המאבק לסגירת חוות מזור
הקוף מאליש. לחצו לסיפורו המלא
לצפייה בסרט שצולם במצלמה הנסתרת במעבדות האוניברסיטה העברית (אזהרה: קשה לצפייה)
לצפייה בסרטון המתעד לכידת קופים בטבע לצורך העברתם לחוות מזור
חוות BFC שבמושב מזור, סמוך לפתח-תקווה, עוסקת מזה כ-12 שנה בגידול קופים לשם ייצואם למעבדות ניסויים בחו"ל. בחווה נמצאים כאלף קופים, ומדי שנה היא מוכרת מאות קופים, כשהם עדיין תינוקות, לסבול עינויי תופת במעבדות שבאנגליה. החווה פועלת בניגוד למדיניותה של מדינת ישראל האוסרת במפורש יבוא ויצוא של קופים למעט למטרות של שיקום או הצלת הקופים. לאחרונה קבע דו"ח של ה- RSPCA הבריטי גם כי בעלי החווה מכרו למעבדות באנגליה קופים רבים מאד מסוג "דור ראשון", כלומר גורי קופים שהוריהם נלכדו בטבע והובאו לישראל.
רוב הניסויים הנערכים בקופים אינם מיועדים לקידום הרפואה האנושית, והם מה שמכונה "מדע בסיסי", דהיינו מחקרים הנערכים לשם הרחבת הידע האנושי ולסיפוק סקרנותם המדעית של חוקרים. במהלך ניסויים כאלה מוחזקים הקופים בכלובים קטנים במשך שנים, והם עוברים ניתוחים, מכות חשמל, התמכרות לסמים וזוועות נוספות. על מנת שישתפו פעולה, מוחזקים הקופים לעתים קרובות במצב של הצמאה לאורך זמן. חלק מהניסויים אף נערכים ללא שימוש באמצעי הרדמה וללא אלחוש, זאת על מנת שלא לפגוע בתפקוד המוח.
למרות שבעלי חוות מזור טוענים שוב ושוב שבזכות הניסויים בקופים ניתן יהיה לפתח בעתיד תרופות למחלות כמו איידס, אלצהיימר ופרקינסון, האמת היא שקופים כלל אינם מסוגלים לחלות במחלות אלה, הייחודיות לאדם, ולכן המסקנות מהניסויים בקופים אינן רלוונטיות לאדם. לדוגמא, הניסוי בקוף מאליש, שנולד בחוות מזור, התבצע במעבדה של ד"ר אודי זוהרי, במחלקה לחקר המוח באוניברסיטה העברית בירושלים, במשך קרוב לשלוש שנים. הניסוי הזה, שצולם במצלמה נסתרת ע"י האגודה הישראלית נגד ניסויים בבעלי חיים, הניב מאמר שמסקנותיו היו בין השאר שקופי מקוק ארוך-זנב מסוגלים לזהות שלוש צורות המתחלפות מולם על מסך המחשב. לצורך מאמר זה הוחזק מאליש יחד עם שלושה קופים נוספים, שגם הם נרכשו מחוות מזור, במשך שנים בתוך מרתף קטן ושומם באוניברסיטה העברית. מאליש עבר ניתוח שכלל ניסור של הגולגולת על מנת שניתן יהיה להכניס את האלקטרודות למוחו, והוצמא במשך 72 שעות בכל פעם לפני כל ניסוי כדי שאפשר יהיה לתת לו שתי טיפות מיץ כפרס על זיהוי נכון של הצורות המתחלפות. במהלך כל הניסויים נכפתו מאליש וחבריו ב"כסא קופים" - סד שלא איפשר להם להזיז את הגפיים או את הראש.
ניסויים בחקר המוח בקופים הם מדע ארכאי ואכזרי. שלא כבעבר, כיום קיימות טכניקות אמינות ומדוייקות לסריקת מוח ולמיון פונקציות מוחיות, בדרכים שאינן פולשניות ואינן גורמות סבל, כך שניתן להפעילן על בני-אדם ללא כל חשש לבריאותם ולשלומם.
חוות מזור פועלת בעיקר למטרות ייצוא. בכל שנה היא מוכרת בישראל כמה עשרות קופים, ושולחת מאות קופים למעבדות באנגליה. בעולם המערבי מקובל שמכוני מחקר מגדלים קופים בבתי-גידול מיוחדים הסמוכים למכון המחקר, וחוות הקיימות במיוחד למטרות ייצוא כמעט שאינן קיימות כלל. כמו כן, קיים היום חרם בינלאומי של מעל 120 חברות תעופה על הטסת קופים למעבדות ניסויים. בעקבות לחץ בעלי חוות מזור, נותרה חברת "אל על" אחת מ-12 חברות התעופה האחרונות בעולם שעדיין מטיסות קופים לניסויים בחו"ל.
חוות מזור פועלת מכוח היתרים שהיא מקבלת בכל שנה מרשות הטבע והגנים. בחודש ינואר 2003 פירסם השר לאיכות הסביבה היוצא, צחי הנגבי, מכתב רשמי הממליץ בפני מליאת רשות הטבע והגנים לא להמשיך לתת לחווה היתרי סחר ויצוא. בימים אלה מגבשת רשות הטבע והגנים את עמדתה.
לחצו כאן להורדת מסמך המכיל מידע באנגלית על המאבק לסגירת חוות מזור
אנא עזרו לנו בכך שתכתבו את דעתכם בנושא לגורמים הבאים:
גלעד ארדן, השר להגנת הסביבה
sar@sviva.gov.il
פקס: 02-6535958
רח' כנפי נשרים 5, ת.ד 34033, ירושלים מיקוד 95464
http://anonymous.org.il/art463.html