ארון הספרים החייתי
המלצות להקמת ספריית זכויות בעלי-חיים בעברית
תוכן הרשימה: ספרי עיון ספרות יפה למבוגרים סיפורת לנוער ספרות לגיל הרך
על הרשימה
רשימת הספרות שקובצה כאן כהמלצה ל"ארון הספרים החייתי" כוללת ארבעה חלקים שכל אחד מהם מונה כמה עשרות ספרים וחוברות בעברית, והם מסודרים בסדר האלף-בית. השתדלתי לבחור פריטים שזכו בתפוצה רחבה, וכן פריטים שתרומתם לזכויות בעלי-חיים מובהקת. אמנם, רק ספרים וחוברות מעטים נכתבו במטרה ברורה לקדם הגנה על חיות ומתוך בקיאות בנושא. לכן יש ברוב הפריטים הרלוונטיים היבטים בעייתיים מבחינת היחס לחיות. לא פעם, ספר עם כוונות טובות עלול גרום לא פחות נזק מתועלת – למשל, בהתייחסות חיובית לאכילת בשר או לביקור בגני חיות. לכן השמטתי לא מעט ספרים מבטיחים, אך הרשימה כוללת גם פריטים "בלתי מושלמים" מבחינת תרומתם לנושא זכויות בעלי-החיים. במקרים מיוחדים סומנו ב-!!! פריטים המכילים מסר בעייתי או העלולים לעורר אי-נוחות מיוחדת, במיוחד במקרה של ספרייה המיועדת לילדים. הרשימה בהחלט איננה סופית, ואפשר לתרום להרחבתה בהמלצה על ספרים ועל חוברות נוספים.
ספרי עיון
ברשימה זו כונסו יחד פריטים המתאימים בעיקר למבוגרים ולתלמידי הכיתות הגבוהות. כמה מהפריטים מתאימים גם לקהל צעיר יותר, ועל כך ניתן להתרשם מתוכן הספר או החוברת.
אדמס, דגלס וקרווארדיין, מארק.
הזדמנות אחרונה לראות
מחבר "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה" מצטרף לזואולוג במסע ברחבי העולם, ובו הוא פוגש בבעלי-חיים על סף הכחדה – הזדמנות אחרונה לראותם ואולי גם להצילם.
!!! כולל ההתייחסות בעייתית לחיות חופשיות שאינן נחשבות כ"חיות בר".
מאנגלית: ירון בן-עמי. תל-אביב: 2004. ספרי עליית הגג, ידיעות אחרונות וספרי חמד. 223 עמודים.
אוהל, מילא.
האייפים: קופי-על כבני-אדם
סקירה על בונובו, שימפנזה, גורילה, אורנגאוטן וגיבון – התנהגות, חברה ואינטליגנציה. כולל התייחסות לפגיעות נפוצות באייפים והצעות להצלתם.
תל-אביב: צ'ריקובר, 1996. 200 עמודים. כולל תמונות, איורים וביבליוגרפיה קצרה.
אנונימוס http://www.anonymous.org.il
מאגר המידע הגדול ביותר בעברית בנושאים הקשורים בזכויות בעלי-חיים. רוב האתר מבוסס על זכויות בעלי-חיים השבוע (ראו ברשימה זו) אך רבים מהמאמרים ערוכים מחדש בהתאם למיון הנושאים באתר ולעתים עוברים עדכונים ותיקונים.
!!! כולל תיאורים עובדתיים קשים ותמונות קשות.
אופיר, עינת (עורכת), צבל, אריאל (עורך מדעי), אתגר, רפי (אוצר).
בשר ודם
קטלוג תערוכה שאצר אתגר במוזיאון על התפר. הקטלוג כולל רפרודוקציות והסברים קצרים של עבודות 24 אמנים, ואסופה של 16 מאמרים/קטעי טקסט (87 עמודים בעברית) על זכויות בעלי-חיים בדגש על חיות באמנות, שבחר וערך צבל. רוב הטקסטים מתורגמים ונחשבים כמרכזיים בתחומם.
מתרגמים: טל הרן, ליטן ידין ואסף שור. ירושלים: מוזיאון על התפר, פברואר 2013. המאמרים כוללים רשימות ביבליוגרפיות. עברית ואנגלית (טקסטים כפולים) 306 עמודים.
