יום צמחוני בערי העולם, 2011
בשנתיים האחרונות מתחייבים יותר ויותר עיריות, מוסדות ציבוריים וחברות מסחריות להציע לקהל הסועדים שלהם מבחר מגוון של מזון צמחוני ביום קבוע בשבוע. אריאל צֹבל סוקר התפתחויות חדשות במיזם העולמי.
יום אחד בשבוע
צריכת הבשר במדינות המערב כה גבוהה בעשורים האחרונים, עד שאפילו הימנעות מבשר במשך יום אחד בשבוע מהווה אתגר למוסדות המוכרים ומפיצים מזון, ולחלק מהצרכנים. במוסדות אלה, הגדלת ההיצע הצמחוני פעם בשבוע מחייבת חידוש ניכר – שעשוי לחדור גם לתפריט בשאר ימות השבוע; בדומה לכך, צרכנים שהורגלו לחשוב שאכילת בשר היא "צורך" יומיומי, עשויים לגלות אפשרויות טעימות ומשביעות גם עבור ימים אחרים.זהו הרעיון שעומד מאחורי מיזם "שני צמחוני". המיזם התגבש בשנת 2003 בהובלת בית-הספר לבריאות הציבור ג'ונס הופקינס בלומברג – המוסד האקדמי הנחשב ביותר בתחומו בארצות-הברית. 30 בתי-ספר לבריאות הציבור הצטרפו מאז למיזם. הדגש ב"שני צמחוני" האמריקאי הוא בריאותי, על רקע בעיית ההשמנה והמחלות הנלוות לכך בארצות-הברית.
יריד של מזון טבעוני בכיכר בזאגרב, קרואטיה, ב"יום האירופי נגד השמנת-יתר", 21.5.2011 (Animal Friends Croatia)
המיזם מתפשט בבלגיה
בשנים הראשונות של "שני צמחוני", עורר הקמפיין שינויים במוסדות מקומיים בלבד. הדחיפה הגדולה הגיעה מבלגיה – אחת מהמדינות שבהן צריכת הבשר היא הגבוהה בעולם. ארגון הפועל בעיר גנט, EVA ("חלופה צמחונית מוסרית"), הצליח לארגן "חמישי צמחוני" בחסות העירייה במסעדות העיר ובמוסדות העירוניים, ובכלל זה בתי-הספר, שבהם מלמדים על תזונה בנוסף למתן עדיפות לתפריט הצמחי בימי חמישי. כיום משתתפים במיזם 94% מבתי-הספר העירוניים, ו-21% מתושבי העיר (50,000 איש)."חמישי צמחוני" בגנט הושק ב-13.5.2009. אחרי גנט, המונה רבע מיליון תושבים, הצטרפו הסלט (Hasselt, עם 73,000 תושבים), מכלן (Mechelen, עם 80,000 תושבים) והעיירות סנט ניקולס ואויפן (Eupen) – אשר דרכה הגיע הקמפיין לראשונה לקהילה דוברת גרמנית. כמו בגנט, גם הערים הבלגיות האחרות הצטרפו ל"שני צמחוני" במגוון של פעילויות, כגון הגשת מנה צמחונית או תגבור ההיצע הצמחוני במסעדות, בבתי-הספר, בבתי-החולים, בבתי-האבות ועוד.
חמישי צמחוני בבריסל
פריצת-דרך נוספת השיג EVA בבריסל, בירת בלגיה. העיר בריסל ממוקמת בלב אזור עירוני המונה למעלה ממיליון איש, והיא מקום מושבם של מוסדות השלטון של האיחוד האירופי. ב-26.5.2011 הושק באוניברסיטה החופשית של בריסל "חמישי צמחוני" במעמד שרה ובחסות מזכיר המדינה. לקראת האירוע הופקה מפה של בריסל ובה למעלה ממאה בתי עסק ידידותיים לצמחונים (בעיקר מסעדות, וכן חנויות), מדריך לצרכנים עם מתכונים ומידע, ושבועון אינטרנט עם מתכונים וטיפים לבישול. לקמפיין, שהתנהל עד כה בעיקר בפלמית, נוספה גרסה צרפתית תחת הכותרת Jeudi Veggie, עם אתר אינטרנט מפורט. 11 חברות גדולות הצטרפו גם כן, ביניהן אוניברסיטה, חברת טלפונים, חברת מכוניות, חברת תחבורה ציבורית ובנק. ההצטרפות כוללת התחייבות לספק ארוחה צמחונית בימי חמישי.במרץ 2011 נערך בבריסל סקר, שהראה כי תושבי המקום נכונים לקלוט את הקמפיין. מסתבר ש-8% מתושבי בריסל אינם אוכלים בשר עופות ויונקים (אך יתכן שאוכלים דגים) – שיעור גבוה מאוד יחסית לבלגיה. 52% מהנשאלים אמרו שברצונם לאכול פחות בשר בעתיד, וכ-15% העידו שלפחות יום בשבוע אינם אוכלים שום בשר (כולל דגים). 34% אמרו שינסו להשתתתף באפשרויות של "חמישי צמחוני", ו-9% הצהירו שישתתפו כמה שיותר. מדובר אפוא בפוטנציאל גדול להפחתה בצריכת הבשר של אוכלוסייה ענקית, עוד בטרם צבר הקמפיין תאוצה.
