גוזזים בבשר החי
עובדות על גזיזת כבשים
אזהרות
אירוע הגז מתחיל בכינוסם של הכבשים ובהובלתם מן המרעה למכלאה. שמונה שעות לפחות לפני הגז מונעים מהם מזון ומים. אם יישאר במערכת העיכול שלהם מזון - מזהירות ההוראות לגוזזים - ריאותיהם של הכבשים ייחסמו על-ידי גזים ממערכת העיכול, והם ימותו מחנק. הוראה נוספת היא להימנע לחלוטין מגזיזת צמר רטוב: הניסיון מלמד שפצעים כתוצאה מן הגז מזדהמים ביתר קלות כאשר העור רטוב.
כוח
גז הוא פעולה אלימה הדורשת הכרעה מבעוד מועד. בדרך-כלל הכבש מוכרע לקרקע והגוזז (או הגוזזת - רוב הגוזזים הם גברים) עובד בעמידה כשגבו כפוף. הגז כולל כמה עשרות תנועות רציפות וארוכות של המגזזה החשמלית, שבמהלכן מתמרן הגוזז את גוף הכבש (העשוי לשקול יותר ממאה ק"ג) באמצעות ידיו, רגליו וכל גופו, בעודו אוחז בכבש ברגליים, בראש ובצמר, והופך אותו לכיוונים שונים כאילו היה שק.
מיומנות
לאחר שרכש הגוזז את ניסיונו על גופם של אלפי כבשים, הוא מסוגל לגזוז כבש במשך דקות אחדות ולעבוד כך שעות ברציפות. חקלאי אמריקני כותב:
(Notes from Windward #57)
חתכים
חתכים בכל הגוף הם חלק בלתי נפרד מן הגז. הגוזזים צריכים גם להכיר היטב את האנטומיה של הכבשים - תנועה לא נכונה עם המגזזה החשמלית עלולה לגרום לא רק לחיתוך העור אלא גם לפגוע בכלי-דם מרכזיים. המקורות החקלאיים מזהירים מפני חיתוך האוזניים ואף חיתוך אבר-המין, במקרה שבין הנקבות נמצאים זכרים מסורסים. תאונות הן אירועים שגרתיים. מן ההמלצות לחקלאים מטעם משרד החקלאות באונטריו, קנדה, למשל, מצטיירת סככת הגז כאתר מוכר של אסונות ורשלנות:
(Les Jones 1996)
המקצוענים
הגוזזים המנוסים נשכרים לרוב בקבלנות, ללא כל קשר עם הכבשים במשק וללא עניין בהם, תחת לחץ של עבודה קשה ביותר. המקורות החקלאיים אינם מעידים, כמובן, על מלוא הפגיעה בכבשים בתנאים אלה, אולם ניתן ללמוד על כך בעקיפין. למשל, שיר ישן מאת גוזז אוסטרלי חושף משהו מהווי הגוזזים - ומגורל הכבשים (המקור עולץ יותר, בחרוזים):
שלא הפסיק לבעוט עד שהפכתי אותו על המשטח
פרק היד שלי כאב מאוד, אבל לחמתי בו לאורך כל הדרך
לא יכולתי להחמיץ תנועה, חייב להרוויח את המכסה היומית שלי
לכן כשאני מוריד רצועת עור, אני מסתיר את זה עם הברך
מסובב קצת את הכבש למקום שבו המשגיח לא יכול לראות
ואז מנסה לתפוס את עין העוזר וללחוש בשקט 'זפת' [לטיפול פרימיטיבי בפצעים]...
גזזתי את הבטן וסידרתי את אזור המפשעה
התחלתי באזור הצוואר כשהעוזר אוסף את התלתלים
ואז הנפתי את הכבש בפקחות וזרקתי אותו על גבו
שתי תנועות לקצץ את הפאה שלו - גם הורדתי אוזן אחת
אז למטה לאורך הכתף והלהבים היו פתוחים לרווחה
בעת שהסעתי אותם בתנועה הארוכה ולאורך הצד הפצוע
וכאשר הצמר נפל על הלוח, הוא היה כמעט שחור מזפת
(Duke Tritton)
חשמל
המספריים המסורתיים של הגוזזים (אליהם מתייחס השיר) אינם נמצאים עוד בשימוש מסחרי. הרוב המכריע של הגז המסחרי נערך במגזזה חשמלית, שהיא מסוכנת יותר. מכשיר זה דומה למדי למכונה שמחזיקים ספרים לתספורות קצוצות, אולם שיני ה"מסרק" ארוכות הרבה יותר - מעין שורת סכינים. היצרנים מזהירים שככל שמבנה ה"מסרק" מאפשר גז עמוק יותר כך גדלה הסכנה לחתוך עור עם הצמר.
