תעשיית העופות וזיהום קרקעות ומים
דו"ח: לולים תעשייתיים אחראים ל-60% מעודפי החנקן והזרחן בקרקע בארה"ב
ביולי 2011 פרסם הארגון הסביבתי האמריקאי "Pew Environment Group" דו"ח הסוקר את זיהום הקרקע והמים על-ידי פסולת מתעשיית בשר-העוף בארצות הברית. בדרך כלל זיהום מתעשיית העופות זוכה לתשומת לב פחותה בהשוואה לזיהום מתעשיות הבקר או יונקים אחרים, אך הדו"ח מצביע על כך שמדובר בבעיה בסדר גודל שאינו פחות בהרבה: כמות הפסולת המיוצרת בתעשיית העופות אמנם קטנה יותר ביחס לתעשיות משק-חי אחרות, אבל פסולת העופות מכילה ריכוזים גבוהים יותר של חומרים מזהמים: על פי נתוני משרד החקלאות של ארצות הברית, כ-60% מעודפי החנקן וכ-61% מעודפי הזרחן בקרקע מקורם בפסולת מתעשיית העופות.
רובה של פסולת העופות מפוזרת בשטחים חקלאיים במטרה לשמש כדשן, אך ריכוזי המינרלים בה גבוהים בהרבה ממה שהקרקע מסוגלת לשאת. כתוצאה מסחף על-ידי מי גשמים, חלק גדול מהחומרים המזהמים מגיע בסופו של דבר למקורות מים, שם הם גורמים לתהליך של אאוטריפיקציה – התרבות מואצת של אצות הצורכות את החמצן במים ובכך גורמות להרג של דגים ויצורים מימיים נוספים.
בנוסף, מוחמרת בעיית הזיהום ממשקי עופות כתוצאה מהריכוז הגבוה של מתקני התעשייה. לא זו בלבד שמרבית העופות מגודלים במשקים צפופים, שכל אחד מהם מחזיק מאות אלפי עופות במבנה יחיד, לעתים קרובות המשקים אף נמצאים בסמיכות גבוהה זה לזה: מתוך כ-9 מיליארד עופות המגודלים מדי שנה לתעשיית הבשר, רובם המכריע – כ-8 מיליארד – מרוכז לאורך רצועה של 15 מדינות בדרומה ומזרחה של ארצות הברית, המכונות בדו"ח "רצועת הפטמים".
כדוגמה לנזק הסביבתי באזורים הצפופים במשקי עופות מציג הדו"ח את חצי האי דלמרווה, הנמצא בקצה המזרחי של הרצועה. בשנות העשרים של המאה הקודמת היווה חצי האי את ערש התפתחותו של הגידול האינטנסיבי של עופות לבשר במבנים סגורים, ועד היום הוא אחד האזורים הצפופים ביותר לגידול עופות: מדי שנה מוחזקים בשטחו – הקטן משטחה של מדינת ישראל – מעל לחצי מיליארד עופות, המייצרים כ-2.7 מיליוני טונות של הפרשות. הקרקעות המועטות בחצי האי אינן ערוכות לקלוט כמויות עצומות אלו של הפרשות, ורבות מהן מגיעות למפרץ צ'ספיק הסמוך לו. המפרץ, בית הגידול של מגוון רחב של חיות בר, נמצא בהתדרדרות מתמדת מזה כמה עשרות שנים: בשנות השבעים כמה אזורים במפרץ היו מהראשונים בעולם שזוהו כ"אזורים ימיים מתים", שאוכלוסיית הדגים בהם נכחדה כליל כתוצאה מזיהום, ועלויות הניקוי של המפרץ הוערכו לאחרונה בכ-15 מיליון דולר.