פעילות אנונימוס והישגיה בשנת 2009
קמפיין תעשיית הביצים
ביוני 2007 החליטה ממשלת אולמרט על רפורמה בתעשיית הביצים בישראל, שעיקרה פירוק הלולים הקטנים ובניית לולי ענק עם כלובי סוללה, תוך התעלמות מחוק צער בעלי-חיים. בשנת 2009 נכנס קמפיין הביצים של אנונימוס לשנתו השנייה בשיא המרץ: דברור אינטנסיבי עורר התייחסות לנושא בכלי תקשורת מרכזיים כמעט מדי שבוע, משמרות מחאה שבועיות פעלו בשלוש הערים הגדולות, הופקו חמישה סרטונים בנושא בהשתתפות ידוענים, נפתח אתר אינטרנט ייעודי והוקמה קבוצת פייסבוק בהנהלת אורנה בנאי; הקבוצה מונה כיום 5,400 חברים.
בתחילת 2009 הגישה אנונימוס למשרד החקלאות דו"ח המשווה בין תעשיית הביצים הישראלית לתעשייה בחו"ל לפי שיטות כליאה שונות ובהתאם לרווחת התרנגולות, לבריאות הציבור ולעלויות. הלחצים שהפעילה אנונימוס על המשרד עוד קודם לכן הביאו בתחילת השנה למינוי "צוות מקצועי לבחינת רווחת המטילות". הצוות, שהורכב מאנשי תעשיית הביצים ומשרד החקלאות ללא מומחים חיצוניים כמקובל באירופה, הקדיש מקום שולי למדי ל"רווחת המטילות" והגיש ביולי המלצה צפויה: להמשיך לכלוא את התרנגולות בכלובי סוללה. עם זאת, הצוות, בחסות משרד החקלאות, המליץ להקציב לכל תרנגולת בכלוב 550 סמ"ר, והמלצה זו הוצגה לתקשורת כשיפור בתנאי התרנגולות מאחר שמדובר בהגדלה צנועה אך תקדימית של השטח המוקצב להן כיום. בפועל מדובר בשטח קטן יותר מגיליון נייר משרדי, המשמר את כל הפגיעות שגורמת הכליאה הצפופה, תוך פיגור ביחס לסטנדרט האירופי, הבעייתי אף הוא.
בספטמבר עתרה אנונימוס (בשיתוף עם נוח וחי-משק) לבג"ץ בבקשה להקפיא את ביצוע הרפורמה בתעשיית הביצים עד להחלטה חדשה בנושא והתקנת תקנות בעניין רווחת התרנגולות. ב-29.11.2009 קיבל בג"ץ את הבקשה והוציא צו-ביניים זמני, האוסר על משרדי הממשלה להעביר תקציבים לחקלאים לשם ביצוע הרפורמה, לחתום על חוזים עם בעלי לולים המבקשים להשתתף ברפורמה או להתחייב כלפיהם בענייני הרפורמה.
אנונימוס בתקשורת
השנה חלה עלייה ניכרת בהיקף החשיפות שהשיגה אנונימוס בתקשורת, הודות לצוות המקיים קשר שוטף עם עשרות כתבים וכותבי טורים. בשנת 2009 הביאה אנונימוס לפרסום למעלה מ-100 כתבות, טורים ודיעות – באינטרנט, בטלויזיה, בעיתונות המודפסת וברדיו. בין החשיפות הבולטות: שרון חזן (חדשות ערוץ 1) סיקר את המיצג לציון יום זכויות בעלי-החיים; איתי ברנע (חדשות ערוץ 10) חשף את ההתעללות בתרנגולות הכלואות בכלובי סוללה; מיקי לוי (מעריב – המגזין) כתב על הרפורמה בתעשיית הביצים; נעמי דרום (The Marker Week) ראיינה פעיל אנונימוס לכתבה על מנהיגי שינוי חברתי; התכנית "שש עם סיון רהב-מאיר" (ערוץ 2) דיווחה על פניית הרב מצגר לשר שמחון בעניין כלובים לתרנגולות ושידרה סרטוני אנונימוס בנושא; רחל טל-שיר (הארץ) פרסמה טור על ספישיסיזם; אורנה בנאי (ידיעות אחרונות) כתבה על סבלן של התרנגולות; נעם בר-שלום (רשת ב') המדור "ירוק" ב-nrg מעריב וארז ארליכמן (ynet) סיקרו בעקביות את ההתפתחויות בתחום הרפורמה; ומקומונים בחיפה, בפתח-תקווה, בירושלים, ברעננה ובהרצליה סיקרו את פעילות השטח של אנונימוס.
