סמינר אנונימוס, יולי 2008
איך לעזור לבעלי-חיים בדרכים היעילות ביותר? וכיצד לשלב את הפעילות בחיי היומיום ובתכנון אישי לעתיד? פעילות ופעילים מכל הארץ התכנסו לשלושה ימים של סדנאות והרצאות בסמינר השביעי של אנונימוס.
מרגישים את הניסיון
הסמינרים של אנונימוס הם אירועי ההכשרה המרוכזים והמקיפים ביותר שיש בישראל לקידום ההגנה על בעלי-חיים, והם מהווים הזדמנות יחידה במינה לפעילים לשהות בחברת עשרות אנשים בעלי השקפות דומות. הסמינר השביעי של אנונימוס נערך ביולי בתל-אביב. לאחר שנים של תכנון והפקת סמינרים, המשתתפים החדשים קיבלו הכשרה לפי תוכנית מלוטשת ומדויקת, וכמו בסמינר 2007, גם הפעם הוגבלה ההשתתפות רק למי שכבר פועלים באנונימוס זמן-מה. אולם השנה התאפשרה לראשונה חלוקה בין סדנאות עבור פעילים ותיקים לסדנאות שנועדו להכשרת הפעילים החדשים יותר.מכל הארץ
בסמינר השתתפו 21 פעילים חדשים יחסית ו-20 ותיקים. רוב המשתתפים הם בנות ובני נוער. הם הגיעו מ-17 יישובים ברחבי הארץ, ובכלל זה 13 משתתפים מהצפון ומהדרום. הסדנאות והארוחות התקיימו במרכז פסג"ה להשתלמויות שליד גן מאיר במרכז תל-אביב. המשתתפים שהגיעו מרחוק, לנו בבית-הספר הדמוקרטי "קהילה". בקרבת מקום (רח' ברנר 5) המכון למחול, יוגה ופילאטיס, "פיור סטודיו", פתח את מקלחותיו לשימוש ללא תשלום.אוכל פלוס
הארוחות תוכננו במטרה לספק שובע ובריאות, וגם כדי להציג חידושים ולעורר התעניינות בהכנת אוכל טבעוני בריא. לשם כך קובצו 10 ממתכוני הסמינר בחוברת קטנה, שחולקה למשתתפי הסמינר. 15 מבין המשתתפים הוותיקים בסמינר ערכו תורנויות להכנת תפריט מגוון, שבולטים בו מאכלים טבעוניים המזכירים בטעמם ובצורתם מאכלים מן החי. למרות השמות, כל המאכלים הללו הוכנו ללא כל מרכיב מהחי: קוטג' טופו, יוגורט קשיו, סלט ביצים, סלט טונה, מיונז טופו, שקשוקה, חביתת קמח חומוס ועוגת גבינה טופו לימון. התפריט כלל, כמובן, שפע של סלטים מירקות העונה ופירות טריים. בנוסף לאלה, הוגש מגוון של מזונות קנויים, כגון מעדנים, גבינות טבעוניות ודגני בוקר.הסדנאות
הסדנאות בסמינר 2008, כמו בשלושת הסמינרים האחרונים, תוכננו בדגש רב על הכוונה לפעילות יעילה. המשתתפים עברו סדנאות על הסברה בנושא זכויות בעלי-חיים עם סימולציות של הסברה, שילוב בין פעילות שטח לעבודה עם כלי התקשורת, והתנסות בדוכן הסברה ובמשמרת מחאה. סדנאות נוספות הוקדשו לפעילות בבית-הספר ובמקום העבודה, לשילוב הפעילות בחיים המקצועיים, לתזונה טבעונית בריאה, לטבעונות במשפחה ובין חברים, ולדיון תיאורטי על זכויות בעלי-חיים. ההרצאות היו מעטות: בעלי-חיים במשקים, אקולוגיה ותעשיות המזון, וטבעונות ובריאות. רוב הסדנאות וההרצאות פותחו ונוסו בהצלחה באירועי אנונימוס בשנים האחרונות וניתן לקרוא עליהן בסיכומי הסמינרים 2005, 2006 ו-2007. קבוצת ה"מתקדמים" עברה שש סדנאות בנושאים: בעלי-חיים במשפט, התראיינות ורטוריקה, קליטת מתנדבים, תזונה והסברה, גימיקים ואייטמים לתקשורת, ודיון תיאורטי.חוויות
שתיים ממשתתפות הסמינר שמחו לחלוק עמנו את חוויותיהן. רחלי, 20, היא ירושלמית שהחלה לפעול בעמותה לפני מספר חודשים בריכוז התקשורת שבין אנונימוס לאנשים הפועלים מחוץ לפעילויות המאורגנות של העמותה (למעלה בתמונה שמשמאל). נטע, 17, היא חיפאית הפועלת באנונימוס מגיל 13-12 במשמרות מחאה ובדוכנים; היא גם בוגרת סמינר 2007 (למטה בתמונה).מהי החוויה החזקה ביותר שתזכרו מהסמינר?
