ביום ב', 4.6.2012, בשעה 20:00, תתקיים פגישות היכרות עם אנונימוס במשרד
העמותה בתל-אביב. משך הפגישה כשעה וחצי, והיא מיועדת למבוגרים ולנוער מגיל 16
ומעלה שמעוניינים להתנדב בעמותה. פרטים במשרד: 03-6204878
בשבת,
2.6.2012, בשעה 18:00, תתקיים במסעדה הטבעונית בודהה בורגרס (רח' יהודה
הלוי 21) סדנת בישול עיונית בהנחיית אריה
רווה. בתוכנית: מקורות מידע, מוצרי גלם טבעוניים שימושיים והנחיות
להכנת מנות בודהה בורגרס, כולל טעימות. השתתפות: 30 ש"ח. להרשמה
ביום ו',
8.6.2011, בשעות 13:00-10:00, תתקיים במסעדה הטבעונית "טעם
החיים" (רח' בן-יהודה 43) סדנת בישול טבעונית. בתפריט: שווארמה מוקפצת
עם ירקות, שעועית ירוקה עם גזר, ואגרול עם רוטב חמוץ מתוק. מחיר: 200 ש"ח.
הרשמה מראש בטל': 03-5168906 או 054-7238503.
כנס תזונה ובישול בריא בגבעתיים
בימים ה'-ו', 1.6.2012-31.5.2012,
יתקיים בתיאטרון גבעתיים כנס תזונה ובישול בריא, בהפקת הוצאת ספרי הבריאות
"פוקוס" ופורטל התזונה Eatwell. בתוכנית 15 הרצאות וסדנאות, ועלות כל אחת מהן
49-33 ש"ח. הרשמה מראש בטל' 03-7325340 (שלוחה 2). לתוכנית הכנס
שמעתם
על מתקן חקלאי שמתעלל בחיות? נתקלתם ברפת מזוהמת במיוחד? מדגרה הקוברת
אפרוחים במזבלה? התאכזרות לבעלי-חיים במהלך ההובלה או בשלב אחר בחייהם
בתעשיות המזון? דווחו לאנונימוס, גם בעילום שם. המידע עשוי לסייע לנו לחשוף
את ההתעללות באמצעי התקשורת ולהפעיל גורמי אכיפה.
עתירה לבג"ץ נגד התעללות בחזירים מקץ עשר שנות סחבת
במשרד החקלאות
בישראל נשחטים יותר חזירים מאשר בני בקר, אולם אין שום הגבלה או
פיקוח על תנאי החזקתם. אנונימוס ותנו לחיות לחיות עתרו השבוע (20.5.2012)
לבג"ץ בדרישה להתקין תקנות להגנת החזירים מתוקף חוק צער בעלי-חיים. העתירה
מבקשת לאסור על כליאת חזירות הרות ומיניקות בכלובים שלא מאפשרים תזוזה, וכן
על חיתוך השיניים והזנבות של חזירים בני יומם. זאת עשור לאחר שמשרד החקלאות
גיבש המלצות בנושא, אך הקפיא אותן בלחץ בעלי החזיריות.
עמותות "אנונימוס לזכויות בעלי-חיים" ו"תנו לחיות לחיות" עתרו לבג"ץ
בבקשה לצו על תנאי שיורה למשרד החקלאות לנמק מדוע לא יותקנו תקנות שיקבעו
כללים מינימליים להגנת חזירים מתוקף חוק צער בעלי-חיים. העתירה
מפרטת שורה של פרקטיקות אכזריות המתקיימות בתעשייה הישראלית ונאסרו במדינות
מתקדמות, כגון:
כליאת החזירות ההרות והמיניקות בתאי ריסון שאינם מאפשרים כל תזוזה,
לעתים אפילו קימה או התהפכות. ההשלכות של הכליאה המשתקת על חיי החזירות הן
הרסניות, וכוללות, בין היתר, ניוון גופני מתסכל, פציעות משפשוף חוזר בסורגי
המתכת, דיכאון ואף סימני שיגעון ("התנהגות סטריאוטיפית"). כמו כן, בהיעדר
תזוזה מעדיפים המגדלים להחזיקן תמיד מורעבות, כדי שלא
ישמינו.
חיתוך שיניים וזנב של גורי חזירים, הנהוג כאמצעי להתמודדות עם התוקפנות
והאלימות שהחזירים מסגלים להם עקב תנאי הכליאה הקשים. חיתוך השיניים
והזנב מתבצע ללא משככי כאבים.
הסירוס נועד אף הוא להפחית מחיוניותו של החזיר (וכן לגרום לו להוסיף
שומן במהירות ולמנוע "ריח לוואי" אופייני בבשרו) וגם הוא מתבצע ללא הרדמה
או אלחוש.
