המרעילים והמצילים
ינואר-אפריל 2004: השירותים הווטרינריים מרעילים חתולים
1. ינואר 2004: השירותים הווטרינריים מרעילים חתולים
סמכות
ב-5.1.2004 נמצאו שתי חיות נגועות במחלת הכלבת באזור השרון: חתול בכפר סבא ושועל בגבעת שפירא, ליד נתניה. השירותים הווטרינריים (שו"ט) מיהרו להפעיל את סמכותם, מתוקף פקודת הכלבת ששרדה מימי המנדט הבריטי. לשו"ט יש סמכויות לכידה והשמדה כל-יכולות, אם כי הנהלים שלהם מהשנים האחרונות כוללים הגבלות מסוימות: גילוי חיה נגועה מאפשר להכריז על "אזור אירוע" (העשוי להיות שכונה קטנה ואפילו רחוב), ושם הם לוכדים והורגים כל "בעל-חיים משוטט". גזר-דינם של חתולים חופשיים הוא מוות. חיות בית שחוסנו בשנה האחרונה זוכות בחנינה (ובזריקת דחף), ואת החיות שלא חוסנו שולחים למכלאה למשך חצי שנה או שהורגים אותן.
כסת"ח
הדרך היעילה ביותר להילחם בכלבת היא פעולה מאורגנת של המדינה לחיסון חיות בר באמצעות פיתיונות, נוסף על חיסון מוזל לחיות בית ולחתולים חופשיים. בכל מקרה, המחלה נפוצה בעיקר בקרב חיות בר; מתוך 69 מקרי כלבת שזוהו בישראל בשנת 2003, 45 היו בשועלים. החיות בערים מהוות אפוא מחסום אקולוגי בפני כניסת חיות בר נגועות לישובים. השו"ט מתעלמים במפגיע מעובדה זו ויוצאים במבצעי הרג ראוותניים במקום מבצעי חיסון. הסיבה לכך היא שקל וזול יותר להרוג, וממילא מסורת השו"ט רואה בחיות "ללא בעלים" מטרד שעדיף לחסלו.
כפר סבא 1
ב-9 בינואר נמסר שאנשי השו"ט עברו בבתים בכפר סבא והחרימו כלבים וחתולים שלא היה אישור שחוסנו. הודעות נתלו על הרעלה הצפויה כעבור יומיים. ב-10 בינואר בערב נפגשו תושבי המקום המטפלים בחתולים עם נציגי מספר עמותות (העמותה למען החתול, תנו לחיות לחיות, האגודה הישראלית נגד ניסויים בבעלי-חיים ונוח) וגיבשו מטה מאבק להצלת החתולים. ענת רפואה, שהשתתפה במפגש, נזכרה שראש העירייה, יהודה בן חמו, יזם לפני ארבע שנים הפסקה בהעברת כלבים מתחנת ההסגר העירונית למעבדות ניסויים. בשעה מאוחרת בלילה נעתר בן חמו לבקשה שהוצגה בפניו בשיחת הטלפון הבהולה, לדחות ביממה את ההרעלה – בתנאי שמנכ"ל העירייה, רפי סער, ישתתף בפגישה המבוקשת עם מטה המאבק. סער ענה לטלפון בשש בבוקר, וכך נדחה מועד גזר-דינם של החתולים. ראש העירייה והמנכ"ל נוכחו ברצינותו של המאבק כאשר בבוקר הפגינו 70 איש בכניסה לשיכון שההרעלה נועדה להיערך בו. פגישה שנערכה בצהרים בין מטה המאבק ובין נציגי העירייה והווטרינר העירוני (ד"ר גלאס) היוותה הכנה לפגישה מחייבת יותר, למחרת. עוד באותו יום גויסו ח"כ יוסי שריד ושר הפנים, אברהם פורז, לשוחח עם ראש העירייה. שר הפנים הוזמן לפרוע את שטר ההתחייבות שלו, לאחר שלאחרונה הצהיר כי יתמוך כלכלית ברשויות מקומיות שיטפלו בחתולים באופן "הומאני". השר הבטיח עזרה בכפר סבא.
כפר סבא 2
לפגישה ב-12 בינואר הצטרפו להרכב הקודם ראשי השו"ט: המנהל ד"ר עודד ניר, מנהל השו"ט בשדה ד"ר חיימוביץ', והווטרינר המחוזי ד"ר הוידה. מספרת ענת רפואה:
"בנקודה זו חל המפנה. עודד ניר שאל מה אנחנו מציעים. הצענו לחסן מיידית את כל חתולי הרחוב של כפר סבא. החתולים ב'אזור האירוע' מוגדרים כחשודים בתור נשאי המחלה ואסור לחסנם בשלב הזה (מסתמך על טענת השו"ט שחיסון 'מטשטש' את סימני המחלה אם היא קיימת). לכן הצענו שהתושבים ונציגי העמותות יפקחו עליהם ברחובות וידווחו על חתול שמראה סימני מחלה. עודד ניר הסכים לחסן את החתולים בכפר סבא, אולם סירב בתוקף להצעה השנייה. הוא חייב שחתולי אזור האירוע יהיו בבידוד ובהשגחה לחצי שנה."
