מלחמה בלבנון ובישראל: בעלי-החיים
ב-12.7.2006, החלו לבנון וצפון ישראל לרעוד מהתפוצצויות. רבים שוכחים, שבעלי-חיים במלחמה משלמים מחיר כבד אפילו יותר מהקורבנות האנושיים. כשמיליון איש הפכו במשך חודש לפליטים בלבנון וכ-300,000 בישראל, לחיות התלויות לקיומן בבני-אדם לא נותר סיכוי. הן ניטשו בהמוניהן למות מצמא, מרעב או מפצצות, בשעה שחיות הבר נספו בהמוניהן בשטחי בר שנשרפו או זוהמו. אנו מביאים סיכומים שבועיים של מצב בעלי-חיים במשך המלחמה ואחרי הפסקת האש, כפי שפורסמו בזכויות בעלי-חיים השבוע.
בעלי-חיים לאחר 10 ימי הפצצות בעלי-חיים לאחר 17 ימי הפצצות בעלי-חיים לאחר24 ימי הפצצות בעלי-חיים לאחר31 ימי הפצצות בעלי-חיים לאחר תחילת הפסקת האש לאחר שבוע ויותר מתחילת הפסקת האש
לפני המלחמה: משפחה לבנונית עם כלב שאימצה מהארגון המקומי לזכויות בעלי-חיים, BETA,
ונערה לבנונית עם שני חתולים שאימצה דרך הארגון.
עדי הגין (מעריב, 16.7) מסרה, על פי עדות של נציג צער בעלי-חיים חיפה, שלא הגיעו דיווחים של נטישות רבות באזור חיפה, אולם כלבי המכלאות נכנסו ללחץ ולהלם בעקבות קולות הפיצוץ. ביום ד', 19.7, דיווח גור צלליכין (גל"צ):
חבר המושב סיפר לצלליכין, ש"נשארו פה כמה תורנים להאכיל את העופות ולאסוף ביצים", ושהפרות "נבהלות כמו בני-האדם... הן בורחות ואפילו מאבדות את הוולדות שלהן." לפי "מחלקה ראשונה" (Nfc, 19.7),
יש לזכור, שגם גורלן של חיות שזכו להגנה הוא לעתים קרובות מר מאוד. חיות רבות נכלאו בכלובים – זוהי לרוב המשמעות של העברה למקלט לחיות או לפנסיון. אפילו בגן החיות הלימודי בחיפה, שם החיות כלואות תמיד, הוחמר מצב הטורפים, שהועברו לתאים זעירים (רויטרס, 17.7).
לפי ההנחיות,
במרחב המוגן יש להכין כלי למים, כלי למזון ושקית אטומה של מזון למקרה של פינוי, עיתונים ישנים ושקיות אשפה לפינוי צואה ושתן, רצועת הולכה קצרה, מחסום פה וכלוב נשיאה. את הכלוב יש לסמן באמצעות קרטון עטוף בניילון, המחובר לכלוב. על הקרטון יש לרשום שם מלא של האדם האחראי לחיה, כתובת מלאה, שם החיה, שנת לידתה, מספרי טלפון של בני המשפחה, שם הרופא המטפל, דרכים ליצירת קשר ומספר שבב. הכלוב נועד להעברה במקרה פינוי, להגנה על האנשים הבאים במגע עם החיה ועליה עצמה במקרה שהיא נסערת מאוד, וכן
השירותים הווטרינרים והארגונים העוסקים בכלבים ובחתולים מדגישים את הצורך לשמור על אווירה רגועה, ללטף את החיות ולדבר אליהן בעדינות:
אם המצב בצפון ישראל קשה, הרי שהמצב בלבנון נורא עשרת מונים. תחת הפצצות והפגזות כמעט רצופות, אין מערכת המסוגלת להגן על חיות. BETA, הארגון הראשון לזכויות בעלי-חיים של לבנון, עומד במבחן קשה, פחות משנתיים מאז היווסדו. BETA הקים את המקלטים הראשונים בלבנון לחתולים ולכלבים, ועוסק גם בקידום הצמחונות. ג'ואל קנאן, ממייסדות BETA, כתבה ביום ו' (14.7):
לפי הודעת BETA מהיום שלמחרת,
לפי הודעת WSPA מיום ה', 20.7, מקלט הכלבים והחתולים של BETA, ליד רובע דאחיה, עם קרוב ל-200 חיות, נהרס בחלקו מפגיעת טיל. כעת, בסיוע כלכלי מטעם ארגונים מחוץ ללבנון, מחפשים בתים זמניים לחיות ששרדו את הרס המקלט. במקביל לכך, המצב של המוני "חיות המחמד" בלבנון מחמיר מיום ליום עם בריחת מאות אלפי אנשים בתוך המדינה והחוצה ממנה. בלבנון גרו ערב המלחמה כ-50,000 בעלי אזרחות קנדית, וכמחציתם נרשמו בבקשה להימלט. ממשלת קנדה אסרה עליהם במפורש לקחת חיות. לפי הארגון האמריקאי PETA, ארצות-הברית מסרבת לבקשותיהם של אזרחיה המבקשים להתפנות עם חיות, ומסר דומה נרמז גם מכיוון דרום אפריקה. ההודעה מציינת, שממשלת צרפת ערכה סידורים לסייע לאזרחיה להתפנות עם חיות.
חקלאי ממושב עלמה שבגליל העליון מסר לסלט, שמספר הביצים שמטילות התרנגולות בלול שלו ירד במחצית מאז תחילת ההפגזות. לדבריו, "בגלל ההפגזות התרנגולות נכנסות לפאניקה ומטילות לפני הזמן, ואז גם הקליפה יוצאת דקה יותר ונשברת מהר." כמו כן,
מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר לחלב, מסר ש"הרפתנים ממשיכים לעבוד למרות ההפגזות והסכנה", והוסיף: "צריך להבין שכשהתותחים יורים, הרעש מכניס בהן אי שקט שפוגע בתפוקת החלב [...] תפוקתה של פרה שמייצרת 40-35 ליטר חלב ביום יורדת בכ-25 אחוז בשל הלחימה."
המתנדבים, בסיוע תרומות, חילקו כמה טונות של מזון. אולם לאסונן של חיות רבות, לא לכל היישובים מתירים להם להיכנס. החיות שמחלצים כוללות חיות נטושות שנאספו ברחובות על-ידי תושבי המקום, ומקרי חילוץ רבים של חיות שנותרו כלואות או קשורות בבתים ובחצרות, והמחלצים הגיעו אליה בזכות פנייתו של שכן. לא פעם הנוטשים הם שפונים לעמותה, אולם לפי עדי הגין (nrg מעריב, 23.7), בתנו לחיות לחיות מתקבלות לא רק בקשו לעזרה אלא גם דרישות תקיפות – וללא כל השקעה: "אנשים חושבים שזה תפקידנו לשכן את הכלבים שלהם." יש המצהירים במפגיע, שלא אכפת להם מה יעלה בגורל החיה שנטשו. במקרה אחד נזרקה גורת כלבים קטנה ממכונית נוסעת בכביש מהיר העוקף את צפת, וניצלה על-ידי אישה שחזתה במקרה במעשה.
המחלצים מגיעים לעתים מאוחר מדי – למשל, ב-24.7 מסרה דוברת תנו לחיות לחיות, שפעילי העמותה מצאו שלושה כלבים מתים בדירה בקריית שמונה, לאחר שהשכנים התלוננו על הריח. במקרים אחרים, כלאו הנוטשים את החיות באופן המקשה מאוד על החילוץ וחושף את אחת מחולשותיו של חוק צער בעל-חיים, הדורש צו בית-משפט כדי להיכנס ל"חצרים" של אדם במטרה לאכוף את החוק. כך קיבלה תנו לחיות לחיות דיווח על כלבים שננטשו בדירה עם חלונות מסורגים לפני שבוע. במקרים כאלה, מנסים להעביר להם אוכל ומים דרך החלון. הפעם התערב מנהל הלשכה הווטרינרית של עכו ונצרת, ד"ר יובל הדני, אשר שלח וטרינר להשיג צו בית-משפט לחילוץ הכלבים הכלואים. רק לאחר הליך מסורבל זה ניצלו הכלבים (nrg מעריב, 26.7).
לפי חרותי-סובר, עד 26.7 הגיעו למוקד תנו לחיות לחיות כ-220 פניות, רוב-רובן של בעלי כלבים. לכולם נמצאו פתרונות. את העברת החיות לבתים המארחים, מבצעים מתנדבים. מנהל אתר הב הב, מסר לעדי הגין (23.7) שדרך האתר אומצו יותר מ-150 כלבים על-ידי משפחות באופן זמני, וכ-50 כלבים וחתולים נמסרו לאימוץ לצמיתות. לפי וואלה! (22.7), עמותת אהב"ה אספה מאז פרוץ הלחימה 170 כלבים וחתולים נטושים. לכלביית הבשן הגיעו 30 כלבים, וגם בתי-מחסה לחיות שלכאורה אינם מעורבים ישירות במתרחש, מוצפים בחיות נטושות מעבר ליכולתם, למשל – בחדרה.
יענים בפינת חי בדרום ביירות (BETA) ודוב בגן החיות בחיפה (BBC)
פרויקט אחר של BETA הוא הניסיון לפנות פינת חי גדולה הנמצאת בפרבר בדרום ביירות, הנמצא תחת הפגזות ישראליות קשות. שתיים ממתנדבות העמותה הצליחו להיכנס ב-25.7 למקום, ומצאו שבמקום נותרו עובדים, אשר מסכנים את חייהם בהאכלת החיות. בהודעה נמסר:
בינתיים לא הגיעה אלינו הודעה מעודכנת על המבצע. התמונות למטה מתעדות את העברת המקוק.
