תלייה בהכרה
מאיפה מגיע רוב בשר הבקר שנמכר בישראל? תחקיר חוצה-מדינות בדרום אמריקה, במשחטות המייצאות בשר "כשר" לישראל, חושף שימוש בשיטה שבה תולים את בעלי החיים באכזריות מרגליהם באוויר בעודם בהכרה מלאה. זאת על אף שהשיטה הוצאה משימוש בישראל והרבנות התחייבה להפסיקה.
תחקיר משותף של עמותת אנונימוס לזכויות בעלי-חיים והארגון הבינלאומי PETA, בסיוע עמותת "תנו לחיות לחיות", חושף התעללות חמורה בפרות הנשחטות בדרום אמריקה, בבתי-מטבחיים המשווקים בשר "כשר" המיוצא לישראל. תחקירני הארגונים טסו לתעד את ההתרחשות היומיומית במפעלי הענק בדרום אמריקה, שמרבית בעלי החיים שנשחטים בהם מיועדים לייצוא למדינות שונות, וביניהן ישראל. הממצאים המרכזיים לפניכם - והתמונות קשות לצפייה:
1. תלייה בהכרה
הצילומים חושפים כי במשחטות נעשה שימוש בשיטה המכונה "תלייה בהכרה" (השיטה ידועה גם בכינוי shackle and hoist, מילולית: כבילה והנפה). העובדים קושרים שרשרת סביב אחת מרגלי הפרה, מושכים ומפילים אותה, שוחט חותך את צווארה, ומיד לאחר מכן תולים את הפרה מהרגל וממשיכים לחתוך ולעבד את גופה, בעודה בהכרה מלאה.
לעתים ראשה מוטח ברצפה בחוזקה. בעלי החיים גוססים באיטיות בעודם מתפתלים בכאב, מנערים את ראשיהם ומביטים לצדדים בעיניים פקוחות.
2. ריסון: קרס חד בנחיריים, קילשון בצוואר
לעתים העובדים מחשמלים את הפרה בשוקר חשמלי כדי לזרזה.
כדי שהפרה לא תזוז, העובדים מותחים לאחור את ראשה באמצעות מכשיר מתכת דמוי קלשון, ומשתמשים בוו בעל קרס חד שמוחדר לנחיריים ולעתים לפה.
3. דוקרן בעורף
לאחר השחיטה, כשהפרה תלויה מרגלה ועודה בהכרה, הפועל חותך בעורף הפרה ותוקע בו דוקרן כדי לנתק את חוט השדרה – פעולה אכזרית הגורמת לשיתוק אבל לא לאבדן הכרה.
מומחית: בעלי החיים נותרים בהכרה
ד"ר טמפל גרנדין, מומחית עולמית לרווחת בעלי-חיים, צפתה בצילומים וקבעה שבעלי-החיים נותרים בהכרה לאחר השחיטה, בעודם תלויים ומתפתלים בייסורים, גם לאחר השימוש בדוקרן המנתק את חוט השדרה.
"המפעלים הללו חייבים להפסיק לתלות על הפס בעלי-חיים בהכרה מלאה", כותבת פרופ' גרנדין, ומותחת ביקורת חריפה גם על שיטת הריסון, גורמת כאב עצום, והיא אכזרית במכוון.
התחקיר: צילומים מ-4 מדינות
ב-2015 ייבאה ישראל כ-66 אלף טון בשר בקר, שמהווה קרוב ל-60% מהבשר ששווק בישראל באותה שנה, ורובו מגיע מדרום אמריקה. כ-40% מבשר הבקר שנצרך בישראל מגיע מפרגוואי, המוקד המרכזי של התחקיר. מרבית הצילומים תועדו בבית המטבחיים Frigochaco בפרגוואי, שמשווק את תוצרתו בישראל ליבואן "נטו". חלק מהבשר אף זוכה לכשרות המהודרת של המותג "עטרה" (בית יוסף). מדובר במפעל ענק: בפריגוצ'אקו נטבחים 80-85 בעלי-חיים בשעה בשחיטה כשרה. סה"כ נטבחו במפעל כ-200 אלף בעלי-חיים בשנה שעברה (בשחיטה כשרה ולא כשרה).
