המאבק נגד מלכודות דבק
קרבנות נשכחים
חולדות ועכברים הם מהקרבנות הנשכחים ביותר של האדם. בישראל לבדה משמשים מאות אלפי חולדות ועכברים בניסויים מדי שנה. לגבי מספר הקורבנות של פעולות הדברה אין נתונים כלל. אנחנו יודעים מעט מאוד, או שמא משתדלים לדעת מעט מאוד, על חייהם החושיים, הרגשיים, המנטאליים והחברתיים של עכברים וחולדות. עם זאת, אנו יודעים כי מדובר בבעלי-חיים חברתיים, מסורים לצאצאיהם ובעלי תבונה רבה. וכמובן, אנחנו יודעים שהם מסוגלים לכאב ולהנאה. מחקרים מעטים הוקדשו להבנת ההתנהגות שלהם ולהבנת האופן שבו הם תופסים את העולם. יתכן כי הבורות שלנו ביחס לחולדות ולעכברים היא אחד הגורמים המאפשרים לנו לפגוע בהם בהיקפים עצומים – הן מבחינת מספר הקרבנות והן מבחינת חומרת הסבל שאנו גורמים. היקף הפגיעה הוא ודאי גם אחד המניעים שלנו להימנע מלהתעמת עם הסוגיות המוסריות הכרוכות בפגיעה, בין היתר באמצעות בורות-מדעת בנוגע למימדי הסבל שאנו גורמים.
בין המאבקים הספורים לצמצום סבלם של מכרסמים הנפגעים מהדברה מצוי המאבק נגד השימוש במלכודות דבק – משטחים קשיחים שעל-גביהם שכבת דבק שאינו מתייבש. בעל-החיים הדורך על המלכודת נלכד בדבק בגפיו ובפרוותו ואינו יכול להשתחרר. מלכודות דבק נחשבות לאחת השיטות האכזריות ביותר ללכידה ולהריגה של עכברים וחולדות – אף ביחס לשיטות אלימות אחרות הנהוגות ללכידת מכרסמים. מאבקים של ארגונים להגנת בעלי-חיים הובילו גופים מסחריים לאמץ חרם על מלכודות דבק ואף הביאו מחוקקים להגביל בחוק את השימוש בהן.
הסבל הכרוך בלכידה בדבק
סקירה שפורסמה ב-2003 בכתב-העת “Animal Welfare”, הבוחנת את השלכותיהן של שיטות שונות להדברת מכרסמים על רווחתם, מתארת כך את מה שצפוי לעבור על בעל-חיים הנלכד במלכודת דבק:
במסמך הכנה לתקנות בנושא שהוכן ע"י ממשלת ויקטוריה (אוסטרליה) תואר סבלם של המכרסמים שנלכדים במלכודות דבק באופן הבא:
אופן המוות
האופן שבו נגרם המוות לבעלי-החיים שנלכדו מעורר דאגות נוספות. תיאורטית, מי שהציב את המלכודת אמור לבדוק אותה בתדירות גבוהה. ברגע שהוא מוצא בעל-חיים שנלכד הוא אמור להמיתו בשיטה מאלו המכונות "הומאניות", כגון נקיעת צוואר או המתה בגז במתקן המבטיח מוות מהיר ובסבל מינימאלי. עם זאת, במסמכים שונים בחו"ל מובע חשש שנעשה שימוש גם בשיטות אחרות, כגון חבטה לכיוון הראש או "מכה במוט" (ללא הגדרה ברורה של כיוון המכה) ושיטות אכזריות ואסורות כגון הטבעה.
כך, תיאורטית. בפועל דומה שהדבר המטריד ביותר הוא שהאנשים המניחים מלכודות דבק כלל לא הורגים את המכרסמים שנלכדו בהן. ההריגה דורשת השקעה נוספת של זמן ומחשבה, ורוב האנשים הקונים מלכודות דבק, שאינם מדבירים מקצועיים, אינם יודעים כיצד לגשת לעניין, חסר להם הציוד הנחוץ או שהם עשויים להירתע מהפעולה הנדרשת. לעומת זאת, מאחר שהמלכודות הן חד-פעמיות ובעל-החיים ממילא דבוק אליהן, ניתן להיפטר מהמלכודת מבלי להרוג תחילה את בעל-החיים הלכוד.
זה ודאי המצב גם במקרים שבהם כדי לצאת ידי חובה מצרף היצרן למלכודת הנחיות שימוש שלפיהן "יש להמית את בעל-החיים באופן מהיר והומאני". ליצרנים בארץ, מכל מקום, ברור מהו אופן הפעולה שלו יש לצפות מרוכשי המלכודות. כך למשל, בהנחיות שימוש על מלכודות הנמכרות ברשתות שיווק גדולות בירושלים נמצאו הוראות שימוש כגון:
"הנח המלכודת במקום מעבר העכברים. לאחר הלכידה השלך המלכודת לפח";
"הצב המלכודת במקומות מעבר העכברים. לאחר הלכידה השלך המלכודת לפח".