ארבל, בנימין, טרקל, יוסף ומנשה, סופיה (עורכים).
אשכולי, יצחק נחמן.
צער בעלי-חיים בהלכה ובאגדה
מחקר מקיף המקבץ מקורות יהודיים שעניינם צער בעלי-חיים. חלק ההלכה מציג את עמדת התורה, בסיוע פרשנויות, למגוון של פגיעות בחיות; חלק הפסקים מציג פסקים והלכות על חובותיו של האדם כלפי החיות שבאחריותו; חלק האגדה מביא סיפורי אגדה העוסקים בצער בעלי-חיים וסקירה היסטורית של המאבק בשחיטה כשרה. המקורות מפורשים בלשון מודרנית וקריאה. ניתן לרכישה מהמחבר.
!!! חלק ניכר מהחומר מציג דעות שאינן מכבדות זכויות בעלי-חיים.
אופקים: הוצאה עצמית, 2002. 688 עמודים, כולל מפתח.
בן יוסף, אורן.
ראו את החיה: על חורבנם של בעלי חיים ביד האדם
אסופת רשימות קצרות הבוחנות בביקורתיות ניצול חיות בתחומים שונים.
דרור, 2015. כולל תמונות וביבליוגרפיה קצרה. 181 עמודים.
ג'וי, מלאני.
הפרה שבחדר: הפסיכולוגיה של אכילת בשר
פסיכולוגית חברתית מציגה את צריכת הבשר בקרב בני-אדם כתופעה המעוררת התנגדות ספונטנית עקב האלימות הכרוכה בייצור הבשר. הספר מוקדש למיפוי המנגנונים הנפשיים והאידיאולוגיים המאפשרים את צריכת הבשר למרות ההתנגדות.
מאנגלית: דבי אילון. ייעוץ מקצועי והתאמות לישראל: יוסי וולפסון. תל-אביב: הקיבוץ המאוחד, 2017. 167 עמודים, כולל הערות וביבליוגרפיה.
גליליאו 96
גיליון אוגוסט 2006 של כתב-העת למדע ולמחשבה מוקדש לניסויים בבעלי-חיים. כולל מאמרים בעלי עניין מאת תמיר לוסקי, צחי זמיר ומיכל זרזבסקי.
!!! כולל גם מאמר יחסי-ציבור לניסויים בחיות.
גרנדין, טמפל וג'ונסון, קתרין.
השפה הסודית של בעלי-החיים
גרנדין, מתכננת משחטות יונקים הלוקה באוטיזם, משווה בין התכונות הנפשיות ומבנה המוח של חיות שונות ושל בני-אדם אוטיסטים, סוקרת תכונות רגשיות וקוגניטיביות של חיות וטוענת שמינים ביולוגיים שונים מפותחים ביותר מבחינה מנטלית בדרכם הייחודית.
!!! הספר עושה יחסי-ציבור לרפורמות שתכננה גרנדין עבור משחטות ומציג תמונה מסולפת של שחיטה "הומאנית" תחת פיקוח לכאורה. לסקירה
מאנגלית: מרים שפס. תל-אביב: אריה ניר, 2006. 352 עמודים, כולל הערות, ביבליוגרפיה ומפתח.
גת-טילמן, גילה.
דאונר, ג'ון.
עולם החושים – התפיסה החושית בעולם החי
ספר הנלווה לסדרת טלוויזיה של ה-BBC, "עולם החושים". מציג מגוון עצום של יכולות חישה בבעלי-חיים שונים וממחיש עד כמה חיות שונות עולות על בני-אדם בתפיסתן את העולם. כולל יותר מ-200 צילומים.
תל-אביב: מודן, 1991. 160 עמודים, כולל מפתח.
דאונר, ג'ון.
בעלי-החיים שאתנו – חיינו מבעד לעיני בעלי-החיים
ספר הנלווה לסדרת טלוויזיה של ה-BBC, "חושי החיים". בוחן את יחסי הגומלין לאורך ההיסטוריה בין חיות ממינים שונים לבני-אדם, תוך התייחסות למידע עדכני על נקודת-המבט של בעלי-החיים. כולל צילומים רבים.
