יש תרנגולות מאושרות!
מדריך לגידול תרנגולות בחצר הביתית
תוכן המדריך (לחצו לדילוג לחלק הרלוונטי):
הקדמה - 1. בניית הלול - 2. מצע הלול - 3. מזון - 4. שתייה - 5. בריאות - 6. כלבים וחתולים - 7. טורפים - 8. התאקלמות - 9 . קישורים
הקדמה
מדריך זה נועד למגדלי תרנגולות בלול הביתי.
אם אתם גרים בבית עם גינה יש באפשרותכם להציל, לשקם ולהעניק חיים טובים לתרנגולות שנכלאו כל חייהן בכלובי סוללה צרים וחשופים בתעשיית הביצים. תרנגולות אלה עומדות בפני חישמול לאחר שנסחטו עד קצה גבול יכולתן להטלה אינטנסיבית.
גידול תרנגולות הוא פשוט, מהנה, וחינוכי. לאחר ההשקעה הראשונית בבניית הלול, תמצאו שהטיפול השוטף הוא קל ואינו דורש השקעה רבה של זמן ומאמץ.
התרנגולות עוזרות לנו למחזר את הפסולת האורגנית שלנו וישמחו לאכול את שאריות המטבח.
בנוסף, הן מייצרות זבל אורגני מעולה לגינה ומרחיקות חרקים ורמשים.
התרנגולות שקטות, ואינן קוראות כתרנגולים, כך שאין חשש מהטרדת השכנים. (או הטרדת השכנים אותנו...)
עם זאת, כמו עם חיות אחרות שבאחריותנו, יש לשים לב למצבן של התרנגולות באופן יומיומי ולהגיש להן טיפול רפואי במידת הצורך.
1. בניית הלול
הלול הוא למעשה קונסטרוקציה של עץ או מתכת, עליו מולבשת רשת.
ההמלצה היא לבנות לול שאדם יכול להיכנס אליו בנוחות ולעמוד בו זקוף או בכפיפה קלה.
ההמלצה הגורפת שלנו היא לגדל את התרנגולות בחצר פתוחה - אך מגודרת, ושהלול ישמש רק להטלה ולשינה. במקרה כזה - הלול יכול להיות קטן יותר. במידה שאין אפשרות לשחרר את התרנגולות במשך היום, יש לבנות לול שיאפשר להן מרחב מחייה גדול, בו יוכלו להסתובב בחופשיות, לעשות אמבטיות חול לניקוי הנוצות, להיחשף לשמש, וללקט חרקים.
את הלול יש להציב במקום מוגן מרוחות, והוא צריך להיות מקורה להגנה מגשם ומרטיבות. לפני החורף יש להוסיף ללול מיגון מהרוח ובידוד מהקור. לפוסט שפרסמתי בנושא - "הכן לולך לחורף"
בחלק מהלול יש ליצור מחסה מוגן ומוגבה, שישמש להטלה, למנוחה ולשינה. את תאי ההטלה ניתן ליצור מארגזי עץ, שאריות של ארונות, וכל מבנה קובייתי בגודל המתאים.
עם רדת הערב התרנגולות יחפשו מקום גבוה לשינה. מומלץ לכלול בלול עץ, ואם אין אפשרות לכך יש להתקין בו ענפים או מוטות.
את הלול יש להקיף ברשת. מומלץ להשקיע ברשת טובה וחזקה. הרשת המכונה "רשת לולים" היא חלשה למדי (ולא תעמוד, למשל, בתקיפה של כלב עצבני) ואינה מומלצת לשימוש עבור הלול הביתי.
מומלץ להשתמש ברשת הנקראת "רשת תוכים" בעלת חורים של ס"מ על ס"מ. רשת זו יעילה מפני חדירה של מכרסמים למיניהם.
כדי למנוע כניסת טורפים ומכרסמים יש ליצור "חצאית" ללול - משכיבים את הרשת על הקרקע מהצד החיצוני של הלול, עד למרחק של כ-30 ס"מ מהלול ומכסים בעפר. כך, אם יגיע טורף הוא ינסה לחפור בצמוד לקיר הלול, וייעצר ע"י הרשת האופקית שהוטמנה בקרקע.