הסגר
לטענת השו"ט דרושה חצי שנה כדי לגלות כלבת בחתול; אמנם, נשיכות חמורות בקרבת מערכת העצבים המרכזית יגרמו לסימני מחלה תוך ימים אחדים או מספר שבועות, אך התהליך איטי יותר אם מדובר בשריטה ברגל או בזנב. הווטרינרים של העמותות טוענים שחצי שנת הסגר היא דרישה מופרזת בעליל, אך הווטרינרים של השו"ט מתעקשים. השו"ט התנערו בשמחה מן האחריות לפתרון והטילו על מטה המאבק למצוא מתקן הסגר לחתולים או להקימו. הברירה שהותירו למטה המאבק היא "או שתמצאו מקום, מימון וכוח עבודה לטיפול השוטף בחתולים, או שנהרוג אותם." ראש העירייה הבטיח עזרה כספית מקופת העירייה וממשרד הפנים, אך בינתיים התברר שעלות הקמת המתקן כפולה מן המצופה. השאיפה היא לבנות מכלאות בתוך שטח דונם, בתנאים גרועים פחות מן התנאים המחרידים של תחנות ההסגר העירוניות. ב-18 בינואר צריכה להתקיים פגישה נוספת בעיריית כפר סבא, ולאחר יומיים כבר אמורות להתחיל הלכידות, בשיתוף העמותות והתושבים.
נתניה ונווה איתמר
הווטרינר העירוני של נתניה, ד"ר ישראלי, כבר החל ללכוד חתולים בנתניה וביישוב הסמוך, נווה איתמר, במטרה להכניסם להסגר עד שתתמלא המכלאה (שככל הנראה כבר הייתה כמעט מלאה) – ואז להרוג את החתולים הנוספים. עם הפרסום על השמדה כוללת של חיות חופשיות הצפויה בנווה איתמר החל מ-15 בינואר נפגש מטה המאבק עם ד"ר ישראלי. בזכות השפעתם של שניים מחברי מועצת העיר, נדחה ההרג ל-20 בינואר. החתולים מאזור נתניה אמורים לעבור למתקן ההסגר המתוכנן.
גבעת עדה
קטלנותם של הווטרינרים הרשותיים הקודמים מתגמדת מול פועלו של ד"ר שרגא אוקנובסקי. כדי להיפטר מן החתולים בגבעת עדה הזמין ד"ר אוקנובסקי חברת הדברה. פיתיונות עם רעל תרדמון במינון גבוה הונחו בשטח ללא השגחה, ולאחר זמן מה החל השטח הסמוך לבית-הספר המקומי להתמלא בחתולים גוססים. החתולים גססו במשך שלוש-ארבע שעות. המדבירים לא הסתפקו בכך אלא גם חנקו חתולים מורעלים בתוך שקיות ניילון. לבסוף הם זרקו את הגופות לפחי זבל. חוקר פרטי מטעם העמותה למען החתול צילם את הטבח. הסרט הוקרן בפני עיתונאים והביא לחשיפה תקשורתית ניכרת (אם כי ערוצי הטלוויזיה התחמקו: חדשות ערוץ 1 שידרו שניות מעטות, ובחדשות ערוץ 2 השתמשו בשידור זה כתירוץ שלא לשדר כלל). ההרעלה כללה מספר הפרות של נוהלי השו"ט ושל חוק צער בעלי-חיים. מלבד שיטת ההרג המחרידה, עצם שכירת מדביר והפקרת הפיתיונות מנוגדים לנהלים. עו"ד קרן קלר הגישה תלונה במשטרה נגד ד"ר אוקנובסקי בשם עמותת תנו לחיות לחיות.
לפעולה!
חיסון
מחלת הכלבת היא כמובן מחלה נוראה שראוי לחסן מפניה תמיד, ותחת אימת ההסגר וההרג החיסון חשוב מאה מונים. אולם שימו לב: ממספר יישובים נמסר שאנשים פנו בתום-לב לחסן כלבים וחתולים אצל הווטרינר הרשותי – והוא החרים את החיות ושלח אותן להסגר.
מכתבים
אנשי המועצות המקומיות עומדים בפני לחצים כבדים מצד השו"ט, וממילא קל וזול יותר לאפשר לשו"ט להרוג כאוות נפשם. הלחץ הציבורי הכריע את הכף בכפר סבא, והוא חייב להכריע בכל מקום אחר.
- אנא שלחו מכל הארץ מכתבי תודה ותמיכה לאנשי עיריית כפר סבא ובקשו מהם לתמוך בחיסון חתולים ובמתן חופש מרבי: ראש עיריית כפר סבא, יהודה בן חמו. פקס: 7659555-09 דואל: mayor@ksaba.co.il מנכ"ל עיריית כפר סבא, רפי סער. פקס: 7659555-09
*כתבו לשר הפנים – הודו לו על תמיכתו בחתולים ובקשו ממנו להפעיל את מלוא השפעתו למניעת הרעלות ולחיסון חיות בר וחתולים: שר הפנים, אברהם פורז. פקס: 5666376-02 דואל: aporaz@knesset.gov.il
בשטח
חפשו הודעות על הרעלה באזור מגוריכם והתארגנו; הגיעו להפגנות גם ביישובים אחרים. התעדכנות שוטפת בפורום זכויות בעלי-חיים בתפוז.