סרטון
המתעד את הפגיעות הנפוצות בחזירים
במשקים בישראל
"מהאופי החברתי של החזיר, והאינטליגנציה הגבוהה שלו, נובעים גם
צרכים מיוחדים" נכתב בעתירה. "תנאי הגידול הטיפוסיים בדירי חזירים בישראל
מתעלמים מאלו. הם מתאפיינים לא רק בפרוצדורות הכרוכות בכאב חריף, אלא גם
בבידוד חברתי ובעיקר בכפייה של חוסר מעש ושממון, עד כדי אי-אפשרות להזיז את
הגוף וחסך מוחלט בגירויים".
חזירה בתא ריסון. צולם בקיבוץ להב
חוק צער בעלי-חיים מחייב את משרד החקלאות להתקין תקנות להגדרת אופן
יישומו של החוק בתחומים שונים, וביניהם החזקת חזירים. בעקבות עתירה לבג"ץ
שהגיש ח"כ לשעבר אברהם פורז ב-1999 הוקמה ועדה לבחינת הנושא שהגישה את
המלצותיה בשנת 2003, אולם ההמלצות לא יושמו. בעתירה הנוכחית, שהוגשה על-ידי
עורכי הדין יוסי וולפסון, מיכאל ספרד וכרמל פומרנץ, נמתחת ביקורת קשה על
ה"סחבת" בהתנהלות משרד החקלאות:
"ח"י שנים חלפו מאז חקיקת חוק צער בעלי-חיים, ועשור חלף מאז החל משרד
החקלאות לשקוד על התקנת תקנות בנוגע לגידול חזירים. ומה שמאפיין את עבודת
המשרד איננו שקידה אלא סחבת. פעם מדובר באי-עשייה גרידא; פעם בקבורתן של
המלצות שכבר הונחו על שולחן המשרד; פעם בהמתנה ל'תכנית עבודה'. ומשמחדשים
את העבודה בנושא, אין מתחילים במקום בו הפסיקו אותה לפני עשור, אלא מקימים
ועדה חדשה. ומשהוקמה הוועדה החדשה, עבודתה מתארכת. ואמתחתו של המשרד עוד
מלאה בסיבות ועילות למשוך את הקץ והיד עודה נטויה".
בעולם בשנים האחרונות מתחזקת בעולם מגמת
החקיקה להפחתת הפגיעה בבעלי-חיים בתעשיות המזון מן החי, ובכלל זה תעשיית בשר
החזיר. האיחוד האירופי אסר כבר ב-2003 על כליאת חזירות הרות ומיניקות בתאי
ריסון, וחקיקה בנושא התקבלה גם ב-8 מדינות בארה"ב. במקביל החלו תאגידי מזון
לאמץ תקנים וולונטריים בתחום, עקב חשיפות בתקשורת של צילומים המתעדים את
הפגיעה בבעלי-חיים במשקים. כך לדוגמא, בחודש שעבר הודיעה ברגר קינג כי תדרוש מספקיה
להפסיק להחזיק תרנגולות וחזירות הרות בכלובים צרים. בכך הצטרפה ברגר קינג
למקדונלד'ס, וונדי'ז, קומפאס (תאגיד הקייטרינג הגדול בארה"ב) וחברות נוספות
שהודיעו לאחרונה על מהלכים דומים. לפני כשבועיים הודיעה גם רשת הסופרמרקטים
הגדולה בארה"ב Safeway
כי תדרוש מספקיה להפסיק את כליאת החזירות בכלובים.
רקע: סחבת בתקנות להגנת חזירים
במשקים ביולי 2002 מינה מנהל השירותים הווטרינריים ועדה
לגיבוש תקנות לביצוע חוק צער בעלי-חיים בתעשיית החזירים. אנונימוס העבירה
לוועדה עמדה מפורטת שכללה את עיקרי הנקודות המחייבות התייחסות וטיפול על-ידי
התקנות. באוקטובר 2003 נשלחה לכל הגורמים הרלוונטיים הודעה לפיה הוועדה
"סיימה את עבודתה והגישה את המלצותיה". אל המכתב צורפה טיוטת התקנות, וכן
הובהר כי "המעוניינים להעביר את הערותיהם לתקנות המוצעות מתבקשים לעשות כן עד
לתאריך 30.12.2003".
בדצמבר 2003 שלחה "אנונימוס" מכתב למשרד החקלאות, בו הבהירה כי
תקנות החזירים בסוגיות מסוימות עדיין אינן ראויות, ויותר משהן מגוננות על
רווחתם של בעלי חיים הן מחפות על המגדלים המבקשים להנציח תנאי מחייה מחפירים.
