פעילות אנונימוס והישגיה בשנת 2014
חקירות סמויות, חינוך, הסברה, עידוד טבעונות ועוד
תחקיר אנונימוס וערוץ 2: מאחורי הקלעים של תעשיית הביצים
בנובמבר 2014 שודרה בחדשות ערוץ 2 כתבת תחקיר מקיפה על תעשיית הביצים, שהופקה בשיתוף צוות החקירות של אנונימוס. החקירה נערכה ב-13 לולים המספקים ביצים לשלושת המשווקים הגדולים ביותר בישראל: תנובה, גליקסמן ולסר. התחקיר חשף מחדלים חמורים בתחום בריאות הציבור ופגיעה קשה בתרנגולות. בין היתר, תועדו במצלמה נסתרת תרנגולות המוחזקות בכלובים צפופים, לעתים נאלצות לדרוך זו על זו או על פגרי תרנגולות מרקיבים, וכן תנאי תברואה מחפירים, ערימות של צואה, ביצים המוכתמות בצואה ובדם, ולולנים השוטפים את הביצים בניגוד להנחיות, באופן שעלול לגרום לחדירת מזהמים לביצים.
הכתבה זכתה לחשיפה עצומה – מלבד השידור בטלוויזיה, שזכה לרייטינג גבוה של 26%, עותק של הכתבה שהועלה לדף הפייסבוק של אנונימוס זכה ללמעלה מ-140,000 צפיות. הכתבה גררה גל של תגובות בכלי התקשורת, ביקורת שהושמעה בכנסת, ופעילויות מחאה שקיימה אנונימוס ב-22 יישובים. בעקבות התחקיר הוגשה תביעה ייצוגית על-סך 50,000 ש"ח נגד משווקי הביצים תנובה, גליקמסן ולסר. לאחרונה אף פנתה המועצה לצרכנות לרשות להגנת הצרכן במשרד הכלכלה, בבקשה לפעול נגד הטעיית הצרכנים באיורים הפסטורליים על אריזות הביצים. מידע נוסף וסרטונים באתר התחקיר (עברית וערבית).
"העוף הטבעי שגדל בריא"? חשיפת "טבעוף" ו"זוגלובק"
ביוני 2014 פרסמה אנונימוס ממצאים מחקירה סמויה שערך צוות החקירות של העמותה בלולים המשווקים תרנגולים למותג "טבעוף" בבעלות "זוגלובק", ובלול תרנגולי הודו שנמכרים ל"זוגלובק". ממצאי החקירה חמורים במיוחד לנוכח היומרה של "טבעוף" להציג אלטרנטיבה לחקלאות תעשייתית – המותג נמכר תחת הסיסמה "העוף הטבעי שגדל בריא", ותוך התגאות בכך שבניגוד לרוב העופות המגודלים כיום לתעשיית הבשר, לא נעשה בו שימוש באנטיביוטיקה כזרז גדילה. בצילומים מתועדות גופות של אפרוחים, תרנגולים הסובלים מבעיות נשימה ומכשילת רגליים עקב מניפולציות גנטיות לגדילה מהירה, ותרנגולי הודו הסובלים מעיוותים גופניים קשים.
זו אינה הפעם הראשונה שההתעללות בבעלי-חיים ב"זוגלובק" עולה לכותרות. לפני כשנתיים התהפכה משאית הובלת עופות בדרך למשחטת "זוגלובק" - עובדים תועדו דוחסים את התרנגולים הפגועים לכלובים תוך שימוש באלימות; ולפני כשנה פורסמה חקירה סמויה של אנונימוס במשחטת "זוגלובק" בשלומי, שנחשפה ב"כלבוטק". החשיפה האחרונה מהלולים מצטרפת לחשיפות הקודמות ומראה כי ההתעללות בתרנגולים מתחילה הרבה לפני המשחטה, ונמשכת לכל אורך הליך הגידול שלהם.
