החרם הבינלאומי על תעשיית הצמר האוסטרלית
ב-8.11.2004 הכריזה התעשייה האוסטרלית על הפסקת ניתוח המיולסינג (mulesing) – חיתוך עור "המכנסיים" של טלאים מגזע המרינו בתעשיית צמר הכבשים האוסטרלית, במטרה ליצור צלקת שאמורה למנוע מתקפות זבובים. האיסור הושג בעקבות קמפיין מוצלח של ארגון זכויות בעלי-החיים PETA, אשר ביסס לעצמו כוח הרתעה בקמפיינים קודמים, כגון החרם על תעשיית העור ההודית. סיפורו של מאבק PETA למען הכבשים באוסטרליה, מובא בכתבה זו.
בכתבה זו: ראשיתו של קמפיין PETA והחרם הבינלאומי התהדקות החרם העולמי על תעשיית הכבשים האוסטרלית רפורמה במיולסינג ובמשלוחים מאוסטרליה – הסכם ביניים בין PETA לתעשייה
תעשיית הצמר האוסטרלית מענה והורגת מיליוני כבשים מדי שנה, למרות ביקורת חריפה מבית. בעקבות אסון בסוף שנת 2003, כאשר אוניית משא עמוסת כבשים תעתה בים קרוב לשלושה חודשים וכמעט 6,000 כבשים גוועו למוות, מינתה ממשלת אוסטרליה ועדת חקירה – אך אימצה מעט מאוד מהמלצותיה. בעניין המיולסינג, כבר לפני כ-15 שנה קראה תת-ועדה של הסנאט להפסיק נוהג זה – ללא תוצאות בשטח. לדברי העיתון The Australian, משלוחי כבשים חיים מתעשיית הצמר לשחיטה בחו"ל, מכניסים לאוסטרלים מיליארד דולר אוסטרליים בשנה, וייצוא צמר כבשי המרינו מכניס 880 מיליון. השוק האמריקאי אינו מסוגל, לכאורה, להשפיע הרבה על התעשייה האוסטרלית. האמריקאים קונים מאוסטרליה צמר בשווי של כ-3.2 מיליון דולר לשנה בלבד, אם כי הם צרכנים גדולים של מוצרי צמר אוסטרליים, שעובדו במדינות אחרות, כגון סין. לארגון זכויות בעלי-החיים People for the Ethical Treatment of Animals (להלן: PETA) המשפיע רק על חלק מן השוק האמריקאי, צפויה אפוא השפעה מצומצמת ביותר.
בפברואר 2004 החל PETA לשלוח מכתבים לממשלה ולתעשיית הצמר באוסטרליה, בתביעה להפסיק את המשלוחים החיים ואת המיולסינג. הממשלה והתעשייה התעלמו מהפניות. בפברואר גייס הארגון את הזמרת כריסי היינד (בתמונה למעלה). בהפגנה ליד בית האופרה של סידני, לבשה היינד "מסך גוף", שעליו נערכה הקרנת בכורה של סרט על מיולסינג ועל המשלוחים החיים, אשר צולם במצלמה נסתרת. היינד גם שלחה מכתב לראש הממשלה, ג'ון הווארד, ובו תיאור של פרקטיקות אלה ובקשה להפסיקן. בספטמבר, בתקופת הבחירות הפדרליות באוסטרליה, שלח PETA פעילים בלבוש כבשה בשם לוסי (שדומה יותר משום מה לכלב) לעקוב אחר שני המועמדים לראשות הממשלה: המנהיג המכהן ג'ון הווארד (שנבחר שוב) וראש הלייבור, מארק לת'אם. הפעיל המחופש הצליח "להעניק חיבוק דוב ידידותי לראש הממשלה המבוהל" וזכה לסיקור נרחב, אך ללא התייחסות רצינית. לוסי הופיעה גם מחוץ לאוסטרליה, בסינגפור, שם שלח פעיל PETA הודעה לעיתונות, המכריזה שהוא מצפה להיעצר על-ידי השלטונות שונאי המחאות – ולעבור גירוש; הוא הפגין מול הנציבות האוסטרלית ולא גורש, אך זכה בעניין תקשורתי רב.
