יום ללא בשר 2008
תמונות מתוך meatout, מרץ 2008
ב-25 במרץ קיימה אנונימוס "יום ללא בשר" – חלוקת מזון טבעוני במקומות ציבוריים, בנוסף לחלוקת חומר הסברה ושיחות עם עוברים ושבים. לפניכם רשמים מהאירוע ותמונות שצולמו על-ידי מני ברמן בתל-אביב.
יום עולמי
"יום ללא בשר" (meatout) הוא יוזמה של הארגון FARM, אשר החל ב-1985 לקיים אירועים של חלוקת מזון צמחי והסברה לקידום הצמחונות "ביום הראשון של האביב", סביב 20 במרץ. ארגונים רבים בכל מדינות ארצות-הברית וב-28 מדינות אחרות לוקחים חלק ב"יום ללא בשר" ומפיקים אירועים כגון חלוקות מזון, סדנאות בישול, הרצאות, ימי עיון, הקרנת סרטים ועוד.גם אנונימוס מקיימת אירועי "יום ללא בשר" מדי שנה. השנה השתתפו במבצע גם מספר עסקים, שהעניקו 15% הנחה למציגים קופון אנונימוס; בתל-אביב: בודהה בורגרס, שרה'לה אורגני, טעם החיים, 24 רופי; בירושלים: וילג' גרין, דילה בר; ובבאר-שבע: טבע כאן. חלוקת מזון טבעוני וחומרי הסברה התקיימה בתל-אביב, בפתח-תקווה, בבאר-שבע ובירושלים.
כשרות בפתח-תקווה
דוכן מזון והסברה הוקם ליד בית-החולים ביילינסון, ולאחר מכן חולקו עוגות וכריכים לילדים, להורים ולצוות הרפואי בבית-החולים שניידר. נעמי מספרת על רשמיה מראשית היום:"המוני אנשים עברו והתעניינו. הגשנו כריכים, עוגת בננה ושוקולד צ'יפס, עוגת שוקולד חרובים ועוגיות קורנפלקס. במקום עברו לא מעט אנשים דתיים, שלא ששו לקחת אוכל שאינו ארוז עם הכשר מהרבנות. אבל מי שאכלו – התלהבו, וחילקנו מאות עלוני הסברה. סיקרנו אותי במיוחד שתי נשים מבוגרות שסירבו בנימוס לטעום, ופשוט חיכו ליד הדוכן בשקט, כשהן מסתכלות בינתיים בחצי עין בעלונים שלנו. מסתבר שהן חיכו לראות איך יגיבו מבקרים אחרים, שטעמו מהאוכל. אחרי כמה תגובות נלהבות, אחת מהנשים שלפה מחברת וביקשה לרשום את המתכונים."
סטודנטים בבאר-שבע
קבוצת "זכויות בעלי-חיים באר-שבע" התמקמה ליד השער הראשי של אוניברסיטת בן-גוריון, כשהפריט הבולט בתפריט הוא כמות גדולה של "כמו בשר" שנתרמה לאירוע. מספר מתן:"המקום התגלה כקלאסי, אין קהל יעד טוב יותר מסטודנטים. מה שמסתבר הוא שסטודנטים פתוחים לשמוע,אך משום מה לא קופצים על אוכל חינם! ההסבר היחיד שיש לי להציע: מחירי השכירות בעיר נמוכים להחריד ומאפשרים לסטודנטים לאכול כמו שצריך, ולא לרעוב כמו הסטודנטים בתל-אביב או בירושלים."
הקבוצה החתימה למעלה מ-150 איש על עצומה הקוראת לאיסור על מכירת כבד אווז בישראל, ואספה חברים חדשים לפעילות: "3 טבעונים וטבעוניות שלא הכרנו ועוד 23 צמחונים וצמחוניות שלא ידענו על קיומם. איזה כיף."
תיאבון בתל-אביב
בתל-אביב הוקם דוכן ליד גן מאיר, ולאחר מכן במדרחוב נחלת בנימין. מספרת גאיה:"הצבנו את הדוכן עם חומר ההסברה, פתחנו שולחן והעמסנו עליו עוגת שוקולד, עוגת תות-תפוח, כריכים עם סייטן במרינדה, נקניק טבעוני של 'טבע דלי', ומיונז טבעוני. ההיענות הייתה נלהבת עד כדי כך, שהמלאי הנדיב שהצטיידנו בו התחיל להתדלדל ונאלצנו להתנות קבלת עוגה או כריך במתן תרומה סמלית למען בעלי-החיים. מאבטח אחד הפגין בנו עניין מיוחד מרחוק, ובכל פעם שהתחלף לרגע הפעיל שבדוכן האוכל, המאבטח היה שם כדי 'לטעום' עוגה. במקרה אחר, בחור אחד לקח ביס מעוגת השוקולד, קימט את מצחו... והתחיל להאשים את הפעילה שהיא משקרת – לא יכול להיות שאין בזה ביצים וחלב! כעבור חמש דקות ועוד כמה ביסים הוא נרגע והעמיס על עצמו בחגיגיות את חוברת הצמחונות שלנו ואת כל העלונים שהיו לנו. בכלל, התימהון מכך שאין צורך בביצים להכנת עוגות חזר על עצמו שוב ושוב, ובעקבות ההפתעה – כולם ביקשו מתכונים, רשימה של תחליפי ביצה או לפחות עלון שיפנה אותם לאתר עם מתכונים רבים יותר."
