פעילות אנונימוס והישגיה בשנת 2010
המאבק נגד כלובי התרנגולות
בשנת 2010 המשיכה אנונימוס זה השנה השלישית את המחאה נגד תכנית הרפורמה בתעשיית הביצים. במסגרת הרפורמה, מתכוון משרד החקלאות לפרק את מרבית הלולים הקטנים בארץ ולהקים במקומם לולי ענק עם כלובי סוללה. זאת תוך התעלמות מחוק צער בעלי-חיים ומן המגמה הרווחת בעולם המערבי להוציא משימוש את גידול התרנגולות בכלובי סוללה ולעבור לשיטות גידול אכזריות פחות.
בתגובה לעתירת אנונימוס וארגונים נוספים, הוציא בג"ץ בסוף 2009 צו-ביניים זמני, שבו נאסר על משרד החקלאות להתחיל ביישום הרפורמה לפני שיתקבלו תקנות להסדרת תנאי ההחזקה של תרנגולות בתעשיית הביצים. במהלך השנה החולפת, ניסה משרד החקלאות בעקביות לקדם תקנות שיאפשרו הקמת כלובי סוללה במסגרת הרפורמה. אנונימוס קיימה פעילות מחאה נרחבת וקראה לוועדת החינוך והתרבות של הכנסת (הוועדה האחראית על אישור התקנות) שלא לקבל תקנות המנציחות בחוק כליאת תרנגולות בכלובים, ולדרוש ממשרד החקלאות לנסח תקנות האוסרות על התעללות זו. עד כה, סירבה ועדת החינוך והתרבות לאשר את התקנות שמציע משרד החקלאות, ואף הביעה ביקורת מפורשת על השימוש בכלובים.
בנובמבר יצאו חברי ועדת החינוך והתרבות לסיור בלולי תרנגולות כדי להתרשם מהתנאים השוררים בהם. יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס מילר, ביטא את הצורך הדחוף בשינוי המצב הקיים: "רק כשרואים דברים בעיניים אפשר להבין את המצב האבסורדי שקורה בשטח, ועד כמה התנאים בישראל רחוקים מאשר באירופה. אני מקווה מאוד שבקרוב נגיע לסיום התקנות ונביא בשורה לתרנגולות."
המאבק נגד הכלובים זכה לתשומת לב תקשורתית נרחבת ולעניין בקרב הציבור הרחב. בין השאר יצאו 120 וטרינרים (ובראשם ד"ר חגי אלמגור, לשעבר הממונה על אכיפת חוק צער בעלי-חיים במשרד החקלאות) בגילוי דעת שהופנה ל-120 חברי הכנסת, ובו קראו להם לפעול לאיסור על השימוש בכלובים. מספר רבנים בולטים פרסמו אף הם חוות-דעת נגד ההתעללות בתרנגולות. בין הרבנים: הרב יובל שרלו, הרב שלמה אבינר, הרב דוד לאו, הרב דוד רוזן ואף הרב הראשי לישראל, יונה מצגר, שכתב פנייה אישית לשר החקלאות, שלום שמחון, בבקשה שיפעל להפסקת השימוש בכלובים.
אנונימוס בתקשורת
בנוסף לפרסומים התכופים שהופיעו בתקשורת אודות המאבק נגד כלובי הסוללה, פועל צוות התקשורת של אנונימוס באופן שוטף לפרסום תכנים הקשורים לזכויות בעלי-חיים בכלי התקשורת השונים. בין הפרסומים הבולטים שלאנונימוס היה חלק בהפקתם השנה:
- בכתבה ששודרה בכלבוטק במסגרת סדרת התחקירים "שקר המזון", שודרו תמונות שצילמו פעילי אנונימוס, המתעדות בהרחבה את ההתעללות בחזירים בתעשיית הבשר. בתכנית הוצגו באופן פחות מפורט גם תמונות מתעשיות הביצים והחלב. לאחר שידור התכנית, פורסמה ב-nrg מעריב כתבת המשך ובה ראיון עם פעילי אנונימוס ותמונות שלא נחשפו בתחקיר כלבוטק, המתעדות כיצד חותכים לחזירים בתעשיית הבשר את זנבותיהם ושיניהם.
- כתבה של יואב אבן ששודרה בחדשות ערוץ 2, חשפה כיצד חותכים לתרנגולות בתעשיית הביצים את קצה המקור בעודן אפרוחות (כאמצעי להתמודד עם האלימות הנגרמת כתוצאה מכליאתן בתנאים קשים).
- כתבה של דליה מזורי (מעריב) חשפה את ההתעללות בעופות בתעשיית הבשר, ובכלל זה גם בלולים האורגניים, עקב סירובו של משרד החקלאות להתקין עבור התעשייה האורגנית תקנות להגבלת עיוותים גופניים שנגרמים לעופות כתוצאה מברירה מלאכותית.
