).
חדשות
הארץ
ניסויים מטעים. בכתבה "עכברי
המעבדה לא תמיד אומרים את האמת" (הארץ, 15.2.2013) מדווח דן אבן על מחקר
בן עשר שנים, המתפרסם בכתב העת PNAS של האקדמיה הלאומית למדעים בארצות הברית,
המבקר את חוסר האפקטיביות בהסקת מסקנות לגבי בני-אדם על-פי ניסויים בעכברים:
" לפי ממצאיו, מיליארדי דולרים הושקעו עד כה בפיתוחים המבוססים על מודלים
שגויים. [...] לטענתם, בעת האחרונה מתברר כי ככל הנראה המנגנונים הגנטיים
והביולוגיים בבני אדם ובעכברים שונים באופן משמעותי ומעמידים בספק את ההכרח
לעבור ניסוי בעכברים כשלב בפיתוח טיפול רפואי חדש." הכתבה מזכירה גם מחקר
ישראלי שהצביע על חוסר האפקטיביות של ניסויים בעכברים בפיתוח תרופות
פסיכיאטריות.
הארץ בשר
סוס. בטור "לאהוב סוס, לאכול פרה" (הארץ, 19.2.2013) מתייחסת רחל
טל-שיר לשערורייה שפרצה באירופה בעקבות הגילוי שבשר סוסים נמכר בתור בשר בקר,
ומבקרת את הצביעות שבזעזוע המוסרי מאכילת סוסים, תוך התעלמות מכך שייצור בשר
בקר כרוך בלא פחות (ולעתים אף יותר) אכזריות כלפי בעלי-חיים.
ynet
כשרות. בכתבה "פרה פרה:
רות ומאבקה על השחיטה הכשרה" (14.2.13) מספרת גילית חומסקי על מאבקה של
רות קוליאן, סטונדטים למשפטים חרדית, להביא לשלילת הכשרות ממוצרי הבשר של
משחטת "אדום אדום" של תנובה, בעקבות ההתעללות שנחשפה במקום בתחקיר ששודר בכלבוטק
לפני כחודשיים.הרב הראשי לישראל, יונה מצגר, בחן בעקבות התחקיר את
האפשרות להסיר את הכשרות ממשחטת "אדום אדום", אך פסק כי למרות שהמשחטה פעלה
בניגוד להלכות צער בעלי-חיים, לא בוצעו בה עבירות הנוגעות לכשרות, ולכן אין
בסמכותה של הרבנות לשלול את ההכשר שניתן למשחטה. על אף עמדתו
של הרב מצגר, מספר רבנים אליהם פנתה קוליאן פסקו כי יש
בעבירות על הלכות צער בעלי-חיים די בכדי לשלול את הכשרות
מהמשחטה.
תזונה ומתכונים
נענע 10
סידן. בטור "כך תצרכו סידן
בתזונה טבעונית" (12.2.13) סותרת כרם אביטל את הטענה
הפופולרית על-פיה מוצרי חלב הם מקור הכרחי
לאספקת סידן, ומפרטת על מזונות מהצומח המהווים מקורות
טובים לסידן.
ynet
דגנים. בטור "כל הסיבות:
למה בריא לאכול קינואה וכוסמת" (12.2.13) סוקרת נירה אורלנד את תכונותיהן
של המינים השונים של קינואה וכוסמת, ערכיהן התזונתיים וטיפים להכנתן.
רחוב רזיאל 6, תל אביב יפו,
ימים א' עד ה' שעות 09:00 - 19:00, יום ו' 09:00 - 13:30 http://zendegi.co.il
זנדגי היא חנות נעליים
הפועלת בתל-אביב, שנוסדה בשנת 2008 ומייצרת נעליים איכותיות בעבודת יד, תוך
שימוש אך ורק בחומרים ידידותיים לסביבה שאינם מהחי – ביניהם כותנה אורגנית,
כותנה ממוחזרת, צבעים טבעיים, שעם וגומי ממוחזר. בשנת 2010 הועבר מערך הייצור
של הנעליים לארץ, במטרה להפחית את העלויות הסביבתיות הכרוכות
בייבוא.
כיום מציעה החנות 23 דגמים של נעלי נשים ו-11 דגמים של נעלי
גברים, במגוון רחב של צבעים ומידות, ובטווח מחירים של 810-330 ש"ח.
סקרה: קיטי אורן
מערכת זכויות בעלי-חיים השבוע: דדי
שי (עורך), כנען עוזיאל, עידן
סוייר