נסיים בהודעת הארגון הבינלאומי (WSPA ,26.7), ולפיה משלוח של 4,000 פרים ופרות יצא ב-21.7 מריו גראנדה, ברזיל, לעבר לבנון. עוד באותו יום, בעקבות מחאת הארגון, בוטל המשלוח. בארגון מניחים, ש-22 אלף חיות נוספות יצאו מנמל זה ב-1 ביולי, אולם מכיוון שהמסע אמור להימשך כ-20 יום, לא ברור לאן הן הגיעו. משלוחי בקר ללבנון מתוכננים אף על-פי שמשלוח קודם נותר לתעות בים בגלל המצור הישראלי על לבנון. האונייה Friesian Express, עם 1,800 פרים ופרות לאחר מסע מתיש, בחום לוהט וכנראה ללא מזון, עגנה לבסוף בנמל הסורי טארטוס ב-16.7, אולם הורדת החיות מהאונייה התעכבה במשך שלושה ימים נוספים.
הלוי לא מוסר, האם ההיעדרות מלולים גרמה למניעת מים ומזון מהתרנגולות הכלואות. מזכיר ארגון מגדלי העופות דיווח עוד, שלהקות של תרנגולות שאיבדו את היכולת להטיל בקצב מרבי עקב הבלאי השגרתי בתעשיית הביצים ("מטילות זקנות"), לא הומתו אלא נשארו בלולים. ערכן הכלכלי נמוך, ונותר רק לנחש מהי רמת הטיפול שהן מקבלות. הלוי מדווח עוד ביובש: "מספר לולים ביישובי הצפון ספגו פגיעות ישירות, שגרמו לנזק למבנים ולתכולה."
נורית פלתר מדווחת (ידיעות אחרונות, 1.8) שהרפתנים בצפון הפסיקו לספק מים לפרות שבוע קודם לכן, בהנחיית משרד החקלאות. זאת לאחר שבעטיניהן הצטבר חלב רב, המכאיב להן. המדובר ב-25,000 פרות. עקב המצב, לא ניתן לחלוב אותן 3 פעמים ביום וההצמאה היא שיטה אגרסיבית להפסקת ייצור החלב (בכתבה מתוארת ההצמאה כאילו היא לטובת הפרות, ויש להזכיר שעצם החליבה וכמויות החלב המופרזות בעטין הם ביטויים של ניצול אלים).
שריפות בצפון הארץ, מתוך "התמונות שלכם מגבול הצפון" (וואלה!), 25.7.2006
משמאל: פגיעת קטיושה בחורפיש (צילום: מופיד סלים פארס); ומימין: מסוק מכבה שריפה מקטיושה ליד טבעון (צילום: עדי סן)
אקולוגי כלל-אזורי, הכרוך במוות המוני של חיות ים. לפי כתבות AP (מ-1.8, 3.8) "צבי ים בסכנת הכחדה מתו זמן קצר לאחר בקיעתם מהביצים. דגים מתים צפים ליד החוף." להערכת השר לענייני הסביבה של לבנון, "הסיכויים הם, שכל המערכת האקולוגית הימית שלנו ליד החוף כבר מתה." לפי ידיעות מ-3.8 (AP, הארץ) הנפט מזהם כ-80 ק"מ לאורך החוף הלבנוני ורצועת חוף באורך עשרה ק"מ בתוך השטח הימי של סוריה. הזיהום עלול להגיע גם לקפריסין, לטורקיה וליוון, וככל שהזמן עובר והנפט מתפשט, כך יהיה קשה יותר להיפטר ממנו. הרשויות בסוריה ביקשו מהאו"ם סיוע בניקוי הנפט, אולם סיוע לא יישלח כל עוד נמשכת הלחימה.
נציגי מספר עמותות המשיכו לסייר בצפון ולחלק מים, מזון, תרופות וכלים, חלקם מתרומות של חברות מסחריות. נועם ורדי (ynet, 31.7) מצטט את יוליה מיילר, רכזת צוותי המתנדבים שנוסעים לעזור לחיות בצפון: "מבצעי ההאכלה ואיסוף החיות מתבצעים בעיקר בלילה, הן מטעמי ביטחון והן מטעמי נגישות לחיות שבמהלך היום מבוהלות מרעש הפיצוצים ופשוט נעלמות." לדבריה, בשבוע שעבר נגמר באופן זמני המזון לחלוקה. בהיעדר שאריות מזון ומים מצינורות וממזגנים, אין לחיות מקורות מים ומזון ממקורות אחרים. לדברי מתנדב אחד, "כשמגיעים לערים כמו עכו ונהריה הזוועה נגלית באופן ברור. חתולים מתחננים למזון ולמעט מים, כלבים משתוללים מרעב וצמא בחצרות."
בשבוע החולף עדיין נמצאו "חיות מחמד" שננטשו כלואות או קשורות, אם כי רוב החיות שלא
חולצו – ודאי כבר מתו. ב-nrg מעריב (31.7) מצטטים דיווח של הכל חי על חיות שחולצו ב-26.7:
הדיווחים על פגיעות ישירות בחיות מעטים. ב-ynet דווח ב-2.8 על כלב מבוגר, שנפגע כשרקטה נחתה בחצר שבה היה קשור, בעכו. שוטר דיווח לכלביית הבשן על הכלב הפצוע, ואחד המתנדבים במקום מיהר להגיע אל הבית ולהעביר את הכלב הפצוע לטיפול וטרינרי, שאיפשר לשחררו במהירות.
כטיפול בכלב לחוץ, מציע ד"ר קליין בעיקר התנהגות רגועה ליד הכלב בזמן האזעקה וההפצצות, תוך שמירה על מגע. בנוסף לכך, מטפלים בכלבים גם בוואליום ובתרופות אלטרנטיביות. יש להזכיר, שיתכן כי עופות בלולים סובלים מחרדה אף יותר מכלבים, מכיוון שהגנתם הטבעית היחידה מכל רמז לסכנה – הבריחה – נמנעת מהם בתוך הלולים.
שריפות בצפון הארץ, מתוך "התמונות שלכם מגבול הצפון", וואלה!, 11.8.2006
מימין: שריפה בגליל (צילם: בר אילן); משמאל: חיילים מכבים שריפות ביער בירייה (צילם: יאיר בן צבי)
שריפות בהיקף כה גדול לא רק מחסלות חיות במקום, אלא גם דנות למוות חיות שנמלטו, בגלל השמדת הצמחייה שממנה ניזונו. כך גם נוצר לחץ אקולוגי קשה במקומות שלא נשרפו. אורי בינדר (nrg מעריב, 6.8) דיווח שמשפחות של שפני סלע שברחו מהיערות בגלל השריפות, מגיעות אל גינות הבתים במערב קריית שמונה, "ומחסלות את כל מה שאכיל." תושבים מתלוננים על הרס הגינות, וגורם ברשות הטבע והגנים השיב:
ביטוי נוסף למצוקת בתי-הגידול, שסוקר בתקשורת, הוא מעבר של עשרות פרות משטח ישראל ללבנון. לדברי נורית פלתר, הן ?
בעלי-חיים לאחר 10 ימי הפצצות
לפני המלחמה: משפחה לבנונית עם כלב שאימצה מהארגון המקומי לזכויות בעלי-חיים, BETA,
ונערה לבנונית עם שני חתולים שאימצה דרך הארגון.
ישראל: נטושים תחת הפגזה
לאחר מטחי הטילים לתוך ישראל, החלו לזרום לארגונים למען חיות בישראל עדויות על כלבים וחתולים שניטשו בחוץ להיאבק על קיומם, ואף גרוע מכך – ניטשו כלואים בבית. עמותת תנו לחיות לחיות הפיצה ידיעה תחת הכותרת "עדויות מנהריה" (16.7), ובה עדות מפי עובדת במרפאה הווטרינרית של ד"ר משה סלמוביץ' בעיר:"נהריה היא כמו עיר רפאים, מבחינת חזות, יש כלבים וחתולים משוטטים – רעבים וצמאים, ואנו מניחים להם מים ואוכל מחוץ למרפאה ברחוב. הם מגיעים מאוד מאוד צמאים."
עדי הגין (מעריב, 16.7) מסרה, על פי עדות של נציג צער בעלי-חיים חיפה, שלא הגיעו דיווחים של נטישות רבות באזור חיפה, אולם כלבי המכלאות נכנסו ללחץ ולהלם בעקבות קולות הפיצוץ. ביום ד', 19.7, דיווח גור צלליכין (גל"צ):
"דלתון, כמו יישובים רבים בגליל, ריק עכשיו כמעט לחלוטין. רוב התושבים עזבו ובדלתון נשארו יותר בעלי-חיים מבני-אדם."
חבר המושב סיפר לצלליכין, ש"נשארו פה כמה תורנים להאכיל את העופות ולאסוף ביצים", ושהפרות "נבהלות כמו בני-האדם... הן בורחות ואפילו מאבדות את הוולדות שלהן." לפי "מחלקה ראשונה" (Nfc, 19.7),
"חיות המשק באזור העימות מגיבות לקולות הירי בלחץ, בדומה לבני-אדם. השפעת הלחץ גורמת לירידה בתנובת החלב אצל פרות, עזים וכבשים והטלת ביצים מוקדמת (ביצה ללא קליפה) או ירידה בהטלת ביצים אצל עופות."
יש לזכור, שגם גורלן של חיות שזכו להגנה הוא לעתים קרובות מר מאוד. חיות רבות נכלאו בכלובים – זוהי לרוב המשמעות של העברה למקלט לחיות או לפנסיון. אפילו בגן החיות הלימודי בחיפה, שם החיות כלואות תמיד, הוחמר מצב הטורפים, שהועברו לתאים זעירים (רויטרס, 17.7).