- ראיון של צחי כהן (מוסף "זמנים מודרנים", ידיעות אחרונות) עם פעילת אנונימוס, חן מורד, שסיפרה כיצד הפכה לטבעונית בעקבות לימודי מדעי בעלי-החיים, שבמסגרתם נחשפה לסבלם של בעלי-חיים במשקים.
- כתבה של אביב לביא (מוסף "סופשבוע", מעריב) אודות הרעבת התרנגולות הנהוגה בתעשיית הביצים כאמצעי להאצת תחילתו של מחזור הטלה נוסף ולהגדלת תפוקת הביצים.
- כתבה של רחל טל-שיר (מוסף "גלריה", הארץ) על מריטת נוצות אווזים וברווזים בעודם בחיים, בתעשיית הפוך.
- כתבה של זיו ארדמן (nrg מעריב) סקרה את האירוע הפרסומי "חגיגות שמחת החלב" וכללה ראיון עם פעיל אנונימוס, שתיאר את הפגיעה בפרות בתעשיית החלב.
- טור דעה של פעיל אנונימוס, חגי כהן (ynet), שהתפרסם לכבוד יום זכויות בעלי-החיים הבינלאומי. הטור ביקר את השרירותיות שבהתעלמות מוסרית מבעלי-חיים, והדגיש את חשיבות הבחירה בתזונה צמחונית.
באוגוסט 2010 החל להתפרסם במדור האוכל של ynet טור שבועי חדש בנושא צמחונות, בשם "שני צמחוני". הטור, המופק בשיתוף עם אתר הצמחונות של אנונימוס, כולל מלבד מתכונים וטיפים לבישול מהצומח גם דיון ביתרונות המוסריים, הסביבתיים והבריאותיים של תזונה צמחונית.
אחת לשבועיים בקירוב, המשיך אתר וואלה! לפרסם כתבות וטורי דעה בעניין זכויות בעלי-חיים מאת פעיל אנונימוס, עידן סייר. בין השאר, כתב סייר סקירה של הספר "לאכול בעלי חיים" של ג'ונתן ספרן פויר, טור המבקר את החינוך של ילדים להקהיית רגישות טבעית כלפי בעלי-חיים, וטור הדן באפשרות העתידית הגלומה בגידול בשר מתרביות רקמה, ללא צורך בפגיעה בבעלי-חיים.
מצלמה נסתרת בכלוב
באוקטובר 2010 השיקה אנונימוס מיזם המתעד באמצעות מצלמה נסתרת את חייהן של שלוש תרנגולות הכלואות בכלוב סוללה בלול ביצים בארץ. מאז עליית השידור, הוא נצפה מעל 12,000 פעמים. השידור הוצג גם ב-nrg מעריב, בצירוף עם מספר טורים שתיארו את החיים בכלוב מנקודת המבט של אחת התרנגולת, תחת הכותרת "הישרדות בכלוב". המיזם זכה גם לתשומת-לב תקשורתית בינלאומית, בכתבה שפורסמה בעיתון הבריטי The Gaurdian.
אנונימוס באינטרנט
במאי 2010 השיקה אנונימוס לראשונה דף פייסבוק רשמי של העמותה. בשבעת החודשים הראשונים לפעילותו הספיק הדף לצבור מעל 5,800 אוהדים, והוא ממשיך לצמוח באופן יומיומי ולשמש כבמה נוספת לקשר של העמותה עם הקהל.
באוקטובר פרסמה אנונימוס אפליקציה לאייפון בשם "ספר המתכונים הגדול" הזמינה להורדה ללא תשלום מאתר iTunes. האפליקצייה מציעה כמאתיים מתכונים טבעוניים הלקוחים מתוך אתר הצמחונות של אנונימוס. עם השקתו, כיכב ספר המתכונים הגדול ברשימת האפליקציות החדשות הפופולריות ביותר בעברית, ועד כה הורד על-ידי יותר מ-24,000 משתמשים.
בנובמבר העלתה אנונימוס לרשת את אתר "פעולה חיה", המציע מאגר של עשרות מערכי שיעור ותוכניות פעילות להדרכה ולהוראה בנושא זכויות בעלי-חיים בבתי-ספר, בתנועות נוער ובקבוצות אחרות. המערכים ממוינים לפי גילאי המשתתפים, מספרם, אופי הפעילות המוצעת בהם, והנושא שבו הם עוסקים. האתר אף מאפשר לגולשים להעלות מערכי שיעור משלהם.
שבועון הרשת של אנונימוס, "זכויות בעלי-חיים השבוע", ממשיך להתפרסם ברציפות זה השנה העשירית ונשלח מדי שבוע ליותר מ-30,000 מנויים. צוות השבועון התרחב, והשנה הוא נערך לראשונה על-ידי שני עורכים שונים, לסירוגין, והציג כתבות שנכתבו על-ידי שבעה כותבים שונים.