2. ינואר 2004: השירותים הווטרינריים מרעילים חתולים
הרשויות מתקפלות
ב-16.1.2003 נותר עתידם של החתולים באזורים שבהם התגלו חיות נגועות בכלבת תלוי ביכולתו של מטה המאבק להצלת החתולים למצוא מקום הסגר לחתולים שייחטפו מהחצרות. ביום שבת, 17.1.2004, נמצא מקום מתאים – מתקן בשטח דונם, ששימש בעבר את העמותה למען החתול, באזור טירה. ביום א' הוגשה הצעה תקציבית לעיריית כפר סבא לתחזוקת מתקן ההסגר למשך חצי שנה, וביום ב' כבר ביקר במקום ד"ר הוידה, הווטרינר המחוזי של מרכז הארץ. לאנשי מטה המאבק להצלת החתולים הודיע ד"ר הוידה שמבחינתו יש אישור לשימוש במקום. גם ראש עיריית טירה אישר את הפעלת המכלאה בשטח השיפוט של עירייתו. אולם באותו יום נסוגו פתאום השו"ט מן ההסכם עם מטה המאבק, ללא כל נימוק סביר. לכתב זמן השרון, עמוס שביט, אמר הוידה ש"המתקן בטירה פרוץ והרוס, ולא מתאים כרגע. גם אין אישור של הרשות המקומית. הם לא מסכימים שיביאו להם חתולים מאזור אחר". גם מנהל השירותים הווטרינריים, ד"ר עודד ניר, מכר לעיתונות סיפור על כישלון העמותות למצוא מתקן הולם – ואף הוסיף שהן האשמות בהפרת ההסכם, ולא הוא. מטה המאבק פנה כמוצא אחרון לעיריית כפר סבא בבקשה להקים "חתולייה" – מכלאה לחתולים – בשטח הפנוי הרב שנמצא ליד תחנת ההסגר העירונית. עלות ההקמה המשוערת היא 40,000 שקלים (ויש לזכור שמשרד הפנים הבטיח סיוע). הכוונה הייתה לרכז שם את החתולים שיילכדו, בשיתוף עם הפעילים ותוך רישום מסודר של כל חתול שנלכד, כדי שאפשר יהיה להחזירו לביתו בתום תקופת ההסגר. העירייה סירבה.
20 בינואר: הדיפה
הלכידות בכפר סבא התחילו בבוקר יום ג', 20 בינואר. שני צוותי לוכדים בשני טנדרים יצאו מתחנת ההסגר רעננה-כפר סבא לשכונות המסומנות כ"אזור אירוע" והחלו ללכוד חתולים באופן אקראי. אלא שכאן ציפתה להם הפתעה – עשרות פעילים מקרב תושבי כפר סבא והעמותות להגנה על בעלי-חיים, הפריעו להם ללכוד את החתולים. הלוכדים השתמשו במלכודות עם פיתיון ובמקלות חנק – מקלות ארוכים שלולאה בקצה שלהם, אשר הלוכד סוגר ומהדק על צוואר הקורבן. הפעילים גירשו את החתולים שהתפתו להיכנס למלכודות והבריחו חתולים אחרים מפני מקלות-החנק שהניפו לעברם הלוכדים. ככל הנראה, היום הראשון הסתיים ללא לכידות חתולים. הלוכדים גם השאירו מלכודות בשטח, ולמחרת מצאו אותן ריקות, כמובן. יש לציין, שהלוכדים עבדו בימים אלה מ-07:00 בבוקר עד 23:00 בלילה.
21 בינואר: טבח
למחרת, נערכו צוותי הלוכדים להתמודדות עם הפעילים. שני צוותי לוכדים נעזרו בג'יפים גדולים עם הכיתוב "ביטחון – עיריית רעננה". הפעילים ביקשו לעקוב אחר רכבי הלכידה בכלי רכב, אך הג'יפים מנעו זאת מהם תוך שהם מבצעים עבירות תנועה מסוכנות, כגון פניות חדות ופתאומיות באמצע כביש עמוס מכוניות, כדי לחסום את תנועת כלי רכבם של הפעילים. הלוכדים השתמשו באמצעי הסחה נוספים והצליחו לחמוק מן הפעילים ולהיעלם בין השכונות. הם פעלו במהירות, לכדו עשרות חתולים והובילו אותם לתחנת ההסגר, שם הרגו אותם. את החתולים הרגו לכאורה בגלל חוסר מקום במכלאה – זאת לאחר דחיית כל מתקני ההסגר שהוצעו לשו"ט. מספר החתולים הגבוה שנלכדו סותר את הבטחתו של הווטרינר העירוני, ד"ר גלאס, לבצע "לכידה מדגמית". גלאס עצמו סיכם את מידת הבנתו את האירועים במילים אלה (בזמן השרון): "יש לי הרגשה שאני מתעסק בעניינים של מחלות נפש ולא במחלות של בעלי-חיים. החתולים הפכו כאן לפרה קדושה כמו בהודו." הוא מאיים לבצע את ההרג למרות ההתנגדות.
22 בינואר: התשה
ביום השלישי ללכידות (יום ה'), הצליחו הפעילים למנוע לכידת חתולים ברוב הגיחות של צוותי הלוכדים, אך לא בכולן. לא ידוע כמה חתולים נהרגו ביום זה. באותו יום הפגינו כ-70 אנשי העמותות ותושבים מול עיריית כפר סבא. המפגינים קראו לעירייה לעמוד בהבטחתה מהשבוע הקודם, שלא להרוג את חתולי העיר. אף נציג מהעירייה לא יצא לדבר עם המפגינים. ראש העירייה וצוותו מתעלמים מדרישות התושבים ומהבטחות שנתנו לתושבים.