תל-אביב: מודן, 1999. 223 עמודים, כולל מפתח.
דרידה, ז'אק ורודינסקו, אליזבת.
"אלימות כלפי בעלי-חיים"
פרק 5 בספר שיחות בין היסטוריונית של הפסיכואנליזה, המפגינה תמיכה באלימות כלפי חיות שונות למטרות אנושיות, מול תשובותיו השקולות בדרך-כלל של הפילוסוף הנודע.
!!! דרידה אינו מצליח להציג טיעונים הגיוניים וקבילים מבחינה עובדתית בעניין אכילת בשר. לסקירה
בתוך: דרידה, ז'אק ורודינסקו, אליזבת. מה ילד יום... מצרפתית: אבנר להב. תל-אביב: חרגול, 2003. 17 עמודים.
דה ואל, פראנס.
טובים מטבעם: שורשי הטוב והרע בבני-אדם ובחיות אחרות
דה ואל, אחד מגדולי חוקרי התנהגות הקופים, טוען שחיות ממינים רבים מגיבות לחוקי החברה, מעניקות עזרה הדדית, חולקות מזון, מיישבות סכסוכים ומפתחות חוש צדק בסיסי. מוסריות אינה ייחודית לאדם, והמוסר האנושי קשור באחווה כלפי חיות אחרות.
מאנגלית: תמר רון. תל-אביב: אוניברסיטת חיפה וזמורה ביתן, 1998.
הורביץ, יהושע הלוי.
ספר הטבעונות: קיצור תולדות הצמחונות והטבעונות והסופרים שכתבו עליהן מימי קדם ועד היום
ספר חשוב שניתן להשיגו משומש בלבד. כולל קטעים על כ-85 אישים בהיסטוריה, חלקם מוכרים לכל וחלקם בעלי חשיבות לתולדות הצמחונות, מהעת העתיקה ועד סוף המאה ה-19. בכל קטע הערות על האישיות וציטוטים ממנה בנושאים של טבעונות (או צמחונות) מטעמי מוסר, דת, טבע או בריאות, וזכויות בעלי-חיים באופן כללי.
תרגום: י. ל. ברוך ומ. מבש"ן. תל-אביב: יהושע הלוי הורביץ, 1938. שני כרכים, 372 עמודים סה"כ.
הראל, נעמה.
צמחונות בקלות: מדריך ידידותי לתזונה מן הצומח
חוברת מתכונים עם עצות מעשיות עבור חיים ללא מוצרים מן החי. להשגה חינם דרך אנונימוס.
תל-אביב: אנונימוס, 2006. 30 עמודים.
הראל, נעמה וצבל, אריאל (עורכים).
זכויות בעלי-חיים
קובץ מאמרים, חלקם מתארים את מצב בעלי-החיים בתעשיות המזון ובמקומות אחרים, וחלקם בוחנים היבטים חברתיים של זכויות בעלי-חיים. להשגה חינם דרך אנונימוס.
!!! כולל תיאורים קשים ותמונות קשות.
תל-אביב: אנונימוס, 2002. 56 עמודים.
הראל, נעמה, כהן, חגי וצבל, אריאל.
מאחורי הסורגים
חוברת מבוא לזכויות בעלי-חיים, ובה מתוארות מספר פגיעות ממוסדות בחיות, עם דגש על מה שניתן לעשות למענן. להשגה חינם דרך אנונימוס.
תל-אביב: אנונימוס, 2005. 14 עמודים.
הררי, יובל נח.
קיצור תולדות האנושות
מתאר תהליכים מרכזיים שאירעו בחברות אנושיות ב-70 אלף השנים האחרונות, וכולל התייחסות נרחבת להכחדת מינים בידי האדם, לניצול חיות ולאידיאולוגיה המפרידה בין האדם לשאר עולם החי. לסקירה
תל אביב: דביר, 2011. 447 עמודים.
וילסון, ארל. (עורכת).
הזאב: סיפור מחיי היער בטסמניה
תיאור ריאליסטי של חיי זאב טסמני (טורף מסדרת טורפי כיס): קשריו עם בני מינו, פעילותו כטורף ומרדף הרועים אחריו עד לכידתו. המקור (שנקרא Coorinna) מ-1954.
!!! כולל תיאורים קשים של ציד.
