"המתה הומאנית": אין חיה כזו
תמונות מתוך מבצע חיסול בתעשיית הביצים
הרפורמה
אחת מהמהפכות השקטות ועם זאת הדרמטיות שביותר שאירעו לטובת בעלי-חיים בישראל היא הכנסת שיטות הרג חדשות לענף הביצים. השיטות המקובלות להרג תרנגולות, שנידונו למוות בעקבות ירידה בקצב הטלת הביצים, כללו הובלה ממושכת בכלובים דחוסים תוך גרימת שברים רבים ברגליים ובכנפיים, ואף דחיסת התרנגולות החיות במכלי ענק ודריכה עליהן עד מוות. בשנת 2002 נכנסה לשימוש מכונה ניידת ל"המתה הומאנית". המכונה מובלת אל פתח הלול ומחסלת את התרנגולות במהירות בזרם חשמלי. אף-על-פי שהשימוש במכונה ברחבי ישראל אינו סדיר, אין ספק שמאז כניסתה לשימוש היא מצמצמת באופן ניכר את העינויים שנגזרו על מיליוני תרנגולות במימון צרכני הביצים.
חיסול לול אחד
מי שאינו שקוע בהרהורים מנחמים על כך שהמצב יכול להיות הרבה יותר גרוע, רואה את "ההמתה ההומאנית" של התרנגולות כיום במלוא הברבריות שלה. כך אדם (שבחר להישאר בעילום שם) שהיה עד ב-12.10.2005 ל"פינוי" לול במושב חרות בשרון. הוא היה משוכנע שלפניו הרג בלתי חוקי. לאחר שלא קיבל מענה מהמשטרה ומנהל העבודה במקום "פשוט צחק כשאמרנו שנתקשר למשטרה", הוא צילם מספר תמונות וקטע וידאו, ושלח אותם לאנונימוס. להערכת המתעד, האירוע ארך שש-שבע שעות, שבמהלכן הוצאו אלפים רבים של תרנגולות מכלוביהן וחושמלו למוות. המכונה הוצבה קרוב מאוד לפתח הלול וככל שאפשר היה לראות, היא פעלה באופן תקין. בתמונות ובסרט רואים שהמכונה פולטת לתוך מכולה גופות חסרי חיים. זהו אפוא מקרה מובהק של "המתה הומאנית".
פינוי
למרות המסגרת ה"הומאנית", באוויר נישאה זעקה מתמשכת של תרנגולות השרויות באימת מוות. המתעד כותב, שהזעקות היו רמות במיוחד בשלב ההוצאה מהכלובים, וכן "לא ראיתי מה שמתרחש בתוך הלול, אך האיש שיצא מתוך הלול החזיק אותן בגוף או בכנפיים." עבור התרנגולות המרוחקות מן המכונה, מדובר בטלטול לאורך למעלה מ-70 מטר. הטענה בדבר החזקה בכנפיים מבטיחה גם שבירת כנפיים – עצמותיהן של תרנגולות שנוצלו להטלת ביצים הן שבירות ביותר. המתעד זוכר החזקת תרנגולת אחת בכל יד, ואם אכן זה מה שאירע – הרי שמדובר בפועלים עדינים, יחסית. הפועלים שהוציאו את התרנגולות העבירו אותן לפועלים אחרים, שאחראים לתלייתן על המכונה. לפי העדות, בהעברה תפסו את התרנגולות בגוף או בכנפיים – טיפול נוסף הנוטה לשבור עצמות.
השמדה
שני פועלים עמדו ליד המכונה ותלו עליה את התרנגולות ברגליהן על גבי סרט נע צפוף, שהסיע אותן למתקן החישמול. לדברי המתעד, ההמתנה לרגע החישמול הייתה עלולה להגיע לכמה דקות במקרה של עומס. הסרטון, בן 12 שניות בלבד, מראה בבירור לפחות מקרה אחד, שבו הפועל הקרוב למצלמה מחזיק שלוש תרנגולות ביד אחת, כנראה ברגליהן, ומשתמש ביד השנייה כדי לתלות אותן. החזקת כמה תרנגולות כשהן תלויות יחד ביד אחת חוסכת לפועל זמן – ומבטיחה לתרנגולות טיפול גס, לחץ חזק על הרגליים, סכנת שברים וכאבי תופת ברגע האחרון לחייהן.
באחד הצילומים נראית תרנגולת חיה, העומדת על מכולת הגופות. המתעד ראה מספר תרנגולות שהצליחו להימלט בשלב כלשהו והסתובבו בבהלה. הן נראו פצועות עם כרבולת שמוטה. הוא מוסיף: "זה היה מזעזע. פשוט הכו אותן בחוזקה על עמודי הברזל של הלול וגם ראיתי ששלחו עובד תאילנדי לחבוט בכמה תרנגולות מתחת ללול באמצעות מעדר או משהו בסגנון הזה."
דור חדש
כעבור יומיים, במוצאי יום כיפור (ה"פינוי" נערך בחריצות רבה סביב יום כיפור), הובאה אל הלול להקה של תרנגולות צעירות יותר. הן הובאו בכלובים על גבי משאית, ושם הוציאו אותן הפועלים ולקחו אותן בידיים לכלובים. כאן זוכר המתעד בבירור, שבדרך-כלל הוחזקו שתי תרנגולות בכל יד, כשהן תלויות ברגליהן.
אחריות הצרכנים
נסיים בדברים שכתב אלינו אבי פנקס מעמותת חי-משק בתגובה לדיווח המצולם. פנקס הוא דמות דומיננטית בקידום החלופה לשיטות ההרג שלפני מכונת החשמול. לדבריו,
פורסם במקור: זכויות בעלי-חיים השבוע 231, דצמבר 2005.