מצע הלול צריך להיות נקי ויבש. ניתן לפזר עלי שלכת, גזם, קש, חול וכיוצ"ב. מדי שבוע או שבועיים יש לגרוף הכל, להעביר לקומפוסט, ולחדש את המצע.
מומלץ גם לפזר מעט סיד (סיד רגיל שקונים בחנויות לחומרי בנין) על מנת לנטרל את החומציות החזקה שיש בהפרשות של התרנגולות, לחיטוי, ולמניעת הופעת טפילים וכנימות. הסיד גם מהווה תוספת סידן לבניית הביצה.
3. מזון
א. "תערובת למטילות"
- התערובת למטילות היא הבסיס של התזונה של התרנגולות, ומכילה את כל הויטמינים והמינראלים הדרושים להן.
- את התערובת קונים במכוני תערובת או בחלק מהחנויות לחיות.
- באזור הצפון ניתן לקנות במכון התערובת שבמג'ד אל כרום או בחנות לחיות זנזיבר שבכרמיאל. באזור המרכז ניתן לקנות ב"חמד לחי" שבמושב חמד.
ב. תערובת טבעית - "חלטה"
- בנוסף ל"תערובת למטילות" רצוי לתת לתרנגולות גם תערובת חלטה שהיא תערובת טבעית של גרעיני חיטה, שעורה ותירס, או תערובת דומה שנקראת "תערובת ליונים". יש לוודא שהגרעינים בתערובת שבורים, מאחר שהתרנגולות אינן אוכלות את גרעיני התירס השלמים.
ג. שאריות מהמטבח הביתי
- התרנגולות אוהבות שאריות מהמטבח: ירקות, עלים ירוקים, פירות, לחם, פסטה, ותבשילי עדשים ואורז. אין לתת לתרנגולות מזון מתובל מדי ואין לתת להן בשר.
- מאוד מומלץ להשיג מהירקן השכונתי או מהשוק הקרוב את השאריות שלהם.
- עקב ההטלה המרובה נמצאות התרנגולות במצב תמידי של חוסר חלבון וסידן. רצוי להחזיר לתרנגולות את הביצים שהן מטילות, והן ישמחו לאכול אותן, כפי שהן (פשוט לשבור ולהגיש) או מבושלות.
- מסיבות שונות של רעילות וחשש לסתימת הזפק (איבר במערכת העיכול של עופות), אין לתת אבוקדו, בננה, הדרים וקליפות תפו"א לא מבושלות.
ד. סידן
- דרך נוספת להעשיר את תזונתן של התרנגולות בסידן היא לעשות להן ערימה של אבני חצץ קטנות, בה הן ינקרו. תתפלאו לראות כמה מהר תיעלם הערימה הזו. את אבני החצץ הקטנות ניתן לרכוש בחנות חומרי בניין.
ה. עשבים מהגינה
- חשוב לאפשר לתרנגולות לרעות בחצר פתוחה, בה גדלים עשבים טריים. הן יהנו לזלול מהם ולהעשיר את תזונתן.
4. שתיה
יש לאפשר לתרנגולות גישה קבועה למים. רצוי לרכוש או להתקין לבד מתקן מיוחד שהמים יוצאים ממנו לפי דרישת התרנגולת.
האביזר נקרא "Poultry nipple". ניתן לקנות אותו ב e-bay במחיר של כ-20₪ לעשר טפטפות.
אם המים ניתנים בכלי המונח על הקרקע - יש לוודא שהמים נקיים ולהחליף אותם מדי יום.
5. בריאות
א. אקריות. לפחות פעם בשנה חובה לעשות איבוק כנגד אקריות. האקרית היא הטפיל הנפוץ ביותר אצל התרנגולות וללא טיפול עשויה לגרום למותה של התרנגולת. האקריות הן קטנטנות, לבנות-ורדרדיות ורואים אותן בעיקר מתחת לכנפיים. תרנגולת שסובלת מאקריות תראה סימפטומים של התגרדות יתר, חיוורון בפנים, חולשה, הצטנפות וחוסר תיאבון. מדי פעם יש לבדוק באופן עצמאי את התרנגולות, בעיקר מתחת לכנפיים ובאזור הישבן.