עברית: עמירם רונן. תל-אביב: אל המעין, 1957. 130 עמודים.
זכויות בעלי-חיים השבוע (שבועון אלקטרוני)
שבועון מקוון בהפקת אנונימוס. יצא לאור באופן סדיר בין יולי 2001 ליולי 2013 (626 גיליונות). כולל מאמרים מקוריים (כ-1000 מילים למאמר) בנושאים כגון ניצול חיות בחקלאות, במעבדות ועוד, מאבקים ציבוריים ומשפטיים, תכונותיהן הביולוגיות של חיות, ייצוג חיות באמנויות ובספרות ועוד, וכן סקירת עיתונות שבועית ופינת תזונה. המאמרים המקוריים הוזנו לאתר אנונימוס והם מהווים בסיס למאגר המידע הגדול בעברית על זכויות בעלי-חיים. לארכיון זכויות בעלי-חיים השבוע.
!!! כולל תיאורים עובדתיים קשים ותמונות קשות.
טאטל, ויל.
דיאטת השלום העולמי
טאטל טוען שצריכת מוצרים שמקורם באלימות משחיתה את אישיותו של הפרט ומשחיתה את התרבות, והבראת הפרט והתרבות מחייבות אפוא מעבר לטבעונות..
מאנגלית: עדי צור, יונתן בר ורימונה גרסון. מזון למחשבה, 2005. 328 עמודים.
טבע, און ובריאות (דו-ירחון)
ביטאון תנועת הצמחונים והטבעונים בישראל. עיסוקו העיקרי הוא בריאות בהקשר של צמחונות, טבעונות ורפואה אלטרנטיבית. הביטאון משלב בין מאמרים, עצות מעשיות והגיגים אישיים. לפי מידע מרשת הספריות האוניברסיטאיות, כותרת הביטאון השתנתה: "טבעאון: אדם, טבע וסביבה" (1989-1982, עד גיליון 41), ב-1989 התמזג עם "טבע ובריאות" ונקרא "טבע, און ובריאות", והחל מ-2005(?) נקרא "טבע ובריאות"; יצאו לאור 161 חוברות בשנים 2009-1982.
טורקניץ', צחי.
תזונה נכונה ורפואה מונעת
מידע תיאורטי ועצות מעשיות למעוניינים לשפר את בריאותם ולמנוע מחלות באמצעות שילוב של תזונה ופעילות גופנית. המחבר הוא רופא, הממליץ על תזונה מן הצומח.
!!! הספר כולל המלצה מיותרת להשגת אומגה 3 מדגים. לסקירה
מודן, 1998. 320 עמודים, כולל נספחים.
טל, צבי א., וברנר, שלום.
משפט הכלב
סקירה של חקיקה ופסיקה ישראלית בנוגע לכלבים, על-ידי שני שופטים בדימוס.
!!! כולל התיחסויות לא-ביקורתיות לניצול כלבים למטרות צבאיות.
איורים: גיא אלנתן. ירושלים, מוסד ביאליק, 2004. 127 עמודים.
לאו, סטיבן.
על מה אנחנו חושבים? שמונה שאלות פילוסופיות גדולות
ספר פילוסופיה לנוער הכולל שמונה פרקים, כשהראשון (24 עמודים) עוסק במעמד המוסרי של אכילת בשר ומתייחס גם לטבעונות. רציני מבחינה פילוסופית ומוצג בצורה סיפורית, קולחת ובהירה.
אייר: דניאל פוסטגייט. מאנגלית: דניאלה טהרלב בן-שחר. ספריית מעריב, 2004. 200 עמודים.
לוי, זאב ולוי, נדב.
אתיקה, רגשות ובעלי-חיים: על מעמדם המוסרי של בעלי-חיים
סקירת השקפות פילוסופיות על המעמד המוסרי של בעלי-חיים והשלכותיהן על ניצול בעלי-חיים, במקביל לסקירת ידע מדעי על התנהגות בעלי-חיים, יכולותיהם וחיי הרגש שלהם.
!!! הדיון בחקלאות מן החי ובצמחונות שטחי במיוחד מבחינה עובדתית ואינו קביל מבחינה פילוסופית. לסקירה
חיפה: ספריית פועלים ואוניברסיטת חיפה, 2002. 490 עמודים, כולל ביבליוגרפיה ומפתח.