אוטומציה
זה כמה עשורים שתעשיית הצמר מפתחת מכונות שיפחיתו את מספר העובדים בתעשייה ויעבירו את הטיפול בכבשים לשיטת הסרט הנע. התנאי הראשון להתאמת הכבשים לסרט הנע הוא קיבוע הגוף שלהם. בניגוד לאחיזתם הגמישה של הגוזזים המסורתיים, קיבוע הכבש למכונה חייב להיות מוחלט. אוניברסיטת מערב אוסטרליה פיתחה עבור תעשיית הצמר מכונה שעל גביה מקבעים את גוף הכבש לחלוטין: כל רגל נתפסת בנפרד בתוך לולאת מתכת, ואת הראש מכניסים לתוך מהדק מתכת גדול. כך מוצא את עצמו הכבש עקוד, פשוט-איברים וללא כל יכולת תנועה. המתקן מגיב ללחיצות על דוושה שמפעיל הגוזז ברגלו - הכבש מונע לעבר הגוזז בזוויות הנוחות לגזיזה. כיום משתמשים משקים מסוימים באוסטרליה במתקן הקיבוע עבור הגוזזים במגזזות ידניות, אולם המתקן הוא למעשה פיתוח צדדי של פרויקט רובוט-גזיזה. כבר בשנת 1979 נעשה שימוש ברובוט-גוזז, אך הפיתוח המסחרי המלא עדיין לא נשלם. מהי מידת הנזק שגרמו הרובוטים הראשונים לגוף הכבשים - אין המהנדסים מספרים, אך התמונות חושפות כבשים מקובעים לתוך מכונות בלולאות מתכת, וכבשים אחרים מחכים לתורם בתוך המעבדה, במכלאות זעירות.
גֵז כימי
אפשרות טכנולוגית חדשה הנקראת (bioclip), העשויה להפחית מעוצמת הפגיעה בכבשים הנגזזות, היא חומר הגורם לצמר לנשור "מעצמו". חומר זה, שהחלו להזריק לכבשים באוסטרליה באופן מסחרי בסתיו 1998, גורם לסיבי הצמר להישבר בבסיסם ולנשור. השיטה החדשה - מתגאים הממציאים - מפחיתה את כמות העבודה המושקעת בכל כבש וחוסכת "זיהום של חתיכות עור במקומות שבהן החיות נחתכו בשיטות המסורתיות". אולם גם לשיטה זו חסרונות עבור הכבשים. כדי לאסוף את הצמר מחברים לגוף הכבש רשת שהצמר נושר לתוכה. הכבש נאלץ להסתובב עטוף ברשת במשך כשבוע.
מקורות
"Notes from Windward #57", The Windward Foundation, Washington, USA.
"Australians Raise Self-Shearing Sheep", CBC News, 4.6.02.
James Trevelyan, "Robot Sheep Shearing: A Retrospective Exhibition of Pictures", Department of Mechanical and Materials Engineering, The University of Western Australia, June 1996.
Les Jones, OMAFRA Sheep Consultant, "Preparing The Sheep Flock For Shearing", Ontario Ministry of Agriculture and Food, July 1999.
"Work in the Bush - Sheep shearing", Australian Public Access Network Association, 25.12.97.
Rosemary Grant, "new process for shearing sheep about to be commercialized", www.abc.net.au, 14.12.01.
Duke Tritton, "Shearing in the Bar", Union songs: a selection by mark Gregory.
"Bioclip Revolution in Wool", Commonwealth scientific & Industrial Research Organization, 3.4.02.
Shearing Industry Consultants, www.shearingworld.com.