הטיפול באקריות הוא באמצעות תכשיר שנקרא אקריתין וניתן לרכוש אותו בחנויות לחיות, בעיקר כאלה שמתמחות בציפורים.
אופן האיבוק: שמים את האבקה במיכל של תבלינים עם חורים גדולים.
רצוי לעשות את האיבוק בשעות הלילה, אז התרנגולות רגועות יותר. אוחזים את התרנגולת ברגליים והופכים אותה (לא לדאוג, היא נשארת רגועה במצב הזה). הכנפיים שלה נפתחות ואז נוח לאבק מתחת לכנפיים ועל הישבן. מניחים את התרנגולת על הרצפה, מאבקים קצת מלמעלה על העורף ומכניסים פנימה לתוך עומק הנוצות.
כדאי לחזור על הפעולה פעם נוספת לאחר 10 ימים.
ב. רככת. רככת היא מחלה אופיינית לתרנגולות בלולי סוללה, הנובעת מההטלה המרובה וממחסור בשמש. לכל התרנגולות שמגיעות מלולי סוללה יש מחסור בסידן, וכדי למנוע רככת ולמלא את מאגרי הסידן יש לשים בקרבתן אבני חצץ קטנות אותן הן יאכלו לפי הצורך, להאכיל אותן בירקות ועלים ירוקים ולאפשר להן חשיפה לשמש. הרככת מתבטאת בצליעה הולכת וגוברת, עד שהתרנגולת כבר לא זזה ממקומה. בדרך כלל, תרנגולת שיוצאת מהכלובים ומגיעה לחצר בה היא סופגת שמש ומנקרת באדמה - תשתקם באופן עצמאי, אך עדיין חשוב לשים לב למצבה, ולראות שאינו מתדרדר.
ג. צינון. צינון יתבטא בעיקר בהתעטשויות, לעיתים נזלת, ובמצב מתקדם בנשימה מחרחרת. יש לבודד את התרנגולת המצוננת ולתת לה טיפול אנטיביוטי לפי המלצת הוטרינר.
ד. זפקת פטרייטית. פטריה בזפק. מתבטאת בזפק נוזלי (מאוד רך, ושומעים את הנוזלים בפנים), כשמרימים את התרנגולת ומטים את ראשה למטה היא תפלוט נוזל חום. התרנגולת תיראה מאוד חלשה, רדומה, והכרבולת מצומקת ונפולה. יש לבודד את התרנגולת. הטיפול הוא באמצעות אבקת גופרת-נחושת במי השתיה (רבע כפית מחוקה לשני ליטר מים) וטיפול אנטיביוטי בהתאם להמלצת הוטרינר. פוסט שכתבתי על תרנגולת שחלתה בזפקת
ה. Bumble-foot. זיהום בתחתית כף הרגל שנראה כמו גולה עם נקודה שחורה עליה. נוצר כתוצאה ממחסור בויטמין A שגורם לסדקים בעור, דרכם נכנס הזיהום. אם לא יטופל - הזיהום יגיע לעצם ויפורר אותה. הטיפול הוא באמצעות אנטיביוטיקה.
ו. עירנות למראה או התנהגות חריגים. חשוב לשים לב מדי יום למצבן הבריאותי של התרנגולות. סימפטומים לבעיה בריאותית הם: תרנגולת אפאטית, לא פעילה, רדומה, וכרבולת מצומקת ונפולה. תרנגולת במצב גופני לא טוב תימנע משתיה ומאכילה ויכולה למות תוך יום. לכן, אם צפיתם בתרנגולת חלשה, יש לשים אותה בארגז ניפרד עם מים ואוכל, ולהתייעץ עם וטרינר לגבי המשך הטיפול. אם התרנגולת לא שותה באופן עצמאי יש לטבול את מקורה במים ולאפשר לה לשתות, או לחילופין לתת לה שתיה לפה באמצעות מזרק.
