לשבוע הספר: חמש המלצות לספרים חדשים בנושאי זכויות בעלי-חיים וטבעונות
הפרה שבחדר / מלאני ג'וי
הפסיכולוגית החברתית ד"ר מלאני ג'וי היא אחת הדוברות הבולטות בעולם למען זכויות בעלי-החיים, האחראית בין השאר לטביעת המושג "קרניזם". על-ידי טביעת המושג מבקשת ג'וי להבהיר כיצד הבחירה כאכילת בשר היא בחירה אידאולוגית לא פחות מטבעונות – גם אם במקרה זה מדובר באידאולוגיה סמויה מהעין, בלתי-מוצהרת ובלתי-מודעת. "הפרה שבחדר" (במקור באנגלית "Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows: An Introduction to Carnism", 2009) הוא ספרה השני של ג'וי והראשון שמתפרסם בתרגום לעברית. הספר מבקש לאפיין את המושג קרניזם ולהציג את ביטויו בחברה שלנו. זהו הספר החשוב ביותר על זכויות בעלי-חיים שיצא לאחרונה בעברית.
לסקירה מורחבת של הספר מתוך אתר אנונימוס
תרגום: דבי אילון, ייעוץ מקצועי והתאמות לישראל: יוסי וולפסון. הקיבוץ המאוחד, 2017, 167 עמודים, כולל הערות וביבליוגרפיה.
מטבח של שלום / כיפאח דסוקי
"מטבח של שלום" הוא ספר בישול טבעוני דו-לשוני ייחודי במינו, המציג מתכונים טבעונים מהמטבח הערבי המסורתי בעברית ובערבית במקביל. הספר יצא לאור בהוצאה עצמית לאחר קמפיין מימון המונים מצליח, שזכה לתמיכה של מעל אלף אנשים.
לסקירה מורחבת של הספר, הכוללת שני מתכונים לדוגמה, מתוך ynet
צילום: שלו מאן, עריכה בעברית: שירי ברוק־שגיא, עריכה בערבית: אסמא אגבארייה־זחאלקה. הוצאה עצמית,2017, 147 עמודים.
העידן הפוסט-אנושי / יוחאי עתריה ועמיחי שלו (עורכים)
"העידן הפוסט-אנושי" הוא אסופה של 21 מאמרים תאורטיים של כותבים שונים (וסיפור קצר אחד מאת אתגר קרת), שרובם המוחלט דווקא אינם נוגעים כלל לזכויות בעלי-חיים, או שהם נוגעים בנושא באופן שולי בלבד. אבל לשניים מתוך המאמרים בספר יהיה עניין מיוחד למי שאכפת מבעלי-חיים: הראשון הוא המאמר "חתולים, משוגעים ופועלים: לספר את סיפורם של מי שלא הותירו עדות היסטורית" של ד"ר אריאל צבל. צבל הוא אחד ההוגים הבולטים ביותר בעברית בתחום יחס האדם לבעלי-חיים, וכנראה היחיד שהקדיש את מלוא הקריירה האקדמית שלו לחקר התחום (בין השאר, הוא המחבר של חלק גדול מהמאמרים באתר אנונימוס). צבל מבקר את ההתעלמות מבעלי-חיים במדעי הרוח והחברה, בפרט בתחום ההיסטוריה, ומסביר כיצד ההתעלמות מבעלי-חיים מסייעת להנצחת חוסר כבוד וחוסר אמפתיה כלפיהם. השני הוא "הפוליטיקה המינית של הבשר" מאת קרול ג'יי אדמס. אדמס היא תאורטיקנית פמיניסטית-טבעונית בולטת, שכתבה מספר ספרים בתחום, והמאמר המופיע כאן הוא למעשה תרגום מאנגלית של הפרק הראשון של ספרה הראשון מ-1990 ("The Sexual Politics of Meat") בו היא מבקשת להראות כיצד נורמות המצדיקות פגיעה בבעלי-חיים שלובות לעתים קרובות עם נורמות סקסיטיות, ולהציג כיצד שני סוגי הדיכוי פועלים להנציח האחד את השני.
פרדס, 2017. 377 עמודים.
ההיסטוריה של המחר / יובל נח הררי
פרופ' יובל נח הררי הוא לא רק ההיסטוריון הישראלי הבולט ביותר כיום, אלא גם מבקר בולט של ניצול בעלי-חיים. הררי התייחס לנושאי זכויות בעלי-חיים כבר בספרו הקודם, "קיצור תולדות האנושות" (שהגיע לפופולריות עצומה, וזכה להמלצות בין השאר מפי מייסד פייסבוק מארק צוקרברג, נשיא ארה"ב ברק אובמה וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו). בספרו החדש, "ההיסטוריה של המחר", הוא חוזר להתייחס לנושא בהרחבה יתרה, בפרט בפרק 3 של הספר ("מותר האדם") בו הוא בוחן כיצד התרבות שלנו נוטה להכחיש את המורכבות הרגשית של בעלי-חיים (באופן העומד בסתירה לממצאים המדעיים בתחום!) על-מנת להצדיק את הפגיעה בהם.
איורים: רועי דה לנגה. דביר, 2015. 480 עמודים, כולל הערות ומפתח.
המדריך לטבעונות בריאה / וסנטו מלינה וברנדה דיוויס
תרגום לעברית שיצא לאחרונה לספר "Becoming Vegan: The Complete Guide to Adopting a Healthy Plant-Based Diet" של וסטנו מילנה וברנדה דיוויס, שתיהן תזונאיות קליניות טבעוניות. זהו מדריך מקיף לתזונה מהצומח, שיעניין במיוחד קוראים העושים את צעדיהם הראשונים למעבר לטבעונות. מלבד הסברים על היתרונות הבריאותיים של מזון מהצומח, הספר גם מפרט על התועלת הסביבתית של טבעונות ועל החשיבות שלה למניעת התעללות בבעלי-חיים.