מודעות גבוהה
גאיה מספרת על נטייה תל-אביבית לצמחונות:"אחת התופעות המרגשות שנתקלנו בהן הייתה המודעות הגבוהה של רוב האנשים שעברו בדוכן. פה ושם מישהו פער עיניים ולא הבין "מה אתם מפרסמים?" אבל אלה היו חריגים. רוב האנשים הגיעו אלינו לאחר שהם כבר חשבו עם עצמם על בשר בתור בעיה מוסרית, ולא מעט גם ידעו על בעיות בביצים ובחלב. חימם את הלב לגלות כמה רבים מהם כבר הפכו את המחשבות למעשים. היו כאלה שסיפרו שהם אוכלים פחות בשר, משתדלים למצוא דברים אחרים. המון צמחונים! פה ושם טבעוני או טבעונית. בחור אחד התווכח איתנו בלהט במשך כמה דקות וחשבתי שהוא מנסה לתרץ לעצמו הרגלים מפוקפקים... ואז הסתבר שהוא צמחוני, בודק את השטח, וכשהשתכנע שכדאי להתחבר אלינו – הוא פשוט הצטרף לעבודה."
מוסיף ארבל:
"באירוע כזה לכל אחד יש תפקיד, ואני החתמתי אנשים על הצהרת זכויות בעלי-החיים. אנשים אוהבים לחתום! הם קוראים את אחד הפלאיירים, ואז כמעט מתחננים: 'אז איפה אפשר לחתום?' מצאתי את עצמי מחזיק לאנשים סלים מלאים מהשוק, כדי שהידיים יתפנו לחתום על העצומה. ומי שחתם – כבר מרגיש מחויב. השיחה על האוכל זורמת, בלי חשדנות, בלי ויכוח."
די לבשר תחילה
למרות העניין הרב בנושא הביצים – בזכות העוגות – הדיונים הכבדים בדוכן שבמדרחוב, ליד שוק הכרמל, עסקו בבשר. מספרת ענת:"האוכל עצמו עשה הרבה עבודה שקטה. רוב המבקרים בדוכן שואלים, מחייכים, טועמים, מחמיאים, לוקחים חומר והולכים. אבל יש גם כאלה שבאים להתווכח – ואז אוכל טוב מפנה לרגע את הפה ואת הראש לעסוק בעניינים אחרים... למשל, נערה עדינה מאוד במבט ראשון, כאילו הציבה לעצמה משימה: לשכנע אותי שהאדם נולד לאכול בשר!!! בגלל העומס בדוכן, בשלב מסוים פשוט שמתי לה סנדוויץ' סייטן ביד, אפילו קצת פתחתי את כיסוי הניילון בתור רמז. שקעתי בשיחה אחרת – ואחרי כמה דקות הופתעתי לראות את הנערה מדברת עם פעילה אחרת, עטיפת ניילון ריקה ביד אחת וחוברת מתכונים בשנייה, והנה היא מאזינה בשלווה למידע על הקשר בין מוצרים מן החי למחלות לב ועורקים, לסרטן ולסוכרת! כנראה הראש פתוח יותר על בטן מלאה."
בעיתונות
צוות nrg מעריב הפיק כתבה מוצלחת במיוחד על ה"יום ללא בשר", וגם צוות וואלה! הגיע לסקר את האירוע ליד שוק הכרמל. אלה הן הכתבות שפורסמו בנושא:נועה בגון, "היום: יום ללא בשר בתל-אביב", צילום: חגי דקל, עריכה: שלומית חביב, nrg מעריב, 25.3.2008.
"צמחונים כמו חול ואין מה לאכול", צילום: איריס דומאני, עריכה: ענת ברק ונועם ורטהיים", וואלה! , 25.3.2008.
"להציל את השניצל: "אנונימוס" תציין יום ללא בשר", ynet ,24.3.2008.
"יום ללא בשר", עכבר העיר, 20.3.2008.
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art594.html