פגיעות ישירות
כל דיווח על נפילת טיל ב"שטח ריק" משמעו חיות בר הרוגות, מהפיצוץ ומהשריפות, אשר השמידו כ-10,000 דונם של שמורות וגנים לאומיים. איל לרמן (ידיעות חיפה, 21.7) מדווח על תנשמות שנטשו קן עם גוזלים – ודאי טיפה בים של תגובות בהלה קטלניות בקרב חיות הבר. לפי עדי הגין (16.7), בסוף השבוע נהרג כלב בצפת מפגיעת קטיושה ישירה. גור צלליכין (19.7) דיווח על מות כמה עזים מפגיעת טילים בגוש חלב, ובאותו יום נהרגו 24 פרות מפגיעה ישירה ברפת של קיבוץ עמיר שבגליל. חלקן נפצעו ולא נהרגו במקום.מבצעי הצלה
זמן קצר לאחר שהחלה בריחת תושבים מצפון הארץ, הוצפו האגודות בפניות לבקשת עזרה ובהצעות לעזרה. מספר חברות מכרו בהוזלה מיוחדת מזון לכלבים ולחתולים, ונציגי אגודות וקבוצות שונות חילקו טונות של מזון ופיזרו כלי מים ביישובים שונים בצפון. ג'נט הנסן, בעלת כלביית הבשן בגליל העליון, מסתובבת בקריית שמונה ובמטולה תחת ההפגזות ואוספת כלבים וחתולים שננטשו. לדברי עדי הגין (18.7), הווטרינר העירוני של קריית שמונה אסף 35 כלבים שננטשו. ביום ב' העבירו תנו לחיות לחיות והחברה להגנת החי 20 כלבים מכלביית הבשן אל פנסיונים פרטיים במרכז הארץ – לאחר שכלביית תנו לחיות לחיות התמלאה עד אפס מקום. תנו לחיות לחיות עורכת הפנינג אימוץ בשבת, 22.7, במטרה לפנות מקום בכלבייה שליד לוד ולשכן שם כלבים נוספים מהצפון. לפי וואלה! (20.7), עמותת אהב"ה אספה למעלה ממאה כלבים וחתולים בצפון, שמונה מהם נמצאו כשהם פצועים או סובלים מאובדן דם בגלל טפילים (העמותה עורכת התרמת דם). הדר פרבר מוסרת (Nfc, 17.7) שחברת המזון ל"חיות מחמד" ביו-פט שלחה צוותים לשטח, שאספו מאות כלבים וחתולים נטושים בשיתוף עם כלביית הבשן. מספר ארגונים דיווחו לעדי הגין גם על הצלת חיות ממוקדת – הוצאת חיה כלואה מדירה, בדרך-כלל בעקבות פניית הדיירים שנמלטו. לא כל הגורמים בשטח משתפים פעולה: לפי מכתב מתנו לחיות לחיות (16.7), הווטרינר העירוני של טבריה, ד"ר אמנון אור, סירב להצעה לסייע במציאת בתים ל-24 הכלבים הכלואים בתחנת ההסגר הרשותית בעיר.חילוץ כלבים בצפון ישראל (תנו לחיות לחיות)
הנחיות השירותים הווטרינריים
ביום ב' פרסמו השירותים הווטרינריים הנחיות למיגון ולטיפול ב"חיות מחמד", ובהן קביעה אחראית ומדויקת:"בעלי-החיים הביתיים הם חלק בלתי נפרד מהאוכלוסייה, יש לנהוג בהם כבשאר בני המשפחה, ולהקצות להם מקום במרחב המוגן. יש להכין את המקום לשהייתם בו."
לפי ההנחיות,
"מומלץ להצטייד במלאי של תרופות, שבעל-החיים מטופל בהן דרך קבע. אם לבעל-החיים נטייה לבהלת יתר – יש להיוועץ בווטרינר המטפל לגבי תרופות מתאימות."
במרחב המוגן יש להכין כלי למים, כלי למזון ושקית אטומה של מזון למקרה של פינוי, עיתונים ישנים ושקיות אשפה לפינוי צואה ושתן, רצועת הולכה קצרה, מחסום פה וכלוב נשיאה. את הכלוב יש לסמן באמצעות קרטון עטוף בניילון, המחובר לכלוב. על הקרטון יש לרשום שם מלא של האדם האחראי לחיה, כתובת מלאה, שם החיה, שנת לידתה, מספרי טלפון של בני המשפחה, שם הרופא המטפל, דרכים ליצירת קשר ומספר שבב. הכלוב נועד להעברה במקרה פינוי, להגנה על האנשים הבאים במגע עם החיה ועליה עצמה במקרה שהיא נסערת מאוד, וכן
"מטרת הכלוב עבור בעל-החיים הוא לצורך הרגעה. הכלוב הסגור דומה למאורה והכנסת החיה אליו תגרום לה לחוש מוגנת ובטוחה."
השירותים הווטרינרים והארגונים העוסקים בכלבים ובחתולים מדגישים את הצורך לשמור על אווירה רגועה, ללטף את החיות ולדבר אליהן בעדינות:
"חיות המחמד רגישות מאד למצב הרוח של בעליהן ומושפעות ממנו. אדם מפוחד יגרום לתגובה דומה אצל בעל-החיים, שיקשרו את תחושת הפחד אל המקום בו הם שוהים, במצב כזה בעל-החיים יחשוש להיכנס למקום."
ביירות תחת הפגזות
ראש, אחד מהכלבים שהציל הארגון הלבנוני BETA
"טיל נפל כקילומטר אחד ממקלט הכלבים ב-4 הבוקר והכלבים כולם כל-כך מפחדים. לכולם יש שלשול עכשיו מהפחד והם לא מפסיקים לנבוח.
"הדבר העצוב הוא שאין לנו שום מקום אחר להעביר אותם לשם וגם לשכן אותם בבתים מאמצים זה בלתי אפשרי כי כעת יש לנו 130 כלבים במקלט הכלבים ו-95 חתולים בשני מקלטי החתולים שלנו."
"הדבר העצוב הוא שאין לנו שום מקום אחר להעביר אותם לשם וגם לשכן אותם בבתים מאמצים זה בלתי אפשרי כי כעת יש לנו 130 כלבים במקלט הכלבים ו-95 חתולים בשני מקלטי החתולים שלנו."
לפי הודעת BETA מהיום שלמחרת,
"הסחורות ההכרחיות לטיפול בחיות שלנו הופכות להיות יותר קשות להשגה, ומה שמוצע כעת למכירה הופך להיות יקר יותר בגלל הנדירות. [...]
"רבים מאתנו מסכנים את חיינו באופן ממשי בביקור בכל מקלט לחיות וטיפול בהן מוקדם בבוקר ושוב לפני רדת הלילה. מקלט הכלבים ממוקם על גבול דאחיה (גוש בניינים אחד מדאחיה), פרבר שבו מתרחשות רבות מההתקפות. המקלט נמצא בסכנה מובהקת ורבים מן הכלבים סובלים באופן ניכר לעין כתוצאה מהרעש המתמשך ומההרס הסמוך. יציאות למקלט החתולים שלנו מאלצות אותנו לעבור על פני חלקים גדולים של ביירות וההתקפות וההרס ממשיכים לגרום לכך שהדבר יותר קשה ומסוכן."
"רבים מאתנו מסכנים את חיינו באופן ממשי בביקור בכל מקלט לחיות וטיפול בהן מוקדם בבוקר ושוב לפני רדת הלילה. מקלט הכלבים ממוקם על גבול דאחיה (גוש בניינים אחד מדאחיה), פרבר שבו מתרחשות רבות מההתקפות. המקלט נמצא בסכנה מובהקת ורבים מן הכלבים סובלים באופן ניכר לעין כתוצאה מהרעש המתמשך ומההרס הסמוך. יציאות למקלט החתולים שלנו מאלצות אותנו לעבור על פני חלקים גדולים של ביירות וההתקפות וההרס ממשיכים לגרום לכך שהדבר יותר קשה ומסוכן."
ארצות-הברית חוזרת על מחדלי קטרינה ומונעת מאזרחיה להתפנות עם חיות מאזור אסון.
בתצלום: חילוץ כלב באזור שנפגע מההוריקן קטרינה (PETA)
קורבנות החקלאות
בידיעה נדירה על גורלן של חיות המצויות תחת ניצול חקלאי, מסר הארגון האוסטרלי Live Export Shame ב-15.7:"ל-Live Export Shame נודע ממקורות אמינים במזרח התיכון שהאונייה ‘Friesian Express’ הנושאת למעלה מ-1800 פרים מברזיל בדרך לטריפולי, לבנון, עוגנת מול חוף לבנון ללא אפשרות להגיע לנמל כדי לפרוק את הפרים, כתוצאה מהסגר שהטיל חיל הים הישראלי על נמלי לבנון.
"נמסר לנו שהחברה אישרה, שבאונייה יש די מזון ליומיים בקירוב; עם זאת, מה שקרה לאחר מכן לא ברור. הבנו שבעלי האונייה אימצו את גישת 'נחכה ונראה' והם מסרבים למצוא יעד אחר לפרים בגלל העלויות.
"לפי המידע שבידנו, ישראל אינה מוכנה לקחת את החיות ולא סביר שמדינה אירופית תציל את הפרים, כך שגורלם בשלב זה נותר בלתי ידוע [...] בעלי האונייה [החברה ההולנדית Vroon BV] שהוא גם בעלי ה'קורמו אקספרס', בורח למחסה וקשה לעקוב אחרי האונייה.
אנו מבינים, שאף על-פי שהשירותים הווטרינריים הישראליים מודעים לאסון האפשרי והם הציעו עזרה בהמתת חסד של הבקר אם האונייה תיכנס למים הטריטוריאליים של ישראל, מאוד בלתי סביר שתתאפשר גישה לאונייה."
"נמסר לנו שהחברה אישרה, שבאונייה יש די מזון ליומיים בקירוב; עם זאת, מה שקרה לאחר מכן לא ברור. הבנו שבעלי האונייה אימצו את גישת 'נחכה ונראה' והם מסרבים למצוא יעד אחר לפרים בגלל העלויות.
"לפי המידע שבידנו, ישראל אינה מוכנה לקחת את החיות ולא סביר שמדינה אירופית תציל את הפרים, כך שגורלם בשלב זה נותר בלתי ידוע [...] בעלי האונייה [החברה ההולנדית Vroon BV] שהוא גם בעלי ה'קורמו אקספרס', בורח למחסה וקשה לעקוב אחרי האונייה.
