"עגלי חלב" בארצות-הברית
אוגוסט 2007: ביטול וולונטרי של תאי בידוד לעגלים
תקווה חדשה למיליון עגלים בשנה בארצות-הברית: "האיגוד האמריקאי לעגלי חלב" הודיע על הפסקה הדרגתית של כליאת העגלים בתאי יחיד עד סוף שנת 2017. התעשייה תעבור בהדרגה לשימוש במכלאות קבוצתיות.
עוד רפורמה וולונטרית
בראשית אוגוסט פרסמו הארגונים להגנה על בעלי-חיים בארצות-הברית הודעה תחת הכותרת "ניצחון!": האיגוד האמריקאי לעגלי חלב (AVA) הודיע על הפסקה הדרגתית של כליאת העגלים בתאי יחיד בכל רחבי ארצות-הברית והחלפתם במכלאות קבוצתיות עד שנת 2017. המדובר ברפורמה משמעותית נוספת שנוטל על עצמו ארגון מסחרי ענקי, בארץ שבה המחוקקים, משרד החקלאות ומערכת המשפט מתירים כל פגיעה בחיות בחקלאות. AVA מצטרף לרפורמות של מקדונלד'ס, ברגר קינג, וונדי'ס, סמית'פילד, איגוד יצרני הביצים וחברות נוספות.לפני הרפורמה
לפי נתונים שמפרסם AVA, בארצות-הברית "מיוצרים" מדי שנה כמיליון "עגלי חלב". העגלים הם "עודפים" של תעשיית החלב, כלומר זכרים שלא מנוצלים להרבעה, וענף "עגלי החלב" מכניס לתעשיית החלב רבע מיליארד דולר בשנה. העגלים נכלאים בתאי הפיטום זמן קצר לאחר לידתם ונשחטים בגיל 20-18 שבועות. שיטות הכליאה של "עגלי חלב" בארצות-הברית שונות במקצת מהשיטות הנהוגות בישראל. אם בישראל העגל כלוא בין ארבעה קירותיו של תא שאורכו כאורך גופו בערך, בארצות-הברית קושרים את צוואר העגל בשרשרת וכולאים אותו בתא קצר בן שלושה קירות בלבד, ללא קיר אחורי. מעבר לכך, השיטות דומות למדי. מידע אמין עליהן ניתן לקבל רק מחקירות סמויות שביצעו ארגונים – AVA מתאר את שיטות גידול העגלים באופן פרסומי, כמעט מגוחך, כאילו החזקת העגלים בתאים נפרדים נועדה להגן על בריאותם ולאפשר לחקלאי טיפול אינדיבידואלי בכל עגל. הפרטים שלהלן מבוססים על חקירה שערך הארגון Farm Sanctuary בקיץ 2001 במשקים במדינת ניו יורק. מכלאות "עגלי החלב" נטולות חלונות, חשוכות, והחוקרים התקשו לנשום באוויר המזוהם. העגלים קשורים בצווארם בשרשרת כה קצרה, עד שאינם יכולים להסתובב. הם מתקשים לעמוד במגבלות התא הצר, ומתקשים גם לייצב את עצמם על קרקעית התא, החלקלקה משלשול. קרקעית התא המוגבהת כה צרה, עד שחלקם האחורי של העגלים הרובצים נותר תלוי באוויר. אחוריהם של העגלים מכוסים בשלשול שהתייבש. בזמן הביקור במשק, רבים מהעגלים השתעלו, ריר נזל מנחיריהם ועיניהם דמעו. זוהי רשימת זוועות חלקית מאוד, של דברים שניתן לראות בסיור קצר. "עגלי חלב" מקבלים רק מזון נוזלי דל בברזל, ולכן הם חולים בשורה ארוכה של מחלות, כגון אנמיה, שלשול ודלקת ריאות."עגלי חלב" במשק של חברת Marcho Farms, ארצות-הברית 2002: התא פחות מגביל מהנהוג בישראל, אך השרשרת על הצוואר כה קצרה, עד שהתוצאה דומה. המצע הוא מתכת מחוררת עם שלשול טרי עליה. (צילום: Farm Sanctuary)
בדרך לשינוי
המאבק בשיטות הכליאה וההזנה של "עגלי חלב" הוא מהיותר ותיקים בתנועה לשחרור בעלי-חיים במחצית השנייה של המאה ה-20, אולם הארגונים אינם מתארים את ראשית ההיסטוריה של המאבק. הארגון HFA זוקף מזה שנים לזכות הקמפיין שערך בנושא ירידה של 70% במכירת בשרם של "עגלי חלב". גורל העגלים הגיע לקונגרס בשלב מוקדם למדי: ב-1989 נערך שם דיון בהצעת חוק לאסור תאי יחיד לעגלים. חברי הקונגרס שמעו עדויות מדעיות על המצוקה הקיצונית שנגרמת לעגלים עקב הכליאה, הגורמת לפגיעה במערכת החיסונית ולצריכת תרופות בכמות העולה פי חמישה על הצריכה בשיטות כליאה אחרות. שנתיים לאחר מכן נקבע איסור על שיטות אלה באיחוד האירופי (הוא נכנס לתוקפו בהדרגתיות עד שנת 2007) אולם היוזמה בקונגרס נפלה, ומחוקקי ארצות-הברית לא קבעו אפילו חוק אחד להגנה על עגלים. מוקד המאבק נותר בניסיון להקטין את צריכת בשרם של העגלים, על-ידי הסברה המסתייעת בחשיפות מחקירות סמויות. צרכנים ועסקים קטנים וגדולים הפעילו בתורם לחץ ישיר על התעשייה.עוד מחקירת Farm Sanctuary: ערמת עגלים מתים במשק Marcho Farms. עקב ההפרדה מהאם, תנאי הכליאה הקשים והמזון ההרסני, שיעור התמותה גבוה במיוחד בתעשייה זו.
