מזדהים ומוחים
עצרת אנונימוס, אוקטובר 2002
מרימים עצרת
בשניים באוקטובר, שמונה בבוקר, הגיעו לרחבת מוזיאון תל-אביב כעשרה פעילות ופעילים של אנונימוס והחלו לעצב מחדש את הרחבה. עשרות כרזות ענק "די לפיטום האווזים!" יצרו מתחם גדול וסגור שמעליו מתנוססת שרשרת של דגמי אווזים מעופפים. בעזרת עשרות פעילים/ות שהגיעו בהמשך היום (כולל אוטובוס שלם מירושלים) הוקמו דוכנים רבים וביניהם דוכני מזון מגוונים, כולם ללא מוצרים מן החי. בין הדוכנים הוצבו: מיצב הממחיש את שיטות ההרג של אפרוחים בתעשיית הביצים; לחמניית המבורגר ענקית, המזכירה לנו מה מכילים המבורגרים באמת (פרות!); ומיצג שבו אדם השרוע על שולחן האוכל של חייזרים (אם פער באינטליגנציה מתיר לנו לאכול תרנגולות ופרות - לא היה לנו על מה להתלונן אילו היו חייזרים באים ואוכלים אותנו!). עוברי-אורח רבים בדרך למוזיאון, לספרייה ולבית-המשפט התעכבו, תמהו וקיבלו הסבר. עד השעה שש הושלמו עבודות ההקמה, והעצרת החלה.
התקדים
עצרת השניים באוקטובר נערכה בדגש על המאבק בפיטום אווזים. אולם המסגרת הכללית של העצרת הייתה מחאה נגד ניצולם של מאות מיליוני בעלי-החיים בישראל בתעשיות המזון - אירוע ענק ראשון בנושא זה בישראל. כאלף איש הגיעו לרחבת מוזיאון תל-אביב - קהל גדול, בהתחשב בכך שרוב הנושאים שעוסקת בהם אנונימוס רחוקים מן הקונצנזוס (מלבד פיטום האווזים, שרוב הציבור מתנגד לו, לפי סקרים).
ההקשר העולמי
הבחירה בשניים באוקטובר נערכה בהתאמה ליום ההזדהות הבינלאומי עם בעלי-חיים במשקים. זוהי השנה העשרים שבה מציינים יום זה ברחבי העולם. עשרות אירועי הזדהות עם בעלי-החיים במשקים התקיימו בתאריך זה במדינות שונות: ארצות-הברית, הודו, אנגליה, אוסטרליה, קנדה, קמבודיה, ספרד, הפיליפינים, שוודיה, אוגנדה, ספרד, מלזיה ומדינות נוספות. העצרת שנערכה בישראל היא אחד האירועים הגדולים ביותר בעולם השנה. השניים באוקטובר הוא יום-הולדתו של המנהיג ההודי הדגול - מהטמה גנדי, שהיה מזוהה אולי יותר מכל אדם אחר עם עיקרון אי-האלימות, כלפי בני-אדם ובעלי-חיים כאחד.
הפוליטיקאים
פוליטיקאים ישראלים לא מעטים מפגינים היענות רבה לפניות המבקשות מהם להביע הזדהות פומבית עם מסרים של הגנה על בעלי-חיים - זאת במקביל לפעילותם בתחום זה בכנסת. כמה פוליטיקאים גם מכריזים בגאווה כי הם צמחונים. בין הדוברים בעצרת:
- חברת-הכנסת נחמה רונן מקדמת לאחרונה את הצעת החוק המתקדמת ביותר להגבלת הניסויים בבעלי-חיים. בדבריה בעצרת ביקשה חה"כ רונן להזכיר שמלבד האווזים יש בעלי-חיים אחרים המוחזקים בתנאים בלתי נסבלים; הגיע הזמן לעשות סדר בנושא, לאמץ נורמות התנהגות שכבר קיימות בעולם המערבי ולהפוך לחברה מוסרית יותר, שהרי מוסריותה של חברה נמדדת גם ביחסה לבעלי-חיים. חה"כ רונן הבהירה, שהמאבק לא יהיה קל וקראה לציבור להפעיל לחץ על חברי הכנסת בנושאים של רווחת בעלי-חיים. מכיוון שהשנה היא שנת בחירות, סיכויי ההצלחה גדולים.
