ארגונים סביבתיים נגד עידוד צריכת בשר
על המחאה נגד מדיניות המזון שמנהיג משרד האוצר
שר האוצר בתגובה למחאה החברתית: יוזלו מחירי הקוויאר!
במאי 2012, החליט שר האוצר, יובל שטייניץ, לאמץ את מסקנות דו"ח ועדת קדמי לבחינת התחרותיות בענף המזון, שהוקמה בעקבות המחאה החברתית במטרה לגבש המלצות להתמודדות עם עליית המחירים בשוק המזון.
המחאה החברתית פרצה, בין השאר, בעקבות הסרת פיקוח המחירים על גבינת קוטג', שהביאה לעלייה תלולה במחירה. המחאה נחלה הצלחה כאשר תנובה הסכימה, בעקבות לחץ צרכני, להוריד את מחירי הקוטג'. עם זאת, מהמחאה החברתית נעדרה כמעט לחלוטין כל ביקורת על כך שהפיקוח על המחירים בישראל – האמור להנגיש במחירים זולים מספר מוצרי יסוד לצרכנים – מעודד תזונה עתירת מזון מהחי ודלה במזון מהצומח.
המוצרים הנתונים כיום תחת פיקוח הם כמעט אך ורק מוצרים מהחי – ביצים, חלב, גבינות, שמנת וחמאה. המוצר היחיד מהצומח הנמצא ברשימת המוצרים בפיקוח הוא לחם לבן (דווקא לחם מקמח מלא, הבריא והמומלץ יותר, לא נמצא תחת פיקוח). מצב זה מעודד תזונה גרועה: גם בשביל מי שאינו טבעוני, הוזלת מחירי הפירות והירקות הטריים צפויה לעזור הרבה יותר לביסוס תזונה טובה מאשר הוזלת מחירי השמנת והחמאה.
מחירי הירקות והפירות, שאינם מוגנים באופן דומה, עלו באופן ניכר בשנים האחרונות: דו"ח של מכון המחקר של הכנסת שפורסם לאחרונה מראה כי במהלך שבע השנים החולפות התייקרו מחירי הפירות בישראל ב-60%, ומחירי הירקות ב-29%. העלייה התלולה היא בחלקה הגדול תוצאה של פערי תיווך גבוהים, המגיעים למאות אחוזים. מזכיר ארגון מגדלי הירקות, מאיר יפרח, קרא לאחרונה להטלת פיקוח מחירים על פערי התיווך של פירות וירקות, במטרה לבלום את העלייה במחירם.
למרות מצב זה, ההמלצות של ועדת קדמי – שאותן החל משרד האוצר ליישם – מתמקדות בתמריצים לתעשיות המזון מהחי. דו"ח הוועדה ממליץ על הורדת המכסים על מגוון רחב של מוצרים מהחי – ביניהם בשר אדום, בשר עוף, מוצרי חלב שונים ואף מוצרים כגון קוויאר או בשר כרישים וצלופחים. גם אם היבואנים לא יגרפו את הפחתת המכס לכיסם (כפי שצופים כלכלנים), והמוצרים יוזלו בפועל לצרכן, הרי שהוזלתם של מוצרים אלו ודאי שלא תועיל לתזונתן של השכבות החלשות. לצד הורדת המכסים, כוללת התוכנית גם הגדלת הסובסידיות ליצרני הבשר המקומיים, במטרה לכסות על ההפסדים שיגרמו להם כתוצאה מהגדלת התחרות עם השוק העולמי.
ההחלטה להוריד מכסים על מוצרי בשר עשויה לנבוע מאמונה כנה שהדבר יוזיל את המוצרים הללו. היא עשויה לנבוע מאידיאולוגיה השוללת מכסים ומעדיפה את טובת כיסם של סוחרים על-פני טובת הקופה הציבורית. על-כל-פנים, היא ודאי אינה נובעת מכך שהמכסים על בשר ומוצריו גבוהים באופן חריג יחסית למוצרים אחרים. דווקא המכסים על פירות וירקות הם מהגבוהים בשוק המזון. המכס על עגבניות מגיע עד ל-272%, על תפוחי אדמה – עד ל-634%, על בצל – עד ל-340%, על תפוחים – עד ל-553%, על תמרים – עד ל-560%, ועל ענבים – עד ל-349%. מכסים אלו גבוהים הרבה יותר מהמכסים על מוצרי בשר עוד לפני ההוזלה המתוכננת.