לי, רנה.
עגנון והצמחונות : עיונים ביצירותיו של ש"י עגנון מן ההיבט הצמחוני
מחקר על צמחונותו של הסופר והשפעתה על כתביו, לאור העובדה שעגנון החזיק בהשקפת-עולם צמחונית-תורנית, בעקבות הרב קוק.
תל-אביב: רשפים, 1993. 283 עמודים, כולל הערות, ביבלויוגרפיה ומפתח.
מאסון, ג'פרי ומקארתי, סוזן.
כשפילים בוכים: חיי הרגש של בעלי-החיים
דיון קריא וקולח בחיי הרגש של בעלי-חיים ממינים שונים, המסתמך בעיקר על תצפיות בהתנהגויות מורכבות של חיות בר. הספר כולל גם דיון ביקורתי בספקנות המדעית כלפי חיי הרגש של חיות ודיון בהשלכות האתיות של המורכבות הרגשית של החיות. לסקירה
מאנגלית: גבי פלג. מחברות לספרות, 1996. 267 עמודים, כולל ביבליוגרפיה ומפתח.
מאסון, ג'פרי.
כלבים לא משקרים באהבה: הרהורים על עולם הרגש של כלבים
ניסיון לשרטט את מגוון הרגשות של כלבים, במידה רבה תוך הסתמכות על היכרות אישית עם כלבים.
מאנגלית: דפנה לוי. מחברות לספרות, 1999. 261 עמודים, כולל ביבליוגרפיה ומפתח.
מאסון, ג'פרי מוסאייף.
תשע הנשמות של החתול: מסע אל תוך חיי הרגש של חתולים
ניסיון לשרטט את מגוון הרגשות של חתולים, במידה רבה תוך הסתמכות על היכרות אישית עם חתולים.
מאנגלית: אורי בלסם. מחברות לספרות, 2005. 222 עמודים.
מאסון, ג'פרי מוסאייף.
מאוזן הים עד תרנגולת הבית: ביבר של מאה בעלי-חיים אהובים
לקסיקון של מאה מיני חיות האהובים על המחבר, חלקם אהובים על אנשים רבים וחלקם פחות, ובו שילוב של פרטים אנציקלופדיים על הביולוגיה והאקולוגיה של חיות ממינים אלה, סיפורי היכרות אישית עם חיות והערות ביקורתיות על ניצול החיות ופגיעה בהן. לסקירה
מאנגלית: בני מאיר. עריכה מדעית: אבי ארבל. כנרת, 2010. 479 עמודים, כולל רשימת מקורות נבחרים.
סינגר, פיטר.
מוסר הלכה למעשה
טיפול בבעיות מוסר שונות לפי שיטה מסוימת בפילוסופיה של המוסר: התועלתנות. הספר כולל דיון נרחב בקשרים שבין בני-אדם לחיות מינים אחרים, עם הסברים בהירים במיוחד על איזון אינטרסים (לפי השיטה התועלתנית) בין בני-אדם לחיות.
!!! כולל דיון תועלתני בעייתי בנושא ערך החיים של בעלי-חיים. לסקירה
מהדורה שנייה. מאנגלית: דבי אילון. עריכה והקדמה: מרב רוזנטל-מרמורשטיין. י"ל מאגנס, האוניברסיטה העברית, 2009. 431 עמודים, כולל הקדמה, הערות ומונחון עברי-לועזי.
סינגר, פיטר.
שחרור בעלי-החיים
אולי הספר החשוב ביותר בתולדות התנועה לשחרור בעלי-חיים. כולל טיעונים פילוסופיים לטובת יחס מוסרי לחיות, המוגשים בבהירות רבה; תיאור מצבן של חיות במשקים חקלאיים ובמעבדות מחקר כפי שמגלה ספרות מקצועית בתחומים אלה (מעודכן ל-1990); ותיאור ההשלכות של בחירה בחיים ללא צריכת מוצרים מן החי, מהרמה האישית ועד לרמה הגלובאלית.
!!! כולל תיאורים עובדתיים קשים של חיות במשקים ובמעבדות ותמונות קשות אחדות בשחור-לבן. לסקירה
מאנגלית: שמואל דורנר. אור-עם, 1998. 336 עמודים, כולל הערות ונספחים.