תחת החשש מפני פרסום מודעות אלה בעיתונות, ותוך הכרה ביחסי הציבור המצוינים שתקבל החברה מ-PETA בתמורה לשיתוף-הפעולה, הודיעה A&F ב-15 באוקטובר, שהיא החברה האמריקאית הראשונה שתחרים את הצמר האוסטרלי. במכתב לארגון, מסרה A&F:
התנגדות לצעד המשפטי הנואש, נשמעת גם מתוך תעשיית הצמר האוסטרלית. צ'יק אולסון, יו"ר איחוד מגדלי הצמר האוסטרליים, מכיר בכוחם של PETA ושל השוק האמריקאי, ובמכתב ל- Weekly Times האוסטרלי, הוא הבהיר:
בנובמבר 2004 הבאנו את סיפור תחילת המאבק של ארגון זכויות בעלי-החיים PETA נגד תעשיית הצמר האוסטרלית: מניסיונות כושלים להידבר עם ממשלת אוסטרליה ועם נציגי התעשייה האוסטרלית, ועד להכרזה על חרם בינלאומי. PETA יצא נגד שתי פרקטיקות: המשלוחים החיים והמיולסינג. אוסטרליה ייצאה בשנת 2004 כ-3.5 מיליון כבשים, כמעט כולם למזרח התיכון (וגם לישראל). המסע אורך כשלושה שבועות וקשור בהכרח בעינוי ובמוות המוניים מהתייבשות, מחלות, רעב והסבל הכרוך בשהות בצפיפות קיצונית בלב ים. זוהי ירידה של קרוב ל-50% בהיקף המשלוחים החיים מאז שנת 2001. "מיולסינג" (בתמונה) הוא פשיטת עורם של כבשים חיים באזור גדול סביב פי-הטבעת, ללא הרדמה, כשיטה מסורתית למנוע גדילת צמר וזיהומו באזור זה, אשר עלולים להפוך למקום הטלה לזבובים. למיולסינג יש חלופות נוחות, וכבר בנובמבר 2004 הכריזו נציגי תעשיית הצמר באוסטרליה על הפסקת המיולסינג – אמנם רק בשנת 2010. הכרזה זו הייתה ההישג היחיד במגעים עם הרשויות והתעשייה באוסטרליה, ומכאן פנה PETA אל יבואני הצמר בניסיון לשכנעם להחרים את הצמר מאוסטרליה כל עוד מתקיימים המיולסינג והמשלוחים החיים. השיטה המקובלת ב-PETA היא פנייה לחברות הביגוד על רקע מוסרי, עם חומרי הסברה (וביניהם סרטון) על המיולסינג ועל המשלוחים החיים, ובמקביל לכך אזהרה בקמפיין הפונה לציבור להחרים את החברה על רקע תרומתה להתאכזרות. בנוסף לכך, רכש PETA מניות של מספר חברות גדולות המשווקות מוצרי צמר, לאחר סירובן להצטרף לחרם. הבעלות על המניות מאפשרת לנציגי PETA להשתתף באסיפות השנתיות של בעלי המניות ולהציג שם את הנושא.
באוגוסט 2003 החל מסע אימים של 58,000 כבשים למזרח התיכון, שתעו וגססו בים במשך קרוב לשלושה חודשים, לאחר שנדחו על-ידי הקניינים. התקשורת העולמית עקבה בסלידה אחר טיפול ממשלת אוסטרליה במשבר. בעקבות הביקורת, מינתה הממשלה ועדת חקירה, שהגישה בינואר 2004 המלצות לרפורמה בתעשייה. הממשלה התעלמה מרוב ההמלצות. בפברואר יזם ארגון PETA מגעים עם הממשלה ועם התעשייה בעניין רפורמה, הן במשלוחים החיים והן בניתוחי המיולסינג. לאחר כישלון ההידברות, פתח PETA חרם עולמי על תעשיית הצמר האוסטרלית והתמקד ביבואני צמר מאוסטרליה. בנובמבר 2004 הכריזה חברת ענק ראשונה (A&F) על הצטרפותה לחרם, וכבר ב-8 בנובמבר הודיעה תעשיית הצמר האוסטרלית על ביטול הדרגתי של המיולסינג עד שנת 2010. PETA לא הסתפק בהתחייבות, המשיך בקמפיין ובהדרגה הצטרפו לחרם כמה מחברות הביגוד הגדולות בעולם.
אלה הם עיקרי ההסכם:

ראשיתו של קמפיין PETA והחרם הבינלאומי
מי נגד מי?