בין הכתבות הבולטות שפורסמו השנה בשבועון: סדרת כתבות תחקיר היסטוריות, הסוקרות את ההתמודדות של הממסד החקלאי בישראל עם חדירתן של שיטות חקלאות תעשייתית בימי ראשית המדינה; מדריך למורה לקידום תכנים ידידותיים לבעלי-חיים במסגרת בית-הספר; סקירות של ספרים שהתפרסמו השנה בעברית, העוסקים בזכויות בעלי-חיים ("לאכול בעלי-חיים", "מאוזן הים עד תרנגולת הבית", "שווה בטירוף", "הכלב של הפילוסוף"); ומידע על הנזקים הסביבתיים של תעשיות המזון מהחי, בהסתמך על פרסומים מקצועיים בנושא – דו"ח "פליטות גזי חממה ממגזר החלב" של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, ודו"ח "כוכב הלכת החי" של הקרן העולמית לחיות בר.
מספר כתבות שהופיעו בשבועון אף זכו לפרסום חוזר במדור הסביבתי של nrg מעריב. אחת מהן – המבוססת על תמונות שצולמו ברפת על-ידי פעיל אנונימוס, ומתארת את מצוקתה של פרה, שעטיניה המוגדלים מונעים ממנה את היכולת להתיישב בנוחות – הוכרזה על-ידי מערכת המדור הסביבתי ככתבה שזכתה במספר הצפיות השלישי בגודלו במדור בשנת תש"ע.
בנוסף לכך, המשיכה אנונימוס בתחזוק האתרים הקיימים שלה: מלבד האתר הראשי, המבוסס בעיקר על תכנים הלקוחים מתוך השבועון, מפעילה אנונימוס גם את אתר הצמחונות הישראלי, אתר "ישראל יוצאת מהכלוב", המוקדש למאבק בתעשיית הביצים, ואתרים בשפות האנגלית והערבית.
ייעוץ תזונתי
אנונימוס מציעה ייעוץ תזונתי לבניית תזונה בריאה מהצומח. הייעוץ ניתן על-ידי תזונאית קלינית מוסמכת במחיר מוזל. כ-30 אנשים קיבלו השנה ייעוץ דרך העמותה. הייעוץ מומלץ במיוחד למי שעושים את צעדיהם הראשונים במעבר לתזונה צמחונית או טבעונית, אבל ימצאו בו תועלת גם צמחונים וטבעונים ותיקים, המעוניינים לשפר את התזונה שלהם וליהנות ממרב היתרונות של תזונה מהצומח.
הרצאות
תכנית ההרצאות של אנונימוס הרחיבה את פעילותה באופן ניכר: השנה פעל במסגרתה צוות של 19 מרצים, שהעביר 378 הרצאות בפני כ-37,000 אנשים. מרבית ההרצאות ניתנו בבתי-ספר, ומספר הרצאות נישאו בפני חברי תנועת נוער ובבסיסים צבאיים.
ההרצאות זוכות למשובים חיוביים, ובתי-ספר רבים מצהירים על כוונתם להזמין את צוות המרצים של אנונימוס שוב בעתיד. אנונימוס מעודדת בני-נוער ששמעו את ההרצאות להמשיך בקשר עם העמותה, להקים קבוצות פעילות עצמאיות, ולקדם יוזמות פעילות המתאימות לסביבת בית-הספר, כמו פרסום עיתון קיר.
דוכנים
אנונימוס מפעילה בקביעות דוכני רחוב. בדוכנים מחלקים פעילים חומרי הסברה של העמותה, מחתימים על עצומות ומציגים בפני העוברים והשבים את רעיונות התנועה לזכויות בעלי-חיים. מרבית הדוכנים מתקיימים בתל-אביב, שם מפעיל צוות המונה כ-20 פעילים כשלושה דוכנים בשבוע. צוותים קטנים יותר מפעילים בירושלים ובחיפה דוכנים אחת לשבוע או שבועיים. פגישות להכשרת פעילי דוכן מתקיימות על בסיס חודשי. מפעילי הדוכנים משתתפים במפגשי העשרה, המיועדים לפתח את יכולת הדיון וכישורי ההסברה שלהם.
בנוסף לדוכנים הקבועים, פועל צוות הדוכנים גם במגוון אירועים מיוחדים, שהפעילות בהם מותאמת לאופי האירוע. כך למשל, באירוע "יום שני צמחוני" שהתקיים באוניברסיטת תל-אביב בשיתוף עם אגודת הסטודנטים, חילקו הפעילים טעימות של אוכל צמחוני לסטודנטים, לצד הסברים על יתרונות התזונה הצמחונית.
רוצים לעזור?
אנונימוס ממשיכה להתרחב ומחפשת אנשים נוספים המעוניינים להשתלב בפעילות ולעזור במאבק להגנת בעלי-החיים. אם ברצונכם/ן לסייע לנו, אתם/ן מוזמנים/ות לפנות אלינו בעניין התנדבות באנונימוס או תרומה לאנונימוס.
סקר: דדי שי