כפי שראינו, משמעות הדבר היא שבעל-החיים הלכוד יתענה ויגסוס במלכודת למעלה מ-24 שעות.
פגיעה בבעלי-חיים אחרים
הסבל החריף הכרוך במלכודות דבק נגרם לא רק למכרסמים, שלהם מיועדות המלכודות, אלא גם לבעלי-חיים אקראיים אחרים הנלכדים בהן. לפי אותו מסמך של ממשלת ויקטוריה:
קמפיינים בינלאומיים
מבין כל השיטות להרג מכרסמים זכו מלכודות הדבק לתשומת הלב הרבה ביותר מצד התנועה לזכויות בעלי-חיים. יתכן שהסיבה לכך היא כי מדובר באמצעי בעל נראות גבוהה יחסית: הוא מוצע למכירה ברשתות שיווק, נעשה בו שימוש (בין היתר) על-ידי אנשים פרטיים ובבתים, ובעלי-החיים גוססים במלכודת באופן שסבלם נראה לעין הרבה יותר מאשר כאשר הם מומתים ברעל וגוססים בלילות ובאין רואה. סיבה נוספת היא שהשיווק של המלכודות לציבור הרחב הופך את תעשיית מלכודות הדבק לפגיעה יחסית לקמפיינים המכוונים לצרכנים.
המאבק במלכודות דבק מצוי על סדר היום של ארגונים רבים להגנת בעלי-חיים. אחד הקמפיינים המתוקשרים יותר הוא זה של PETA נגד רשת השיווק Lowe, המציב דרישה שזו תסיר את מלכודות הדבק ממדפיה. במסגרת הקמפיין ערך הארגון מיצגים שהראו פעילים דבוקים למלכודות דבק בגודל אדם, ואף "הדביק" פעילים בסניפים של הרשת.
האיסור על מלכודות דבק בניו-זילנד
באפריל 2000 המליצה הוועדה המייעצת הלאומית לרווחת בעלי-חיים בניו-זילנד (NAWAC) לאסור על יבוא מלכודות דבק, מכירתן והשימוש בהן. בעקבות המלצה זו התקיים הליך התייעצות ממושך שבמהלכו נבחנה גם האפשרות לקבוע תנאים לשימוש במלכודות, כגון שימוש רק בידי מדבירים מוסמכים. אפשרות זו נדחתה משום שלא נתנה מענה מספק לבעיה. בשנת 2009 פורסם ה- Animal Welfare (Glueboard Traps) Order 2009. הצו אוסר על שימוש במלכודות דבק ועל מכירתן. לשימושים מסוימים ניתנת תקופת מעבר. בתום תקופת המעבר ייאסר השימוש לחלוטין, אך נקבע פתח מסוים לגמישות באמצעות היתר מיוחד שהמימשל הוסמך לתת בנסיבות מצומצמות.
איסורים באוסטרליה
גם באוסטרליה קבעה הוועדה המייעצת הלאומית לרווחת בעלי-חיים (NCCAW) שמלכודות דבק גורמות סבל שלא לצורך, וכי יש לאסור על הייצור, היבוא והשימוש בהן באוסטרליה. הוועדה קבעה כי יש למלכודות חלופות שהן הומאניות יותר ואף משתלמות מבחינה כלכלית.
בוויקטוריה קבעה הוועדה המייעצת לרווחת בעלי-חיים שיש לאסור על המכירה, ההחזקה והשימוש במלכודות דבק. במסמך ההכנה להתקנת התקנות נקבע כי חלופות מתאימות למלכודות דבק הן זמינות. חלופות אלו הן יעילות באותה מידה ואף יותר ממלכודות דבק, לרבות מבחינת העלות הכספית. גם לגישת הגוף הממשלתי האחראי לבטיחות מזון ישנן חלופות למלכודות הדבק.
במסגרת הכנת התקנות נשקלה אפשרות להתיר השימוש במלכודות דבק במגבלות מסוימות, אולם נקבע שיש חשש שמגבלות אלו לא ייושמו ולא יהיו בנות-אכיפה. כך, למשל, קובע המסמך ש"מדבירים רשומים מסוימים עשויים שלא לבדוק את מלכודות הדבק בתדירות מספיקה (כל שעתיים), או לא להרוג את בעלי-החיים הלכודים באופן הומאני. יהיה קשה לעקוב אחר דרישות כאלו ולאכוף אותן".