לוסי בעקבות הווארד

המחרימים הראשונים: A&F
בהיעדר שיתוף-פעולה מצד האוסטרלים, עברו ראשי PETA לחרם צרכנים – לא רק בפנייה למצפונם של צרכנים יחידים, אלא גם בלחץ ישיר על חברות מסחריות. אחד היעדים הראשונים היה חברת הענק Abercrombie and Fitch) A&F) המתמחה בביגוד לצעירים. ל-A&F יש 749 חנויות ומחזור כספים של 1.2 מיליארד דולר בשנה. הארגון הגיש ל-A&F חומר על המשלוחים החיים והמיולסינג, בצירוף מודעות פרסומת נגד החברה, שנועדו לעיתונות. באחת הפרסומות, ליד דימוי של כבש והכותרת "זרוק את פיטש" (Ditch the Fitch) נכתב:"האם המחשבה על טלאים שחתיכות עור קולפו מעל אחוריהם גורמת לצמרמורת בעור שלך? כמממה רע ש-Abercrombie and Fitch מרוצים לחלוטין בידיעה שכבשים עוברים עינויים רק כדי להכניס לחברה דולרים."
תחת החשש מפני פרסום מודעות אלה בעיתונות, ותוך הכרה ביחסי הציבור המצוינים שתקבל החברה מ-PETA בתמורה לשיתוף-הפעולה, הודיעה A&F ב-15 באוקטובר, שהיא החברה האמריקאית הראשונה שתחרים את הצמר האוסטרלי. במכתב לארגון, מסרה A&F:
"[חברת] Abercrombie and Fitch מאמינה שיש חשיבות מכרעת לטיפול הולם בחיות, והיא מחויבת למטרה זו. אנו לא נתמוך בשוק צמר המרינו האוסטרלי עד שלא יופסקו שתי הפרקטיקות של מיולסינג ומשלוחים חיים של כבשים אוסטרליים."
האוסטרלים מתעלמים
תגובתם הציבורית של האוסטרלים נפתחה בהתעלמות. התאחדות האיכרים הלאומית לעגה לחרם בטענה שהיבואן ממילא אינו משתמש בצמר מתוצרת אוסטרליה; שר החקלאות, וורן טראס, טען שהחרם הוא תעלול פרסומת של החברה; יו"ר AWI (גוף בבעלות תעשיית הצמר, Australian Wool Innovation Ltd) טען, שממילא אי-אפשר לרצות את PETA מכיוון שמטרתם היא חיסול כל תעשיות בעלי-החיים.
מפגינים אוסטרליים בפתח "בניין התעשיות הבסיסיות" בבריסביין: תעשיית הצמר עיוורת לסבלם של בעלי-החיים". (Animal Activism Quinsland)
האוסטרלים מבטיחים
עד מהרה התעשתו ראשי התעשייה והבינו, שהאיום על פרנסתם הוא ממשי. ב-8 בנובמבר נערכה בסידני ישיבה של ראשי תעשיית הצמר, ובה הוחלט על הפסקת המיולסינג, החל משנת 2010. תוך כמה ימים גם נמסר לעיתונות, שנחתם חוזה בין AWI לבין חברה, שתפתח חלופה יעילה ובלתי מכאיבה למיולסינג, ושהוקצב מימון נכבד לתוכנית מחקר על גנום הזבוב שתוקף את הכבשים. בעניין המשלוחים החיים, לא נמסרה כל הודעה רשמית. מנהל PETA באסיה ובאזור האוקיינוס השקט, ג'ייסון בייקר, הודיע בתגובה, שהחרם ימשיך:"לתעשיית הצמר יש היסטוריה של הבטחות שהופרו בכל הנוגע לשינויים והבטחה חדשה זו אינה עונה על דרישותינו להפסקה מיידית של מיולסינג ושל המשלוחים החיים, שבהם מתים רבבות כבשים מדי שנה."
איומים וגמגומים
במקביל לכך, פתחה AWI מאבק ישיר ב-PETA: הכנת חומרי הסברה עבור היבואנים בארצות-הברית ובאירופה בניסיון למנוע התרחבות של החרם, והכרזה על צעדים משפטיים נגד הארגון, החל מ-3 בדצמבר, בניסיון להשיג צו-מניעה (לפי חוק המסחר האוסטרלי) שיאסור על PETA ללחוץ על סוחרים להפסיק את הייבוא. AWI מתכוונת גם לדרוש מ-PETA "פרסום מתקן" בארצות-הברית – כאשר למעשה ספק אם יש לבית-המשפט האוסטרלי סמכות לכפות את דינו מעבר לים. ג'ייסון בייקר כבר הודיע בשם PETAPETA:"AWI לא מסתפקים בחיתוך גופם של כבשים, וכעת הם מנסים לחתוך את מיתרי הקול של PETA. אבל שלא כמו הכבשים האומללים, אנחנו יכולים להשיב מלחמה."