אנו מבינים, שאף על-פי שהשירותים הווטרינריים הישראליים מודעים לאסון האפשרי והם הציעו עזרה בהמתת חסד של הבקר אם האונייה תיכנס למים הטריטוריאליים של ישראל, מאוד בלתי סביר שתתאפשר גישה לאונייה."
בעלי-חיים לאחר 17 ימי הפצצות
קורבנות החקלאות
הפגיעה הישירה הקשה ביותר בבעלי-חיים במלחמה בשטח ישראל עברה כמעט ללא התייחסות. ב-27.7 ציינו חגי עינב ואחיה ראב"ד (ynet) בקצרה, כאילו מדובר בנזק שנגרם למפעל: "אחר הצהריים אתמול נחת מטח רקטות גם באזור מעלות. [...] באחד המושבים הסמוכים לעיר מתו למעלה מ-100 תרנגולות, בעקבות פגיעה ישירה של רקטות בשני לולים." פגיעה ישירה בפרות זכתה לעניין רב יותר, ונטע סלט (ynet, 25.7) הזכירה פגיעות ישירות ברפתות בקיבוצים עמיר וסער. הפגיעה בקיבוץ עמיר קיבלה סיקור תקשורתי נרחב. בנוסף לכך, אלמונים הפיצו באינטרנט צילומים מרפת שנפגעה, עם תאריך מהיום שלמחרת הפגיעה בפרות שבקיבוץ עמיר. התמונות מחרידות (ולכן הבאנו רק שתיים מהן בהקטנה), ונראות בהן פרות רובצות כשהן מכוסות בדם ושרויות בהכרה מלאה – ככל הנראה יום לאחר הפגיעה. באחת התמונות נראות שלוש פרות מתות כשראשן עדיין תפוס במתקן נעילה, הכובל אותן לאבוס. תמונה זו ממחישה את האכזריות של החקלאות והמלחמה גם יחד.חקלאי ממושב עלמה שבגליל העליון מסר לסלט, שמספר הביצים שמטילות התרנגולות בלול שלו ירד במחצית מאז תחילת ההפגזות. לדבריו, "בגלל ההפגזות התרנגולות נכנסות לפאניקה ומטילות לפני הזמן, ואז גם הקליפה יוצאת דקה יותר ונשברת מהר." כמו כן,
"הלחימה בצפון תפסה את מגדלי הבקר בשיאה של עונת ההמלטות. דיין [מנכ"ל ארגון מגדלי הבקר לבשר] מספר שכתוצאה מהירי הבלתי פוסק של צה"ל והחיזבאללה כאחד, כמות ההפלות בבקר עלתה בצורה משמעותית."
מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר לחלב, מסר ש"הרפתנים ממשיכים לעבוד למרות ההפגזות והסכנה", והוסיף: "צריך להבין שכשהתותחים יורים, הרעש מכניס בהן אי שקט שפוגע בתפוקת החלב [...] תפוקתה של פרה שמייצרת 40-35 ליטר חלב ביום יורדת בכ-25 אחוז בשל הלחימה."
פרות שנפגעו מרקטות, כנראה בקיבוץ עמיר, 20.7.3006. שתיים מהפרות עדיין בהכרה, רובצות בין הפרות המתות.
תמונה זו והתמונה שלמעלה הופצו בפורום זכויות בעלי-חיים בתפוז ב-23.7.2006.
חיות בר
על חיות בר לא נמסר בעיתונות דבר, כמעט. נטע סלט הביאה את הערכת ארגון מגדלי הבקר לבשר, ש"שכרגע נשרפים עשרות אלפי דונמים של שטחי מרעה כתוצאה מנפילת הקטיושות בשטחים הפתוחים." לפי אהוד אמיר (local, 26.7),"שמורות טבע רבות נפגעו עד כה, בהן הר מירון, נחל זויתן, נחל עמוד ושמורת צפון הגולן. לא רק מאות אלפי עצים עלו בלהבות, אלא גם בעלי-חיים רבים, אשר לא הספיקו להימלט מהאש המשתוללת.
"גם בעלי-חיים שהספיקו לעזוב אזורים בוערים, נותרו כעת חסרי מקורות מחיה, עקב הרחקתם ממקורות מים או השמדת הצמחייה ממנה ניזונו, וכן השמדת סביבת הגידול של צמחיה זו. נראה כי עשרות שנים יעברו עד שישוקמו היערות והמרקמים האקולוגיים שנפגעו בהפגזות ובשריפות שנגרמו עקב כך."
"גם בעלי-חיים שהספיקו לעזוב אזורים בוערים, נותרו כעת חסרי מקורות מחיה, עקב הרחקתם ממקורות מים או השמדת הצמחייה ממנה ניזונו, וכן השמדת סביבת הגידול של צמחיה זו. נראה כי עשרות שנים יעברו עד שישוקמו היערות והמרקמים האקולוגיים שנפגעו בהפגזות ובשריפות שנגרמו עקב כך."
חילוץ כלבים וחתולים
מצבן של "חיות מחמד" נטושות מחמיר מיום ליום. דיווחים שונים מסרו על הרג חמישה כלבים מפגיעה ישירה, אולם זהו רק קצה הקרחון של מקרי המוות הנובעים מההפגזות. מסכמת טלי חרותי-סובר (ynet, 26.7),"על-פי ההערכות, מאות כלבים וחתולים כלואים בבתים ביישובי קו העימות. אלפים מסתובבים בערב ברחובות השוממים, ניזונים מאוכל ומים שמתנדבי העמותות השאירו להם בקערות. בכל יום מעפילים צפונה עשרות פעילים ומחלצים כלבים זנוחים."
המתנדבים, בסיוע תרומות, חילקו כמה טונות של מזון. אולם לאסונן של חיות רבות, לא לכל היישובים מתירים להם להיכנס. החיות שמחלצים כוללות חיות נטושות שנאספו ברחובות על-ידי תושבי המקום, ומקרי חילוץ רבים של חיות שנותרו כלואות או קשורות בבתים ובחצרות, והמחלצים הגיעו אליה בזכות פנייתו של שכן. לא פעם הנוטשים הם שפונים לעמותה, אולם לפי עדי הגין (nrg מעריב, 23.7), בתנו לחיות לחיות מתקבלות לא רק בקשו לעזרה אלא גם דרישות תקיפות – וללא כל השקעה: "אנשים חושבים שזה תפקידנו לשכן את הכלבים שלהם." יש המצהירים במפגיע, שלא אכפת להם מה יעלה בגורל החיה שנטשו. במקרה אחד נזרקה גורת כלבים קטנה ממכונית נוסעת בכביש מהיר העוקף את צפת, וניצלה על-ידי אישה שחזתה במקרה במעשה.
מחלץ תנו לחיות לחיות וכלב
המחלצים מגיעים לעתים מאוחר מדי – למשל, ב-24.7 מסרה דוברת תנו לחיות לחיות, שפעילי העמותה מצאו שלושה כלבים מתים בדירה בקריית שמונה, לאחר שהשכנים התלוננו על הריח. במקרים אחרים, כלאו הנוטשים את החיות באופן המקשה מאוד על החילוץ וחושף את אחת מחולשותיו של חוק צער בעל-חיים, הדורש צו בית-משפט כדי להיכנס ל"חצרים" של אדם במטרה לאכוף את החוק. כך קיבלה תנו לחיות לחיות דיווח על כלבים שננטשו בדירה עם חלונות מסורגים לפני שבוע. במקרים כאלה, מנסים להעביר להם אוכל ומים דרך החלון. הפעם התערב מנהל הלשכה הווטרינרית של עכו ונצרת, ד"ר יובל הדני, אשר שלח וטרינר להשיג צו בית-משפט לחילוץ הכלבים הכלואים. רק לאחר הליך מסורבל זה ניצלו הכלבים (nrg מעריב, 26.7).
לפי חרותי-סובר, עד 26.7 הגיעו למוקד תנו לחיות לחיות כ-220 פניות, רוב-רובן של בעלי כלבים. לכולם נמצאו פתרונות. את העברת החיות לבתים המארחים, מבצעים מתנדבים. מנהל אתר הב הב, מסר לעדי הגין (23.7) שדרך האתר אומצו יותר מ-150 כלבים על-ידי משפחות באופן זמני, וכ-50 כלבים וחתולים נמסרו לאימוץ לצמיתות. לפי וואלה! (22.7), עמותת אהב"ה אספה מאז פרוץ הלחימה 170 כלבים וחתולים נטושים. לכלביית הבשן הגיעו 30 כלבים, וגם בתי-מחסה לחיות שלכאורה אינם מעורבים ישירות במתרחש, מוצפים בחיות נטושות מעבר ליכולתם, למשל – בחדרה.
יענים בפינת חי בדרום ביירות (BETA) ודוב בגן החיות בחיפה (BBC)
גני חיות
גני חיות הם תחום ניצול נוסף, שהמלחמה מקצינה את פגיעתו הרעה. לדברי האחראי בפינת החי הגדולה "האגם החי" בקיבוץ יראון שבגליל העליון, "כל בעלי-החיים באגם מבוהלים, אך מחזיקים מעמד לבינתיים" (nrg מעריב 23.7). לפי יאיר אטינגר (הארץ, 23.7), המצב בגן החיות בחיפה, שם כלאו את הטורפים הגדולים במבני בטון קטנים עם תחילת ההפצצות באזור, מתדרדר. "עד עתה נמנע הצוות מלאפשר לחיות לשוטט בחוץ, גם לא לפרקי זמן קצרים." המטפלים מחביאים את המזון בכלוב כדי להעסיק את החיות המשועממות ומנסים לשחק במשיכת חבל עם הטורפים הגדולים, "ולמרות המאמץ, סימני מצוקה ראשונים כבר ניכרים בחיות הכלואות. יואב רטנר, המטפל הראשי בגן, מספר כי הדובים דופקים על דלתות הכלובים ומתחננים לצאת ל'שטח התצוגה', שבימי שיגרה הם מבלים בו את רוב שעות היממה."ידיעות מלבנון
המצב בלבנון מחמיר והולך עם נטישת המדינה – בין השאר על-ידי 50 אלף אזרחי ארצות-הברית ו-12,500 אזרחי קנדה, שפונו בתנאי שינטשו את "חיות המחמד" שלהם. לפי הודעות אחרונות מטעם ארגון זכויות בעלי-החיים הלבנוני, BETA, הפצצה שגרמה נזק לבית-המחסה לכלבים, נחתה 400 מטרים ממנו. הארגון פרסם הודעות מקוטעות על בנייתו של בית-מחסה חלופי במתקן כפרי באזור ביירות, ששופץ במבצע בזק. כפי שניתן לראות בתמונות מהמבצע, לפחות חלק מהכלבים כבר הועברו לשם עד 21.7.פרויקט אחר של BETA הוא הניסיון לפנות פינת חי גדולה הנמצאת בפרבר בדרום ביירות, הנמצא תחת הפגזות ישראליות קשות. שתיים ממתנדבות העמותה הצליחו להיכנס ב-25.7 למקום, ומצאו שבמקום נותרו עובדים, אשר מסכנים את חייהם בהאכלת החיות. בהודעה נמסר:
"בגלל מחסור בזמן – כי ההתקפות היו אמורות להתחיל בכל רגע באזור זה – הצוות הצליח להציל את הבבון, המקוק ו-3 גורי חתולים. היום, 26 ביולי, הצוות שלנו יוצא למקום עם ציוד נוסף בניסיון לחלץ חיות רבות ככל האפשר."
