ה-WWF: להפחית צריכת בשר להגנת כדור-הארץ
ב-12.10.2010 פרסמה הקרן העולמית לחיות בר את הדו"ח "כוכב הלכת החי" לשנת 2010, הכולל בתוכו קריאה להפחתה משמעותית בצריכת המזון מהחי כאחד האמצעים העיקריים להתמודדות עם בעיות סביבתיות. זוהי קריאה תקדימית בתחום זה מצד אחד מארגוני הגנת הסביבה הבולטים בעולם.
על הדו"ח

הדו"ח לשנת 2010, שהתפרסם לאחרונה, מעניק מקום בולט לנזקים הסביבתיים שגורמות תעשיות המזון מהחי וממליץ על שינוי בהרגלי התזונה כאמצעי למניעת נזקים אלה. קריאה זו לשינוי התפריט מרשימה בעיקר על רקע הזנחת התחום בעבר בפרסומי WWF. אמנם, כבר בספטמבר 2009 פרסם WWF דו"ח הסוקר את הנזקים הסביבתיים של תעשיית הבקר (ובפרט, תרומתו לפליטת גזי חממה) אך דו"ח זה נעדר כל קריאה לשינוי בהרגלי התזונה כאמצעי להתמודדות עם הבעיה. הדו"ח החדש, לעומת זאת, יוצא לראשונה בקריאה לצרכנים לקחת אחריות ולפעול לצמצום נזקי תעשיית הבשר על-ידי הפחתה בצריכת מוצרים מהחי והעדפה מוגברת למזון מהצומח. למעשה, מחברי הדו"ח רואים ברפורמה של הרגלי התזונה את אחד הצעדים העיקריים שניתן לנקוט לתיקון מצבו של כדור-הארץ. לדעתם, צעד זה משני בחשיבתו רק בהשוואה לשיפור בשיטות להפקת אנרגיה.
טביעת הרגל האקולוגית

"המרה של קלוריות שבסיסן מהצומח לקלוריות שבסיסן מהחי הוא בלתי-יעיל, ובעולם מוגבל משאבים אחד משקלולי התמורות העיקריים שהחברה תצטרך להיאבק בהם הוא כמות האדמה שמוקצית לייצור בשר וחלב, בין אם כאדמת מרעה ובין אם לגידול יבולים למספוא לבעלי-חיים." (עמ' 87)
כדי להמחיש את המחיר הסביבתי של צריכת מזון מהחי, הדו"ח משווה בין התזונה הנהוגה באיטליה לזו הנהוגה במלזיה: איטלקי צורך בממוצע 3,685 קלוריות יומיות לעומת צריכה ממוצעת של 2,865 קלוריות של המלזי. אך ההבדל העיקרי בין התזונה המלזית לבין התזונה האיטלקית אינו בכמות המזון אלא במקורו. בקרב האיטלקים, 21% מהקלוריות מגיעות מבשר או ממוצרי חלב, בניגוד ל-12% בקרב תושבי מלזיה – שיעור הקטן כמעט במחצית.
על-פי הדו"ח, אם עד שנת 2050 יאמצו כל תושבי כדור-הארץ את הרגלי התזונה של האיטלקים, כמות המשאבים שתידרש כדי לתמוך באופן יציב באורח-חיים זה תגיע ל-200% מכושר הנשיאה של כדור-הארץ. כלומר, כדי לספק הרגלי תזונה אלה באורח בר-קיימא, יהיה צורך בכדור-ארץ נוסף (וזאת מתוך הנחה שבמקביל לשינוי התזונה נעבור לשימוש בשיטות יעילות יותר להפקת אנרגיה; אלמלא כן, המצב צפוי להיות חמור עוד יותר!). לעומת זאת, מעבר להרגלי תזונה הדומים יותר לאלו הנהוגים במלזיה, יאפשר לצמצם את המחיר הסביבתי של ייצור מזון עד ל-30% מעבר לכושר הנשיאה של כדור-הארץ (לעומת 50% כיום, כאמור). מובן שעדיין מדובר בטביעת רגל אקולוגית גבוהה, אך השיפור משמעותי.
ראוי לציין, שלמרות הבחירה של מחברי הדו"ח דווקא באיטליה כנציגת התפריט המערבי עתיר המזון מהחי, האיטלקים אינם הצרכנים הכבדים ביותר של מזון מהחי. מדינות אחרות, כגון ארצות-הברית, עוקפות את איטליה בצריכת הבשר והחלב הממוצעת לנפש. הדו"ח אכן מציין, שטביעת הרגל האקולוגית הממוצעת של האמריקאי גדולה בערך בשליש מטביעת הרגל האקולוגית הממוצעת של האיטלקי.
התרוקנות האוקיינוסים
תשומת-לב ניכרת מקדישים מחברי הדו"ח לנזק הסביבתי שגורמת תעשיית הדיג המסחרית, נושא שמוקדש לו סעיף מיוחד (עמ' 57-55). העלייה בביקוש לדגים מביאה להתדלדלות גוברת של אוכלוסיות דגי הבר, ומסכנת לא רק את הדגים המנוצלים למאכל, אלא גם מינים רבים נוספים הנפגעים מהדיג כ"שלל-לוואי". הפגיעה באוכלוסיות הדגים מתגברת גם עם התפשטות משקי-החי התעשייתיים, כי דגים משמשים יותר ויותר להאכלת בעלי-חיים במשקים.
המלצות צנועות
למרות הביקורת הקשה שמותחים מחברי הדו"ח על תעשיית הבשר, הם מסתפקים בפנייה מאופקת לציבור בעניין שינוי הרגלי התזונה. האפשרות של מעבר לצמחונות או לטבעונות אינה מוזכרת במפורש בדו"ח. תחת זאת מוגשת בו המלצה כללית לצמצום בצריכת מוצרים מהחי, מבלי להציב יעדים ברורים שאליהם יש לשאוף.במקביל לפרסום הדו"ח, נפתח באתר WWF דף שכותרתו "איך ניתן לעשות שינוי ללא הקרבה". בדף זה מפורטות המלצות לצעדים שניתן לנקוט למען איכות הסביבה ללא שינויים מרחיקי-לכת באורח החיים, וביניהם גם מספר עצות לצמצום בצריכת המזון מהחי. למשל, מומלץ בדף זה לשלב יותר ירקות במנות המתבססות בעיקר על בשר, ולהכיר מגוון גדול יותר של מנות עיקריות צמחוניות מרחבי העולם, כמו מהמטבח ההודי, התאילנדי, ובאופן אירוני – גם מהמטבח האיטלקי, שהוצג בדו"ח דווקא כדוגמה לצריכת בשר מופרזת מבחינה סביבתית.
המלצות צנועות אלו, אם ייושמו בקנה-מידה נרחב, יכולות להביא לשינוי משמעותי בשיעורי צריכת הבשר, והן מהוות סיוע חשוב במאבק מול תעשיות המזון מהחי.
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art727.html
מקור
World Wildlife Foundation, "Living Planet Report", 12.10.2010.
מאמרים » אקולוגיה וגלובליזציה » גורמים סביבתיים קוראים להפחתה בצריכת הבשר » ה-WWF: להפחית צריכת בשר להגנת כדור-הארץ