התנגדות לצעד המשפטי הנואש, נשמעת גם מתוך תעשיית הצמר האוסטרלית. צ'יק אולסון, יו"ר איחוד מגדלי הצמר האוסטרליים, מכיר בכוחם של PETA ושל השוק האמריקאי, ובמכתב ל- Weekly Times האוסטרלי, הוא הבהיר:
"להגן על שיטת המיולסינג זו משימה קשה במהותה. הסיפור ממש נועד לטלוויזיה הצהובונית. הניואנסים של דעה וטרינרית מאוזנת יאבדו בקלות ברגשות הצופים העירוניים (הצרכנים) אשר צופים בכבשים חסרי הגנה שחלקי עור גדולים נחתכו מגופם ללא משככי כאבים, עבור רווח כספי.
"היעדר ההתקדמות עד היום בשינוי הפרקטיקות של התעשייה, אינו נובע מהיעדר חלופות כלכליות למיולסינג, אלא לאי-רצון להפריע לשמרנות מבוצרת מול פניו של איום חיצוני אמיתי ומתגבר לשגשוג שלנו."
"היעדר ההתקדמות עד היום בשינוי הפרקטיקות של התעשייה, אינו נובע מהיעדר חלופות כלכליות למיולסינג, אלא לאי-רצון להפריע לשמרנות מבוצרת מול פניו של איום חיצוני אמיתי ומתגבר לשגשוג שלנו."
אוסטרליה, אמריקה, ישראל
התחייבות ראשי התעשייה להחליף את המיולסינג בשיטות אחרות היא הישג עצום ל-PETA. כל מה שנדרש כדי לכופף את תעשיית הצמר האוסטרלית הוא לארגן הפגנות מסוקרות במספר מדינות בעולם ולשכנע חברה מסחרית גדולה אחת להחרים את הצמר האוסטרלי. נכון לנובמבר 2004, תעשיית הצמר סיפקה הבטחה בלבד, אך הסיכויים להפסקת המיולסינג בפועל נראים טובים, משום שיש באופק חלופות, שיהיו נוחות יותר לשימוש החקלאים ואולי אף משתלמות יותר. אולם בכל הנוגע למשלוחים החיים, הסיכויים נראים עגומים הרבה יותר. משלוח כבשים חיים, שאינם "מייצרים" עוד צמר רב, לשחיטה במדינות רחוקות, הוא עסק רווחי ביותר. דרוש הרבה יותר מחרם של חברת בגדים אחת כדי להכניע תעשייה זו. לישראלים עשוי להיות תפקיד חשוב במערכה, משום שסוחרים ישראלים מייבאים מאוסטרליה כמאה אלף כבשים חיים בשנה. עצירת המשלוחים החיים לישראל, עשויה להשפיע על המהלכים הגלובליים.התהדקות החרם העולמי על תעשיית הכבשים האוסטרלית

תזכורת: ראשית המאבק

חברות מצטרפות לחרם
ענק האופנה Abercrombie & Fitch (היקף מכירות לשנת 2004: כשני מיליארד דולר) היה הראשון שהצטרף לחרם, ושורה של חברות ענק בינלאומיות הצטרפה בחצי השנה שחלפה מאז. המדובר, לפי פרסומי PETA, במספר לא גדול של חברות, אולם הן ענקיות, ובבעלות כל אחת מהן יש בדרך-כלל מספר מותגים. בין המצטרפים הבולטים לחרם, שבסיסם בארצות-הברית ובבריטניה: Timberland (מכירות: 152 מיליון דולר בשנה, 200 חנויות בעולם); George (מיליארד דולר, 250 חנויות); J.Crew (מכירות: 800 מיליון דולר, 159 חנויות); New Look (מיליארד דולר, 700 חנויות); והתאגיד Limited Brands (מכירות: 9.4 מיליארד דולר, 3,800 חנויות). החרם נותן את אותותיו גם בהודו ובפקיסטן. Bonanza Garment Industries, אחת מחברות הביגוד הגדולות בפקיסטן ויצואנית למערב, הצטרפה לחרם, וכך גם החברה ההודית Mohini Exports, שהיא יצואנית הסריגים הגדולה במדינה.הישגים נוספים