23 בינואר: הדיפה
היום, יום ו' 23.1.2003, יצא צוות של לוכדים לשטח למרות ניסיון להטעות את הפעילים בטענה שאין עובדים ביום זה. הפעילים עקבו אחר הלוכדים וסיכלו את כל ניסיונות הלכידה.
פעולה ישירה
המאבק להצלת החתולים כלל, במהלך ימי ההרעלות, עימות ישיר ומתמשך עם המרעילים. השו"ט מפעילים גם את המשטרה, כפי שהם עושים גם בפלישה לדירות פרטיות כדי לחטוף כלבים שאין אישור כי חוסנו בשנה האחרונה. במקרים כאלה מתלווה אל הפקחים שוטר, והברירה שעומדת בפני חברו האנושי של הכלב היא בין תשלום 6,000 שקלים על החזקתה של החיה במשך חצי שנה בתנאי צינוק במכלאה העירונית, הפקרת החיה בידי אנשי החוק המבקשים להרוג אותה, או סירוב בדרכים יצירתיות. המאבק על חיי החתולים לא הגיע לאלימות, אך ארבעה פעילים נעצרו בגין "הפרעה לעובד ציבור במילוי תפקידו". מדובר במקרים של פתיחת מלכודות ו"חבלה ברכוש" (פגיעה בידית ובגלגל של רכב) – בניסיון להציל חתולים מרכב של השו"ט. הפעילים שוחררו לאחר מספר שעות חקירה והוזהרו שלא להתקרב ללוכדים במשך שבעה ימים. טקטיקת המאבק היעילה ביותר היא הברחת החתולים מהמלכודות ומהלוכדים, על-ידי הרעשה – למשל באמצעות מכסי סירים. בעלי מכוניות עסקו במעקב אחר רכבי ההשמדה, אולם גם לאופניים נמצא שימוש מצוין – חסימת הכביש. חשיבות רבה יש לצילום אינטנסיבי בווידיאו ובסטילס. הצילום מרתיע את שכירי השו"ט מביצוע מעשים אלימים במיוחד, הוא מהווה תיעוד של הפרות חוק בוטות עבור תביעות משפטיות, והחומרים שצולמו מועברים במהירות לכלי התקשורת.
המאבק נמשך!
לכידות למטרת הרג צפויות להמשיך בשבוע הקרוב, לא רק בכפר סבא אלא גם בנתניה, מושב חרות ונווה איתמר. שועלים נגועים נוספים, שהתגלו השבוע, מגבירים את המוטיבציה של השו"ט להראות שהם "עושים משהו". קשה להפריז בחשיבותו של מאבק זה. זהו מאבק על חייהם של מאות חתולים בעתיד הקרוב, ועל חייהן של חיות רבות מאוד, שאת מספריהן אי אפשר לאמוד, בעתיד. עוצמת התנגדות שיתקלו בה השו"ט בשטח תכתיב, בסופו של דבר, את מדיניות הלכידות, ההרעלות, ההסגרים והחיסונים במדינת ישראל בעתיד. אין בשלב זה פתרון מלבד פעולה בשטח לעצירת ההרג.
3. השירותים הווטרינריים מרעילים חתולים
כלבת
שני שועלים נוספים וכבשה נגועי כלבת נמצאו השבוע באזור השרון.
לכידות ומחאה: כפר סבא
במהלך הפעילות בשבועות האחרונים הרגו השו"ט (שירותים וטרינריים) של כפר סבא כ-20 חתולים, ככל הנראה. ללא הפעילות בשטח, היו הורגים מאות חתולים. ההרג בעיר אמור להסתיים בסוף השבוע החולף. ביום א', 25.1.2004, נערכה בכפר סבא התנגדות לא אלימה ללכידות. למרות זאת עוכבו לחקירה (עקב "הפרעה לעובדי ציבור במילוי תפקידם") ארבע מפגינות ומפגין. המשטרה ביקשה מהם לחתום על התחייבויות: מפגינות מקומיות יתחייבו שלא להתקרב למרחק פחות ממאתיים מטר מהמלכודות, והלא-מקומיים יתחייבו שלא להיכנס לעיר או לשכונה מסוימת במשך 30 יום. המפגינות והמפגין סירבו לחתום על ההתחייבות, והטיפול בעניין הועבר לבית-משפט השלום בכפר סבא. ה"משפט" נמשך פחות מחמש דקות, והשופטת, נילי קוצר, נזפה בנציג המשטרה על הקטנוניות שהפגין והודיעה שיש לה תיקים הרבה יותר חשובים לטפל בהם. היא אף הגנה על זכות ה"נאשמים" להפגין במסגרת החוק, והסתפקה בהוראה שלא להפריע ללוכדים.