צילומים נוספים בתחקיר מתעדים את המתרחש בבית מטבחיים נוסף בפרגוואי וכן בבתי מטבחיים בארגנטינה, באורוגוואי ובברזיל.
הרבנות מתנגדת - ומאשרת
תחקירים קודמים של PETA במשחטות כשרות בדרום אמריקה עוררו ביקורת חריפה על שיטת התלייה בהכרה הן בישראל והן בקרב הקהילה היהודית בארה"ב. ב-2008, ושוב ב-2010, הצהירה הרבנות כי תורה ליבואנים להפסיק את השימוש בשיטה. במכתב מטעם הרב הראשי לשעבר יונה מצגר משנת 2011 נכתב: "הוצאנו הוראה חד-משמעית לעבור לשיטת תא הריסון המתהפך. בנוסף, המעשה אינו חלק מתהליך השחיטה הדתית אלא מתבצע לפני השחיטה".
הרב מצגר אף איים לשלול את תעודת הכשרות ממשחטות שלא יפסיקו את השימוש בתלייה בהכרה עד שנת 2011, אך עד היום ההתעללות נמשכת - תחת עינה הפקוחה של הרבנות.
משרד החקלאות מתחמק מאחריות
שיטת "תלייה בהכרה" הוצאה משימוש בישראל עקב אכזריותה, וכן מנוגדת להנחיות ה-OIE (הארגון העולמי לבריאות בעלי חיים). השירותים הווטרינרים במשרד החקלאות מאשרים את בתי המטבחיים המייצאים לישראל, מפקחים עליהם, ומודעים לנעשה בהם.
כך למשל, בפברואר 2015 שלח הרופא הראשי לבתי מטבחיים בישראל מכתב ליו"ר השירותים הווטרינריים, שבו התריע מפני השימוש בשיטה האסורה. וכך כתב במכתב בין היתר: "בתי המטבחיים בדרום אמריקה מרסנים ועוקדים את הבהמות בתא עקידה לא מסתובב עם דלת צדדית שנפתחת אחרי קשירת הבהמה שעדיין נמצאת בחיים בשרשראות ברגליים להפלתה, ולאחר מכן שחיטתה והרמתה בלי לוודא אם נעלמו לה סמני החיים בעוד שהבהמה עדיין ערנית, דבר שגורם לה לכאב, סבל וצער זוועתי". אולם מהתחקיר שערכנו עולה בבירור שה"סבל הזוועתי" והמיותר - נמשך למרות האזהרות.
חקירות סמויות קודמות | צרו קשר עם צוות החקירות | תרמו לצוות החקירות
מה אפשר לעשות?
1. לשתף. שתפו את ממצאי התחקיר כדי שיותר ישראלים ידעו מאיפה מגיע הבשר לצלחתם. רוב האנשים מתנגדים להתעללות בבעלי-חיים, ומדמיינים את השחיטה כהרג מהיר - חיתוך סכין חד שמביא מיד לאובדן הכרה. המציאות, כפי שמראה התחקיר, רחוקה מכך.
2. להוציא את הבשר מהצלחת. כל שחיטה כרוכה בסבל - בין אם היא כשרה או לא. אין שחיטה הומאנית. עגל בתעשיית הבשר סובל מיום לידתו, שבו הוא מופרד מאמו, ועד מותו האכזרי. תעשיית הבשר מתנהלת לפי היצע וביקוש - אנחנו, כצרכנים, יכולים לבחור אם להמשיך לממן אותה או לעבור לתזונה מהצומח, נטולת התעללות. >> צריכים עזרה? לטיפים, מתכונים ומידע תזונתי, צוות המדריכים והתזונאיות של אתגר22+ לשירותכם - הרשמה חינם!
3. לתרום. התחקירים שלנו מתאפשרים בזכות התמיכה שלכם, תרום/י לצוות החקירות של אנונימוס