כך למשל, התקנות מתירות למעשה את הנוהג הנפסד והמיותר של "חיתוך החזרזיר מכל
הכיוונים". הנוהג כולל סירוס, חיתוך שיניים, חיתוך זנב וחיתוך אוזניים
המבוצעים בסיטונות וכלאחר על-ידי עובדים חסרי הכשרה תוך גרימת נזקים וכאבים
קשים.
חיתוך שיני גור חזירים. צולם במשק חזירים
באעיבלין
התקנות מנוסחות כך שבאופן הצהרתי ייראו חלק מהחיתוכים כאילו נאסרו,
אך ההיתר לבצעם "במקומות בהם יש תופעה של תוקפנות וכרסום זנבות ואוזניים" –
כלומר בכל מקום שבו מצופפים חזירים לגידול מסחרי – הופכת אותן לעלה תאנה
גרידא. לא זו בלבד, אלא שלשיקול דעתו של תעשיין-החזירים נמסרת ההחלטה מתי
(וכיצד) לחתוך בגוף החזירים (כפי שהיה נהוג ממילא עד כה). התקנות אף מסתפקות
ב"המלצה" (חסרת משמעות משפטית) להשתמש בחומר הרדמה או אלחוש, במקרה שבו יבחר
(כצפוי) להמשיך לחתוך חזירונים כבעבר. התקנות אף נמנעות מדרישה ברורה לשימוש
בחומר מאלחש כלשהו, ומסתפקות בדרישות חסרות משמעות לשימוש ב"כלי חד" וב"אמצעי
חיטוי" (שבהם נעשה שימוש ממילא משיקולים מסחריים).
ברוח דברים אלה, נכללו במכתב הצעות קונקרטיות לשיפור התקנות כך
שיוכלו לממש את מטרת החקיקה הראשית (איסור התעללות) ובעיקר – להבטיח את
מימושה בפועל (נהלי אכיפה).
אולם אפילו תקנות המקנות הגבלות מזעריות אלה נגנזו בלחץ תעשייני
החזירים. כל ניסיונות אנונימוס לקדם את התקנות מאז ועד הגשת העתירה,
במשך עשר שנים, נכשלו. כך למשל פנה עו"ד אורון שוורץ ביולי 2007 מטעם
אנונימוס במכתב לד"ר בן דב, שבו מבוטא תסכולנו לנוכח התעלמות משרד החקלאות
מכל הפניות בנושא. כותב עו"ד שוורץ:
"כיום [2007] טרם הותקנו תקנות גידול חזירים בישראל, וזאת חרף
העובדה כי כל המהלכים הדרושים לצורך כך הושלמו בשנת 2003. השתלשלות הדברים
כפי שיוצע במסמך מצביעה על מסקנה אחת לפיה התנהלות זו, הנה בלתי סבירה
בעליל ואינה עומדת בכל אמות מידה של מנהל תקין. [...] מצב זה גורר סבל קשה
לבעלי החיים, בלתי מידתי, בלתי הומאני, והעולה לעתים עד ליצירת אחריות
בפלילים על-פי חוקי צער בעל חיים וחוק העונשין".
סדנת היכרות עם טבעונות
ברנדט באור
ביום רביעי (23.5.2012) ארגנה אנונימוס סדנת היכרות עם
טבעונות. לאחרונה יותר ויותר אנשים נחשפים לטעמים המוסריים למעבר לתזונה
טבעונית, ולמידע רב בנושא. הסדנה באה לתת מענה לאנשים המעוניינים במעבר
לטבעונות, אך אינם יודעים כיצד לבצע אותו. ניקול קריצין, ממארגנות האירוע,
מסבירה:
"לאחרונה אנחנו נתקלים
בשינוי מדהים באווירה. רק לפני כמה שנים טבעונות נתפסה כמשהו חשוד מבחינה
בריאותית. היום לא מעט אנשים מכירים מצוין את הסיבות לעבור לטבעונות,
ויודעים שזה עדיף להם ולכדור הארץ ולבעלי החיים במשקים התעשייתיים – ובעיקר
מתקשים לשנות הרגלים ומתקשים עם שאלות מעשיות כמו מה לשים בסנדוויץ', מה
לאכול בחוץ, או איך לשלב טבעונות עם ספורט או דיאטה."
הסדנא תוכננה במקור במתכונת מצומצמת, המיועדת
לכ-15-20משתתפים. לאור הביקוש הרב הורחבה הסדנא והותאמה ל- 90 משתתפים.
נרשמים רבים נוספים הועברו לרשימת המתנה לסדנאות דומות שיתקיימו בעתיד.
סנדאות נוספות מתוכננות כעת גם בירושלים ובחיפה.