ספרן-פויר, ג'ונתן.
לאכול בעלי-חיים
מבוא קריא לנושא הניצול התעשייתי של בעלי-חיים בחקלאות, עם התייחסות גם לשיטות ברמת תיעוש נמוכה יחסית. התיאורים העובדתיים מתוך הסרות המקצועית משולבים בעדויות אישיות ממשקים ובסיפורים אישיים ומשפחתיים על הרגלי אכילה.
!!! כולל תיאורים עובדתיים קשים של חיות במשקים. לסקירה
מאנגלית: נעמי כרמל. כנרת, זמורה-ביתן, דביר, 2010. 350 עמודים, כולל הערות ומפתח.
עתריה, יוחאי ועמיחי שלו, (עורכים).
העידן הפוסט-אנושי: בין פנטזיה לחיי נצח לבהלה קיומית
כולל שני פרקים (מתוך 22) העוסקים בזכויות בעלי-חיים: אריאל צבל, "חתולים, משוגעים ופעלים: לספר את סיפורם של מי שלא הותירו עדות היסטורית"; קרול אדמס, "הפוליטיקה המינית של בשר."
חיפה: פרדס, 2016. 377 עמודים, כולל הערות ורשימות ביבליוגרפיות בכל פרק בנפרד.
פאטרסון, צ'רלס.
כל יום הוא טרבלינקה: יחסנו לבעלי-חיים והשואה
ניסיון להצגת קשרים בין השואה לבין ניצול בעלי-החיים. חלק מן הקשרים מוצגים באופן אסוציאטיבי כקשרים היסטוריים וחלקם מתבססים על ההנחה שמדובר בדמיון אידיאולוגי ואתי בין שתי התופעות.
!!! כולל תיאורים עובדתיים קשים. הנושא נחשב לעתים כמעורר תגובה עוינת. לסקירה
מאנגלית: עודד וולקשטיין. חיפה: פרדס, 2006. 288 עמודים, כולל הערות, ביבליוגרפיה ומפתח.
פה, אנטואן.
אין להתעמר בבעלי חיים
שני חיבורים קצרים מאת חוקר טבע והומניסט צרפתי, נגד התעמרות האדם בחיות: "אין להתעמר בבעלי חיים" ו"ההגנה על בעלי חיים מחויבת מידיעת הטבע". במקור: 1855.
מצרפתית: מיכל אילן. בנימינה: נהר, 2017. 69 עמודים, כולל איורים.
פוסי, דיאן.
גורילות בערפל: הרפתקה מופלאה של אישה לבנה שבילתה שלוש-עשרה שנים מחייה עם הגדולים שבין קופי-האדם ביערות-העד
החוקרת הגדולה של גורילות ההרים מתארת את התנהגותן ואת עולמן לפי התצפיות האינטימיות שערכה בהן במרכז אפריקה. הדיווח על ממצאי המחקר משולב בתיאור הפגיעה בגורילות על-ידי ציידים וניסיונותיה האמיצים של פוסי, שעלו לה בחייה, להגן עליהן.
מאנגלית: תמר עמית. תל-אביב: דביר, 1990. 289 עמודים, כולל ביבליוגרפיה וצילומים.
פורז, אירית.
צמחונות נכונה בכללית: הנחיות לנוער צמחוני
חוברת מידע לשמירה על תזונה צמחונית וטבעונית בריאה בקרב נוער, בדגש על התמודדות עם שגיאות תזונתיות נפוצות. הכותבת היא הדיאטנית הראשית של קופת-החולים, והיא מציגה עמדה אוהדת לטבעונות. החוברת ניתנת להזמנה מקופת-החולים וניתן גם לקרוא אותה באינטרנט. לסקירה
שירותי בריאות כללית, 2003. 28 עמודים.
פורמן, ג'ואל.
לאכול כדי לחיות
סיכום הידע המדעי העדכני על יתרונותיה של טבעונות בריאותית: ללא מזון מן החי, מינימום מזון מעובד מן הצומח, ודגש על ירקות, פירות וקטניות טריים. זאת כאמצעי היעיל ביותר למאבק במחלות לב וכלי דם, בסוכרת ובסרטן. הספר בנוי כמדריך מעשי וכולל מתכונים.