בנוסף לכתבות שפרסמו עיתונאים מקצועיים, השנה פרסם עידן סייר, פעיל אנונימוס, טור קבוע בוואלה!, בנוסף לטורים מזדמנים על זכויות בעלי-חיים, שכתבו פעילי העמותה ב-ynet וב-nrg מעריב. כמו כן, כ-10 מבין מאמרי "זכויות בעלי-חיים השבוע" זכו לפרסום מחודש בפורטלים מרכזיים.
אנונימוס באינטרנט
אתר אנונימוס מהווה כבר שנים את מאגר המידע הגדול ביותר בשפה העברית בנושאים הקשורים בזכויות בעלי-חיים. כיום יש בו מעל 670 מאמרים ומאות דפי תוכן נוספים. לאחר שבסוף השנה שעברה עלה רוב האתר לרשת במתכונת עדכנית, השנה נרשמו למעלה ממיליון כניסות אליו. בדצמבר, למשל, עמד מספר הכניסות היומי על יותר מ-3,000. האתר כולל מספר אתרי-משנה:
- אתר הצמחונות הישראלי, שמהווה את מוקד המשיכה העיקרי לגולשים. האתר עבר השנה עיבוד יסודי ונפתח בראשית שנת 2010 במתכונת חדשה;
- אתר בערבית, המבוסס ברובו על תרגום עלוני ההסברה של אנונימוס. השנה ביקרו בו כ-2,000 גולשים בחודש: ממרוקו, מערב הסעודית, מרוסיה, מישראל, ממצרים, מבלגיה, מסוריה וממדינות נוספות;
- האתר "ישראל יוצאת מהכלוב" נפתח השנה, והוא מתעדכן באופן דינאמי בהתאם להתפתחויות בקמפיין נגד הרפורמה בתעשיית הביצים.
שבועון האינטרנט 'זכויות בעלי-חיים השבוע' פועל זו השנה התשיעית ברציפות והוא נשלח לרבבות מנויים. התחקירים המרכזיים שנערכו השנה במסגרת השבועון, כוללים סדרות של כתבות בנושאים: תעשיות החי כמזהמות מים בישראל; בשר זול (מדוע בשר עופות נמכר בזול ומי משלם את המחיר?); מחקר מדעי לעומת חקירות סמויות; בעלי-חיים במצרים; קידום הצמחונות בבלגיה, בארצות-הברית, בישראלובמדינות נוספות; וחיות תחת ניהול אוטומטי בהקשר היסטורי.
אנונימוס בבתי-הספר
מאז שנת 2004 מקיימת אנונימוס הרצאות מבוא לזכויות בעלי-חיים בבתי-ספר ובמוסדות אחרים. בתל-אביב ובפתח-תקווה ניתנת ההרצאה בהמלצת מחלקות החינוך העירוניות. 18 מרצים, כולם בעלי ניסיון ניכר בהדרכה בנוסף להכשרה ייעודית באנונימוס, הרצו בשנת 2009 כ-190 הרצאות ב-78 מוסדות בפני כ-12,700 איש. כ-65% מההרצאות נערכו בחטיבות-ביניים, כ-15% בבתי-ספר תיכוניים, כ-10% בבתי-ספר יסודיים (בעקבות הזמנה מיוחדת מבית-הספר – ההרצאה מותאמת לגיל גבוה יותר) והשאר בפני קהלים בוגרים אחרים.