בינתיים לא הגיעה אלינו הודעה מעודכנת על המבצע. התמונות למטה מתעדות את העברת המקוק.
נסיים בהודעת הארגון הבינלאומי (WSPA ,26.7), ולפיה משלוח של 4,000 פרים ופרות יצא ב-21.7 מריו גראנדה, ברזיל, לעבר לבנון. עוד באותו יום, בעקבות מחאת הארגון, בוטל המשלוח. בארגון מניחים, ש-22 אלף חיות נוספות יצאו מנמל זה ב-1 ביולי, אולם מכיוון שהמסע אמור להימשך כ-20 יום, לא ברור לאן הן הגיעו. משלוחי בקר ללבנון מתוכננים אף על-פי שמשלוח קודם נותר לתעות בים בגלל המצור הישראלי על לבנון. האונייה Friesian Express, עם 1,800 פרים ופרות לאחר מסע מתיש, בחום לוהט וכנראה ללא מזון, עגנה לבסוף בנמל הסורי טארטוס ב-16.7, אולם הורדת החיות מהאונייה התעכבה במשך שלושה ימים נוספים.
בעלי-חיים לאחר 24 ימי הפצצות
בחקלאות
מזכיר ארגון מגדלי העופות פנה לשר החקלאות בבקשה לספק פיצוי כספי ללולנים (ברוך הלוי Nfc, 31.7). מתוך מכתבו של המזכיר, משתמעת פגיעה משמעותית בעופות:"רעש ההפגזות של צה"ל והרקטות שנפלו בקרבת הלולים גרמו לבהלה בקרב התרנגולות, והביאו לירידה בהטלה. בנוסף לכך, חלק מהביצים היו מעוותות, ואינן מתאימות לשיווק. [...] אם לא די בכך, בשל הנחיות כוחות הביטחון הלולנים לא יכלו לאסוף את הביצים בצורה מסודרת, ולכן חלק מהביצים נשברו או נסדקו."
הלוי לא מוסר, האם ההיעדרות מלולים גרמה למניעת מים ומזון מהתרנגולות הכלואות. מזכיר ארגון מגדלי העופות דיווח עוד, שלהקות של תרנגולות שאיבדו את היכולת להטיל בקצב מרבי עקב הבלאי השגרתי בתעשיית הביצים ("מטילות זקנות"), לא הומתו אלא נשארו בלולים. ערכן הכלכלי נמוך, ונותר רק לנחש מהי רמת הטיפול שהן מקבלות. הלוי מדווח עוד ביובש: "מספר לולים ביישובי הצפון ספגו פגיעות ישירות, שגרמו לנזק למבנים ולתכולה."
נורית פלתר מדווחת (ידיעות אחרונות, 1.8) שהרפתנים בצפון הפסיקו לספק מים לפרות שבוע קודם לכן, בהנחיית משרד החקלאות. זאת לאחר שבעטיניהן הצטבר חלב רב, המכאיב להן. המדובר ב-25,000 פרות. עקב המצב, לא ניתן לחלוב אותן 3 פעמים ביום וההצמאה היא שיטה אגרסיבית להפסקת ייצור החלב (בכתבה מתוארת ההצמאה כאילו היא לטובת הפרות, ויש להזכיר שעצם החליבה וכמויות החלב המופרזות בעטין הם ביטויים של ניצול אלים).
חיות בר בשריפות
שריפות שהציתו רקטות, ממשיכות להשתולל בצפון ולהשמיד את כל החיות הקטנות: מכרסמים, זוחלים, גוזלים ואפרוחים, בנוסף על חסרי החוליות. גם חיות גדולות נפגעות. לפי כתבת AP מ-3.8 על שריפה בהר נפתלי שליד קריית שמונה, "רוחות אחר הצהריים נשאו את הלהבות והשמידו כ-750 אקר ולכדו צבאים, זאבים, תנים, ארנבונים ונחשים." לפי כתבת AP מ-2.8, הכבאים נאבקו כבר ב-1,200 שריפות ואינם מוכנים לסכן את חייהם בכיבוי האש על הקרקע. הם מסתפקים בפיזור חומרי כיבוי ממטוסים קלים – שאינו יעיל ביותר. יערנים ממתינים לנפילת רקטות ומסכנים את חייהם בניסיון לעצור את האש לפני שתתפשט. שטחים עצומים נשרפו: לפי מקורות שונים בעיתונות, בין חצי מיליון למיליון עצים נשרפו על פני 6,000 עד 7,500 דונם של חורש טבעי ויער נטוע. בקק"ל מעריכים, שיידרשו 60-50 שנה להחזרת מצב היערות השרופים לקדמותו (וואלה!, 2.8). לדברי תמר שטרנטל (Camera, 3.8), שטחים גדולים נשרפו מלבד יערות וחורשים – 30,000 דונם בסך הכל להערכת רשות הטבע והגנים. 15,000 אלף דונם של שטחי מרעה נשרפו, ובתגובה לכך צפויה תעשיית הבקר לפלוש למרעה בשטחים שהיו סגורים בפני בקר – ולגרום נזק סביבתי נוסף.שריפות בצפון הארץ, מתוך "התמונות שלכם מגבול הצפון" (וואלה!), 25.7.2006
משמאל: פגיעת קטיושה בחורפיש (צילום: מופיד סלים פארס); ומימין: מסוק מכבה שריפה מקטיושה ליד טבעון (צילום: עדי סן)
אסון אקולוגי בים
הפצצת צה"ל בתחנת כוח מדרום לביירות גרמה לנזילת 30,000 טונות של נפט לים. זהו אסוןחוף התיירות בביירות מכוסה בנפט שנזל בעקבות הפצצת צה"ל בתחנת הכוח ג'ייה (ספנסר פלאט, Getty Images)
כלבים, חתולים ומתנדבים
ארגון נוח מעריך, שבצפון ישראל נשארו כ-8,000 כלבים (הפרסומים בעיתונות ממעטים להתייחס לחתולים שננטשו) ללא בית וללא אספקת מים ואוכל (nrg מעריב, 2.8). עד כה, חילצו פעילים ותושבים למעלה מ-700 כלבים, ורובם הגדול הועברו למרכז הארץ למשפחות אומנות, לאימוץ ולבתי-מחסה של העמותות. חלקם שוחררו מכלאם לרחוב. מתנדבים ממשיכים לפזר מים ומזון ביישובי הצפון. ג'נט הנסן, מפעילת כלביית הבשן, ממשיכה לעשות זאת יום-יום באזור קריית-שמונה למרות הקטיושות, ולדברי הדר פרבר (Nfc, 31.7), היא אף מארחת בביתה כ-40 כלבים של אנשים שעזבו עד תום המלחמה.צפוף מאוד בכלביית הבשן (תנו לחיות לחיות)
נציגי מספר עמותות המשיכו לסייר בצפון ולחלק מים, מזון, תרופות וכלים, חלקם מתרומות של חברות מסחריות. נועם ורדי (ynet, 31.7) מצטט את יוליה מיילר, רכזת צוותי המתנדבים שנוסעים לעזור לחיות בצפון: "מבצעי ההאכלה ואיסוף החיות מתבצעים בעיקר בלילה, הן מטעמי ביטחון והן מטעמי נגישות לחיות שבמהלך היום מבוהלות מרעש הפיצוצים ופשוט נעלמות." לדבריה, בשבוע שעבר נגמר באופן זמני המזון לחלוקה. בהיעדר שאריות מזון ומים מצינורות וממזגנים, אין לחיות מקורות מים ומזון ממקורות אחרים. לדברי מתנדב אחד, "כשמגיעים לערים כמו עכו ונהריה הזוועה נגלית באופן ברור. חתולים מתחננים למזון ולמעט מים, כלבים משתוללים מרעב וצמא בחצרות."
בשבוע החולף עדיין נמצאו "חיות מחמד" שננטשו כלואות או קשורות, אם כי רוב החיות שלא
הכלב שנפגע בעכו ב-2.8.2006 עובר טיפול (תנו לחיות לחיות)
"בחצר האחורית היו מספר רב של חתולים, שלושה כלבים בוגרים ושמונה גורים, בז, יונים בכלובים קטנים, ארנבות בכלובי רשת, כ-20 תרנגולים, תוכים ועוד. חילקנו להם אוכל ומים. בעלת 'גן החיות' הזה הודיעה לנו חד משמעית כי היא לא מעוניינת בו יותר."
הדיווחים על פגיעות ישירות בחיות מעטים. ב-ynet דווח ב-2.8 על כלב מבוגר, שנפגע כשרקטה נחתה בחצר שבה היה קשור, בעכו. שוטר דיווח לכלביית הבשן על הכלב הפצוע, ואחד המתנדבים במקום מיהר להגיע אל הבית ולהעביר את הכלב הפצוע לטיפול וטרינרי, שאיפשר לשחררו במהירות.