!!! כולל מספר מתכונים עם מוצרים מן החי. לסקירה
מאנגלית: ליאת פלן-לברטובסקי. רמת-גן: פוקוס, 2006. 384 עמודים, כולל ביבליוגרפיה ומפתח.
פורמן, ג'ואל.
ילדים עמידים: הדרך הטבעית לגדל ילדים בריאים וחסינים מפני מחלות
סקירת סוגיות הקשורות בתזונת ילדים ובבריאות תוך הדגשת יתרונות הטבעונות הבריאותית, על סמך מאות מקורות מדעיים עדכניים לשנת 2006 ובשילוב ניסיונו הקליני של פורמן כרופא. כמחצית הספר היא עצות מעשיות למימוש השינוי התזונתי, עם רשימת מתכונים ארוכה.
!!! כולל מספר מתכונים עם מוצרים מן החי. לסקירה
מאנגלית: בתיה זיסו. עריכה מדעית: רונית קרמר. רמת-גן: פוקוס, 2007. 252 עמודים, כולל ביבליוגרפיה ומפתח.
פפרברג, איירין.
אלכס ואני
סיכום מחקרה הממושך של המחברת על כישוריהם הלשוניים של תוכים מהמין אפרור אפריקני (ז'אקו). המחקר חושף את היכולות השכליות הגבוהות של התוכים ואת יכולתם להבין מושגים מופשטים. לסקירה
מאנגלית: אורי שגיא (תל-אביב: מטר, 2010). 192 עמודים.
פרינס-יוז, דון.
שירת הגורילות: ההתמודדות שלי עם האוטיזם
סיפורה האוטוביוגרפי של אישה אוטיסטית (עם תסמונת אספרגר) שלמדה ליצור קשרים בריאים ולהסתגל לחברה בעזרת מפגש ממושך עם קבוצת גורילות בגן חיות. הכותבת, אנתרופולוגית, מפגינה רגישות רבה למצוקת הגורילות בשבי.
מאנגלית: דפנה לוי. דביר, 2004. 201 עמודים.
קמפבל, קולין וקמפבל, תומס.
מחקר סין
סקירה חשובה ורהוטה של מחקרים תזונתיים ורפואיים מרחבי העולם, בניסיון לצייר תמונה עדכנית של מצב המחקר בשנת 2006 בכל הנוגע לקשר שבין מזון, מחלות ובריאות. מוקד העניין בספר הוא "מחלות השפע" במערב ובעיקר בארצות-הברית, וההשוואה הבולטת היא לסין לפני שנות דור. לסקירה; לפרק לדוגמה
מאנגלית: ליאת פלן-לברטובסקי. עריכה מדעית: מיכל אפרת. רמת גן: פוקוס, 2009. 351 עמודים, כולל ביבליוגרפיה ומפתח.
קרליבך, עזריאל.
הודו: יומן דרכים
פרק 3 בספר המסכם את מסעו של המחבר בהודו ב-1955, מציג ביקורת הודית על התפיסה המערבית ששמה את האדם במרכז העולם ומתירה לנצל את כל שאר החיות.
תל-אביב: ספרית מעריב, 1986. 20 עמודים.
רובינס, ג'ון.
בריא בן 100
סקירת אורח-חייהם של בני תרבויות שיש בהן שיעור גבוה של קשישים מופלגים ובריאים, וניסיון להתאים את "סודותיהם" לאורח-החיים המודרני. מזון טבעי מן הצומח תופס חלק חשוב בין ההמלצות, לצד פעילות גופנית, יחסים טובים וגישה חיובית לזקנה. לסקירה
מאנגלית: בתיה זיסו. רמת גן: פוקוס, 2007. 273 עמודים.
רוש, הנס.
טבח החפים מפשע
ספר שניתן להשיג משומש בלבד. תיאורים מפורטים של ניסויים מקובלים בבעלי-חיים, עם ביקורת חריפה על הפגיעה בחיות ועל ניוון המוסריות בעולם המדעי. כולל גם ביקורת נרחבת על הערך של ניסויים אלה עבור רפואת האדם. המקור מ-1976.
!!! כולל תיאורים עובדתיים קשים.