הרעלות/לכידות ומחאה: אזור נתניה
ההרעלות והלכידות באזור נתניה החלו ב-26 בינואר והן נמשכות. לדברי השו"ט, הרעל הוא תרדמון. עשרות מנות רעל פוזרו בנווה איתמר בשעות אחר הצהרים, ובמשך כל שעות הערב פרפרו והתייסרו עשרות חתולים כתוצאה מאכילת הרעל. רק בשעות הלילה הגיעו נציגי העירייה, והחלו לאסוף את הגופות. אחד הפקחים תקף מפגין שניסה לאסוף רעל שנשאר במקום. ראשי השו"ט קיימו ב-27 לינואר "חקירה תחת אזהרה" לד"ר יובל סמואל, וטרינר של SOS חיות, ואיימו להחרים את רשיונו כי בערב ההרעלה בנווה איתמר הוא לקח דגימת רעל שפוזר ביישוב, והביא למרפאתו חתול מפרפר כדי להצילו (הוא אכן הציל אותו). בשבוע הקרוב, נראה שצפויות השמדות חתולים וכלבים גם בישוב אביחיל שבעמק-חפר, וגם בשכונת עמליה שבנתניה. אפשר לברר פרטים בפנייה לשו"ט עמק חפר: 09-8981670, ולשו"ט נתניה: 8333837-09
מגעים עם עיריית כפר סבא
עדיין מתנהלים מגעים עם הרשויות בכפר סבא, ובמהלכם בא היטב לידי ביטוי הלחץ הציבורי. ראש העירייה הקצה מקום לתחנת הסגר לחתולים, וכעת נדונה שאלת המימון. לפי לשכת משרד הפנים, המשרד נכון להקציב לעיריית כפר סבא 100,000 ₪ לחיסוני כלבת של חתולים חופשיים באזורי כפר סבא שאינם מוגדרים כ"אזורי אירוע" כלבת, ולהקציב לעיקור ולסירוס חתולים סכום השווה לזה שתשקיע העירייה.
מגעים עם משרד החקלאות
ביום ד', 28.1, הפגינו כ-50 פעילות ופעילים מול משרד החקלאות בבית-דגן, במקביל לפגישה שנערכה שם בין נציגי תנו לחיות לחיות, העמותה למען החתול ונוח לבין שר החקלאות. אתי אלטמן (תל"ל) השתתפה בפגישה ומסרה שנציגי הארגונים דרשו הוזלת מחירי החיסונים למחירי עלות, מתן אישור לכל הווטרינרים הפרטיים לחסן חיות נגד כלבת, וחיסון חיות הבר, ובכלל זה פיזור פיתיונות אוראליים ממטוסים בשטח שנמצא בשליטה פלסטינית. השר, ישראל כץ, המליץ לקבל הצעות אלה אך לא נתן עדיין הוראות בעניין. הפגישה הבאה תתקיים בתחילת השבוע הבא בהשתתפות נציגי העמותות, שר החקלאות ושר הפנים, ויידונו בה דרך הטיפול בחתולים חופשיים באזורי אירוע ובכל הארץ (עיקורים/סירוסים/חיסונים), ובכלל זה סוגיית מימון תחנות הסגר לחתולים מ"אזורי אירוע".
4. ינואר 2004: השירותים הווטרינריים מרעילים חתולים
פגישה עם שרים
ב-2.2.2004 נערכה פגישה בין: שר החקלאות, ישראל כץ; שר הפנים, אברהם פורז; מנהל השו"ט (השירותים הווטרינריים) בשדה, ד"ר משה חיימוביץ'; פקידים במשרד החקלאות ונציגות תנו לחיות לחיות. הושגו הסיכומים הבאים (המובאים בתוספת עדכונים מהימים האחרונים):
שר הפנים הבטיח לתקצב את חיסון חיות הבר נגד כלבת על-ידי פיזור פיתיונות מהאוויר (חיסונים אוראליים). לגבי פיזור הפיתיונות בשטחי יו"ש, נקבע כי המשנה למנכ"ל משרד החקלאות ישוחח בעניין עם מתאם הפעולות בשטחים.
לדברי ד"ר חיימוביץ' קיים מחסור בתחנות הסגר אזוריות (רק רבע מכלל 32 התחנות בישראל עומדות בתקן) אם כי תחנת הסגר גדולה באזור השרון תוכל לפתור את הבעיה שם, מבחינת השו"ט. שר הפנים הבטיח לסייע כספית לרשויות שיסכימו לפתוח תחנת הסגר בתחומן וכן לתקצב את תחנות ההסגר דרך הרשויות. הוחלט להקים צוות עבודה לאיתור אתרים פוטנציאליים להקמת תחנות הסגר. עד להקמת תחנות אלה הציע שר הפנים שעיריות יוכלו לקנות מעמותות מקום במכלאות על תקן של תחנות הסגר. שר הפנים הבטיח לתקצב את הכשרת המכלאה של העמותה למען החתול בחדרה כתחנת הסגר זמנית (ב-4.2 כבר אישר השר תכנית שהוגשה לו להקמת המכלאה; ב-8.2 צפויה פגישה עם נציגי השו"ט ומשרד הפנים לאישור התכנית). השר גם הבטיח לשוחח עם ראש עיריית חדרה כדי להשיג את התנגדותו להעברת חתולים למקום (פגישה נקבעה ל-9.2; התנגדות ראש העירייה הכשילה את השימוש במכלאה עד כה; אם הכל יתנהל כמתוכנן, צפוי המתקן לפעול תוך שבועיים וחצי).
שר הפנים הודיע, שהקים ועדה במשרדו לעידוד הרשויות לעקר ולסרס חתולים. עד כה הוקדשו לכך 2 מיליון ₪.