מאי 2006: החלטת AVA
סטיב קראוט, מנכ"ל AVA, טוען שהתעשייה החלה לקיים דיונים פנימיים בנושא לפני כעשור, כאשר "שיטות ייצור מסוימות החלו לספוג אש." חלק מהאתגר שהחלה התעשייה להתמודד עמו הוא פיתוח שיטות רווחיות להחזקת עגלים בקבוצות, ללא תאים וללא שרשראות. ב-9.5.2006 פרסם הוועד המנהל של AVA מסמך (המופיע באתר Farm Sanctuary) אשר מסכם את המהפכה שהתרחשה במשך העשור. המסמך מדגיש שקנייני מזון גדולים בוחנים כיום "רווחת בעלי-חיים" כחלק ממדיניות הרכישה שלהם, מזכיר את החוק באירופה וקובע שלמעלה מ-10% מה"ייצור" כבר מתבצע במכלאות קבוצתיות, וששיטה זו הוכחה כמעשית. על רקע זה, מצהיר AVA שלתעשייה יש אחריות לבריאות העגלים ולרווחתם; צרכני "עגל חלב" ומוצרים אחרים מהחי מצפים – ועתידים להמשיך ולצפות – ל"סטנדרט רווחה גבוה", והתעשייה צריכה להיות ערה למה שמטריד את הצרכנים. עוד נכתב, שהמעבר של התעשייה למכלאות קבוצתיות יתרום בסופו של דבר לשמירה עליה ולגדילתה. המסמך מסתיים בהצהרה:"AVA מכיר רשמית בכך שהן השיטות המסורתיות והן השיכון הקבוצתי מתאימים לגידול עגלי חלב בארה"ב. עם זאת, לאור הגורמים שלעיל, AVA ממליץ שכל תעשיית עגל החלב תעבור לשיטה של שיכון קבוצתי עד 31 בדצמבר, 2017. בנוסף לכך, AVA מעודד מחקר נוסף מטעם התעשייה במטרה לעדן ולשכלל את שיטות השיכון הקבוצתי, כדי ששיטה זו לייצור עגל חלב תהיה זמינה עבור כל יצרני עגל החלב האמריקאיים בעתיד הקרוב."
תמונה נוספת מחקירות Farm Sanctuary: העגלים על דרגש עץ ופלסטיק כה צר,
שאחוריהם מתחילים לבלוט ממנו ככל שהעגל גדל.
אריזונה
צעד חשוב לטובת העגלים נעשה בבחירות ב-7.11.2006 על-ידי תושבי אריזונה. התושבים קבעו במשאל עם (כלומר, לא בהליך חקיקה רגיל) איסור על כליאת עגלים בתאי יחיד. אמנם, במדינה לא הייתה תעשיית "עגלי חלב", אולם החוק מונע כניסה של התעשייה למדינה, מהווה השראה לחקיקה במדינות אחרות ומאותת לתעשייה על עמדת הציבור.שטראוס ומארצ'ו
בינואר 2007 אירעה פריצת דרך גדולה עוד יותר: החברות Strauss Veal ו- Marcho Farms הודיעו על תוכניתן לבטל תוך שנתיים-שלוש את כליאת העגלים בתאי יחיד במתקניהן ולעבור לכליאה במכלאות קבוצתיות. Strauss Veal היא החברה הגדולה ביותר ל"עגלי חלב" בארצות-הברית, ו- Marcho Farms היא אחת מהגדולות. המדובר אפוא במהפכה בתעשייה האמריקאית. הארגון HSUS מצטט מתוך הצהרתו של רנדי שטראוס, מנכ"ל Strauss Veal, ולפיה תאי יחיד הם "לא הומאניים וארכאיים", והם "לא עושים דבר מלבד לגרום לעגלים עקה, פחד, נזק גופני וכאב." התחייבות החברה חלה רק על ביטול תאי היחיד לטובת מכלאות קבוצתיות סגורות (שניתן להתרשם מצפיפותן בסרט קנדי), אולם החברה גם הביעה עניין בהוצאת העגלים למרעה חופשי בשלב מאוחר יותר. חברת Marcho Farms הייתה עד לא מזמן אחת המצדדות הקולניות בכליאת בעלי-חיים בתאי יחיד. אפשר שהשינוי בחברה בא, בין השאר, בעקבות חשיפה של הזוועות במשקי העגלים, שנערכה בשנת 2002 על-ידי Farm Sanctuary.עגלים במכלאה קבוצתית בקנדה, מתוך סרט מטעם Delft Blue Farms שבאונטריו, קנדה (2005).