לא למימון התעללות בכספי מסים: המאבק נגד המשלוחים החיים
באפריל 2014 פרסמו משרדי האוצר, הכלכלה והחקלאות הודעה משותפת על תכנית לעידוד יבוא בקר, הכוללת הקלות מכס ליבואני עגלים חיים, ומענקים בסך כולל של 285 מיליון ש"ח מכספי הציבור לתעשיות הבקר והחלב. יבוא בעלי-חיים כרוך בהתעללות חמורה, מכיוון שבעלי-החיים מובלים לישראל באוניות צפופות במסע הנמשך שבועות בלב-ים. אנונימוס יצאה במחאה נגד התכנית, וקראה לממשלה שלא לאשרה. המחאה נגד התכנית סוקרה בהרחבה בגל"צ, רשת ב', 99fm, גלובס, כלכליסט, הארץ, TheMarker, מעריב ועוד. לביקורת על התכנית הצטרף גם השר להגנת הסביבה עמיר פרץ, שהצביע הן על האכזריות במשלוחים החיים, והן על כך שהורדת המכסים לא בהכרח תביא להורדת יוקר המחיה, שכן המרוויחים העיקריים ממנה יהיו תנובה ודבאח, תאגידי הבשר הגדולים השולטים במרבית השוק הישראלי. כמו כן הצטרפו למחאה ארגוני סביבה, שהצביעו על הנזק האקולוגי של תעשיית הבשר. בסופו של דבר התכנית אושרה, אך התפתח שיח ציבורי על ההשלכות ההרסניות של המשלוחים החיים ועל הצורך בגיבוש מדיניות מזון ממשלתית בת-קיימא.
חשיפה תקשורתית נוספת למצוקתם של בעלי-חיים במשלוחים חיים עלתה בפברואר 2014, כאשר אניית הובלת בעלי-החיים הגדולה בעולם, Ocean Drover, התעכבה עקב שורה של תקלות טכניות בדרכה מאוסטרליה לישראל, כשבקרבה תקועים כ-42,000 כבשים ו-6,000 עגלים. 1,630 כבשים ו-165 עגלים מתו כתוצאה מהתארכות המסע הימי. צוות החקירות של אנונימוס יצא לתעד את פריקת העגלים, אך אנשי נמל אילת פרשו מסך עצום להסתרת הפריקה, על מנת למנוע את התיעוד.
היכרות עם טבעונות למתחילים: השקת פרויקט "אתגר 22+"
ב-22 במרץ 2014 השיקה אנונימוס את "אתגר 22+", תכנית חינמית להיכרות עם טבעונות במשך 22 ימים, תוך ליווי צמוד של צוות מדריכים הכולל מומחים מתחום התזונה והבישול. מאז פתיחת התכנית התקיימו 13 סבבים של "אתגר 22+", אליהם נרשמו בסך הכל כ-9,500 משתתפים, וסבבים חדשים של הפרויקט נפתחים מדי חודש.
עלייה חדה במספר הנרשמים באתגר נרשמה הודות להשתתפותה וזכייתה בתכנית "האח הגדול" של טל גלבוע, המתמודדת הטבעונית ופעילת זכויות בעלי-החיים, שהביאה את נושא הטבעונות לקדמת השיח התקשורתי. גלבוע אף השתתפה, לצד חבריה לתכנית "האח הגדול", בתשדיר פרסומת שהפיקה אנונימוס לקידום "אתגר 22+".
ממשוב המתקבל ממשתתפי האתגר עולה כי רוב המשתתפים מצליחים להתמיד בתזונה טבעונית גם לאחר סיום 22 ימי התכנית. בין השאר, השתתפו ב"אתגר 22+" גם העיתונאים אורלי וילנאי וגיא מרוז, חברת הכנסת תמר זנדברג (שאף פרסמה פוסט בנושא בדף הפייסבוק שלה), וזוג השחקנים שי אביבי ומיכל ליבידנסקי. ליבידנסקי סיכמה את חוויותיה מהשתתפותה באתגר בטור בפורסם ב-mako לכבוד חג השבועות:
אחרי 20 שנות התעלמות מהחוק: תקנות לתעשיית החזירים
באיחור של 20 שנה, ולאחר מאבק ציבורי מתמשך שכלל גם עתירה לבג"ץ, משרד החקלאות התקין תקנות הקובעות תנאים מינימליים להחזקת חזירים בתעשיית הבשר, הנתונים להתעללות קשה – בין השאר, מקובל בתעשייה לכלוא חזירות הרות ומיניקות דרך קבע בתאים צרים שאינם מאפשרים תנועה מינימלית. ביולי 2014 הותקנו סוף-סוף תקנות בנושא. על-אף שהתקנות עדיין מאפשרות מידה רבה של התעללות בחזירים, הן מצמצמות את סבלם ביחס למצב הקיים. כך למשל, הן מגבילות את פרק הזמן בו מותר להחזיק חזירות הרות בתאים שאינם מאפשרים תנועה.