ז. וטרינרים של בעלי כנף:
בצפון
- ד"ר איתי בר-שי (מקבל בחיפה ובשלומי) 054-6313331
- ד"ר אילן פלגי, זכרון יעקב, 054-6855225
- ד"ר רפי דרטלר וד"ר רונן לב רן, קרית ביאליק 04-8578577, ועכו 049553377. חירום 0507578577
- ד"ר מיכאל בר-שי, נצרת עילית, 0522696829
- ד"ר אמנון לבוב, פרדס חנה 04-637-8952
- ד"ר אילן פלגי, בנימינה, 054-685-5225
- ד"ר רענן רפאלי, קרית שמונה, 052-471-1211
מרכז, שפלה וירושלים
- ד"ר שלומית לוי ממרכז רפואי השרון
- ד"ר שירלי לימור, צור יגאל, 09-8326276 052-8383599
- ד"ר עדי גנץ, ת"א, 077-5159020.
- ד"ר חגי אלמגור , ירושלים 026527292
- ד"ר רויטל הררי, מושב גבעת ישעיהו, 050-6505073
- ד"ר יובל סמואל, כפר סבא 09-7604345
- ד"ר שמעון וידמאייר, רעננה ורחובות, 054-4787373
- ד"ר שרון רגב, רמת גן 03- 6742467 חרום 036106666 מנוי 2432
- ד"ר אמיר מאורר, חולון 03-5516699
- ד"ר דורון נרי, רמת השרון 03-5403368
בדרום
- ד"ר יריב עגור, אופקים, טל' 050-5458258 , 08-9987362
חתולים אינם מהווים סכנה לתרנגולות. כלבים עלולים לתקוף את התרנגולות, ולכן בשלב ראשון יש למנוע כל מגע בינהם. לאחר מכן ניתן לבדוק את רמת התוקפנות של הכלב כלפי התרנגולות. יש כלבים שלאחר מספר נזיפות חדלו להטריד את התרנגולות, אך באחרים יצר הטרף חזק, והם אף ינסו לתקוף את התרנגולות שבתוך הלול.
7. טורפים
יש להגן על התרנגולות מפני הטורפים המקומיים: תנים, נמיות, שועלים, כלבים ואף חתולים גדולים. מעבר לבניית לול מוגן כפי שפורט לעיל, מומלץ לגדר להן מחוץ ללול מתחם אליו יוכלו לצאת ולשוטט בחופשיות. לחילופין, ניתן לשחרר אותן לחצר, אך יש לודא שהחצר מגודרת ואינה מאפשרת חדירת טורפים וכלבים מזדמנים.
עקב תנאי הכליאה שבלולי הסוללה והלם המעבר, התרנגולות עשויות להגיע במצב גופני ונפשי מאוד ירוד, ולכן חשוב לשים אותן במקום נעים ומוגן, בו יוכלו להתאושש. חשיפה לתנאי אקלים קיצוניים (חום, קור, רטיבות, רוח) עלולה לגרום למותן.
בתנאים טובים, תוך מספר ימים הן יראו התאוששות ויתאקלמו בלול החדש.
ביומיים הראשונים אין לתת לתרנגולות לצאת לחצר. לאחר מכן, אם ישוחררו לחצר, הן יחזרו אל הלול באופן עצמאי.
אם מביאים תרנגולות ללול שכבר יש בו להקה, יש להכניס אותן בשעת לילה כדי למזער את ההתנגדות של התרנגולות הותיקות ובבוקר לשים לב שהתרנגולת אינה מותקפת ע"י התרנגולות הותיקות.
9. קישורים
- לא חייבים לבנות לול לבד, יש מי שיעשה את זה עבורנו: כאן למשל תוכלו לקנות לכם את לול החלומות שלכם
- קבוצת הפייסבוק "ביצת תאווה, ביצת תועבה" לגידול ביתי של תרנגולות