כלבים, חתולים והרשויות
שר החקלאות, שלום שמחון, השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא, ומנכ"לית המשרד לפיתוח הנגב והגליל, אפרת דובדבני, התחייבו להקצות 150 אלף שקל מתקציבי משרדיהם לשיכון כלבים נטושים בפנסיונים פרטיים; משרד האוצר התחייב להוסיף סכום דומה במידת הנדרש (nrg מעריב ו-ynet, 2.8). במקביל להתגבשות יוזמה זו, מוסרת הדר פרבר (Nfc, 1.8) על פניות של וטרינרים רשותיים בצפון, בעניין מחסור במזון לחיות בתחנות ההסגר בצפון. לא ברור עד כמה המצב חמור. אתי אלטמן תיארה את המצב בצפת, שם נראה שהשירותים הווטרינריים מסוכנים לחיות לא פחות מהרקטות, כתוצאה מהזנחה של שנים (ynet, 30.7):"הכלבייה העירונית של צפת מסתכמת בצריף קטן וסגור. הכלבן במקום סיפר לי שלכלבייה מגיעים עשרות כלבים נטושים וכלבים שאיש אינו רוצה. [...] הכלבים מוחזקים בתנאים הומניטריים קשים, בחום רב, בלי אוורור ובדרך כלל זוהי גם דרכם האחרונה. הכלבן הוסיף שבצפת מסתובבים עשרות כלבים, כלבות נקבות עם גוריהן ואין להם דורש. העירייה לוכדת ובכל שבוע מורדמים כלבים רבים מאוד."
נפגעי חרדה
רוני זינגר-חרותי (הארץ, 4.8) מתארת כלבים המבוהלים עד כדי כך, שגם לאחר שהועברו למרכז הארץ, הם נתקפים בבהלה כשהם שומעים אזעקה או פיצוצים בטלוויזיה. זינגר-חרותי מצטטת את הווטרינר, ד"ר תדהר קליין מחיפה:"לכלבים יש רגישות לאזעקות ולבומים, בעיקר משום שהם שומעים אותם הרבה יותר חזק מאיתנו. תופעות שעשויות להופיע אצל כלבים חרדתיים הם רעד, התנשפויות, גירוד עצמי עד כדי פגיעה, חפירה ברצפה או בחפצים אחרים בבית, וגם ליקוק עצמי עד כדי יצירת פצע.
מצד שני, כלבים אחרים מגיבים בשעת חרדה דווקא בבריחה מהבית בניסיון למצוא מחבוא. ישנם גם כאלה שהופכים לאדישים."
מצד שני, כלבים אחרים מגיבים בשעת חרדה דווקא בבריחה מהבית בניסיון למצוא מחבוא. ישנם גם כאלה שהופכים לאדישים."
כטיפול בכלב לחוץ, מציע ד"ר קליין בעיקר התנהגות רגועה ליד הכלב בזמן האזעקה וההפצצות, תוך שמירה על מגע. בנוסף לכך, מטפלים בכלבים גם בוואליום ובתרופות אלטרנטיביות. יש להזכיר, שיתכן כי עופות בלולים סובלים מחרדה אף יותר מכלבים, מכיוון שהגנתם הטבעית היחידה מכל רמז לסכנה – הבריחה – נמנעת מהם בתוך הלולים.
חיות מלחמה
מערכת וואלה! מדווחת (30.7), שצה"ל התחיל לנסות לנצל לאמות במלחמה, בהנחה שהן "חיות שקטות, ממושמעות, זריזות וחזקות, מסוגלות לשאת עד 60 ק"ג של ציוד בתנאי שטח קשים ודורשות האכלה רק פעם ביומיים." נראה שהניסיון להעביד חיות אלה בפרך תחת הפגזות, לא הצליח. ב-3.8 דיווח אהוד אמיר (local) שלאמות שהוכנסו ללבנון עם כוח גולני כשעל גבן ציוד לחימה, קשר, רפואה ומזון, סירבו להתקדם: "הכוח ניסה לדרבן אותן, אך מאמצי הלוחמים עלו בתוהו, והכוח נאלץ לחזור על עקבותיו."חיות בלבנון
עדכון מהארגון הלבנוני BETA, מעיד שהפעילים מתקשים מאוד להיכנס לאזור ההפצצות בביירות, ואילו דרום לבנון נותרה מחוץ לתחום. מדי פעם הם מאכילים ומחלקים מים, אולם כמעט שלא מחלצים חיות. הפעילים נכנסו לדרום ביירות ב-28.7 וב-2.8, חילצו ארבעה חתולים ושני כלבים מחנות חיות נטושה אבל השאירו שם את רוב החיות עד שבעל החנות יפתח את הכלובים. גם פינת החי שממנה חילצו כמה חיות מספר ימים קודם לכן, נותרה ללא חילוץ נוסף, והובטח שהעובדים במקום עדיין מאכילים את החיות.בעלי-חיים לאחר 31 ימי הפצצות
אסון בלולים
את המוות ההמוני של תרנגולים בלולי תעשיית הבשר ניתן היה לצפות כבר בראשית המלחמה. ב-25.7 מסר מזכיר ארגון מגדלי העופות להתאחדות חקלאי ישראל, ששתי המשחטות הגדולות בצפון, "עוף הגליל" ו"זוגלובק", נסגרו, ו"כתוצאה מכך אין למגדלי העופות לאן לשלוח את העופות לשחיטה ונוצר חשש שהעופות יישארו בלולים מעבר למועד". החשש של הלולנים הוא לפרנסתם בלבד, אולם גם לתרנגולים לא מדובר בחדשות טובות. אפילו במקרה שהלולנים עדיין מספקים להם מזון ומים, הלול מתוכנן כך שיתמלא עד אפס מקום עם הגיע העופות לגודל מסוים (בגיל 7 שבועות בערך). הצצה בתוצאות של כלכלה אכזרית זו מספק גיל סלומון (nrgtv, 8.8) בראיונות במושב מירון. לולן אחד מספר לכתב, שהעופות בלול מבוגרים מעבר לתוכנית החקלאית, ומאות עופות ביום מתים בלול "מהחום ומהלחץ ומהדחיסות ומהגודל". קצב התמותה צפוי להתגבר, ו"בעוד שבוע כבר חצי מהלול יכול להתפגר", לדברי הלולן, אשר מתעקש להישאר במירון, ודאי בתקווה למכור את התרנגולים למשחטות דרומיות. רכז ענף הלולים במושב, המגדל 100 אלף עופות, מציין ביובש שיש תמותה של "קרוב לשניים-שניים וחצי טון בשר ביום". משמעות הדברים: כאלף תרנגולים ביום מתים לאחר גסיסה איטית במושב מירון בלבד.לול טיפוסי של תעשיית הבשר לקראת משלוח העופות לשחיטה: צפיפות רצחנית בימים רגילים, ובמלחמה המצב קשה עוד יותר
השריפות
לפי דינה קרפט (New York Times, 8.8), כתוצאה מירי הרקטות נשרפו בשטח ישראל למעלה מ-36,000 דונם – כשליש מהם שטחי יער – ואילו לפי נורית פלתר (ידיעות אחרונות, 10.8) "יותר מ-100 אלף דונם שדות ירוקים עלו באש". גם בלבנון גרמו הפצצות צה"ל שריפות רבות, אולם לא נמסרה הערכה להיקפן. קרפט מוסרת, שהלהבות הגיעו לעתים לגובה עד 40 מטר, וצילומים מראים חומות אש, שאינן מאפשרות לאף חיה בלתי מעופפת להינצל. השריפות תפסו את ישראל בלתי מוכנה: לשירותי הכבאות אזל התקציב לשכור מטוסים קלים לפיזור חומרי כיבוי. בינתיים סיפקה קק"ל תקציב חירום, אך הממשלה לא פעלה – בעוד החיות נשרפות בשטח. אהוד אמיר מוסר (local, 7.8), שהכבאים בצפון מאיימים כי יפסיקו לעבוד בגלל בעיית התקציב.שריפות בצפון הארץ, מתוך "התמונות שלכם מגבול הצפון", וואלה!, 11.8.2006
מימין: שריפה בגליל (צילם: בר אילן); משמאל: חיילים מכבים שריפות ביער בירייה (צילם: יאיר בן צבי)
שריפות בהיקף כה גדול לא רק מחסלות חיות במקום, אלא גם דנות למוות חיות שנמלטו, בגלל השמדת הצמחייה שממנה ניזונו. כך גם נוצר לחץ אקולוגי קשה במקומות שלא נשרפו. אורי בינדר (nrg מעריב, 6.8) דיווח שמשפחות של שפני סלע שברחו מהיערות בגלל השריפות, מגיעות אל גינות הבתים במערב קריית שמונה, "ומחסלות את כל מה שאכיל." תושבים מתלוננים על הרס הגינות, וגורם ברשות הטבע והגנים השיב:
"זה בעל חיים עקשן, שצריך לאכול, אבל נעשה את הכל כדי לסייע לתושבים שנפגעו ונספק להם ייעוץ להקמת גדר מתאימה, שתמנע מהשפנים להיכנס."
ביטוי נוסף למצוקת בתי-הגידול, שסוקר בתקשורת, הוא מעבר של עשרות פרות משטח ישראל ללבנון. לדברי נורית פלתר, הן ?
http://anonymous.org.il/art215.html
מקורות
מקורות עבור "בעלי-חיים לאחר 10 ימי הפצצות"
עדי הגין, "חיות המחמד בקו האש", nrg מעריב, 16.7.2006."תושבי הצפון עזבו, הכלבים והחתולים נשארו מאחור", ynet (ידיעות אחרונות), 16.7.2006.
תנו לחיות לחיות, "אימוץ בעלי-חיים מתחנת הסגר רשותית בטבריה והתנהגות בלתי ראויה של הווטרינר הרשותי", (מכתב לשר החקלאות), 16.7.2006.
