חדשות טובות לפרים
ניצני הצלחה במאבק ב"מלחמות פרים" בספרד (2004)
ההצהרה ומשמעותה
ב-6.4.2004 החליטה מועצת העיר של ברצלונה, העיר השנייה בגודלה בספרד, על צעד משמעותי ראשון להוצאת "מלחמות פרים" מחוץ לחוק. ברוב של 21 תומכים מול 15 מתנגדים (ושני נמנעים) חתמה מועצת העיר על הודעת גינוי ל"מלחמות הפרים", והפכה את ברצלונה לעיר הראשונה בספרד היוצאת נגד ה"ספורט". אלה הם עיקרי ההצהרה:
- בעלי-חיים הם יצורים רגישים הן מבחינה נפשית והן מבחינה גופנית
- אין לגרום לבעלי-חיים סבל שאינו הכרחי
- מועצת העיר ברצלונה מתנגדת למנהג של מלחמות פרים
להצהרה אין תוקף של חוק (בניגוד למה שפורסם בחלק מכלי התקשורת בישראל) – רק הפרלמנט של חבל קטלוניה יכול להעביר את האיסור כחוק, והמאבק להשגת האיסור נמשך. ההחלטה נקבעה בעיצומה של עונת הקורידה ("מלחמות פרים") האמורה להימשך עד ספטמבר. בהודעות האופטימיות שנשלחו לכל העולם לא הוזכרה האפשרות של הפסקה מיידית בפועל. אם אכן יופסק המנהג, ייחסך מוות בעינויים ממושכים מלמעלה ממאה פרים מדי שנה.
רוח חדשה בקטלוניה
בקטלוניה מתחילה בשנים האחרונות להתפתח מסורת של כיבוד זכויות בעלי-חיים. קטלוניה, וברצלונה בפרט, מבקשת ליצור לעצמה תדמית נאורה וליישר קו עם הערכים הצפון-אירופיים. "מלחמות פרים" הם סוג של בידור, שהוקע באופן פומבי בצפון אירופה כבר במאה התשע-עשרה, אך הן נפוצות ברחבי ספרד, ובעיקר במדריד, בסביליה ובברצלונה. ברצלונה, עם שותפות עמוקה במסורת הספרדית, מייצגת את הניסיון הקטלוני לשמור על הבחנה תרבותית מן הקסטיליאנים. בהקדמה להצהרת אפריל 2004 מזכירה מועצת העיר כי כבר ב-1899, כאשר "מלחמות פרים" היו פופולריות יותר, ניסה ראש העיר דאז להשיג איסור משפטי על קיומן. במסורת מתחדשת זו נהפכה ברצלונה ב-23.10.1998 לחלוצה עולמית, כאשר מועצת העיר אישרה "הכרזה עירונית על דו-קיום ועל זכויות בעלי-החיים". בסעיף הראשון להצהרה נכתב:
בקיץ 2003 ביצע הפרלמנט האזורי של קטלוניה צעד מעשי בכיוון זה, כשאסר על ילדים מתחת לגיל 14 לצפות ב"מלחמות פרים". בכך נהפך החבל לראשון בספרד המרחיק ילדים מזירות אלה, בניסיון מוצהר למזער את חשיפת הילדים לאלימות.
המאבק בברצלונה
החלטת מועצת העיר הגיעה לאחר שנים של קמפיין אינטנסיבי, בהנהגת הארגון הספרדי ADDA (Asociacion Defensa Derechos Animal) ובתמיכת הארגון הבינלאומי WSPA (World Society for the Protection of Animals). המאבק כלל החתמה על עצומה בינלאומית נגד "מלחמות פרים" בקטלוניה. עד 25.3.2004 חתמו כ 245 אלף בני-אדם על העצומה, שהוגשה לראש העיר ברצלונה, חואן קלוס. בין התומכים במאבק התבלט סגן ראש העיר, ג'ורדי פורטבלה, אשר יצא בפומבי – אף מול מחאות מצד תומכי המנהג – נגד "מלחמות הפרים". לדברי פורטבלה, "ברצלונה צריכה לפעול כמו עיר בירה ולהיות החלוצה בביטול מלחמות הפרים. זו לא שאלה של מחלוקת בין ספרד לקטלוניה, אלא כיבוד זכויותיהם של בעלי-החיים".
