תעשיית הנוצות: מריטת עופות חיים
נוצות
המאפיין הבולט ביותר של מחלקת העופות הוא כסות הנוצות. הנוצות הן מבנה עורי שמטרתו המקורית היא בידוד, לשמירה על חום הגוף. יכולת הבידוד של נוצות הפלומה של עופות מים מסוימים היא הטובה בעולם החי – לרוע מזלם, שכן נוצות אלה מבוקשות בתעשיית מצעי המיטה. הנוצות המבוקשות ביותר בתעשייה הן נוצות הפלומה או המוך – נוצותיהם הדקיקות והעדינות של אפרוחים, המהוות גם חלק מהכסות של אווזים וברווזים בוגרים. בסיס הנוצה – הקולמוס – מקובע בחוזקה בתוך העור. רק בעונת חילוף הנוצות מתרפה אחיזתן בעור, בתהליך הדרגתי. הרקמות סביב בסיס הנוצה עשירות בתאי-עצב, ותלישת כל נוצה גורמת כאב עז.
היקף התעשייה
נוצותיהם של עשרות מיליוני אווזים וברווזים נמרטות מעליהם מדי שנה, בעודם חיים ומצויים בהכרה מלאה. אף-על-פי שכבר בשנות ה-60 של המאה ה-20 הומצא הפוך הסינתטי, באמריקה, באסיה ובאירופה עדיין מגדלים כיום אווזים וברווזים במטרה למרוט את נוצותיהם מעליהם. תעשיית הפוך מרוויחה גם ממכירת בשרם ושאר נוצותיהם של העופות לאחר שחיטתם, בגיל שנה וחצי לערך. חלק מהעופות אף מועברים לפיטום אינטנסיבי. המדינות המרכזיות שבהן מתבצעת מריטה של עופות חיים הן סין, פולין, הונגריה וצרפת. כ-50% מן הפוך וכ-42% מן הנוצות הגסות יותר, אשר ממלאים כריות ושמיכות ברחבי העולם (ובישראל), נתלשו מעופות בעודם חיים. יתר הנוצות והפוך מקורם במריטה שלאחר השחיטה.
צפיפות ואלימות
אווזים וברווזים חיים באופן טבעי בלהקות קטנות, מקיימים קשרים זוגיים (הנמשכים אצל אווזים כל חייהם) ובמשך שנות חיים רבות הם עפים על פני רבבות קילומטרים. במשקי המריטה מצופפים כ-20,000 עופות בשטח מוגבל. הביצים מודגרות באופן מלאכותי, והאפרוחים לעולם אינם זוכים ליהנות מהגנתה ומטיפולה של אם. האפרוחים מואבסים במזון מיוחד שנועד לעודד את התפתחות הנוצות ואינו מתאים להתפתחות התקינה של האפרוחים. עם גדילתם נקצצות כנפיהם כדי למנוע מהם לעוף. תנאי החיים הקשים וכאבי הפצעים שגרמו להם מעוררים בעופות תוקפנות, ולעיתים הם מנקרים את עצמם עד זוב דם. החקלאים מתמודדים עם בעיה זו בדרך פשוטה: הם חותכים את מקוריהם של האווזים בסמוך לנחיריים באמצעות מכשיר הכולל להב מתכתי לוהט. חיתוך המקור כואב וטראומטי משום שרקמת המקור מכילה תאי עצב. חיתוך רשלני עלול לגרום לחיתוך הלשון או לצריבתה, לפגיעה בנחיריים או לגדילת רקמת גלד שתכאיב לאווזים בכל אכילה במהלך חייהם.
המריטה
אווזים וברווזים בתעשיית הנוצות נמרטים ארבע עד חמש פעמים במהלך חייהם הקצרים, פעמיים עד שלוש פעמים בשנה. הארגון הבריטי Beauty Without Cruelty Charity תיעד בסרט וידאו את מריטת העופות בעודם חיים בתעשיית הפוך. בסרט (שנמצא בספריית אנונימוס) נראים אווזים מבועתים המוחזקים בכנפיהם ובגבם בעת שכל נוצות גופם נתלשות מהם. לחלקם קושרים את הרגליים על הגב כדי שלא יוכלו לזוז. האווז המתענה נאבק ומנסה להימלט עד כדי אפיסת כוחות, נזק לשרירים ושבירת עצמות. התשלום למורטים נקבע בהתאם לקצב המריטה, לפי מספר האווזים שהם מורטים. הקצב המהיר גורם אף הוא נזקים וכאבים איומים לעופות. תלישתה של הנוצה עלולה לגרום לעופות דימומים ופציעות. הטראומה ממריטת הנוצות ניכרת בעופות גם ימים לאחר מכן: לאחר עווית הכאב הראשונית של העוף הוא נראה כאחוז שיתוק וכמעט שאינו זז. מריטת הנוצות היא שיטה אכזרית עד כדי כך שאפילו מדינות מסוימות, אשר אינן אוסרות פיטום אווזים להפקת כבד אווז, אסרו מריטת עופות חיים.
מה אפשר לעשות?
קל להימנע מרכישת מוצרים המכילים נוצות על סוגיהן השונים. לכל מוצר כזה קיימים תחליפים סינתטיים זולים ונפוצים, באיכות גבוהה. נוצות נפוצות כמילוי לכריות ולשמיכות, והן מצויות גם בחפצי נוי ובאביזרים שונים. אם ביקרתם בבית-מלון או בבית-הארחה ונתקלתם בכלי מיטה הכוללים נוצות, אל תהססו להעיר לבעלי המקום או לכתוב להם כי התקשיתם לישון בשקט על נוצות שנמרטו בצווחות.
פורסם במקור: זכויות בעלי-חיים השבוע 18, 2.11.2001.