רחלי: אני חושבת שהחוויה הכי חזקה הייתה באחת מההרצאות על בעלי-החיים במשקים. ראינו סרטון שראיתי כבר בעבר, אבל אף פעם לא היה לי אומץ לראות עד הסוף, והפעם כן אזרתי אומץ והסתכלתי על כולו. זה היה קשה, וחיזק אצלי את התחושה שחייבים לעשות הרבה יותר לעצירת ההתעללות המזוויעה בבעלי-החיים בתעשיית המזון.
נטע: החוויה החזקה ביותר שאזכור זו דווקא ההרצאה "בריא להיות טבעוני", שבה למדנו על כל אותם דברים מאוד לא בריאים שנמצאים בבשר, ולמה הרבה יותר קל ליצור תזונה בריאה על בסיס טבעוני. בבשר יש הרבה מאוד שומן רווי, כולסטרול, הורמונים ואנטיביוטיקה. זה היה מעניין מאוד לשמוע על כך שיש לנו יתרון על אוכלי הבשר (ואפילו לטבעונים יש יתרון על צמחונים) בכל הנוגע לבריאות האוכל שלנו, בניגוד גמור למה שהרבה פעמים מנסים לטעון.
יש תובנות חדשות בעקבות הסמינר?
נטע: מכיוון שלא עסקתי הרבה בתזונה לפני הסמינר ושמעתי עכשיו הרצאות רבות בנושא, אחת התובנות החשובות שאאמץ מהסמינר היא החשיבות של אכילת מזון בריא. פעמים רבות אנשים שואלים בדוכנים ובמשמרות מאיפה ניתן להשיג את כל הוויטמינים הדרושים בתזונה טבעונית, אז חשוב שאדע לענות בצורה טובה ומפורטת. פעמים רבות גם מספרים על "מכר/ה שנהפכה לצמחונית והתעלפה", ולכן חשוב במיוחד גם שאוכל להסביר שתזונה צמחית לא חייבת להיות פחות בריאה – להפך!
רחלי: גם אני הבנתי את חשיבות השמירה על הבריאות שלי, נושא שבעבר לא הקדשתי לו מחשבה כלל. והסתבר לי שלהיות טבעונית זה לא באמת בלתי אפשרי כמו שחשבתי (אני "רק" צמחונית) ושתזונה טבעונית יכולה להיות טעימה לאללה! גם ראיתי עד כמה התנועה למען זכויות בעלי-חיים חזקה ופעלתנית, ומעל לכל, הבנתי שאני רוצה לתרום יותר למאבק.
מה אתן מתכוונות לשנות בפעילות שלכן לזכויות בעלי-חיים בעקבות הסמינר?
רחלי: אני מעוניינת להרחיב את הפעילות שלי במשרד מעבר לריכוז פעילים עצמאיים. הסמינר נתן לי הרבה מוטיבציה, וגרם לי להבין שיש עוד הרבה מקומות לתרום בהם, דרך אנונימוס.
נטע: בחיפה לא היו הרבה דוכנים או משמרות מחאה בתקופה האחרונה, וכעת אני מתכוונת לקחת יותר אחריות ולעזור להקים דוכנים ומשמרות מחאה בעיר.
יצרתן קשרים חדשים?
נטע: כמובן! יצרתי קשרים חדשים רבים עם פעילים שלא הכרתי קודם. חלקם מחיפה או קרובים אליה, איתם אני אוכל להקים דוכנים ומשמרות מחאה באזור חיפה או בקריות, וכך לגרום לעוד הרבה אנשים לשמוע ולראות אותנו.
רחלי: גם לי אין לי ספק שיהיה שיתוף פעולה עם המכרים החדשים וזה יסייע לפעילות בעמותה. מעבר לזה, החברה בסמינר גרמה לי לראות שאני לא לבד, יש עוד הרבה אנשים צמחונים וטבעונים, בכל מיני צורות וגילאים, אנשים שאכפת להם מזכויות בעלי-החיים ממש כמוני, ורוצים לעזור.
האם הסמינר תרם לשינוי בהרגשה שלכן ביחס לסביבה החברתית או המשפחתית הקרובה?
רחלי: בעבר, בכל פעם שמישהו היה מעלה את נושא הצמחונות, ברצינות או סתם בצחוק, לרוב הייתי מתחמקת כי לא באמת ידעתי מה להגיד. עכשיו אני יודעת יותר איך לדבר על הנושא, ואין לי חשש לדבר עליו גם עם סביבתי הקרובה (והלא קרובה!).
נטע: אצלי זה אחרת. אני טבעונית כבר המון שנים, וגם פעילה באנונימוס כבר כמה שנים. המשפחה שלי והסביבה הקרובה כבר רגילים ומשלימים עם הטבעונות, הדוכנים ומשמרות המחאה ברחוב, ואני מצדי לא מציקה להם על צמחונות. כך שבנקודה הזו השינוי כבר מאחורי.
צילומים: מני ברמן ואריאל צבל
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art609.html