חוק המשק
ציון דרך מסוג אחר לטובת העגלים אירע ב-7.7.2007, בהצבעה שנערכה בבית-הנבחרים הפדרלי בעניין חוק המשק (Farm Bill). באותו יום החליטו חברי בית-הנבחרים נגד שתי הצעות קטלניות, שכבר עברו בתת-ועדה קודמת. הצעה אחת שנדחתה הייתה לסבסד את תעשיית "עגל החלב" ב-12 מיליון דולר. ההצעה השנייה כללית יותר, ועניינה הוא ביטול הסמכות של מדינות ורשויות מקומיות לקבוע חוקים להגנה על חיות – והעברת הסמכות הקובעת לידי שר החקלאות. הצעות אלה היו קרובות להתקבל. אם הדבר היה קורה, היה החוק שקבעו תושבי אריזונה בטל – כמו חוקים חיוביים רבים אחרים.השיא הדרמטי: החלטת AVA
המעגל שהחל בהסברה לצרכנים נסגר בהחלטה פה-אחד של הוועד המנהל של AVA, ברוח ההחלטה ממאי 2006: עד סוף שנת 2017 יעברו כל העגלים בארצות-הברית למכלאות קבוצתיות. הודעה קצרה בנושא פורסמה לראשונה בפורטל החקלאי Feedstuffs ב-2.8.2007. מדובר על תקופת מעבר ממושכת מאוד בהשוואה לתקופה שקבעו שטראוס ומארצ'ו, אולם קביעת תאריך היעד מעידה על כוונות רציניות. קראוט, מנכ"ל AVA, האשים את צרכני הבשר בשינוי האיטי: לדבריו, הם אלה שדרשו את המרקם והטעם האופייניים לעגל אנמי ששריריו מנוונים. עוד אמר קראוט: "הרבה ארגוני שירות-מזון סיטונאיים גדולים שוקלים כעת ענייני רווחת בעלי-חיים בתיאום עם הרכישות שלהם [...] אירועים מהזמן האחרון מצביעים בבירור על כך שצרכני עגל חלב ומוצרים אחרים שמקורם בחיות משק מצפים לסטנדרט גבוה של רווחת בעלי-חיים."
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art564.html
מקורות
"HFA's National Veal Boycott", Humane Farming Association, accessed 24.8.2007.
"Think Outside the Crate Campaign", HSUS, accessed 24.8.2007.
"Victory! American Veal Association Pledges to End Cruel Confinement of Calves!", People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), accessed 24.8.2007.
"Industry Information: Facts", Veal Quality Assurance Program & Veal Issues Management Program, accessed 24.8.2007.
"No Veal Campaign", Farm Sanctuary, accessed 24.8.2007.
"Carnivores Demand It", azcentral.com, 19.8.2007.
Chris Kirk, "PETA Secures Victory, As Calves Will no Longer Be in Crates After 2017", Associated Content, 9.8.2007.
"PETA Celebrates End to Veal Calf Crates", PR Newswire, 8.8.2007.
"Humane Society Applauds House Agriculture Committee for Removing 'Great Federal Power Grab' from Farm Bill, and Eliminating Earmark for Veal", 7.8.2007.
"Statement on American Veal Association's Veal Crate Announcement", Humane Society of the United States (HSUS), 6.8.2007.
Rod Smith, "Veal Association Policy Urges Group Housing", Feedstuffs, 2.8.2007
"Strauss Veal and Marcho Farms Eliminating Confinement by Crate", HSUS, 22.2.2007.
"Another Corporate Farm Backflips: Marcho Farms to Phase out Veal Crates", Farm Sanctuary, 31.1.2007.
Dale Bakke, (American Veal Association, president), "American Veal Association Resolution", Farm Sanctuary, 9.5.2006.
"Sightseeing at Wisconsin Veal Farms", Farm Sanctuary News, Winter 2003.
"Uncovering Cruel Calf Confinement", Farm Sanctuary News, Summer 2001.