פוך: הריפוד התלוש
תמונות של מריטת נוצות מעופות חיים
עם בוא החורף: חומר למחשבה
בשוק השמיכות והכריות בישראל יש שפע של חומרי מילוי סינתטיים. אולם יצרני הפוך, העשוי מנוצות שנתלשו מגופם של עופות מים חיים, עדיין משווקים את מוצריהם בהיקף גדול. מריטת נוצותיהם של עופות חיים היא שיטה אלימה במיוחד הגורמת לעופות כאבים קשים במשך ימים אחרי המריטה. עופות אלה נשחטים בגיל צעיר עבור בשרם, חלקם לאחר שעברו פיטום בכפייה. עובדות אלה ידועות במידה המאפשרת לנו להביא מידע כללי על תעשיית הנוצות, אך מטריד לגלות עד כמה הציבור אינו מודע לסבלם של העופות בתהליך ייצור המוצרים מנוצות. אפילו ארגונים לזכויות בעלי-חיים ממעטים להתייחס לנושא (PETA, למשל, מפרסם דף מידע קצר המשותף לתעשיית הנוצות ולתעשיית... המשי!). גם תמונות של מריטת עופות חיים אינם מוכרים כמעט. התמונות שאנו מביאים כאן הן נדירות, ורובן אינן לקוחות מתוך התעשיות הגדולות.
האו"ם: מורטים שוב ושוב
תמונה זו פורסמה על-ידי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO), ונראות בה עובדות התעשייה הפולנית – אחת מתעשיות הפוך הגדולות בעולם – מורטות אווזים. המקור לתמונה מ-1995.
מתוך הטקסט שמפרסם הארגון עם התמונה:
בהמשך הדברים נכתב שבפולין מצאו שאפשר לבצע ארבע מריטות בעונה. מובן מאליו שהטקסט אינו מציין שתזמון המריטה עם חילוף הנוצות הטבעי אומנם מאפשר מריטות תכופות בגלל התחדשות הנוצות, אך הוא לא מונע כאב עז במריטה עצמה, כי הנוצות והפלומה קשורים לגוף. הטקסט גם מתעלם מהמצוקה הקשה של האווזים כתוצאה מכך שהם נחטפים ומוחזקים בכוח על גבם, כשרגליהם קשורות.
תלישת הנוצות
תמונה קטנה זו מראה מריטה של עופות בתנאים תעשייתיים, והיא מובאת על-ידי אתר המבהיר שזו איננה השיטה הנהוגה לפי המלצותיו. מי שטורחים לצלם מריטת נוצות, מתייחסים למריטה בהיקף קטן. תמונות מריטת הברווזים הבאות לקוחות ממשק משפחתי קטן במדינת מיזורי:
הברווז הפוך על גבו, והמורטת קושרת את רגליו כדי שמאבקיו להשתחרר לא יפריעו לה בעבודה. בהדגמה היא משתמשת בסרט רחב; השימוש בחוט יפצע את רגלי העוף.
החקלאית מורטת את נוצות החזה של הברווז. לאחר מכן היא תהפוך אותו ותמרוט את נוצות הגב. לדבריה, "מריטת הנוצות לא מכאיבה להם", אך בנשימה אחת היא מזהירה: "כאשר מורטים את הפלומה, צריך להיזהר שלא לפשוט את עורו של הברווז".
הנוצות המועדפות הן נוצות פלומה. הן נראות כמו זו שבתמונה משמאל. אולם בתנאים תעשייתיים נמרטות גם נוצות בוגרות יותר, שבמרכזן יש קולמוס הנטוע בחוזקה בעור; אפילו בעלת המשק הקטן במיזורי ממליצה למרוט את נוצות כאלה "אם הן מפריעות להגיע לרכות יותר". אתר דרום אפריקני המציג את האווזים הנמרטים כ"חיות מחמד" ומתנגד למריטה המקובלת בתנאים תעשייתיים, טוען שאין למרוט אלא את נוצות הפלומה הרכות בלבד. בכל הנוגע לנוצות הארוכות יותר, "נוצות אלה אינן נמרטות, לכן למעשה אין דם בפלומה ובנוצות שנמרטו ביד".
כפי שמראים התחקירים הנדירים על מריטה בתנאים תעשייתיים, הייצור התעשייתי של פוך ושל נוצות, על-ידי פועלים המורטים בקבלנות עופות רבים, מפר את כל ההמלצות הללו.
פורסם במקור: זכויות בעלי-חיים השבוע 178, 26.11.2004.