תנו לחיות לחיות, "עדויות מנהרייה" (הודעה), 16.7.2006.
תנו לחיות לחיות, "מצילים את בעלי החיים בצפון" (הודעה), 16.7.2006.
הדר פרבר, "משרד החקלאות: הוראות לטיפול בבע"ח בעת חירום", Nfc, 16.7.2006.
תנו לחיות לחיות, "עמותת "תנו לחיות לחיות" מתגייסת להצלת כלבי הצפון" (הודעה לעיתונות), 17.7.2006.
"הנחיות למיגון וטיפול בחיות מחמד", וואלה!, 17.7.2006.
רויטרס "נמר במקלט", nrg מעריב, 17.7.2006.
הדר פרבר, "ביו-פט מסייעת באיסוף בע"ח שננטשו בצפון", Nfc, 17.8.2006.
יעל בן דרור, "טיפול וטרינרי חינם לחיות בית שנפגעו באזור הצפון", mcity מודיעין, 18.7.2006.
עדי הגין, "פליטי הצפון", nrg מעריב, 18.7.2006.
"מאות כלבים ננטשו בצפון בעקבות מטחי הקטיושות", גלובס, 18.7.2006, עמ' 20.
גור צלליכין, "דלתון וגוש חלב - קרובים, וסופגים", גל"צ, 19.7.2006.
מחלקה ראשונה, "משרד החקלאות בהוראות לרופאים הווטרינרים", Nfc, 20.7.2006.
"פגיעה כלכלית ומורלית", nrg מעריב, 19.7.2006.
"פרות ועגלות מתו מפגיעת קטיושה בצפון", ynet (ידיעות אחרונות), 19.7.2006.
"בעלי החיים בצפון זקוקים לתרומות דם דחופות", וואלה!, 20.7.2006.
הדר פרבר, "עשרות נרתמים לארח כלבים נטושים מהצפון", Nfc, 20.7.2006.
"שתיקת העצים", nrg מעריב, 20.7.2006.
איל לרמן, "הקטיושות הפחידו את התנשמות", ידיעות חיפה, 21.7.2006, עמ' 22.
Veda Stram (Beirut for the Ethical Treatment of Animals – BETA), “More Forgotten Victims: Animals In Beirut Shelter”, 14.7.2006.
BETA, “Emergency Appeal For Funding” (e-mail), 15.7.2006.
Michaela Newell (Animal People), “Trying to Survive the Fighting in Lebanon” (e-mail), 15.7.2006.
Live Export Shame, “Live Animals Stranded on Ship off Lebanon”, 15.7.2006.
Animal People, “Trying to Survive the Fighting in Lebanon” (e-mail), 16.7.2006.
KinshipCircle.org, “Forgotten Casualties of War” (e-mail), 17.7.2006.
"U.S. Abandons Animals in Lebanon Chaos”, PETA, 17.7.2006.
Juliet O'Neill, “Ottawa Hires Cruise Ships for Evacuation”, National Post (Canada), 18.7.2006, p. A2.
"War in Lebanon Threatens the Lives of Hundreds of Rescued Animals”, BETA, 18.7.2006.
WSPA , “Lebanon News Release”, 20.7.2006.
BETA, “Emergency Appeal For Funding” (e-mail), 15.7.2006.
Michaela Newell (Animal People), “Trying to Survive the Fighting in Lebanon” (e-mail), 15.7.2006.
Live Export Shame, “Live Animals Stranded on Ship off Lebanon”, 15.7.2006.
Animal People, “Trying to Survive the Fighting in Lebanon” (e-mail), 16.7.2006.
KinshipCircle.org, “Forgotten Casualties of War” (e-mail), 17.7.2006.
"U.S. Abandons Animals in Lebanon Chaos”, PETA, 17.7.2006.
Juliet O'Neill, “Ottawa Hires Cruise Ships for Evacuation”, National Post (Canada), 18.7.2006, p. A2.
"War in Lebanon Threatens the Lives of Hundreds of Rescued Animals”, BETA, 18.7.2006.
WSPA , “Lebanon News Release”, 20.7.2006.
מקורות עבור "בעלי-חיים לאחר 17 ימי הפצצות"
"מאז פרוץ הלחימה נאספו 170 חיות מחמד נטושות" וואלה!, 22.7.2006.יאיר אטינגר, "הלביאה עצבנית והבבונים בסטרס", הארץ, 23.7.2006, עמ' א1.
עדי הגין, "אותם לא מפנים", nrg מעריב, 23.7.2006.
ליאת שלזינגר, "קרני האיילים בגולן הפסיקו לצמוח", nrg מעריב, 23.7.2006.
עדי הגין, "קורבנות על ארבע", nrg מעריב, 23.7.2006.
"המלטה תחת אש", nrg מעריב, 23.7.2006.
"נפתח מרכז מידע טלפוני להצלת בע"ח", nrg מעריב, 24.7.2006.
הדר פרבר, "עשרות כלבים מהצפון אומצו", Nfc, 24.7.2006.
אחיה ראב"ד, "עקב הלחימה: בעלי חיים רבים ננטשו בכרמיאל", ynet (ידיעות אחרונות), 24.7.2006.
נטע סלע, "בגלל הפיצוצים - פחות ביצים", ynet (ידיעות אחרונות), 25.7.2006.
כתבת עתי"ם, "גם להם מגיע: קו סיוע לחיות", msn, 24.7.2006.
הדר פרבר, "תנו לחיות לחיות: יומן מלחמה", Nfc, 25.7.2006.
ארז ארליכמן, "הנס הגדול של סנופקין", ynet (ידיעות אחרונות), 25.7.2006.
"הם זקוקים לכם", nrg מעריב, 26.7.2006.
טלי חרותי-סובר, "לא זורקים אותם לכלבים: הצלת חיות הצפון", ynet (ידיעות אחרונות), 26.7.2006.
"כלבים חולצו תחת אש מדירה בצפת", וואלה!, 26.7.2006.
גלית יצחק, "3 כלבים חולצו מדירה בצפת", Nfc, 26.7.2006.
אהוד אמיר, "יערות שלמים הושמדו עקב הקרבות", local, 26.7.2006.
"חדשות העמותה: יומן מלחמה 2", תנו לחיות לחיות, 27.7.2006.
חגי עינב ואחיה ראב"ד, "עשרות קטיושות בצפון; פגיעה בבתים בנהריה", ynet (ידיעות אחרונות), 27.07.2006.
שיר פרידמן, "אל תעזבו אותי בעת מ", mcity (מקומון מודיעין), 28.7.2006.
Louise Virgona, “Beirut's War Rescued Animals - The Latest News” (e-mail), 26.7.2006.
“Israel: Saving Animals in the Line of Fire”, CHAI, 28.7.2006.
News Release, World Society for the Protection of Animals (WSPA), 26.7.2006.
News Statement , WSPA, 26.7.2006.
“Israel: Saving Animals in the Line of Fire”, CHAI, 28.7.2006.
News Release, World Society for the Protection of Animals (WSPA), 26.7.2006.
News Statement , WSPA, 26.7.2006.
מקורות עבור "בעלי-חיים לאחר 24 ימי הפצצות"
"צו 8 ללאמות", וואלה!, 30.7.2006.אתי אלטמן, "חשיפה לצפון", ynet (ידיעות אחרונות), 30.7.2006.
אתי אלטמן, "אנא הצילו את הכלבים בצפון: כלביית הבשן קורסת" (דואל), 31.7.2006.
ברוך לוי, "נזקים כבדים לענף הלול כתוצאה מהלוחמה בצפון", Nfc, 31.7.2006.
"מומחים: כתם הנפט בחופי לבנון - אסון אקולוגי", ynet (ידיעות אחרונות), 31.7.2006.
"מתנדבים למען בעלי חיים", nrg מעריב, 31.7.2006.
הדר פרבר, "כלביית הבשן קורסת", Nfc, 31.7.2006.
נועם ורדי, "לא דמיינתי שהמצב יכול להיות כה גרוע", ynet (ידיעות אחרונות), 31.7.2006.
נורית פלתר, "בגלל המצב בצפון: מייבשים פרות כדי לא לחלוב אותן", ידיעות אחרונות, 1.8.2006, עמ' 12.
הדר פרבר, "הכל חי - וטרינרים: מחסור במזון בתחנות הסגר בצפון", Nfc, 1.8.2006.
"השרים מתגייסים לעזור לחיות", nrg מעריב, 2.8.2006.
"מי יציל את הכלבים שנפצעים מקטיושות", ynet (ידיעות אחרונות), 2.8.2006.
מיטל אופיר, מערכת וואלה!,"עלות שיקום יערות הצפון: 18 מליון שקלים", וואלה!, 2.8.2006.
"כוכבי הצפון", nrg מעריב, 3.8.2006.
עמירם כהן, "הממשלה תעביר 150 אלף שקל לסייע לבעלי חיים נטושים בצפון", הארץ, 3.8.2006.
אהוד אמיר, "למה, מה קרה?", Local, 3.8.2006.
צפריר רינת, "נפט שזלג מחופי לבנון מתפשט לכיוון סוריה", הארץ, 3.8.2006.
"שיקום נזקי השריפות בצפון יקח 50 שנה", וואלה!, 3.8.2006.
שירלי מורה, "ידידו הטוב של הכלב", זמן חולון בת ים (מעריב), 4.8.2006, עמ' 24.
רוני זינגר-חרותי, "לא רק בני אדם – גם הכלבים בצפון הם 'נפגעי חרדה'", הארץ, 4.8.2006.
"Israeli Attacks Spawn Environmental Disaster”, msn, 1.8.2006.
The Associated Press, “Environment Also Victim in War”, The State, 3.8.2006.
Tamar Sternthal, “Scant Media Interest As Israel's Forests Burn”, Camera, 3.8.2006.
Aron Heller (Associated Press), “Nature, Wildlife also Victims of Rockets”, Yahoo, 2.8.2006.
MSNBC staff and news service reports, “U.N. Worried about Lebanon Oil Spill”, msn, 3.8.2006.
"The War Rescues”, BETA, 3.8.2006.