מאנגלית: ניר שלו. תל-אביב: כנרת, 1991. 374 עמודים, כולל מפתח.
שייחי, זהורית.
הטופו
מידע על ערכות התזונתי של הטופו, ההיסטוריה שלו ודרכי עיבודו, עם 140 מתכונים הכוללים טופו. הכותבת היא תזונאית קלינית. לסקירה
בית-עלים, 2001. 232 עמודים.
שייחי-בלום, זהורית.
לבריאות
מידע על תזונה נכונה, על ערכים תזונתיים של מזונות מן הצומח, ועל היתרונות של חלבון ושומן מן הצומח על פני אלה מהחי. הספר כולל כ-200 מתכונים דלי שומן ועשירים בסיבים. לסקירה
בית-עלים, 2001. 383 עמודים.
שיינמן, נמרוד.
מזון למחשבה ומתכונים לבישול טבעי
עקרונות התזונה הנכונה בצירוף 400 מתכונים. המחבר הוא ד"ר לרפואה טבעית, הממליץ על תזונה מן הצומח.
!!! חלק קטן מהמתכונים כולל ביצים. לסקירה
אור-עם, 1989. 474 עמודים.
שלף מדריס, אנג'לה.
אוכל נשמה צמחוני: מתכונים צמחוניים-אתניים מסורתיים ומודרניים מאפריקה, אמריקה והקריביים
150 מתכונים צמחוניים השזורים בידע עממי, בזיכרונות אישיים ובהיסטוריה משפחתית בין אפריקה לאמריקה. רבים מהמתכונים הם צמחוניים מסורתיים, ואחרים הם גרסאות נטולות בשר של מתכונים עממיים.
!!! כמחצית מהמתכונים כוללים מוצרים מהחי. לסקירה
מאנגלית: יעל שפריר. תל-אביב: בבל, 2008. 256 עמודים.
שניידר, טליה.
גן עדן בפתח הבית: מדריך פרמקלצ'ר להישרדות וביטחון בעולם המודרני
הדרכה מעשית לחיים תוך פגיעה מזערית בסביבה וניצול משאבים קרובים בצורה בריאה. הספר כולל הדרכה לגידול צמחי מאכל, הן בבית עם חצר והן בשטחים זעירים ללא חצר.
!!! הדיון נגד צריכת מוצרים מן החי עמום ולא מחייב.
איורים: טליה שניידר. ירושלים: שומרה לסביבה טובה וקהילתית, 2004. 264 עמודים.
שרפשטיין, בן-עמי.
ציפורים, פילים ואמנים אחרים: הרהורים על אמנות בעלי-חיים וילדים
דיון במעמד היצירה החזותית והצלילית של בעלי-חיים וילדים כאמנות, על רקע הפלורליזם בהגדרת האמנות המודרנית והפוסטי-מודרנית, תוך הצגת דוגמאות של אמנות בעלי-חיים. לקטע קצר מהספר
מאנגלית: אמנון כץ. תל-אביב: חרגול, 2007. 181 עמודים.
ספרות יפה למבוגרים
ברשימה זו כונסו יחד פריטים המתאימים בעיקר למבוגרים ולתלמידי הכיתות הגבוהות. קיים קושי עקרוני להבחין בין ספרות למבוגרים לספרות נוער בתחום שלפנינו. זאת משום שספרים רבים העוסקים בעולמן ובתודעתן של חיות, נכתבו לקהל בוגר מבחינת המורכבות הספרותית שלהם או ריבוי תיאורי האלימות והאכזריות; מאוחר יותר הם סווגו כ"ספרות נוער" מתוך דעה קדומה, כאילו העיסוק הספרותי בחיות הוא "ילדותי". ברשימה למבוגרים דבקנו בסיווג המוסדי המקובל. מבוגרים יוכלו אפוא למצוא עניין רב גם בחלק מהרשימה "ספרות נוער". אנו מזכירים, שרק מעט מהיצירות נכתבו במטרה לקדם הגנה על חיות ולכן רובן אינן ממוקדות בזכויות בעלי-חיים; תחת זאת הנושא עולה בעקיפין ולעתים באופן בעייתי.
אוזקי, רות ל.
שנת הבשרים שלי
http://anonymous.org.il/art242.html