סניף PETA הודו הצליח להביא להישגים נוספים. חברת הפרלמנט ההודי ולשעבר השרה לצדק חברתי, מאנקה גאנדי, (לשעבר השרה לצדק חברתי) שלחה מכתבים ל-250 חברות הודיות בבקשה שיחרימו את הצמר האוסטרלי, מעשה שעורר תגובות בהלה בתעשייה ובמשרד החקלאות באוסטרליה. הבהלה נובעת מכך, שהודו היא עדיין שוק ייצוא הצמר האוסטרלי השלישי בגודלו בעולם. בחודש מרץ צץ איום נוסף על התעשייה האוסטרלית בהודו, כאשר שישה מעצבי צמרת הודיים הכריזו שלא ישתמשו בצמר שמקורו באוסטרליה, ואחד מהם, ג'אטין קוצ'אר, אף הכריז שיפסיק להשתמש בצמר ובעור בכלל, מטעמי מוסר. התפתחות אופטימית של הימים האחרונים אירעה בניו זילנד. ב-20.5.2005 הודיע תאגיד SmartWool, שהוא רוכש צמר המרינו הגדול בניו זילנד, על הקצבת 30 מיליון דולר למשך שבע השנים הקרובות לחוואים שיפסיקו לבצע מיולסינג עוד השנה. PETA יצר קשר עם SmartWool בדצמבר 2004, מאחר שמיולסינג נערך גם בניו זילנד. PETA מנסה כעת להשפיע גם על שוק הכבשים הערבי – ללא הצלחה, בינתיים. ב-3.6.2005 הודיעה רשת הטלוויזיה "אל ג'זירה", שלא תשדר סרטוני הסברה בני 30 שניות מטעם PETA. התשדירים מראים מיולסינג והתעללות בכבשים במהלך ההעמסה למזרח התיכון ולקראת השחיטה. לקריינות בתשדיר גויס אימאם ידוע מאנגליה, חאפז אל-מצרי, והבסיס לקמפיין בעולם המוסלמי הוא מוסרי-דתי: חיות אשר סבלו מהתאכזרות במהלך גידולן, הובלתן ושחיטתן, נחשבות בלתי טהורות ובלתי ראויות למאכל (חראם) לפי חוקי האיסלאם; שחיטה לפי דרישות הדת אינה יכולה להפוך את בשרן לכשר.מחרימים את בנטון
חברת ענק שסירבה לחלוטין לפניות PETA היא בנטון. כבר בדצמבר 2004 החלו מחאה נגד בנטון באמצעות שלטי חוצות בטמפה, פלורידה, ומשם התפשטה המחאה למדינות רבות, באמצעות משמרות מחאה ומיצגים (בתמונה) מול חנויות החברה. כדאי לקיים את החרם על בנטון גם בישראל.
רפורמה במיולסינג ובמשלוחים מאוסטרליה – הסכם ביניים בין PETA לתעשייה
היסטוריה

משא-ומתן
הגוף העיקרי שמייצג את תעשיית הצמר האוסטרלית, AWI, מסרב ללכת לקראת PETA ותחת זאת מנהל תביעה נגד נשיאת הארגון, אינגריד ניוקרק, בבית-הדין הפדרלי של אוסטרליה. התביעה הוגשה בחמש גרסאות שונות ונדחתה; התעשייה אף חויבה לשלם את הוצאות המשפט של ניוקרק. ב-19.8.2005 שמע בית-המשפט את דברי ההגנה של ניוקרק מול הגרסה האחרונה של התביעה. לעומת הנוקשות של AWI, מציג ארגון לא גדול של חוואי כבשים, AWGA, רגישות ללחץ הצרכנים. ביוני 2005 נפתח בניו יורק משא-ומתן בין נציגי AWGA לבין צוות PETA בשיתוף עם ארגונים אוסטרליים. הסכם ראשוני בין הצדדים נחתם ב-8.8.2005. ההסכם כולל פשרות משמעותיות בשני הצדדים, ואף על-פי כן הוא מבטיח צמצום בהיקף העינויים של חלק מהכבשים באוסטרליה. כעת האתגר הוא להרחיב את ההסכם לכל תעשיית הכבשים האוסטרלית.אלה הם עיקרי ההסכם:
הפסקת המיולסינג
- עד להפסקת המיולסינג בשנת 2010 (בהתאם להתחייבות התעשייה) אין לבצע מיולסינג ללא משככי כאבים. אולם:
- כאשר יוחלט על הליך זמין ורשום לשיכוך כאבים במיולסינג, יש להשתמש בו בכל הטלאים המנותחים, בנוסף על מתן משככי כאבים לטלאים לאחר הניתוח. מניסוח סעיף זה משתמע, שכיום ניתן לתת לטלאים משככי כאבים לאחר הניתוח בלבד.