“More of the War Rescues” (e-mail), BETA, 4.8.2006.
The Associated Press, “Environment Also Victim in War”, The State, 3.8.2006.
Tamar Sternthal, “Scant Media Interest As Israel's Forests Burn”, Camera, 3.8.2006.
Aron Heller (Associated Press), “Nature, Wildlife also Victims of Rockets”, Yahoo, 2.8.2006.
MSNBC staff and news service reports, “U.N. Worried about Lebanon Oil Spill”, msn, 3.8.2006.
"The War Rescues”, BETA, 3.8.2006.
“More of the War Rescues” (e-mail), BETA, 4.8.2006.
מקורות עבור "בעלי-חיים לאחר 31 ימי הפצצות"
"סיוע מיוחד למגדלי העופות בגליל: מועצת הלול תיתן מחיר מובטח למגדלי העופות בצפון”, התאחדות חקלאי ישראל, 25.7.2006.אביב פרנקל, "החיות בגן החיות בחיפה כלואות בשל המלחמה" (וידיאו), חדשות 10 (וואלה!), 5.8.2006.
אורי בינדר, "הנשק החדש של הסורים: שפני סלע", nrg מעריב, 6.8.2006.
גיל סלומון ואלירן חיאט, "הם פוגעים גם בלולים" (וידיאו), nrg מעריב, 6.8.2006.
אהוד אמיר, "האם יופסק כיבוי השריפות?" , local, 7.08.2006
נמשך חילוץ בעלי החיים מקו העימות", וואלה!, 8.8.2006.
אלי אשכנזי, "למעלה מ-8,000 כלבים וחתולים ננטשו בצפון", הארץ, 8.8.2006.
עדי הגין, "וטרינרים תחת אש", nrg מעריב, 10.8.2006.
"עשרות פרות עברו את הגבול ללבנון", וואלה!, 10.8.2006.
נורית פלתר, "הפרות עברו את הגבול", ידיעות אחרונות , 10.8.2006, עמ' 19.
"הם נוטשים גם ארנבים", ynet (ידיעות אחרונות), 10.8.2006.
"PETA Dispatches Animal Rescue Specialist After U.S., Other Governments Force Evacuees to Leave Animals Behind to Starve" (news release), PETA, 3.8.2006.
"U.S. Rights Group: 'War is Absolute Hell for Animals Too'", NaharNet, 6.8.2006.
Richard Solash, "Lebanon: Oil Spill Causing Ecological Crisis", Radio Free Europe / Radio Liberty, 6.8.2006.
Bassem Mroue and Aron Heller (Associated Press), "The War’s Toll on Environment", The Philadelphia Inquirer, 7.8.2006.
Dina Kraft, "Dry Forests in Northern Israel Are Damaged as Hezbollah’s Rocket Attacks Ignite Fires", New York Times, 8.8.2006.
Matthew Kalman, "For Some, Bomb-Proof Room is Best Option", The Boston Globe, 8.8.2006.
Jane Garrison, "Urgent - Officials want to shoot all dogs in BETA shelter" (e-mail), 8.8.2006.
"Lebanon Oil Spill a Biodiversity Disaster, Cleanup Blocked”, Environment News Service (ENS), 8.8.2006.
"U.S. Rights Group: 'War is Absolute Hell for Animals Too'", NaharNet, 6.8.2006.
Richard Solash, "Lebanon: Oil Spill Causing Ecological Crisis", Radio Free Europe / Radio Liberty, 6.8.2006.
Bassem Mroue and Aron Heller (Associated Press), "The War’s Toll on Environment", The Philadelphia Inquirer, 7.8.2006.
Dina Kraft, "Dry Forests in Northern Israel Are Damaged as Hezbollah’s Rocket Attacks Ignite Fires", New York Times, 8.8.2006.
Matthew Kalman, "For Some, Bomb-Proof Room is Best Option", The Boston Globe, 8.8.2006.
Jane Garrison, "Urgent - Officials want to shoot all dogs in BETA shelter" (e-mail), 8.8.2006.
"Lebanon Oil Spill a Biodiversity Disaster, Cleanup Blocked”, Environment News Service (ENS), 8.8.2006.
מקורות עבור "בעלי-חיים לאחר תחילת הפסקת האש"
אליעזר פרנקנברג, "נזקים אקולוגיים בעקבות המלחמה בצפון", רשות הטבע והגנים, 13.8.2006.מישל דור, "מלחמה בצפון: 'גם בעלי חיים בטראומה'", ynet (ידיעות אחרונות), 14.8.2006.
רויטרס, "לבנון תחל מחר בניקוי הנפט מהים" לבנון תחל מחר בניקוי הנפט מהים.
הדר פרבר, "עבור אלפי כלבים וחתולים המלחמה נמשכת", Nfc, 14.8.2006.
"התושבים חוזרים לצפון, הכלבים עדיין מחכים לבעליהם", ynet (ידיעות אחרונות), 15.8.2006.
מיכל כרמון, "היום שאחרי: אסון בטבע ונזקים לתיירות", ynet (ידיעות אחרונות), 16.8.2006.
עמירם כהן, "מאות כלבים משוטטים בצפון ישוכנו בפנסיונים פרטיים על חשבון המדינה", הארץ, 16.8.2006.
"גם הם רוצים הביתה", nrg מעריב, 16.8.2006.
"זה לא כל כך נעים לראות גן סגור", nrg מעריב, 16.8.2006.
רונן טל , "לחופש נולדו", ידיעות אחרונות, 16.8.2006, עמ' 28.
מאיר שושני וליאור פרי, "מאות כלבים ננטשו ע"י תושבים שעזבו את העיר", ידיעות חיפה, 17.8.2006.
הילה רפופורט, "האו"ם: ועידה להצלת הים התיכון", Nfc, 17.8.2006.
ענבל אביב, "הג'מוסיות שרדו את השריפה באגמון החולה", Nfc, 17.8.2006.
"פעולה והצלה: יומן מלחמה 5: חילוץ בתמונות", תנו לחיות לחיות, 17.8.2006.
"Person of the Week: Linda Nealon”, ABC News, 11.8.2006.
Jane Garrison, “Veterinarians Needed in Lebanon”, Animal Rescue in Lebanon, 12.8.2006.
Adina Greene, “Israel Asked to Help Clean Up Coastal Oil Spill Near Beirut”, The Jerusalem Post, 13.8.2006.
Paula Margulies, Man's Inhumanity to Dog (and Cat)”, The Jerusalem Post, 13.8.2006.
"The Animals' Exodus?”, middleeast.bestfriends.org, 14.8.2006.
"Lebanon: Standing by the Animals During a Month of War”, middleeast.bestfriends.org, 15.8.2006.
AP, “OPEC Fund To Give $200,000 For Lebanese Oil Cleanup”, Easybourse, 17.8.2006.
Uriel Heilman, “War Leaves Deep Scars on Northern Forests; Wildlife Suffers”, Jewish Telegraphic Agency, 17.8.2006.
Zafrir Rinat, “Fighting in the North Leaves Behind Severe Environmental Damage”, Haaretz, 17.8.2006.
"War on Lebanon and its Animals”, BETA, 17.8.2006.
"PETA Representative Leads Rescue in the War Zone”, PETA, accessed 18.8.2006.
Jane Garrison, “Veterinarians Needed in Lebanon”, Animal Rescue in Lebanon, 12.8.2006.
Adina Greene, “Israel Asked to Help Clean Up Coastal Oil Spill Near Beirut”, The Jerusalem Post, 13.8.2006.
Paula Margulies, Man's Inhumanity to Dog (and Cat)”, The Jerusalem Post, 13.8.2006.
"The Animals' Exodus?”, middleeast.bestfriends.org, 14.8.2006.
"Lebanon: Standing by the Animals During a Month of War”, middleeast.bestfriends.org, 15.8.2006.
AP, “OPEC Fund To Give $200,000 For Lebanese Oil Cleanup”, Easybourse, 17.8.2006.
Uriel Heilman, “War Leaves Deep Scars on Northern Forests; Wildlife Suffers”, Jewish Telegraphic Agency, 17.8.2006.
Zafrir Rinat, “Fighting in the North Leaves Behind Severe Environmental Damage”, Haaretz, 17.8.2006.
"War on Lebanon and its Animals”, BETA, 17.8.2006.
"PETA Representative Leads Rescue in the War Zone”, PETA, accessed 18.8.2006.
מקורות עבור "בעלי-חיים לאחר 12 ימי הפסקת אש"
צפריר רינת, "האיחוד האירופי יסייע לנקות את חופי לבנון מזיהום נפט", הארץ, 20.8.2006."אסון חוצה גבולות", nrg מעריב, 22.8.2006.
צפריר רינת, "אדם טבע ודין: הממשלה מתעלמת מהנזקים הסביבתיים שנגרמו בצפון בעקבות המלחמה", הארץ, 22.8.2006, עמ' א8.
לתגובות: הארץ, זלמן שוקן 21, תל-אביב 61001. פקס: 03-6810012דואל: letters@haaretz.co.il
"פרות הצפון נושמות לרווחה ומניבות חלב", וואלה!, 23.8.2006.
עמירם כהן, "90 פרות נהרגו מטילים במלחמה", 23.8.2006, הארץ (דה מרקר), עמ' 10.
מקורות עבור "בעלי-חיים לאחר 19 ימי הפסקת אש"
צפריר רינת, "זיהום הנפט בלבנון כבר פוגע בזנים בסכנת הכחדה", וואלה! (הארץ), 26.8.2006.אורן כספי, "הציפורים לא גרות כאן יותר"; כתבת וידיאו – צילום: אלירן חיאט, עריכה: נעם עמית, nrg מעריב, 28.8.2006.
תמי לויאב "עצים מתים זקופים" (27.8.2006), ynet (ידיעות אחרונות), 30.8.2006.
צור שיזף, "המלחמה שאחרי המלחמה", ynet (ידיעות אחרונות), 30.8.2006.
"Lebanon Oil Spill Threatens Marine Life" (press release), IUCN (World Conservation Union), 28.8.2006.