מאבקו של צי'קו מנדז להצלת היערות
במלאות 28 שנים להתנקשות באיש שהעז לעמוד מול תעשיית הבקר הברזילאית
הרס יערות הגשם פוגע לא אך ורק במגוון העצום של בעלי-חיים החי ביערות הגשם (ומדובר אכן על מגוון עצום של בעלי-חיים שונים: בערך עשירית מכל מיני בעלי-החיים הידועים לאדם חיים ביערות הגשם של דרום אמריקה), אלא גם בבני-אדם שתלויים למחייתם ביערות הגשם. כזה היה המקרה של צ'יקו מנדז.
מנדז נולד ב-1944 בשאפורי, בצפון-מערב ברזיל, למשפחת איכרים שעסקה במיצוי גומי טבעי מעצי יערות הגשם. הוא לא זכה לחינוך רשמי. בביוגרפיה שלו הוא מסביר שבעלי האחוזות שתחתיהן עבדו האיכרים, לא אפשרו לילדי האיכרים לזכות לחינוך: "אם ילדי ממצי-הגומי ילכו לבית-ספר וילמדו לקרוא, לכתוב, ולחשב, הם יבינו עד כמה הם מנוצלים". רק בהגיעו לגיל בגרות למד לראשונה קרוא וכתוב. בגיל 26 הקים את התארגנות העובדים הראשונה של ממצי הגומי באזור, במטרה לעמוד על זכויותיהם מול בעלי האחוזות, וזאת על-אף עוינות משטר הדיקטטורה הצבאית ששלט בברזיל מאז שנות הששים, שהעדיף באופן מובהק לשרת אינטרסים של משקיעים זרים על-פני טובת אזרחי המדינה. המאבק החברתי של מנדז לבש עד מהרה גם אופי סביבתי, מכיוון שיכולתם של ממצי הגומי להתפרנס הייתה תלויה בשימור יערות הגשם, ההולכים ומצטמצמים.
בתקופה בה המודעות לנושאים סביבתיים החלה רק להתעורר, היה מנדז בין הראשונים להעלות למודעות הציבורית את הרס יערות הגשם כבעיה הדורשת טיפול דחוף. הוא הפך לפעיל מוכר לא רק בארצו, אלא ברחבי העולם כולו, כאשר החל לפנות לבנק העולמי ולמשקיעים גדולים נוספים, במטרה ללחוץ עליהם להסיר השקעות ממיזמים כלכליים הכרוכים בהרס יערות הגשם – ולשתף פעולה, תחת-זאת, עם יוזמות של פיתוח בר-קיימא, המתבססות על הפקת מוצרים מתחדשים – כאלו שייצורם אינם כרוך בהרס היערות – כגון גומי טבעי, אגוזים, פירות, שמנים וסיבים.
עם שקיעת הדיקטטורה הצבאית בברזיל ועלייתו של ממשל דמוקרטי יותר בשנות השמונים, החל הממשל לגלות פתיחות גבוהה יותר לשיקולים סביבתיים, ופעילותו של מנדז החלה לשאת פרי. ב-1987 הצליח מנדז להביא לכך ששטחי יערות נרחבים שהיו מיועדים לכריתה ולהפיכה לשטחי מרעה, יוכרזו כשמורות. אך הצלחותיו של מנדז רכשו לו גם אויבים: בדצמבר 1988, שבוע לאחר שחגג את יום הולדתו ה-44, נורה מנדז ירייה בודדת מרובה הציד של דרסי אלבס דה סילבה, בנו של תעשיין בקר גדול, שזעם על הפגיעה באינטרסים הכלכליים של משפחתו. דה סילבה נתפס והורשע, ונידון ל-19 שנות מאסר, אך ריצה רק חלק קטן מעונשו - לאחר שלוש שנים בכלא, הצליח להימלט, וניתן לשער שהשתמש בקשריו כדי לצאת מהמדינה. עקבותיו לא נודעו עד היום.
מורשתו של מנדז לא מתה איתו, והוא המשיך – וממשיך עד היום - להוות השראה לתנועה הסביבתית בברזיל וברחבי העולם. בעוד שהרס יערות הגשם ממשיך גם כיום, המודעות וההתנגדות אליו גדולות. מי יגבר – ההרס או השימור – קשה לנבא, אך כולנו יכולים להשפיע על כך, בין היתר באמצעות החרמת הגורם המרכזי לחיסול "הריאות הירוקות" של כדור הארץ – תעשיית הבשר.