לפי מחירון משרד החקלאות, מחיר חיסון כלב הוא 24 ₪, וחתול – 12 ₪. למרות זאת גובות רשויות מקומיות כמאה ₪ על החיסונים. שר הפנים הבהיר לשר החקלאות כי אכיפת המחירון נמצאת בתחום סמכותו, וד"ר חיימוביץ' התחייב שתלונות על מחירים מופקעים יטופלו על-ידו מיידית.
לכידות, הרעלות ומחאה
תוצאות הפגישה לא שינו הרבה את המצב בשטח. הלכידות המשיכו, ובכל מקום שהייתה בו התנגדות חזקה של התושבים נלכדו מעט מאוד חתולים. בנאות סמדר, בקרבת אילת, התגלה שועל נגוע בכלבת.
כפר-סבא: מחסור בפעילים בשטח איפשר ב-5.2 לעובדי השו"ט ללכוד שישה חתולים ולהובילם למחלקה הווטרינרית ברעננה, ודאי כדי להרוג אותם שם. הלוכדים נהגו באופן פרוע במיוחד וחבטו בהפגנתיות בטנדר העמוס בחתולים כלואים. בפתח המחלקה הווטרינרית תקפו עוברי השו"ט פיזית ומילולית את הפעילים. לכידות אירעו גם היום, 6.1.
אביחיל: ככל הנראה לא נלכדו חתולים. הווטרינר הרשותי, ד"ר אודי לבל, החליט להמתין לבירור הפתרון שהושג בישיבה עם השרים. אולם המחלקה הווטרינרית פרסמה הודעה על "טיהור כלבים וחתולים משוטטים" החל מיום א', 8.2.
שכונת עמליה (נתניה): נערכו לכידות מול התנגדות של פעילים. ב-4.2 נמסר על חתול אחד שנלכד, וכעשרה חתולים שהצליחו הפעילים להבריח מהמלכודות.
5. פברואר 2004: השירותים הווטרינריים מרעילים חתולים
סחבת במימוש פתרונות
נכון ל-12.2.2004, לא מומש אף הסדר מאלה שהושגו במפגש עם שר החקלאות ושר הפנים לפני עשרה ימים. עו"ד קרן קלר (תנו לחיות לחיות) מוסרת ששר החקלאות אף לא השיב לבקשות לקיים עמו מפגש נוסף. ביום ב' התקיימה פגישה בין יועץ שר הפנים, נאור, נציגי השו"ט (השירותים הווטרינריים), ריבי מאייר (העמותה למען החתול) וד"ר יורם ולטר (הווטרינר העירוני של חדרה). למחרת נפגש השר פורז עם ראש העירייה, והוסכם שמכלאת הסגר לחתולים תוקם בשטח העיר, בצמוד לתחנת ההסגר הקיימת.
צו מניעה נגד הרעלות?
לוכדי החתולים המשיכו השבוע לפעול בכפר סבא וכנראה גם באביחיל. בעקבות המשך הלכידות בכפר סבא ומכיוון שהודעות השו"ט הבטיחו כי הלכידות יסתיימו ב-1.2.2004, שלח עו"ד אסף מרקס (העמותה למען החתול) מכתב הדורש להפסיק את הלכידות, בטענה שהדבר מסכן חיות ביתיות ששוחררו לחצרות בטעות. משלא נקבלה תגובה הגישו עו"ד קלר ומרקס בקשה דחופה לצו מניעה (נגד עיריית כפר סבא, ד"ר גלאס ואחרים). בית-המשפט דרש תשובה תוך ארבעה ימים. דיון בצו יתקיים ב-16.2.2004 בשעה 15:00 בבית-משפט השלום בכפר סבא.
מעצר להורג חתולים
ד"ר גלאס העסיק לאחרונה בכפר סבא אדם בשם אבי סעד, העובד לפרנסתו באופן פרטי בלכידת חתולים ובהריגתם. סעד נעצר ב-11.2.2004 לאחר ששוטרים הורו לו להגיע לתחנת המשטרה (היו אלה שוטרים שהוא עצמו הזמין בניסיון לשסותם בפעילים שהפריעו לו ללכוד חתולים). בשלב זה היו כלואים ברכבו שישה חתולים חיים. בדרך לתחנה עצר סעד והרג את החתולים: הוא הזריק להם פנטאל וטרינרי (סודיום פנטוברביטול, חומר הרדמה האסור לשימוש על-פי דין) בכמות לא קטלנית, ובעודם גוססים סגר אותם בשק וכך חנק אותם למוות. הדבר מהווה כמובן עבירה על חוק צער בעלי-חיים. החתולים המתים התגלו כשהם מוסתרים ברכב. למחרת הובא סעד בפני שופטת, והוא שוחרר בתנאים מגבילים: ערבות עצמית בסך 5,000 ₪ עם ערבות צד ג', וכן איסור "לעסוק במקצועו" (כלומר, ללכוד חתולים) במשך 30 יום. אם ייתפס סעד בהפרת האיסור, יוחזר מיד למעצר.
מודעת ה"אבל"
ביום א' נתלו מודעות "אבל" היתוליות בכפר סבא, המבשרות על מותו לכאורה של הווטרינר העירוני, בחתימת "התושבים". לא ידוע מי אחראי למודעות, אך אין ספק שהן שירתו היטב את גלאס: מיד הוא הפך לקדוש מעונה בעיני התקשורת והמשטרה, והכתבים והשוטרים קיבלו תירוץ להתעלם ממעלליו.