בעקבות ההרצאות, מקיימת אנונימוס קשר עם מתעניינים מקרב הקהל והמוסדות המזמינים. אשת קשר מטעם אנונימוס ליוותה במהלך השנה תלמידים מ-19 בתי-ספר וסייעה להם ביוזמות מקומיות: עיתון קיר בנושא זכויות בעלי-חיים, חלוקת עלוני הסברה, החתמה על עצומות וכדומה. בין הפעילויות הייחודיות שיזמו תלמידים: קים בתיכון מקיף א' בבאר-שבע יזמה יום זכויות בעלי-חיים, ואת הרצאת אנונימוס העבירה אימה; לינוי מ"שזר" בקריית אונו ומורתה יזמו צעדת תלמידים עם שלטי אנונימוס ודוכן אנונימוס, במסגרת יום קהילתי ביישוב; ואילינה מ"עמל ב'" בפתח-תקווה ריכזה קבוצה שחילקה לאורך השנה חומרי הסברה ליד הקניון המקומי.
גם צוותי בתי-הספר שיתפו פעולה בהתלהבות: מוסדות אחדים יזמו פעילות המשך בעקבות ההרצאה, כגון "משפט בעלי-החיים", דוכנים וסרטים; מורה אחת החלה לשלוח לתלמידיה את "זכויות בעלי-חיים השבוע", ומורה אחרת הטילה על תלמידיה לסכם דף מאתר אנונימוס ולהחליט על פעולה אישית לקידום הנושא. כמה מההרצאות שולבו בפרויקט לימודי נרחב, למשל: בבית-הספר "ארזים" באור יהודה ובבית-הספר הדמוקרטי ביפו.
הסברה ברחוב
דוכני ההסברה של אנונימוס פעלו בתל-אביב פעמיים-שלוש בשבוע. כל דוכן חשף מאות אנשים לעלוני הסברה, ועשרות רבות של מתעניינים נעצרו לשוחח וללמוד על פגיעה בחיות ועל צמחונות, לקבל חוברות מידע, לחתום על עצומות ולהירשם ל'זכויות בעלי-חיים השבוע". פעילות זו נועדה ליצור קשר מתמשך עם הקהל והשפעה לטווח ארוך, אך ארבל ברק, רכז הדוכנים, מדגיש שלא פעם ניכרת השפעה מיידית: "בעקבות הסבר כללי, קורה שמישהו מוציא מהתיק חטיף חלבי וזורק אותו לפח!"
בדוכנים משתתפים פעילים שעברו הכשרה מתאימה; סדנאות הכשרה נערכות בתל-אביב פעם-פעמיים בחודש – חלקן עוסקות בעקרונות של הסברה סבלנית ומשפיעה, ואחרות במידע על ניצול בעלי-חיים בחקלאות התעשייתית. בפברואר נפתחו בירושלים סדנאות דומות – עם דגש על התארגנות לפעילות, ובעקבות זאת נערכים בעיר דוכנים שבועיים. בחיפה ובפתח-תקווה החלו סדנאות כאלה לפעול בקיץ, ומאז נערכים גם בערים אלה דוכנים שבועיים.
בנוסף לדוכנים, פעלו בשלוש הערים הגדולות משמרות מחאה שבועיות, שהתמקדו בעיקר בתעשיית הביצים וכללו חלוקת עלוני הסברה ופרישת כרזות שהופקו במיוחד לשם כך.
הדוכנים והמשמרות הם ערוץ החלוקה העיקרי של עלוני הסברה, שקיבלו רענון ניכר בשנת 2009: שני העלונים המרכזיים והיסודיים של העמותה, "מזון מן החי: הסיפור האמיתי" ו"מה ללבוש?" זכו לעדכון ולעיצוב מחודש, ואליהם נוסף עלון חדש: "זכויות בעלי-חיים: מה זה בעצם?", וכן עלון המוקדש לתזונה, עלון על הרפורמה בתעשיית הביצים ועוד.