בסופו של דבר אימצה ויקטוריה חקיקה דומה לזו שהתקבלה לאחר מכן בניו-זילנד: דהיינו איסור מוחלט על מלכודות דבק, עם פתח מילוט למקרים חריגים בדמות אפשרות לקבל היתר מיוחד משר החקלאות.
לצד ויקטוריה נקבעו איסורים דומים על שימוש במלכודות דבק בשתי טריטוריות נוספות המרכיבות את אוסטרליה: טסמניה והטריטוריה של בירת אוסטרליה (ACT).
חברות מסחריות מחרימות את מלכודות הדבק
הלחץ בנושא מלכודות הדבק הניב תגובות גם בתעשייה עצמה. כך, למשל, במסמך ההכנה להתקנת התקנות בוויקטוריה נמסר שבמסגרת ההתייעצות עם גורמים מעוניינים הודיעה אחת החברות שעסקה ביבוא ובהפצת מלכודות דבק כי אין היא מתנגדת לאיסור, משום שבכוונתה היה להפסיק זאת ממילא, כדי להגן על הדימוי שלה כידידותית לסביבה. גם הפדרציה של החקלאים ואיגוד המסעדנים לא התנגדו לאיסור.
רשתות שיווק ברחבי העולם חדלו למכור מלכודות דבק. בארצות-הברית הרשימה כוללת את Dollar Tree, CVS, Rite Aid, Safeway ו-Walgreens. מוסדות ברחבי העולם הודיעו שלא יתירו שימוש במלכודות דבק בשטחם. בארצות-הברית הרשימה כוללת את WalMart, Bank of America והרכבת התחתית של שיקאגו.
החוק בישראל
בחוק בישראל אין איסור מפורש על שימוש במלכודות דבק, אולם האיסור נובע מהאיסורים הכלליים שבחוק צער בעלי-חיים ובחוק הגנת חיית הבר. חוק צער בעלי-חיים אוסר על גרימת סבל לבעל-חיים כאשר ניתן להשיג את התכלית באמצעים שפגיעתם פחותה, וכאשר הסבל כה חריף עד כי הוא אינו עומד ביחס סביר לתכלית שמבקשים להשיג. את התכלית של מניעת נוכחות מכרסמים ניתן להשיג בשורה ארוכה של אמצעים, שפגיעתם בבעלי-החיים אכזרית הרבה פחות מזו של מלכודות הדבק. מסיבה זו השימוש במלכודות דבק הוא לכאורה עבירה של התעללות בבעלי-חיים. הצעתן של מלכודות דבק למכירה לציבור היא לכאורה שותפות לדבר עבירה ושידול לדבר עבירה. העובדה שמלכודות דבק פוגעות גם בחיות בר מוגנות הופכת את השימוש בהן לעבירה לכאורה גם על חוק הגנת חיית הבר ועל חוק גנים לאומיים, שמורות טבע, אתרים לאומיים ואתרי הנצחה, המגדיר חיות בר כערכי טבע מוגנים.
הקמפיין בישראל
בדצמבר 2010 נפתח בישראל קמפיין נגד מכירת מלכודות דבק. דף פייסבוק שנפתח על-ידי פעילים עצמאיים קרא לרשת "עדן טבע מרקט" להפסיק את המכירה של מלכודות דבק תוך איום בחרם צרכנים. הרשת, שחלק גדול מקהל היעד אליו היא פונה מורכב מלקוחות צמחונים וטבעונים, הגיבה באופן כמעט מיידי, ותוך שעות ספורות מרגע פתיחת הקמפיין הודיעה שתקבל את דרישותיו: "המוצר לא היה צריך להיכנס לרשת והכנסתו הייתה שיקול דעת מוטעה. הנהלת הרשת החליטה להוריד את המוצר מהמדפים מיידית בכל הסניפים".
בעקבות ההצלחה המהירה החלה פנייה גם לרשתות נוספות, ולאחרונה הודיעו גם רשתות "אייס", "רמי לוי" ו"ביג זול" כי הן מתחייבות לחדול משיווק מלכודות דבק, וזאת בעקבות הלחץ הצרכני שהופנה כלפיהן. כיום מתמקד הקמפיין בפנייה לרשת "הום סנטר", שאמנם השעתה לעת עתה את מכירת מלכודות הדבק, אך בניגוד לרשתות אחרות עדיין לא יצאה בהצהרה מחייבת שלא תמשיך במכירתן בעתיד. כדאי לכתוב להנהלת רשת "הום סנטר", להודות לה על החלטתה להשעות את מכירת מלכודות הדבק, ולקרוא לה להשלים את המלאכה ולהתחייב שלא לחזור ולמכור את המלכודות בעתיד.
דואל: info@homecenter.co.il
ניתן להתעדכן בפרטים נוספים בדף הפייסבוק של הקמפיין.