אלימות משטרתית
ב-10.2.2004 התקיימה הפגנה חוקית מול מרפאתו של ד"ר גלאס, ברח' עיר שמש 35 ברמת אביב. במקום התפתח ויכוח, ובעקבות זאת הגיע שוטר וביקש מן המפגינים להתרחק עד 10 מטרים מדלת המרפאה. כשהבחין שאחד מן המפגינים מצלם אותו (מעשה שאף הוא חוקי לחלוטין) התנפל השוטר על המפגין, דחף אותו בכוח, אחז אותו בחוזקה וניסה לחטוף מידיו את המצלמה. השוטר לא ענד תג וגם סירב להזדהות (הן ההתקפה האלימה והן הסירוב להזדהות מהווים הפרת החוק). תלונה נגד השוטר תוגש בימים הקרובים.
6. פברואר 2004: השירותים הווטרינריים מרעילים חתולים
השבוע נחלשה פעילות המחאה, אך לכידות החתולים והריגתם לא הפסיקו. לא ידוע כמה חתולים נלכדו ונהרגו. בעמק חפר החלה התארגנות של תושבים למציאת פתרון מאורגן למניעת ההרג.
נדחתה עתירת תנו לחיות לחיות והעמותה למען החתול להפסיק את ההרג בכפר סבא, בעילה שההרג חורג מהתאריך שהובטח בהודעות לתושבים. ב 15.2.2004, ערב הדיון בבית-המשפט, הוחלפו שלטי האזהרה בשכונות (שתוקפם פג ב-31.1) בשלטים חדשים, שהכריזו כי האזור "נגוע בכלבת" עד לתאריך בלתי מוגבל. הכרזה כזו מהווה הכרזה על הרג לתקופה בלתי מוגבלת. למחרת הוחלפו השלטים שוב, בשלטים המכריזים על האזור כ"נגוע בכלבת" עד 15.7.2004.
7. פברואר 2004: השירותים הווטרינריים מרעילים חתולים (27.2.2004-20.2.2004)
בחדשות רשת ב', 24.2.2004, נאמר כי הווטרינרים הרשותיים החליטו להפסיק את השמדת החתולים. זאת לאחר מסיבת עיתונאים שערכו, כשבחוץ מפגינים רבים. למרות ההודעה, כדאי להמשיך לשמור על ערנות. מומלץ להתעדכן בפורום זכויות בעלי-חיים בתפוז, אך איומים על הנהלת הפורומים הביאו לצנזורה בפורום ורצוי לפנות מתוכו באופן ישיר למארגני/ות הפעילות.
ד"ר רפי קישון מסר בקהילת פנאי (ynet) ב-25.2.2004, שארגון רופאי חיות הבית בישראל, המאגד בתוכו את בעלי המרפאות לחיות "מחמד", החליט בישיבתו האחרונה לחסן חינם (לא כולל את האגרה לרשות המקומית) נגד כלבת חתולים חופשיים וכלבים ללא "בעלים". הארגון פונה לשר החקלאות ולמנהל השירותים הווטרינריים לאפשר חיסון ללא קושי, כנדרש בחוק, ולחסן את חיות הבר באמצעות פיתיונות, בתור השיטה היעילה ביותר לחסות את התפשטות הכלבת. להודעה ולהבעת תמיכה
8. פברואר-מרץ 2004: השירותים הווטרינריים מרעילים חתולים (5.3.2004-27.2.2004)
השבוע לכדו פקחי השירותים הווטרינריים בכפר סבא עשרות חתולים. החתולים הועמסו בצפיפות בכלובים וההרג נערך בסתר. ממדי ההרג משקפים את הירידה בעוצמת ההתנגדות בשטח.
גופת שועל הנגוע בכלבת התגלתה ב-28.2.2004 בשכונת אליעזר בכפר סבא. בעקבות כך מורחב "אזור האירוע" שבו יתנהלו הלכידות וההרג. ב-3.3.2004 נערכה פגישה בין נציגי מטה המאבק לווטרינר העירוני של כפר סבא, ד"ר גלאס, והוא הסכים לחסן את החתולים בשכונות סמוכות לשכונות שבהן נמצאו החיות הנגועות. התועלת שביוזמה זו מוטלת בספק, כי חיסון חלק מן החתולים יהווה במובלע היתר להרג האחרים, ובכל מקרה לא החתולים הם נשאי המחלה אלא חיות בר מחוץ לישובים. בכל האזורים שהתגלו בהם חיות נגועות ימשיך ההרג. רק פעולה בשטח תוכל למנוע חלק מן ההרג. להצטרפות לפעילות מומלץ להתעדכן בפורום זכויות בעלי-חיים בתפוז.
9. מרץ 2004: השירותים הווטרינריים מרעילים חתולים (11.3.2004-6.3.2004)
השבוע המשיכו פקחי השירותים הווטרינריים בכפר סבא ללכוד חתולים, ופעילות בשטח המשיכה להציל חתולים. לתחנת ההסגר העירונית הובאו השבוע גם כלבים. ההרג צפוי להמשיך ורק פעולה בשטח תוכל למנוע חלק ממנו. להצטרפות לפעילות, מומלץ להתעדכן בפורום זכויות בעלי-חיים בתפוז.