- מספר הטלאים שיעברו מיולסינג, יפחת באופן הדרגתי בשיעורים מוגדרים: 10% בשנת 2005, 20% ב-2006, 25% ב-2007, 25% ב-2008, ולבסוף 20% ב-2009. נתוני ההפחתה חייבים להיות מוסכמים על שני הצדדים, וכעת מוסכם שמספר הטלאים שבו מדובר הוא 40 מיליון. חוואים שמעורבים בהפסקת המיולסינג, חייבים לקיים תוכנית למניעת מתקפות זבובים (הסיבה לביצוע הניתוח מלכתחילה) על גוף הכבשים שלא עברו מיולסינג. החוואים צריכים להסכים לפיקוח סדיר, שיתבסס על מדגמים סטטיסטיים.
- AWGA וארגונים המצטרפים להסכם, יפעלו כדי להבטיח תיקוני חקיקה, שיעניקו תוקף חוקי לאיסור על מיולסינג עד 2010.

מיולסינג בטלה באוסטרליה (Animal Rights Media Online Repository)
רפורמה במשלוחים החיים
- אם תעשיית הצמר תגיע להסכם עם PETA, יבחרו שני הצדדים מומחים להובלת בעלי-חיים, לטיפול בהם ולשחיטתם. מומחים אלה, בצירוף נציגי שני הצדדים, יכינו עד ספטמבר 2006 דו"ח, שיקבע אילו יעדי משלוח עומדים בסטנדרטים האוסטרליים להובלה, לטיפול ולשחיטה. לשון ההסכם אינה מרמזת באילו יעדים מדובר: האם המזרח התיכון נמצא מחוץ לתחום או שהמשלוחים לשם פתוחים למשא-ומתן?
- אם תעשיית הצמר לא תגיע להסכם עם PETA, חברי AWGA וקבוצות יצרני צמר שהצטרפו להסכם, יפחיתו את שיעור הכבשים המיוצאים מתוך עדריהם לכל יעד בחצי הכדור הצפוני, שאין בו סטנדרטים של רווחת בעלי-חיים הדומים לאלה הנהוגים באוסטרליה. הפחתת הייצוא תיערך בהדרגתיות, כמו הפחתת המיולסינג, עד להפסקה מוחלטת בסוף שנת 2009.

גופות של כבשים בתוך בריכה של הפרשות בקורמו אקספרס (Brisbane Independent Media Centre)
התחייבויות PETA|
- PETA מסכים להימנע מקמפיין נגד משלוחי כבשים חיים מאוסטרליה, בתנאי שניתן יהיה להראות שמשלוחים אלה מבוצעים לפי הסטנדרטים האוסטרליים להובלה, לטיפול ולשחיטה, ובתנאי שהכבשים הנשלחים לא יתנסו בתנאים או בטיפול הפוגעים ברווחתם יותר ממה שהיו עוברים באוסטרליה. זהו סעיף מוזר למדי, כי עצם המסע הממושך באוניה גורם בהכרח סבל החורג ממה שמקובל בתוך אוסטרליה.
- אם ההסכם עם PETA ייערך עם התעשייה כולה, PETA מתחייב: א. לא לפעול נגד תעשיית הצמר האוסטרלית במשך עשר שנים. ב. לעודד סוחרים להעדיף רכישת צמר שסומן על-ידי AWGA. ג. כל עוד עומדת תעשיית הצמר בהסכם, לא ינהל PETA קמפיין נגד סוחרים המייבאים צמר מאוסטרליה.
- עם חתימת ההסכם על-ידי PETA ו-AWGA, מתחייב PETA להפסיק למשך 45 יום (8 באוגוסט עד 23 בספטמבר) את הקמפיין נגד הצמר האוסטרלי כדי לאפשר לראשי התעשייה לבחון את עמדתם בנושא.
- במידה ששאר התעשייה תחליט להיכנס למשא-ומתן עם PETA במהלך 45 הימים, ימשיך PETA בהשעיית הקמפיין ל-45 יום נוספים כדי לאפשר דיונים.
- אם ייכשל המשא-ומתן עם התעשייה בכללה, ימשיך PETA לעודד את המותג של AWGA בקרב סוחרים, אולם יחדש את החרם על שאר תעשיית הצמר.
- AWGA מתחייב לספק לסוחרי הבגדים בעולם מותג מסומן, שיאפשר לזהות את הצמר שיוצר בתנאים שלעיל.