תושבי ברצלונה
ADDA ו-WSPA ערכו סקרים, שנועדו להמחיש כי "מלחמות הפרים" הן לא יותר מעסק כלכלי, זר לתרבות המקומית. בברצלונה פועלת זירה אחת, והצופים העיקריים בה הם תיירים. לפי הסקר, שנערך בחודש מרץ 2003, 59% מכלל תושבי העיר לא ביקרו מעולם ב"מלחמת פרים". 98% הסכימו, שחיות סובלות כאשר מטפלים בהן שלא כהלכה; 96% הסכימו, שגרימת סבל לחיות למטרות בידור צריכה להיפסק. הדעות היו נחרצות פחות כשהסקר הזכיר במפורש את "מלחמות הפרים" – אם כי נותר רוב ברור נגד מנהג זה: 76% מהנשאלים הסכימו ש"מלחמות פרים" הן אכזריות ואינן חינוכיות; 63% הסכימו שיש להפסיק את קיומן בברצלונה; ולבסוף – 55% סברו שברצלונה צריכה להכריז על עצמה כעיר המתנגדת ל"מלחמות פרים". החלטת מועצת העיר מבטאת אפוא את עמדת רוב התושבים.
בצרפת
ניסיונות עקשניים נערכים בשנים האחרונות להפיץ ולמסד "מלחמות פרים" ותופעות דומות בדרום צרפת. מנהג אחד הוא גרירת פרים הקשורים בחבלים בריצה בתוך רחובות כפר צרים ובין המוני בני-אדם. פציעות ושברים הם תוצאות נפוצות של מנהג זה. ב-11.4.2000 אסר מושל מחוז מונפליה לקיים את המנהג בערים קטנות בסביבה. ראשי חמש הערים ערערו על ההחלטה, וב-2.3.2004 קבע בית-המשפט שהרצת הפרים תמשיך להיות אסורה. לדברי בית-המשפט,
במחוז טולוז בקרקאסון (Carcassone) נערכות "מלחמות פרים" כמו בספרד. המאבק המשפטי (של הארגון Alliance pour la Suppression des Corridas) בעסק זה התבסס כולו על הניסיון להוכיח שזהו אינו מנהג מקומי בקרקאסון ובטולוז. המאבק המשפטי נכשל כשתומכי "מלחמות הפרים" הצליחו לשכנע את השופטים שכמה קבוצות של חובבי המנהג מתאספות בבתי-קפה ובמועדונים כדי לצפות בהקרנות וידיאו של אירועים אלה. הארגון טוען שההחלטה נובעת משחיתות בבית-המשפט, וכעת מתמקד המאבק בעריכת סקרים המבקשים להוכיח כי רוב הציבור מתנגד ל"מלחמות פרים".
בבייג'ינג
"מלחמות פרים" בסגנונות שונים קיימות גם בקוריאה הדרומית, בתאילנד, ביפן ובהודו. ניסיון להכניס "מלחמות פרים" בסגנון ספרדי לבייג'ינג, סין, נדחה (2.4.2004) כשחברי מועצת העיר קבעו שמדובר בנוהג אכזרי ובעל "פוטנציאל לפגום בתדמיתה של בייג'ינג", והגדירו אירועים כאלה כ"בלתי תרבותיים לפי המסורת הסינית". אצטדיון גדול שנבנה למטרה זו ישמש תחת זאת בתור קרקס שיופיעו בו חיות מאולפות.
פורסם במקור: זכויות בעלי-חיים השבוע 145, 9.4.2004.