תחקיר: העבדים הנסתרים של תעשיית החלב
צפיתם כבר בתחקיר "מחיר החלב" ששודר אתמול בחדשות השבת בערוץ 1? אלו תמונות נוספות שצולמו על-ידי צוות החקירות של אנונימוס, מתוך החקירה עליה התבססה הכתבה.מסכימים שהגיע הזמן להוציא בשר ומוצרי חלב מהצלחת? תייגו בתגובות מכרים והזמינו אותם ל"אתגר22+" - לנסות טבעונות בליווי של צוות מדריכים מומחה ותזונאיות קליניות. למידע נוסף והרשמה (חינם) >> http://veg.anonymous.org.il/etgar22
Posted by אנונימוס לזכויות בעלי-חיים on Sunday, March 6, 2016
תחקירנים סמויים תיעדו מה מתרחש ב"שיאון", חברה ל"חליבת זרע" ולהזרעה מלאכותית בתעשיית החלב-בשר, שמספקת מנות זרע למרבית הרפתות בארץ.
בעוד שבעלי חיים שמניחים להם לנפשם בוחרים עם מי להזדווג, לרוב לאחר היכרות וחיזור - הפרות בתעשיית החלב לעולם לא פוגשות פר. כדי שייכנסו להיריון וגופן ייצר חלב, מזריעים אותן באופן מלאכותי. פעם אחר פעם עובדי התעשייה מחדירים לגופן, באמצעים מלאכותיים זרע שנחלב מהפרים בחברות כמו "שיאון". הצאצאים מיועדים כולם לשחיטה, אך הנקבות מיועדות גם ל"ייצור" צאצאים נוספים – וחלב – עד שגופן יקרוס תחת העומס. ההזרעה המלאכותית מאפשרת לשלוט באופן מירבי בתכונות גנטיות (כמו ייצור חלב מוגבר) וגם לתזמן את עיתוי ההריונות (וכך את מחזורי החליבה וה"ייבוש") בדייקנות, לנוחות התעשייה.
5 ממצאים מרכזיים מהתחקיר:
1. "טיזרים": בובות מין חיות
ההתעללות החריפה ביותר היא בפרים שעובדי "שיאון" מכנים "טיזרים", המשמשים כבובות מין חיות לגירוי הפרים מהם "נחלב" הזרע. העובדים מעודדים את הפרים הכבדים – במשקל כטון כל אחד - לקפוץ על ה"טיזרים" פעם אחר פעם.
בזה אחר זה מביאים את קבוצת הפרים שמיועדת ל"הקפצה" באותו היום, וכל פר קופץ מספר פעמים על ה"טיזר", כאשר בקפיצה האחרונה העובד אוסף את הזרע בכלי ייעודי ("בושת מלאכותית") המולבש על איבר המין של הפר. בסך הכל קופצים על הפר המנוצל כ"טיזר" כ-20 פרים בוגרים ברצף, ובמשך כל הזמן הזה – עד שלוש שעות – הוא מרוסן בכלוב ללא יכולת תזוזה או התנגדות כשהוא כבול בנחיריו לרצפת הבטון!
2. עד שהאף נקרע
לעתים כובלים את הפרים בנזם מתכת שמחדירים לרקמה הרגישה של אפם. בנזם מעבירים חבל, שמאפשר למשוך את ראשו של הפר ולקבע אותו. מטרת הנזם – לשלוט בפר: משיכה בו גורמת לכאב.
כפי שמתועד בצילומים, הנזם גורם דימומים ופציעות, ובמיוחד כאשר הפר מנסה להתגונן מפני הפרים שקופצים על גבו שוב ושוב. עובד מתועד במצלמה מספר: "יש לנו תקלות... הם נתפסים בנזם פה, ותלוי מה יותר חזק. אם הוא יותר חזק, הוא קורע את האף".