השרה של בריסל לענייני סביבה, אנרגיה והתחדשות עירונית, אוולין הויטברוק, נאמה באירוע השקת "חמישי צמחוני" והזכירה את ההשלכות הסביבתיות של תעשיות המזון. לדבריה, לאור השלכות אלה, "קידום צריכת מזון שתהיה יותר בת-קיימא היא מטרה חברתית ופוליטית חיונית" והכוונה היא ל"הגדלת הצריכה של דגנים וקטניות, פירות וירקות ומזונות שעובדו במידה מזערית, להגבלת צריכת חלבון מן החי ולהפחתת מלח, סוכר מעובד ותוספים מלאכותיים." היא סיכמה ש"יום צמחוני" "אינו הוקעה של צריכת בשר. תחת זאת, מדובר בהזמנה לאכול פחות [בשר] מטעמי בריאות, סביבה ומוסר." הסוגיה המוסרית שבה ועלתה בדבריה ביחס למשקים תעשייתיים, תוך אזכור אקראי של גדיעת קרניים וקיטום מקור.
כרזות "חמישי צמחוני" בבריסל ובסנט ניקולס (EVA)
שני צמחוני בזאגרב
קרואטיה נמצאת במקום התשיעי בעולם בשיעור השמנת-היתר. על רקע זה, הצליח הארגון "ידידי בעלי-החיים קרואטיה" לקדם יום צמחוני בבירת המדינה, זאגרב. ביום כדור-הארץ שחל ב-5.6.2010, חתם ראש העיר, מילאן באנדיץ', על "הצהרה בדבר יום שני ירוק" והביע תקווה שיום שבועי ללא בשר יקרב את עמו לצריכה המומלצת של ירקות ופירות, ויפחית את שכיחות התקפי הלב. מתוך ההצהרה:הואיל ולמזונות ממקור צמחי יש השפעה חיובית על בריאות האדם, על הסביבה ועל מצבם החברתי של פרטים ושל החברה;
הואיל והגדלת מספר המנות ממקור צמחי, מורידה את רמת הכולסטרול ואת הסיכון למחלות לב, לכמה סוגי סרטן, לסוכרת ולהשמנת-יתר; בהתחשב בכך שלפי נתוני ארגון הבריאות העולמי 90% המאוכלוסייה הקרואטית צורכת פחות פירות וירקות מהכמות המומלצת; [...]
הואיל ו-40% משטח זאגרב הם אדמה חקלאית, גנים, מטעים וכרמים, שמגלמים פוטנציאל ניכר לייצור מזונות בריאים מן הצומח; [...]
הואיל ועיריית זאגרב משקיעה בחינוך התושבים, ובמיוחד הצעירים, להרגלי תזונה בריאים, טיפוח הסביבה וחיים בני-קיימא;
הואיל וייצור מזון מן הצומח צורך ומזהם פחות מים מתוקים במידה ניכרת בהשוואה לייצור מזונות מן החי;
מוכרז בזאת יום שני כיום שבו יעודדו התושבים לצרוך פעם בשבוע רק מזונות ממקור צמחי.
הואיל והגדלת מספר המנות ממקור צמחי, מורידה את רמת הכולסטרול ואת הסיכון למחלות לב, לכמה סוגי סרטן, לסוכרת ולהשמנת-יתר; בהתחשב בכך שלפי נתוני ארגון הבריאות העולמי 90% המאוכלוסייה הקרואטית צורכת פחות פירות וירקות מהכמות המומלצת; [...]
הואיל ו-40% משטח זאגרב הם אדמה חקלאית, גנים, מטעים וכרמים, שמגלמים פוטנציאל ניכר לייצור מזונות בריאים מן הצומח; [...]
הואיל ועיריית זאגרב משקיעה בחינוך התושבים, ובמיוחד הצעירים, להרגלי תזונה בריאים, טיפוח הסביבה וחיים בני-קיימא;
הואיל וייצור מזון מן הצומח צורך ומזהם פחות מים מתוקים במידה ניכרת בהשוואה לייצור מזונות מן החי;
מוכרז בזאת יום שני כיום שבו יעודדו התושבים לצרוך פעם בשבוע רק מזונות ממקור צמחי.