תגובות
ראשי תעשיית הצמר האוסטרלית הגיבו להסכם בעוינות. לפי PETA, סיבה אפשרית לעוינות היא אינטרסים אישיים של ראשי AWI בעסקי הרבעת כבשי המרינו – עסקים שייפגעו כאשר תתפשט הרבעת כבשים חסרי פרווה על אחוריהם (ולכן ללא צורך במיולסינג). תגובת יו"ר AWI: "איש לא יסכים לשינוים כלשהם בסידורים לייצוא בעלי-חיים. הם נשלטים על-ידי תקנות מטעם ממשלת אוסטרליה, שיצואני בעלי-החיים פועלים לפיהן, וזוהי פשוט טעות פוליטית רעה מאוד." ראש אחד מארגוני החוואים אמר, ש"ההיסטוריה מלמדת שאין לבטוח ב-PETA", וראש ארגון אחר אמר ש"זו בסך הכל אסטרטגיה לפלג אותנו". עם זאת, ב-17 באוגוסט פורסם, שסוכן צמר אוסטרלי גדול, West Coast Wools, פרש מהשתתפותו בתביעה נגד אינגריד ניוקרק. גם תגובתם של יבואני הצמר מעוררת תקוות: עד 17 באוגוסט, הודיעו שלוש חברות אופנה בינלאומיות (Nordstrom, Talbot's ו-H&M), אשר ברשותן בסך-הכל כ-2,300 חנויות בלמעלה מ-20 מדינות ומכירות שנתיות בסך 16 מיליארד דולר, שהן יעניקו עדיפות לרכישת צמר מהמותג החדש של AWGA. הצהרות כאלה מהוות כעת את אמצעי הלחץ העיקרי על התעשייה האוסטרלית.מבט לעתיד
PETA מבסס את מעמדו כקבוצת לחץ בינלאומית, המסוגלת להטיל מצור כלכלי על תעשייה לאומית, לנהל משא-ומתן ענייני ולהגיע לפשרה שהתעשייה יכולה לספוג ושגם מבטיחה הקלה לחיות. קמפיין הצמר האוסטרלי מהווה עד כה מופת של מאבק לשיפור תנאים בתעשייה (שהיא גדולה מכדי שיהיה כיום טעם לנסות למוטטה כליל). עצם הביקורת על תעשיית הצמר, מביאה לעידוד התחליפים הסינתטיים והצמחיים. הארגון התמקד בהמחשת הניצול האלים של חיות, באופן המעורר דחייה מפני רכישת מוצר מן החי; PETA נמנע מלהציג תעשיית בעלי-חיים חלופית, מעט "הומאנית" יותר, בתור "חלופה אידיאלית", כפי שעושים לא מעט ארגונים לרווחת בעלי-חיים (למשל, ביחס לביצי "חופש"). עם זאת, יצירת המותג של AWGA ותנאי ההסכם עלולים לגרור את PETA לעודד את הציבור לרכישת צמר "הומאני". יש גם לזכור, שההסכם עם AWGA כולל פשרות ראשוניות בלבד, ואם יסכימו ראשי התעשייה לקיים משא-ומתן עם PETA, ודאי צפויים שינויים בהסכם הסופי, שיגבילו עוד יותר את היקף ההגנות לכבשים תוך כבילת ידי PETA ממאבק נוסף. אולם יהא היקף הפשרות אשר יהא, המאבק צפוי לצמצם במשך השנים את היקף הפגיעה במיליונים רבים של כבשים.
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art421.html
מקורות
מקורות לחלק הראשון
"New Device Aims to End Mulesing”, ABC Rural News, 17.11.2004.
Richard Yallop, “Pulling Wool from Our Eyes”, The Australian, 17.11.2004.
"Abercrombie & Fitch is First Company to Join PETA’s Boycott of Australian Wool”, PETA press release, savethesheep.com, 14.11.2004.
"Legal Action Plan Sparks Storm in Wool Industry”, ABC Rural News, 12.11.2004.
"AWI Takes Legal Action Over Wool Boycott”, ABC Rural News, 10.11.2004.
Chick Olsson (AWGA president), “AWGA Seeks Consensus, Not Division”, Weekly Times (Sydney, Australia) (letters), 10.11.2004, p. 15
"Animal Rights Group Maintains Mulesing Campaign”, ABC News, 9.11.2004.
"Animal Rights Groups Have Threatened an International Boycott”, ABC News, 9.11.2004.
"Wool Industry to Stop Mulesing”, ABC Riverina, 9.11.2004.
"PETA Wool Boycott in Full Force”, PETA press release, savethesheep.com, 9.11.2004.
"Touring 'Sheep' Stages Protest”, news24.com, 4.11.2004.
"AAP, “Ban on 'Cruel' Australian Wool”, animal-lib.org.au, 16.10.2004.
"Retailer Abercrombie and Fitch to Boycott Australian Wool”, mallenbaker.net, 15.10.2004.