שירות לקהל
משרד חדש שנשכר בתל-אביב השנה מהווה את מוקד הפעילות בעמותה. המקום מאויש כ-12 שעות ביממה, וכבר במהלך החודשים האחרונים נוצר לחץ על 11 עמדות המחשב והטלפון. מתוך המשרד נשמר קשר עם אלפי אנשים המבקשים ייעוץ בעניין צרכנות מוסרית, מדווחים על מכירת מוצרים בעייתיים (כגון כבד אווז או פרווה) ועל בעלי-חיים במשקים חקלאיים, מבקשים מידע ועוד; מספר הפניות שטופלו בדואל בלבד עלה השנה על 2,000.
באמצע השנה החלה אנונימוס להציע ייעוץ תזונתי במחיר מסובסד לצמחונים ולטבעונים המעוניינים לשפר את בריאותם. הייעוץ ניתן בתל-אביב ובירושלים על-ידי דיאטניות קליניות, לעשרות מטופלים מרוצים.
עבודה משפטית
בנוסף לעבודה המשפטית בנושא תעשיית הביצים, בשנת 2009 נמשכו הליכים בעניין מסעם של עגלים מאוסטרליה לישראל, שנערך בספינה "מייזורה" בשנת 2006. מספר חריג של עגלים חלו ומתו אז במסע ובתחנות ההסגר בישראל, ואנונימוס דרשה לקבל מידע מפורט בעניין. היבואנים עיכבו את העברת המידע במערכה של בקשות וערעורים, שהגיעו השנה עד בית-המשפט העליון, ממנו ביקשו היבואנים שיאשר את הסתרת המידע, ואילו אנונימוס ביקשה שיורה ליבואנים לשלם לה את הוצאות המאבק המיותר. הדיון בנושא נקבע לחודש מאי 2010.
בחודש אוקטובר 2009 פרסם משרד החקלאות טיוטה של תקנות לפי חוק צער בעלי-חיים בעניין הובלת עופות, ואנונימוס שלחה את הערותיה לטיוטה. זוהי הטיוטה השלישית (לפחות) לאחר שוועדה שמינה משרד החקלאות הגישה את המלצותיה בנושא כבר בשנת 2001. מטיוטה לטיוטה נחלשות ההגנות שמציעות התקנות לעופות.
הפעילים וההתנדבות
ביחס לתקציב השנתי של אנונימוס, היקף הפעילות של העמותה עצום – בזכות ההתנדבות. כפי שחשף בסוף השנה תחקיר מוסף הארץ, אנונימוס חריגה בין העמותות הבולטות בארץ בחלק הקטן במיוחד (פחות מ-10%) שהיא מקצה למשכורות מתוך תקציב העמותה; חריגה היא גם העובדה שחברות הוועד המנהל של העמותה אינן מקבלות שכר. כמה מהפעילים מקבלים תגמולים ומשכורות צנועים מאוד; ההסדר הבולט הוא מגורים (בחדר קטן או שניים בחדר) תמורת 20 שעות פעילות שבועיות. פעילים אלה גרים בשלוש דירות בתל-אביב, המכילות עשרה מקומות שאוכלסו במלואם או כמעט במלואם במשך השנה. הסדר כספי אחר הוא מלגות שקיבלו השנה סטודנטיות תמורת פעילות בעמותה (שתיים מאוניברסיטת תל-אביב ואחת מאוניברסיטת בן-גוריון). ארבעה מתנדבים פעלו השנה במסגרת שירותם הלאומי, ואחד מהם אף ממשיך בשנת השירות השנייה שלו.
ברוב תחומי הפעילות בעמותה – ממשימות שאינן מבוססות על הכשרה ועד למשימות מקצועיות כגון תכנות, עבודה משפטית, הדרכה, עיצוב ועוד – חלק ניכר מהעבודה נערך בהתנדבות מלאה, שהיקפה מגיע עד עשרות שעות עבודה בחודש למתנדב/ת. בנוסף לפעילים במסגרות העמותה, אנונימוס תומכת באספקת חומרי הסברה ובייעוץ ב-550 איש, המקיימים ביוזמתם פעילויות שונות לקידום זכויות בעלי-חיים.