הארגונים הסביבתיים מגיבים
המדיניות לעידוד צריכת מזון מהחי, שמוביל משרד האוצר, עוררה ביקורת מצד המשרד להגנת הסביבה. עם הגשת הדו"ח, פנה השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, במכתב אישי לשר האוצר, שבו הוא מבקר מדיניות זו. ארדן מונה במכתבו את הנזקים הסביבתיים של תעשיית הבשר, ומראה כי לאור תרומתה לפליטת גזי חממה, המדיניות לעידוד צריכת מזון מהחי עומדת בניגוד להחלטת הממשלה לפעול להפחתת פליטת גזי חממה. ארדן גם מזכיר את הנזקים הבריאותיים שבצריכת בשר, ומזהיר שעידוד צריכה של יותר בשר יוביל לתחלואה מוגברת ולעלייה בהוצאות על בריאות וביוקר המחייה.
מספר גופים סביבתיים – גרינפיס, מגמה ירוקה, טבע עברי, מרכז השל והמוקד לביטחון תזונתי – יצאו בנייר עמדה משותף, המסביר את הבעיות בעידוד צריכת מזון מהחי:
בשולי הדיון: ההתעללות בבעלי-חיים
הביקורת על המדיניות של משרד האוצר התמקדה כמעט אך ורק בנזקים הסביבתיים של תעשיית הבשר. אך סוגייה נוספת, שזכתה להתייחסות תקשורתית פחותה, היא הפגיעה בבעלי-חיים הצפויה כתוצאה מהתוכנית. הדבר רלוונטי במיוחד מכיוון שהורדת המכסים המתוכננת צפויה לחול לא רק לגבי בשר קפוא – המגיע מבעלי-חיים שנשחטו זה מכבר – אלא גם לגבי עגלים חיים, המובלים במסע ימי ארוך ומפרך מאוסטרליה, שבו הם מוחזקים במשך שבועות בצפיפות קשה, בחום, ובתנאי היגיינה לקויים. לפני מספר שבועות הבאנו כאן את סיפורו של משלוח כבשים, שפריקתו עוכבה עקב חשד להתפרצות מחלה מדבקת, וכתוצאה מכך הכבשים נשארו תקועות בלב ים במשך מספר שבועות מעבר לתאריך המקורי, שבו המסע היה אמור להסתיים. אך גם במקרים שבהם המשלוח מגיע ליעדו בזמן, הוא עדיין כרוך בסבל עצום לבעלי-החיים – ובעיה זו תוחמר עם עידוד הייבוא של בעלי-חיים לארץ.
כדאי לכתוב!
לאחרונה אף נפתח קמפיין משותף של ארגונים סביבתיים שונים, המוחה על המדיניות הנוכחית וקורא לאימוץ מדיניות שתיקח בחשבון שיקולים סביבתיים ותפעל להוזלת מוצרי מזון מהצומח במקום מזון מהחי. כדאי להצטרף לקמפיין, ולכתוב לשר האוצר מכתב בנושא. ניתן להיעזר בנוסח המכתב המוצע באתר הקמפיין.
למידע נוסף באתר הקמפיין
"החקלאים: יש להטיל פיקוח על פערי התיווך", הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה, 6.8.2012.
יעל דראל, "ארדן נגד הפחתת מכס לבשר: 'תפגע בסביבה ובבע"ח'", nrg מעריב, 9.5.2012.
"פנייה לשטייניץ: אל תוזיל את הבשר", nrg מעריב, 30.10.2012.