Nick Grimm, “Australian Wool Boycotted”, ABC Local Radio (transcript), 15.10.2004.
"Caged Man Outside Australian Embassy to Protest Live Export of Sheep”, PETA press release, savethesheep.com, 6.10.2004.
"Rock Icon Chrissie Hynde Protests Sheep Abuse Down Under”, savethesheep.com (PETA), 9.2.2004?
Richard Yallop, “Pulling Wool from Our Eyes”, The Australian, 17.11.2004.
"Abercrombie & Fitch is First Company to Join PETA’s Boycott of Australian Wool”, PETA press release, savethesheep.com, 14.11.2004.
"Legal Action Plan Sparks Storm in Wool Industry”, ABC Rural News, 12.11.2004.
"AWI Takes Legal Action Over Wool Boycott”, ABC Rural News, 10.11.2004.
Chick Olsson (AWGA president), “AWGA Seeks Consensus, Not Division”, Weekly Times (Sydney, Australia) (letters), 10.11.2004, p. 15
"Animal Rights Group Maintains Mulesing Campaign”, ABC News, 9.11.2004.
"Animal Rights Groups Have Threatened an International Boycott”, ABC News, 9.11.2004.
"Wool Industry to Stop Mulesing”, ABC Riverina, 9.11.2004.
"PETA Wool Boycott in Full Force”, PETA press release, savethesheep.com, 9.11.2004.
"Touring 'Sheep' Stages Protest”, news24.com, 4.11.2004.
"AAP, “Ban on 'Cruel' Australian Wool”, animal-lib.org.au, 16.10.2004.
"Retailer Abercrombie and Fitch to Boycott Australian Wool”, mallenbaker.net, 15.10.2004.
Nick Grimm, “Australian Wool Boycotted”, ABC Local Radio (transcript), 15.10.2004.
"Caged Man Outside Australian Embassy to Protest Live Export of Sheep”, PETA press release, savethesheep.com, 6.10.2004.
"Rock Icon Chrissie Hynde Protests Sheep Abuse Down Under”, savethesheep.com (PETA), 9.2.2004?
מקורות לחלק השני
http://www.savethesheep.com (PETA website), accessed 3.6.2005
"Total Sheep Exports", LiveCorp, accessed 3.6.2005.
"Top Indian Designers to Boycott Australian Wool", PETA India, 18.3.2005.
"Total Sheep Exports", LiveCorp, accessed 3.6.2005.
"Top Indian Designers to Boycott Australian Wool", PETA India, 18.3.2005.
מקורות לחלק השלישי
"Joint Statement of Principle Between PETA and AWGA”, PETA, (8.8.2005) accessed 19.8.2005.
"PETA Asks Benetton to Be the First to Buy New Australian Wool Brand”, PETA, accessed 19.8.2005.
"Will Groundbreaking Agreement Work?”, PETA, accessed 19.8.2005.
"Wool Broker Withdraws from Lawsuit against PETA”, PETA, 17.8.2005.
"Major Retailers Endorse New Sheep-Friendly Wool Label”, PETA, 17.8.2005.
"Peter Mitchell (AAP), "US Support for 'Non Mulesed' Wool Label”, seven.com.au, 17.8.2005.
"AWI Says Negotiations with PETA Could Damage Industry”, ABC net, 11.8.2005.
Nigel Austin, “Sceptics Dismiss Wool Deal”, The Advertiser, 10.8.2005.
AAP, “Wool Industry Sceptical of PETA Deal”, The Age, 9.8.2005.
"PETA Temporarily Lifts Wool Boycott”, ABC net, 9.8.2005.
"PETA Asks Benetton to Be the First to Buy New Australian Wool Brand”, PETA, accessed 19.8.2005.
"Will Groundbreaking Agreement Work?”, PETA, accessed 19.8.2005.
"Wool Broker Withdraws from Lawsuit against PETA”, PETA, 17.8.2005.
"Major Retailers Endorse New Sheep-Friendly Wool Label”, PETA, 17.8.2005.
"Peter Mitchell (AAP), "US Support for 'Non Mulesed' Wool Label”, seven.com.au, 17.8.2005.
"AWI Says Negotiations with PETA Could Damage Industry”, ABC net, 11.8.2005.
Nigel Austin, “Sceptics Dismiss Wool Deal”, The Advertiser, 10.8.2005.
AAP, “Wool Industry Sceptical of PETA Deal”, The Age, 9.8.2005.
"PETA Temporarily Lifts Wool Boycott”, ABC net, 9.8.2005.