הדרך לטבעונות של אל גור
שתיקה מטרידה
גור הוא בין הפעילים הסביבתיים הבולטים בארצות-הברית: כבר בתור חבר קונגרס צעיר ב-1976 יזם את השימוע הראשון בקונגרס בנושא שינוי אקלים. קידום מודעות סביבתית היה אחד הנושאים המזוהים ביותר עם הקריירה הפוליטית שלו. לאחר שפרש מהחיים הפוליטיים יצר את הסרט "אמת מטרידה", שהציג בפני הציבור הרחב את הסכנה שבשינוי אקלים בעקבות העלייה בפליטת גזי חממה מפעילות אנושית. עם זאת, גור ספג בעבר ביקורת רבה על התעלמותו הכמעט מוחלטת מהתעשייה העיקרית האחראית לפליטת גזי חממה – תעשיית הבשר, שלא זכתה כלל לכל אזכור במסגרת הסרט. היו שהצביעו על כך כי חלק מההון המשפחתי של גור מגיע מקשרים עם תעשיית הבקר. בראיון לעזרא קליין שהתפרסם במגזין "The American Prospect" התייחס גור לראשונה לנזק הסביבתי של תעשיית הבשר, כשהוא מודה שהיה ראוי להקדיש לו יותר תשומת לב:
יש לציין ששתיקתו של גור בנושא תעשיות המזון מהחי באה דווקא בתקופה של עלייה גבוהה במודעות לנושא: חודשים ספורים בלבד לאחר צאת הסרט "אמת מטרידה" התפרסם דו"ח האו"ם, "צלו הארוך של משק החי", המצביע על תעשיית הבשר בתור הגורם העיקרי לפליטת גזי חממה. את פרס הנובל לשלום שקיבל גור ב- 2007 בעקבות הסרט הוא חולק עם ראג'נדרה פצ'אורי, יו"ר הפאנל הבין-ממשלתי של האו"ם בעניין שינוי האקלים ומהמבקרים הבולטים ביותר של תעשיות המזון מהחי: בין השאר, פצ'אורי היה מהיוזמים הראשונים של הרעיון לקידום יום צמחוני אחד בשבוע.
אף החברה שהפיקה את סרטו של גור, פרטיסיפנט מדיה, הפיקה זמן קצר לאחר מכן גם את הסרט "מזון בע"מ". סרט זה העלה ביקורת קשה נגד תעשיות המזון מהחי, הן בשל נזקיה הסביבתיים, עקב פגיעתה ברווחת בעלי-חיים, ובגלל השלכות חברתיות שליליות נוספות. (ולמרות כל זאת, אפילו סרט זה נמנע מלהזכיר את האלטרנטיבה של תזונה טבעונית).
המעבר לטבעונות
גם כאשר עבר גור לטבעונות הוא עשה זאת באופן דיסקרטי למדי, עם מעט מאוד פרסום בנושא: הידיעה על כך נחשפה באופן אגבי בכתבה בעיתון פורבס שהזכירה את מעורבתו של גור בפרויקט במימון ביל גייטס לפיתוח מקבילי בשר וביצים מהצומח. כתבה שהתפרסמה כשבועיים לאחר מכן בוושינגטון פורבס בכותרת "אל גור עובר לטבעונות בקול ענות חלושה" אישרה את הידיעה על כך.
מעניין לציין שגור אינו הראשון בממשל שבו כיהן העובר לטבעונות: הנשיא שכסגנו כיהן גור, ביל קלינטון, הפך לטבעוני שנתיים קודם לכן, ב-2011, משיקולי בריאות. לאחר הניתוח השני שעבר עקב בעיות הלב שלו, נחשף באמצעות בתו צ'לסי קלינטון (בעצמה צמחונית מטעמי מצפון) לספר "מחקר סין", ששכנע אותו לנסות לצמצם בצריכת המזון מהחי כאמצעי לשפר את בריאות הלב שלו. לאחר שנכח בהשפעה החיובית של צמצום המזון מהחי על בריאותו החליט קלינטון לעבור לתזונה טבעונית באופן מלא. בראיון ל-CNN דיווח כי בעקבות השינוי בתזונתו הוא חזר למשקל שלו מימי התיכון לאחר שהשיל 11 קילוגרמים עודפים, וכי הוא מרגיש בריא ונמרץ יותר. קלינטון אף חבר לאיגוד הלב האמריקאי (American Heart Association) במבצע לקידום תכנית ארוחת צהרים בריאה יותר ועידוד לפעילות גופנית בבתי ספר ברחבי ארצות הברית. לא ברור אם להחלטה של קלינטון הייתה השפעה על גור, אבל ניתן לקוות שכמוהו, גם גור ינצל את מעמדו הציבורי כדי לקדם את השינוי שעשה בתזונה שלו עצמו בקרב לקהל הרחב.