כפי שאפשר לראות, מדובר למעשה ביום טבעוני – וזאת מבלי להזכיר במפורש אפילו צמחונות. עם זאת, הפרויקט נותר עדיין הצהרתי בעיקרו. "ידידי בעלי-החיים קרואטיה" השיגו שיתוף-פעולה של מסעדות אחדות – למשל בהנחות על מזון צמחוני בימי שני. שלושה משרדי עירייה מעניקים חסות עירונית לאירועים לקידום הטבעונות, אך בשלב זה מציג הארגון את הצהרת ראש העיר כהזדמנות שעדיין לא מומשה לשינויים משמעותיים בפועל.
ראש עיריית זאגרב, מילאן באנדיץ' (במרכז), בטקס חתימה על "הצהרה בדבר יום שני ירוק" (Animal Friends Croatia)
ערים אמריקאיות
בחזרה לארצות-הברית: ב-6.4.2010 קיבלה מועצת העיר סן פרנסיסקו החלטה הצהרתית שנועדה לעודד הפחתה בצריכת המוצרים מן החי, וב-29.6.2010 הצטרפה גם הבירה כשמועצת מחוז קולומביה (המחוז המנהל את ענייני עיריית וושינגטון) חתמה על "ההכרזה על הכרה ביום שני ללא בשר." כמו בזאגרב, כך גם בשתי ערי-הענק הללו מדובר בהצהרת כוונות המהווה פתח לתמיכה עירונית ביוזמות פרטיות וארגוניות לקידום הצמחונות.לעומת מהלכים הצהרתיים אלה, אספן (Aspen) שבקולורדו הפכה לעיר הראשונה בארצות-הברית שמשתתפת ב"שני צמחוני" בסגנון גנט. בית-החולים של אספן החל להגדיל את המבחר הצמחוני כבר לפני מספר שנים, ובתי-הספר הציבוריים הנהיגו "שני צמחוני" לפני שנתיים. בתוכנית שהושקה ב-6.6.2011 נוספו ליוזמות אלה 20 מסעדות, בית-הספר לרפואה ומספר ארגונים. כל אלה יחד מהווים נוכחות דומיננטית בעיירה, המונה כ-6,000 תושבים בסך הכל. למרות ממדיה הקטנים, לאספן השפעה רבה בהיותה מקום מועדף לחופשות ולכנסים בקרב עשירי ארצות-הברית.
בתי-ספר אמריקאיים
בולטימור שבמרילנד לא קיבלה הצהרה עירונית על "שני צמחוני", אך מערכת בתי-הספר הציבוריים שלה קיבלה החלטה כזו בספטמבר 2010. ההחלטה חלה על למעלה מ-200 בתי-ספר, שבהם לומדים ואוכלים 82,000 תלמידים. במקום בשר, יוצעו לתלמידים מוצרים צמחיים טריים ומלאים שמקורם בחקלאות מקומית, בנוסף על התנסות לימודית, כגון גידול מזון מן הצומח בחווה חקלאית. הוושינגטון פוסט פרסם הערכה, שלפיה קניית הבשר השנתית בכל בית-ספר בבולטימור תרד ב-55 טון בקירוב בעקבות הנהגת "שני צמחוני".גם בניו הייבן – עיר גדולה בקונטיקט – הנהיגה מערכת בתי-הספר הציבוריים "שני צמחוני" החל משנת 2010. למעלה מ-20,000 תלמידים יקבלו מזון צמחוני בימי שני, בנוסף לשיעורי תזונה ולטיפוח גני ירק.
השף טים קיפריאנו, מנהל שירותי המזון של בתי-הספר הציבוריים בניו הייבן, עם ילדים ויבול מקומי (Meatless Mondays)
בתי-חולים אמריקאיים
אחד ממקדמי "שני צמחוני" הוא "טיפול רפואי ללא גרימת נזק" (HCWH) – קואליציה של 473 ארגונים מ-52 מדינות. הארגון יצר תוכנית בשם "אתגר תפריטים מאוזנים" לבתי-חולים, והמצטרפים מתבקשים להתחייב להפחית ב-20% את כמות מוצרי בשר העופות והיונקים שהם רוכשים: "יש מחיר משמעותי המקושר לבשר ולעופות המיוצרים דרך המערכת המתועשת שלנו, ובכלל זה עמידות לאנטיביוטיקה, זרניך, והורמונים, שממשיכים ומזהמים את הפרשות בעלי-החיים ואת האוויר והמים שלנו." מיזם ניסיוני שנפתח בארבעה בתי-חולים בסן פרנסיסקו בינואר 2009, הביא בהם לירידה של 28% ברכישת הבשר השנתית. לאחר שנה וחצי, הכריז HCWH ש-32 בתי-חולים כבר שותפים ל"אתגר תפריטים מאוזנים".במקביל לעבודת הארגונים, החלה חברת סודקסו (Sodexo) לקדם "שני צמחוני" בכל ארצות-הברית. המדובר באחת החברות הגדולות בעולם לאספקת שירותי מזון, ומאז ינואר 2011 היא מקדמת יום צמחוני בלמעלה מ-900 בתי-חולים שנמנים עם לקוחותיה. בקרוב תפעיל סודקסו את התוכנית במכללות, בבתי-ספר, ובאופן ניסיוני גם בבתי-אבות.