3. מאסר עולם בבידוד
הפרים, יצורים חברתיים הזקוקים לחיות כחלק מקבוצה, מוחזקים כל חייהם בכלובי בידוד ממתכת, ללא יכולת ליצור ביניהם קשר או מגע כלשהם. האינטראקציה היחידה בין הפרים מתקיימת בכפייה אלימה – בשעת חליבת הזרע. עובדי "שיאון" מודעים למצוקת הפרים. עובד אחד הסביר: "הם אלימים משום שאנחנו חדרנו להם לטריטוריה הפסיכולוגית שלהם. פתאום נזם, פתאום הם סגורים בתוך... מין מוגבלים...". עובד אחר הזהיר את התחקירנים: "אל תתחברו רגשית לאף אחד מהם. זה קטע גרוע לאללה".
4. אדום אדום מרוב מכות
עובדי "שיאון" מכים את הפרים במקלות, ובכלל זה גם בראשיהם.
ה"טיפולים" שתיעדנו בפרים התבצעו אף הם באלימות רבה. כך למשל הטילוף, המתבצע במקום באמצעות מכונה שהופכת ומרסנת את הפרים כך שלא יוכלו לזוז, כשהעובדים חותכים את תחתית הטלף ברגליהם. בתנאים טבעיים שבהם הפרים הולכים על קרקע במרעה, תחתית הטלף נשחקת באופן טבעי. במכלאות בטון, ללא תזוזה כמעט, הטלף צומח בלי הרף וגורם לצליעות תוך חודשים. במהלך הטילוף, הפר המבוהל מרוסן בעוד עובדים קוצצים וחותכים את הטלף בהליך מהיר שגורם פחד, כאב ופציעות.
5. הפר עשה את שלו, הפר יכול ללכת
ניצול הפרים נמשך כל עוד יש תועלת מסחרית בזרעם. כמו שאומר אחד העובדים בתחקיר, "בעניין הזה אין סליחות ואין רחמים". הפרים שכמות הזרע הנחלב מהם פוחתת – או שה"ביצועים" של בנותיהם אינם משביעי רצון – נשלחים לבית המטבחיים.
חקירות סמויות קודמות | צרו קשר עם צוות החקירות | תרמו לצוות החקירות
על "שיאון"
מרכז "שיאון" ממוקם בסמוך לקיבוץ חפץ חיים, וכלואים בו קרוב ל-200 פרים בכל זמן. מרביתם מוחזקים שם 6-7 שנים, ומיעוטם כשנתיים. הפרים מאולצים לספק את הזרע המשמש ב-450 אלף ההזרעות שמתבצעות בישראל מדי שנה.
במתקן של "שיאון" כלואים פרים בשתי קטגוריות:
- פרים אשר במשך כשנתיים "נחלב" מהם זרע 4 פעמים בשבוע, וכאשר מגיעים לכמות של 40,000 מנות – הם נשלחים לשחיטה.
- פרים שבוחנים את הזרע שלהם – נלקחת מהם כמות זירמה מסוימת, ואחר-כך ממתינים ובמשך מספר שנים לא נלקחת מהם זירמה. בתקופה זו בוחנים את "ביצועי" הבנות שלהם (למשל, כמה חלב הן "מייצרות"). בהתאם לתוצאות מחליטים האם הפר נשאר להמשך לקיחת זרע. פרים אלו יישלחו לשחיטה בגיל 7-8. מפרים אלו נלקחת זרמה פעמיים בשבוע.
על תעשיית החלב-בשר
תעשיית החלב הישראלית מתגאה בפרות "שיאניות" ובתנובת החלב הגבוהה ביותר בעולם – בשנת 2014 עמדה תפוקת החלב על כ-12 אלף ק"ג חלב לפרה (11.7 אלף ליטר). הצד האפל של הרפת הישראלית הוא מה שמכונה "טיפוח גנטי" שמטרתו למקסם את תפוקת החלב של הפרה – על חשבון בריאותה, ועד כדי הרס עטיניה, עצמותיה ורחמה.