תחנת הסגר בכפר סבא
ברשימה "הנס של חתולי כפר סבא" (ידיעות אחרונות, מוסף 7 ימים, מדור "כוכב החיות", 12.3.2004, עמ' 84) מספר גבי ניצן על תושב האזור שהציע בצפון העיר עשרה דונם השייכים למשפחתו, במטרה להקים שם תחנת הסגר. עוזר שר הפנים, נאור שומראי, הבטיח להעביר רבע מיליון שקל להקמת התחנה, והיא אמורה לפעול תוך מספר שבועות. לתגובות: 7 ימים, ת.ד. 9499 תל-אביב. פקס: 6082234-03 דואל: 7days@yedioth.co.il.
10. ישראל, מרץ 2004: השירותים הווטרינריים מרעילים חתולים (18.3.2004-12.3.2004)
גם השבוע המשיכו פקחי השירותים הווטרינריים בכפר סבא ללכוד חתולים, אם כי נראה שקצב הלכידות ירד. ההרג עדיין צפוי להמשיך ורק פעולה בשטח תוכל למנוע חלק ממנו. להצטרפות לפעילות, מומלץ להתעדכן בפורום זכויות בעלי חיים בתפוז.
במהלך השבוע האחרון התקיימו שתי פגישות נוספות בשטח המיועד להקמת תחנת הסגר לחתולים בכפר סבא, וכל הגורמים הנוגעים בעניין אישרו את המקום. במחצית השנייה של השבוע, הכינו השירותים הווטרינריים את המפרט הטכני של המתקן. בתחילה היה פער גדול בין דרישותיהם לגבי צורת המבנה לבין חזון הפעילים להגנה על החתולים. ביום ה' (18.3) הושגה פשרה בתכנית סופית, ולפיה יכלול המתקן חצרות (במספר לא ברור) ובכל אחת מהן מקום לעשרה חתולים יחד (ולא חתולים בבידוד בכלובים, כנהוג במכלאות). בשבוע הבא יובאו התכניות לאישור אדריכל העיר וועדת התכנון והבינוי של העיר, ומשם יועברו לידי הקבלן, שצפוי להתחיל בבנייה בתחילת השבוע שלאחר מכן. (דיווחה: ענת רפואה) ב-16.3.2004 הכריז משרד החקלאות באופן רשמי על התחלת ביצוע חיסונים אוראליים נגד כלבת בשטחי יהודה ושומרון. בעקבות המבצע יגדל שטח פיזור החיסונים לכ-18,500 קמ"ר. עו"ד קרן קלר (תנו לחיות לחיות) מוסרת כי השתתפה בפגישה פגישה ראשונה של צוות תחנות הסגר, שמבקש לאתר שטחים להקמת תחנות הסגר אזוריות. הצוות כולל נציגים ממשרד החקלאות (ד"ר חיימוביץ', בשמת גלין) ומשרד הפנים (נאור שומראי).
פקודת הכלבת
בסוף רשימתו "שלום, חתול" (ידיעות אחרונות, מוסף 7 ימים, מדור "כוכב החיות", 19.3.2004, עמ' 113) מצטט גבי ניצן את פקודת הכלבת ששרדה בישראל משנת ,1934 ומצביע על האבסורד הדרקוני שבה.
לתגובות: 7 ימים, ת.ד. 9499 תל-אביב. פקס: 6082234-03 דואל: 7days@yedioth.co.il.
התורם נחשף 1
בכתבה "החתולים יינצלו הודות למטווח" (על השרון, 19.3.2004, עמ' 56) מספרת מירב שלמה על מיכה הולנדר, מנהל המטווח העירוני בכפר סבא, שהקצה מקום בשטח המטווח להקמת תחנת הסגר לכ-300 חתולים וכ-70 כלבים. כדאי להגיב לכתבה ולהבהיר שהשירותים הווטרינריים ממשיכים להרוג חיות במקום להמתין מספר שבועות להקמת המתקן.
לתגובות: על השרון, החרושת 5 , א.ת. רעננה, ת.ד. 3047 רעננה. פקס: 7413887-09.
התורם נחשף 2
גם הידיעה "בית מחסה עירוני יוקם במטווח העירוני בכפר סבא" (צומת השרון, 19.3.2004, עמ' 33) מאת שי בלוטמן, עוסקת בהקמת תחנת ההסגר.
לתגובות: צומת השרון, היצירה 12 א.ת. רעננה, ת.ד. 2426 רעננה., פקס: 7463322-09 או 6463323-09.
11. המרעילים והמצילים
הרג החתולים ממשיך
בכתבה "150 חתולים בכפר סבא הומתו" (על השרון 2.4.2004, עמ' 27) מדווחת מירב שלמה שלכידת החתולים נמשכת. תחנת ההסגר העתידית אינה מיועדת לחתולים מהשכונות שהוכרזו כנגועות. כדאי להגיב לכתבה ולהבהיר את האבסורד שבהמשך הלכידה, ובהחלטה לא להעביר בעתיד חתולים מהשכונות שהוכרזו כנגועות לתחנת ההסגר.
כלבת בכפר הירוק
בכתבה "נווה גן הוכרזה כנגועה בכלבת" (על השרון, 2.4.2004, עמ' 25) מדווח יריב לוין על הכרזת שכונת נווה גן ומתחם הכפר הירוק כאזור הנגוע בכלבת. לחיות גדולות במקום ניתנו זריקות חיסון ופוזרו פיתיונות עם חיסוני?