יום זכויות בעלי-חיים בכנסת
בפברואר 2014 השתתפה אנונימוס ביום זכויות בעלי-חיים שצוין בכנסת, זו הפעם השלישית . במסגרת האירוע עברה בקריאה טרומית הצעת חוק להחלת אחריות מנהלים בתאגידים לעבירות התעללות, שהגישו חברי הכנסת דב חנין ועמרם מצנע. אנונימוס קידמה את הצעת החוק בעקבות החשיפות מ"זוגלובק" ו"אדום אדום", במטרה להטיל את אחריות משפטית להתעללות בבעלי-חיים על בעלי ומנהלי מפעלים בהם נחשפה התעללות, ולא רק על העובדים הזוטרים .מזנון הח"כים הגיש לרגל האירוע תפריט טבעוני, ואירח את העיתונאית אורי שביט, בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר". תעודות הוקרה הוענקו למספר פעילים בולטים בתנועה לזכויות בעלי-חיים.
המאבק ליישום חוק צער בעלי-חיים
משרד החקלאות הוא המשרד האחראי כיום על רוב סמכויות האכיפה והתקינה של חוק צער בעלי-חיים, דבר המעמיד אותו בניגוד אינטרסים חריף, מכיוון שהוא גם המשרד המקורב ביותר לאינטרסים של תעשיות המזון מהחי ,האחראיות למרבית ההתעללות בבעלי-חיים. אנונימוס מובילה מזה שנים את המאבק הקורא להוצאת סמכויות האכיפה של חוק צער בעלי-חיים מידי משרד החקלאות והעברתן לידי משרד אחר .הביקורת על תפקודו הלקוי של משרד החקלאות עלתה השנה גם בדו"ח מבקר המדינה ,שפורסם במאי:
הדו"ח אף מזכיר שבמקרים המעטים בהם התקבלו נהלים לצמצום סבלם של בעלי-החיים, הדבר נעשה רק לאחר ביקורת ציבורית .כך למשל, מוזכר שרק בעקבות חשיפת ההתעללות בבית-המטבחיים של" אדום אדום "על-ידי אנונימוס החל משרד החקלאות לגבש מדיניות לגבי התנהלות עובדים בבתי-מטבחיים" :הביקורת בשירותים הווטרינריים העלתה שמשרד החקלאות לא פרסם כללי' עשה ואל תעשה'' להנהלות בתי המטבחיים [...] וכי עד לחשיפת הפרשה לא קיבלו העובדים בבתי המטבחיים הדרכה מספקת מהמשרד בדבר חשיבות הנושא של צער בעלי-חיים" (עמ' 1032)
בעקבות הביקורת על תפקודו הלקוי של משרד החקלאות הורה ראש הממשלה בנימין נתניהו על הקמתה של ועדת לוקר, ועדה בין-משרדית שתפקידה לבחון את האפשרות להעביר את סמכויות אכיפת החוק ממשרד החקלאות לידי המשרד להגנת הסביבה. הוועדה התכנסה מספר פעמים, ואף האזינה לעדויות מפי נציגי אנונימוס ו"תנו לחיות לחיות".
פעילות לאכיפת החוק בחנויות חיות
חנויות רבות מחזיקות בעלי-חיים בתנאים מחפירים, שאינם מספקים להם אפילו את המינימום הנדרש על-פי חוק. ב-2009 הותקנו תקנות שקובעות תנאים מינימליים להחזקת בעלי-חיים בחנויות חיות ובפינות חי, אך הן אינן נאכפות ביעילות ,וחנויות רבות ממשיכות להחזיק בעלי-חיים באופן המנוגד לחוק. אנונימוס ,בשיתוף עם המחלקה המשפטית של "תנו לחיות לחיות", פועלת על-מנת לתעד הפרות של החוק ולהביא לאכיפתו. ב-2014 פעילי אנונימוס תיעדו את המתרחש בכ-30 חנויות. בחלקן הוגשו תלונות למשטרה, ונגד 5 מהן הוגשו בקשות לצווי מניעה לאיסור על סחר בבעלי-חיים.
כשסוחרים בבעלי-חיים מתייחסים אליהם כאל חפצים, ומחזיקים אותם בכלובים בסביבת חיים לא-טבעית, לעתים מוזנחת, מבודדים מבני מינם. לכן אנונימוס מתנגדת לחנויות חיות וקוראת לציבור לאמץ בעלי-חיים מהעמותות השונות.