בעוד שבטבע בעלי החיים מתקשרים זה עם זה ובוחרים עם מי להזדווג, פרה בתעשיית החלב לעולם אינה פוגשת פר. אך כמו כל יונק ממין נקבה - פרה מפיקה חלב רק לאחר המלטה. לכן מזריעים אותן באופן מלאכותי. פעם אחר פעם עובדי התעשייה מחדירים לגופן, באמצעים מלאכותיים זרע שנחלב מהפרים בחברות כמו "שיאון".
לאחר היריון של תשעה חודשים, נלקחים העגל או העגלה מאמם מיד לאחר ההמלטה - הזכרים ינוצלו בתעשיית הבשר והנקבות – בתעשיית החלב. ההפרדה בין העגל לאמו היא חוויה קשה וטראומטית לעגל ולאמו, שלעתים מבטאים את מצוקתם באמצעות קריאות וגעיות במשך ימים לאחר שהופרדו.
תעשיית החלב מעורבבת ללא הפרד בתעשיית הבשר – אליה היא שולחת את כל העגלים הזכרים שנולדים ברפת, וכן את הפרות שתפוקת החלב שלהן פחתה.
אז מה נאכל?
אנו שואפים לחשוף מה עובר על בעלי החיים מאחורי חומות המשחטות, המדגרות, הלולים והרפתות. מתוך אוקיינוס הייסורים של בעלי החיים מתועדים לעתים נדירות רק רגעים ספורים. אך גם בהם די כדי לגרום לרוב האנשים להתחלחל. איך היו מגיבים לו נחשפו למלוא הסבל שעבר על בעלי החיים עד שהגיעו לצלחתם?
זה לא פשוט לשנות הרגלי אכילה ולוותר על מוצרים שהורגלנו לייחס להם תכונות חיוביות, אבל זה אפשרי, והיום גם קל מאי פעם. יותר ויותר אנשים בעולם ובישראל עושים זאת ויוצרים שינוי חסר תקדים. כל אחת ואחד מאיתנו יכול לחסוך חיי סבל ומוות אכזרי מ-4,000 בעלי חיים במהלך חייו.
חברים וחברות, חדשות נפלאות: מסקר פאנלס שנערך עבור "קשת" ו"גלובס" לקראת העונה החדשה של "מאסטר שף" עולים נתונים לא פחות ממ...
Posted by אנונימוס לזכויות בעלי-חיים on Thursday, 2 January 2014
גופי התזונה החשובים בעולם מסכימים כי תזונה נכונה מהצומח בריאה בכל שלבי החיים, ואף עשויה לסייע במניעת מחלות. כדאי להכיר את המידע התזונתי בנושא - כדי למקסם את התועלת הבריאותית שבתזונה מהצומח ולהימנע מחוסרים.
כיום ניתן למצוא בחנויות שפע של מוצרים מקבילים למוצרי חלב ובשר - מהצומח, שעשויים להקל על המעבר לצמחונות וטבעונות:
- חלב, גבינות, מעדנים ויוגורט: "מוצרי חלב" טבעוניים
- קציצות, שניצלים, "טחון": ארוחות מוכנות ומקבילי בשר טבעוניים
עם זאת, לא כדאי להסתמך יותר מדי על מוצרים כאלה, שבחלקם נוטים להיות מעובדים ויקרים מדי. כדאי להכיר צורות בישול חדשות, כמו גם חומרי גלם מוכרים יותר ופחות, ואת אפשרויות הבישול שהם מציעים בלי ניסיון לחקות מוצרים מהחי.
- מאות מתכונים טבעוניים לפי קטגוריות ובדירוג גולשים
- טבעונות ברשת: קישורים מומלצים לבלוגי המתכונים השווים ביותר
ולבסוף, אם תרצו - נשמח לעזור וללוות אתכם בניסיון לאכול בריא יותר - לכם, לבעלי החיים ולסביבה! אתגר22+ הוא פרויקט ייחודי שמסייע להתנסות בטבעונות ל-22 יום בליווי ותמיכה של צוות מדריכים ותזונאיות מנוסות. מוזמנים להירשם - ההשתתפות חינם!