תגובת תעשיית הבשר
אתר "שני צמחוני" מפרסם תוצאות של סקר, שלפיו מודעות האמריקאים למיזם מגיעה ל-50.22%, ומבין המודעים לקמפיין, 27.47% אמרו שהוא השפיע על החלטתם לצמצם בצריכת בשר. ההשפעה הדרמטית הזו לא נעלמה מעיני תעשיית הבשר, שמגיבה בשנים האחרונות בפרסום מחקרים מטעמה, בניסיון להראות שהנזק האקולוגי שגורמת התעשייה נמוך יותר מהנתונים המקובלים בקהילייה המדעית. עם זאת, עיקר המאמץ הופנה להפעלת לחצים על משרד החקלאות להשאיר על כנן את ההמלצות לצריכת כמויות עצומות של בשר במסגרת הנחיות התזונה המעודכנות שפרסמו משדרי החקלאות והבריאות בדצמבר 2010. המלצות כאלה התקבלו בשנים עברו תחת לחצים כלכליים-פוליטיים, תוך סילוף מסקנות מקצועיות של הוועדות המעורבות. הפעם, התלונן "מוסד הבשר האמריקאי" במכתב למשרד החקלאות, "נראה שתת-הוועדות לפחמימות ולחלבונים מחפשות באופן פעיל קשר בין תוצאות בריאותיות שליליות לבין חלבונים מן החי."בהמלצות שהתקבלו לבסוף לא העיזו משרדי הממשלה להקדיש מקום בולט להמלצה על הפחתה בצריכת הבשר. אולם במסגרת הפירוט על בשר, בולטות ההמלצות המסויגות – להעדיף לצרוך אותו פחות שמן מהמקובל, ולנקוט צעדי זהירות מפני זיהומים. ההמלצות הבולטות ביותר בהנחיות החדשות נוגעות לצריכת דגנים מלאים (במקום דגנים מעובדים) פירות וירקות. בעבר, אחת מ"קבוצות המזון" שהיו במוקד ההמלצות היא בשר. בהמלצות החדשות, לעומת זאת, בשר נכלל תחת הכותרת "מזונות חלבוניים", ובאתר משרד החקלאות מופיעות, בין השאר, ההמלצות הבאות:
"בחרו בשעועית, באפונה, ובמוצרי סויה בתור מנה עיקרית או כחלק מהארוחה לעתים קרובות."
"בחרו אגוזים לא מומלחים בתור חטיפים, בסלטים, או בתור מנות עיקריות. השתמשו באגוזים להחלפת בשר ועופות, לא כתוספת לפריטים אלה."
"בחרו אגוזים לא מומלחים בתור חטיפים, בסלטים, או בתור מנות עיקריות. השתמשו באגוזים להחלפת בשר ועופות, לא כתוספת לפריטים אלה."
הנחיות תזונתיות לאמריקנים, 2010: שימו לב לדומיננטיות של המוצרים מן הצומח על כריכת הדו"ח; בשר דגים עדיין בולט לעין, אולם בשר בקר ועופות הפך ל"תוספת" בלבד לסלט ירקות. מתוך דו"ח משרדי החקלאות והבריאות.
סיכום
ההתפתחויות שתוארו בכתבה זו מצטרפות להמוני יוזמות מצומצמות יותר להפחתה בצריכת הבשר ברחבי העולם (ולא רק במערב). קורא המודע היטב לנעשה בתעשיות המזון מן החי, עשוי להתאכזב מכך שהפעילות של עיריות, בתי-ספר וחברות מסחריות נערכת מתוך מאמץ מובלט שלא לפגוע ב"זכותם" של צרכנים לאכול גופות של חיות שגודלו בייסורים ונהרגו באלימות. אולם נראה שההפחתה בצריכת בשר, ואולי גם מוצרים אחרים מהחי, מתגבשת לכלל מגמה של ממש במדינות המערב. לצמצומים הצנועים ברכישת בשר נלווית תמיד הכרה מוצהרת בכך שלמעשה רצויה הפחתה גדולה יותר, וכל הכרזה על "יום צמחוני" מכרסמת במעמדו של הבשר כמוצר מובן מאליו והופכת ארוחות נטולות בשר לאפשרות מוכרת ומקובלת גם על מי שלא התעניינו בכך לפני שנים אחדות.
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art788.html