20 שנה לאנונימוס
אנונימוס ציינה השנה 20 שנים לפעילותה ,באירוע שהתקיים בסינמטק תל-אביב בהשתתפות מאות אנשים, במעמד השר להגנת הסביבה עמיר פרץ, ובהנחיית מיקי חיימוביץ'. חיימוביץ' דיברה בהרחבה על ההתקדמות ההדרגתית שחלה במודעות לזכויות בעלי-חיים במהלך 20 השנים הללו:
צריך אורך רוח כשמנסים לשנות את העולם. נדרשו לאנונימוס 10 שנים כדי להביא לאיסור על פיטום אווזים וברווזים בישראל. 10 שנים של דוכני הסברה, הפגנות, החתמת עצומות, תליית כרזות, מאבק משפטי, מאבק פוליטי, וגם עבודת אכיפה, כדי שהאיסור לא יהיה רק על הנייר. אבל ההתמדה משתלמת, כי בסופו של דבר, ישראל הפכה מהיצרנית הרביעית בגודלה בעולם של כבד אווז, למדינה שאסרה על פיטום בכפייה. בזכות מאבקים אינטנסיביים ישראל אסרה על בידוד והצמאה של עגלי חלב, על קרקסים שמנצלים חיות בר, על ניסויים בבעלי-חיים בבתי-ספר, ולאחרונה גם על כליאת חזירות בתאי ריסון בתקופת ההריון. אנחנו רואים ירידה חדה בצריכת הבשר. מאות אלפים כבר הפסיקו לאכול בעלי-חיים, לפי אחד הסקרים קרוב למיליון. יותר ויותר אנשים מבינים שהחלב מיועד לעגל, והביצה היא של התרנגולת. אנחנו עדיין רק בתחילת הדרך, אבל לאט לאט מתגבשת כאן מסה קריטית שתביא לשינוי."
סרטון לסיכום 20 שנות הפעילות הראשונות של עמותת אנונימוס, שהוקרן בפתיחת האירוע. ערכו: עומר גינזבורג ואבימור חדד
באירוע הוקרנו שורה של סרטים העוסקים בבעלי-חיים ובמאבק להגנה על זכויותיהם, והוא זכה לסיקור תקשורתי נרחב, בין השאר בידיעות אחרונות, הארץ, ynet, mako, גלובס, timeout ישראל, לונדון וקירשנבאום, רשת ב' 102, ו-99fm.
.ייעוץ תזונתי לטבעונות בריאה
ב נוסף ל"אתגר "+22 אנונימוס מציעה כתמיכה לטבעונים בתחילת דרכם גם שירות של ייעוץ תזונתי אישי, המוצע במחיר מוזל, על-ידי צוות של תזונאיות קליניות, בראשן כרם אביטל. כ 250-אנשים קיבלו השנה ייעוץ תזונתי דרך אנונימוס .על-אף שהייעוץ מומלץ במיוחד למי שעושים את צעדיהם הראשונים במעבר לתזונה צמחונית או טבעונית, ימצאו בו תועלת גם צמחונים וטבעונים ותיקיםה מעונינים לשפר את תזונתם וליהנות ממרב היתרונות של תזונה מהצומח.
תקווה לחיים חדשים: אימוץ והצלת תרנגולות
מעל 8 מיליון תרנגולות מוחזקות בכל רגע נתון בתעשיית הביצים הישראלית, בתנאי התעללות קשה – רובן בכלובים כה צרים עד כי לא מתאפשר להן אפילו למתוח את כנפיהן. כאשר תפוקת הביצים שלהן יורדת, לאחר כשנתיים ,הן מחושמלות למוות. אנונימוס פועלת על-מנת למצוא בתים מאמצים שיוכלו להעניק חיים חדשים לתרנגולות שהוצלו מתעשיית הביצים ,והצליחה באופן זה לשקם השנה את חייהן של 267 תרנגולות.
חינוך לחמלה: מערך ההרצאות של אנונימוס
אנונימוס מפעילה צוות של 35 מתנדבים המעביר הרצאות בבתי-ספר, תנועות נוער ,מחנות צבא וקמפוסים ברחבי הארץ .השנה הרצו מתנדבי אנונימוס בפני כ 38,500-בני נוער ,חיילים וסטודנטים .בנוסף הפיצה העמותה כ 400-ערכות עזר למורים ,ובהן תכנית החינוך "לחלוק את העולם עם כולם" המסייעת בבניית מערכי שיעור המטפחים חמלה לבעלי-חיים. כמו כן, יצרנו שיתופי פעולה עם תנועות הצופים ובני המושבים, והפקנו עבורן חוברות עם מערכי פעולה בנושא זכויות בעלי-חיים.