- חבר-הכנסת יוסי שריד, אשר השתתפותו הייתה חיונית בישיבה המכריעה של ועדת החינוך והתרבות של הכנסת שבסופה הוחלט על איסור פיטום ברווזים בעתיד, גם הגיש הצעת חוק האוסרת פיטום אווזים. חה"כ שריד הודה למפגינים על שיצאו מ"החדר האטום הרגשי", כדבריו, כדי לתבוע את כאבם וסבלם של בעלי-החיים בכלל ושל האווזים בפרט. הוא השיב מעל הבמה לכל הטוענים (גם כלפיו אישית) שאין מקום לפעול למען בעלי-חיים כאשר בני-אדם נהרגים. לדבריו, אנו נמשיך להיאבק למען בעלי-החיים משום שהם חלק מהמשפחה שלנו. חה"כ שריד, כמו חה"כ רונן, ביקש מהנוכחים להפעיל לחץ כבד על חברי-הכנסת ועל השרים, באמצעות מכתבים, דואר אלקטרוני, פקסים וטלפונים, כדי שאפשר יהיה להעביר את הצעת החוק.
- השרה ציפי לבני הצהירה מעל הבמה שהיא צמחונית מזה שנים רבות. לדבריה, לכל סקטור יש נציגות בכנסת ומן הראוי שגם לבעלי-החיים תהיה נציגות. היא הבטיחה שתתמוך בהצבעה בכל הצעת חוק שיש בה כדי להקל על חייהם של בעלי-החיים. היא סיפרה לנוכחים שהפעילות, הכתבות בעיתונים והמדבקות בגנות פיטום האווזים פועלים את פעולתם. בני משפחה ומכרים של השרה לבני, שנהגו לאכול כבד אווז, הפסיקו זאת בעקבות החשיפה לנושא.
- יושב-ראש הכנסת, אברהם בורג, הביע את צערו על שנבצר ממנו להשתתף בעצרת, ושלח דברים שנקראו, לבקשתו, מעל הבמה: "כשלעצמי, אני מקיים אורח חיים צמחוני ומאכלי בשר לא עולים על שולחני. אינני יכול להתעלם מצער בעלי-חיים שנגרם לאווזים בתהליך פיטומם. יצורים אלה עוברים סבל וייסורים מיותרים עד הגיעם לשחיטה. הם נידונים לכאבי תופת, תוצאת האבסתם והלעטתם במזון בכוח. לאווזים מגיע יחס מוסרי יותר, כנאמר: 'ונתתי עשב בשדך לבהמתך ואכלת ושבעת' (דברים יא' טז')."
עוד על הבמה
גם היענותם של אמנים להופיע (בהתנדבות!) באירוע למען בעלי-החיים הייתה גבוהה מאוד. בין האמנים שהופיעו: דני רובס, דני ליטני, אריק סיני, לאה שבת וחמי רודנר. בין ההופעות והנאומים עלו לבמה כמה מפעילי אנונימוס וסיפרו על רקע תמונות מצולמות כמה מן העובדות הכואבות של התעשיות החקלאיות: סבלם של תרנגולים בתעשיית הבשר, אשר גופם עוות באמצעות ברירה מלאכותית עד כי הם נולדים נכים; תלאות הכבשים והעגלים המובלים מאוסטרליה לישראל במסע ימי מפרך, ועוד. השחקנית לימור גולדשטיין קראה עדות של פעיל אנונימוס שביקר במדגרת אפרוחים ותיאר את חוויותיו לאור ההשמדה ההמונית שנערכת מולו. סרט שצולם במדגרה הוקרן על רקע הדברים. השחקן אבי גרייניק קרא מדברי שלמה קאלו נגד ניצול בעלי-חיים, ואורנה בנאי שלחה מסר מצולם שבו היא קוראת להפסקת הניצול של בעלי-חיים. אחד מאחרוני הדוברים היה השף ארז קומורובסקי, שרשת המסעדות שבהנהלתו הפסיקה לפני יותר משנה להגיש כבד אווז. קומורובסקי קרא לשפים נוספים ללכת בעקבותיו והבהיר שהרחקת כבד האווז מהתפריט לא הייתה בגדר ויתור ממשי כי גם בקרב קהל הלקוחות גוברת ההסתייגות ממוצר זה.
תודות
אנונימוס מודה לכל אלה שנטלו חלק וסייעו בהפקת הערב המיוחד הזה - לאמנים שהופיעו, לדוברים, למנחה האירוע - שי אביבי, לעיריית תל-אביב-יפו, לחברת מועצת העיר - הדס שכנאי, לענת ליטני, לענת רפואה, לצלם עמית מגל, ולכל המתנדבות והמתנדבים שעבדו קשה כל-כך כדי שהערב הזה יצליח.