תום סיוון מרצה. צילום: אלוף שרף
את החלק הראשון של הערב העבירה תום סיוון, בעלת "בלוג הבישול הטבעוני
המודולרי", כותבת קבועה במדור "שני צמחוני" של
ynet ואם לתינוקת טבעונית. חלק זה הסברים שונים על התפריט הטבעוני הסטנדרטי,
פירוט לגבי קבוצות המזון והיכרות עם מגוון מוצרים. בחלק זה העבירו המדריכים
בין החניכים קטניות ודגנים מסוגים שונים, חלבון סויה בצורות וטעמים שונים,
אריזות של סייטן, קציצות עדשים ואוקרה של טבע דלי, ארוחות מוכנות על בסיס חלבון סויה של
שפעמן וגבינה צהובה טבעונית של טופו יפני. ניתנו גם טעימות של מעדני סויה
וחלב סויה בטעמים שונים. סיוון אף לימדה את המשתתפים להכין חביתת
קמח חומוס, על פי המתכון שבבלוג שלה, וענתה על שאלות שונות, למשל, בנושא
הדבקת מאפים ללא
ביצה, בניית תפריט טבעוני עתיר חלבון, או איך למצוא אוכל טבעוני מוצלח
כאשר סועדים בחוץ.
חביתת קמח חומוס עם פטריות ובצל, שהוכנה בסדנה. צילום: אלון שרף
בחלק השני של הערב הוגשה ארוחת ערב טבעונית, שכללה מנות
חמות: סוירמה (פתיתי סויה מטוגנים עם בצל וירקות), המבורגרים וקציצות,
אצבעות שניצל סייטן, חמין
צמחוני, עדשים שחורות, סושי, סלט לוביה קר, סלט קינואה, פטריות יער
ושקדים ואנטיפסטי, ולקינוח הוגשו עוגות שוקולד, פאי תפוחים, כדורי שוקולד ובננות עם
רוטב מייפל.
הערב נסגר בהרצאה מפי כרם אביטל, בעלת B.Sc במדעי התזונה,
המשלימה בימים אלו את התמחותה כתזונאית קלינאית. בהרצאתה הסבירה אביטל כיצד
לבנות את התפריט הטבעוני בצורה בריאה ומאוזנת. הוצגו היתרונות הבריאותיים של
תזונה מהצומח, עמדת ארגון
התזונה האמריקאי בנושא, הסברים מפורטים לגבי חלבון, ברזל, סידן
ואומגה 3, וכן הוסבר מדוע אין לחשוש מצריכה של סויה על
בסיס קבוע.
חדשות
mynet (קיבוץ) תעשיית
החלב. בכתבה "'חרטה'
מקיבוץ סעד היא אלופת הפרות" (24.5.2012) מדווחת שובל גבע על "הכתרתה" של
הפרה שייצרה את הכמות השנתית הגדולה ביותר של חלב. תפוקת החלב הגבוהה היא
תוצאה של הרבעה בררנית,
המעוותת את התכונות הגנטיות של הפרות, תוך כדי פגיעה בבריאותן והגדלת הסיכון
לבעיות כגון דלקות עטינים וקשיים בהליכה וביציבה.
nrg מעריב חזיריות
מזהמות. בכתבה "איום:
לסגור את המים ל-200 אלף חזירים" (21.5.2012) מדווחת עדי חשמונאי על
דרישה של רשות המים לסגור את אספקת המים לחזיריות, בעקבות זיהום ממי התהום
הנגרם מתעשיית החזירים. ההצעה, הצפויה להביא למוות בצמא של חזירים, נבלמה
על-ידי צו מניעה של בית הדין למים.
nrg מעריב נטישה.
הכתבה "טירוף הארי פוטר חלף, מאות ינשופי מחמד ננטשו" (23.5.2013)
מדווחת על גל של נטישת ינשופים בבריטניה. רכישת ינשופים כ"חיות מחמד" הפכה
להיות פופולרית בעקבות סדרת סרטי "הארי פוטר", אך לאחר שהאופנה חלפה והטיפול
בינשופים התברר כתובעני מדי, מאות ינשופים ננטשו בניגוד לחוק.
תזונה ומתכונים
קופת חולים כללית צמחונות ובריאות.
בכתבה " מי
אמר שצריך בשר? 4 מיתוסים על צמחונים" (20.5.2012) מפריכה נטעחן ליבנה
טענות נפוצות נגד צמחונות, ומונה יתרונות בריאותיים של תזונה צמחונית.
חדשות 10 נוער
צמחוני. בכתבה "לא רק בשבועות:
צמחונים נמנעים מבשר כל השנה" (27.5.2012) מספרת רעות מישור על
הפופולריות הגוברת של צמחונות בקרב בני נוער, ומראיינת את התזונאית יעל דרור,
המאשרת: "אין בעיה להיות צמחוני ולקבל תזונה מאוזנת, כל עוד אתה מקפיד על
הכללים החשובים: מאיפה יבואו החלבונים, כמה פחמימות יהיו, הוויטמנים,
המינרלים."