לאחרונה אף השקנו פרויקט רב-גילאי בשיתוף הג'וינט בשם "חיות וחברים", בהשתתפות צעירים ומבוגרים, לעידוד מודעות לזכויות בעלי-חיים ואקטיביזם ב-3 ערים ברחבי הארץ.
דוכני אנונימוס
אנונימוס מפעילה בקביעות דוכני רחוב, בהם מחלקים פעילים חומרי הסברה של העמותה, מחתימים על עצומות ומציגים בפני העוברים והשבים את רעיונות התנועה לזכויות בעלי-חיים. דוכנים מתקיימים באופן קבוע בתל-אביב, כארבע פעמים בשבוע. דוכנים נוספים מתקיימים, בתדירות פחות גבוהה, גם בירושלים, חיפה, מודיעין, נתניה, רחובות, אשדוד, אשקלון, ויישובים נוספים בארץ.
בנוסף, אנו עורכים דוכנים של חלוקת מזון טבעוני ברחבי הארץ. בין היתר, ב-2014 ערכנו דוכני טעימות ב-15 קמפוסים של מוסדות אקדמיים.
פעילי אנונימוס בתקשורת
צוות התקשורת של אנונימוס פועל באופן שוטף כדי לקדם דיון בנושאי זכויות בעלי-חיים בתקשורת .השנה פורסמו מאות אייטמים, מאמרים וכתבות בהשתתפות פעילי אנונימוס. מספר דוגמאות:
- רעות הורן, מנהלת פרויקט" אתגר 22+", התארחה בתכנית הבוקר "אורלי וגיא", עם הצטרפותם של שני מנחי התכנית לאתגר.
-
רונן בר, האחראי על תחקירי אנונימוס במשחטות "זוגלובק" ו"תנובה" התראיין לתכנית "יהיה בסדר "בגלי צה"ל ,לרגל שנה לפרסום החקירה ממשחטת זוגלובק, והעביר ביקורת על כך שמקץ שנה לחשיפה ,טרם הוגשו כתבי אישום בנושא. בנוסף, התראיין בר )לצד עו"ד יוסי וולפסון מ"תנו לחיות לחיות") לתכנית" עושים סדר" עם בן כספית ,על חלקו בארגון "מצער בעלי-החיים", אירוע המחאה הגדול ביותר לזכויות בעלי-חיים שאי-פעם התקיים בישראל, בהשתתפות כ-5,000 מפגינים. בר השתתף גם בעימות לגבי טבעונות מול הראפר יואב אליאסי ("הצל") בתכנית "צינור לילה".
- כתבה בגלובס סקרה הצעת חוק שקידמה אנונימוס, בעקבות החשיפה ממשחטת זוגלובק, שתחייב להטיל אחריות משפטית על התעללות בבעלי-חיים על בעלי ומנהלי מפעלים בהם נחשפה התעללות, ולא רק על העובדים הזוטרים (שלומית צור, "חוק צער בע"ח: האחריות לעבירות תוטל גם על בכירי תאגידים", 23.2.2014).
- גאיה גולדברג התראיינה לעיתון "לאישה" על פרוייקט הצלת ואימוץ התרנגולות של אנונימוס (שירלי פרקש, "להציל את סופיה", 6.10.2014) .
- יהודה גולנר התראיין לעיתון "כלכליסט" וסיפר על אפליקציית הסמרטפון שפיתח, "Go Vegan", שמסייעת לאתר מנות טבעוניות במסעדות (אסף גלעד, " Go Vegan: לטבעונים שמחפשים מסעדה מתאימה, 12.3.2014).
- דדי שי, עורך העלון של אנונימוס, פרסם מספר טורי דיעה ב-mako בנושאים שונים הקשורים לזכויות בעלי-חיים – בין השאר, ענה לטענות נגד טבעונות שהועלו על-ידי גל אוחובסקי, ומתח ביקורת על משרד החקלאות על טיפולו הלקוי בחוק צער בעלי-חיים ועל משרד האוצר על החלטתו לעודד יבוא עגלים חיים מאוסטרליה.
אנונימוס באינטרנט
דף הפייסבוק של אנונימוס ממשיך להיות דף הפייסבוק העברי המוביל בתחום זכויות בעלי-חיים, ומספר אוהדיו עלה השנה מ85,000- ליותר מ-115,000. הודות לשיתופים הרבים של הפוסטים המתפרסמים בו, פרסומים בדף אנונימוס מגיעים לפידים של כ200- אלף אנשים בממוצע מדי יום.
http://anonymous.org.il/anonymous2014