אדום אדום מרוב מכות
התגובות לחקירה ממשחטת תנובה, מקץ שבוע לחשיפה
התעללות חריגה או בעיה מבנית?
בראיון שערך לאחר שידור הכתבה מנחה כלבוטק, רפי גינת, עם מנכ"ל תנובה, ארז וולף, ניסה וולף לטעון שמדובר במקרה חד-פעמי וחריג, הצפוי להיפתר על-ידי פיטורי עובדים והחמרת הנהלים שעל-פיהם פועלת המשחטה. וולף גם העלה לערוץ היוטיוב של תנובה סרטון שבו הוא מציג טענות דומות, אלא שטענותיו עוררו פרסום תגובות ביקורתיות. המגיבים עמדו על כך שהפניית האשמה כלפי הפועלים הזוטרים היא התחמקות של הנהלת תנובה מאחריותה.
כתבות רבות הזכירו, שזו לא הפעם הראשונה שבה נתפסת תנובה בקלקלתה. לפני שנה בלבד תיעדו פעילי אנונימוס כיצד נפרקים עגלים המובלים מאוסטרליה עבור המותג "אדום אדום", וגם במקרה זה נחשפה אלימות דומה, שכללה שימוש בשוקרים חשמליים והלקאות בכל חלקי הגוף במטרה להאיץ בעגלים לרדת ממשאית ההובלה. גם במקרה ההוא, הגיבה תנובה בטענות שמדובר בתקרית חד-פעמית וחריגה ובפיטורי עובדים שנתפסו בהתעללות, תוך סירוב להתייחס לכך שהבעיה נובעת ממדיניות החברה.
תיעוד של פריקת עגלים המובלים מאוסטרליה עבור המותג "אדום אדום", מתוך החקירה הקודמת של אנונימוס, אוגוסט 2011. גם במקרה זה, תועדו הלקאות של העגלים במוטות, ושימוש בשוקרים חשמליים, וגם במקרה זה, טענה תנובה כי מדובר בתקרית חד-פעמית.
רונן בר, פעיל עמותת אנונימוס שביצע את החקירה במשחטה, סיפר בראיון למעריב שעיקר ההתעללות בבעלי-החיים אינה נובעת מהתנהגות לקויה של עובד זה או אחר, אלא היא חלק מבני מפעילות המשחטה (ים יהושע, "השור הזועם," 12.12.2012):
גם איציק בדר, יו"ר גרנות, תאגיד השותף בהחזקת תנובה, הודה בראיון למוסף "ממון" של ידיעות אחרונות כי מידה של אלימות היא בלתי-נמנעת (נורית זומר, יהודית יהב ונטלי גרויסמן, "בעלי החיים אף פעם לא שרים בדרך לשחיטה," 10.12.2012):
בטור דיעה של פעיל אנונימוס, דדי שי, שפורסם ב-mako ("תנובה לא לבד", 10.12.2012) , הודגשה הטענה כי התעללות בבעלי-חיים היא בראש ובראשונה תוצאה של שיקול כלכלי:
הסיבה שבכל תעשיות המזון מהחי נמצא יחס של התעללות היא פשוטה: כדי להקפיד לתת לכל בעל-חיים יחס טוב ומתחשב, דרושה השקעה. של זמן, של תשומת לב, של משאבים. כשמחירי המזון והתרופות שמאביסים בהם את בעל-החיים עולים על ערכו הכלכלי של בעל-החיים עצמו, תמיד זול יותר לא לטרוח על יחס מתחשב – ותעשיית המזון מהחי היא עסק מסחרי. ככזו, היא פועלת על-פי שיקולים של מה שזול ומשתלם, לא על-פי שיקולי מוסר."
"השיטה של תנובה היא להאשים את הש.ג., כאילו שהעובדים הביאו את השוקרים מהבית." אורנה בנאי נואמת בהפגנה נגד תנובה שאורגנה על-ידי אנונימוס ו"תנו לחיות לחיות", 10.12.2012.
הרשויות מגיבות: חקירות מטעם ישראל ואוסטרליה
בעקבות פרסום התחקיר, הורה השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, על פתיחת חקירה פלילית נגד המשחטה. ב-11.12.2012 פשטו על המקום שוטרים ופקחים של המשרד להגנת הסביבה ושל משרד החקלאות, והחרימו ציוד ששימש להתעללות בבעלי-חיים, בין השאר חבלים, מקלות ושוקרים חשמליים.
במקביל לחקירה בארץ, נפתחה חקירה גם מטעם הרשויות באוסטרליה. זאת הודות לחוק שהתקבל לאחרונה באוסטרליה – בעקבות מאבק של ארגונים להגנת בעלי-חיים – הקובע כי יהיה ניתן להעמיד לדין יצואני בעלי-חיים אוסטרליים על עבירות של צער בעלי-חיים גם אם בוצעו מחוץ לגבולות אוסטרליה. החוק התקבל לאחר שורה של חשיפות התעללות בבעלי-חיים המיוצאים מאוסטרליה, ובכלל זה גם חשיפת אנונימוס בשנה שעברה. החוק כבר הספיק להוביל להשעיה זמנית של ייצוא בעלי-חיים מאוסטרליה לאינדונזיה, ובעקבות חקירה זו, עשויות להיות לו השלכות גם על ייצוא בעלי-חיים לישראל.
החקירה בישראל זכתה עד מהרה לחשיפה גם באוסטרליה, בכתבה ששודרה בחדשות רשת ABC ב-11.12.2012. הכתבה הציגה תמונות מתוך הכתבה ששודרה בכלבוטק, וראיינה את רונן בר. בעקבות החשיפה בתקשורת האוסטרלית, דרשו ארגוני הגנת בעלי-החיים באוסטרליה לפתוח בחקירה, בהתאם לחקיקה החדשה.
עמותות אנונימוס ו"תנו לחיות לחיות" הגישו לאחר החשיפה עתירה לבג"ץ, בדרישה להביא לסגירת בית המטבחיים של תנובה. בנוסף לכך, תושבת פתח-תקווה, רות קוליאן, הגישה תביעה ייצוגית בטענה שתנובה אשמה בהטעיית צרכנים בשל הסתרת ההתעללות בבעלי-חיים. קוליאן הסבירה בראיון למעריב (ארי גלבר ועדי חשמונאי, "הבשר של תנובה אינו כשר בגלל ההתעללות," 10.12.2012): "אני רוכשת בשר מהחברה כבר שלוש שנים, ומרגישה כאילו אכלתי עד עכשיו לא כשר. ההטעיה התבטאה בכך שבתנובה העלימו מהצרכנים את העובדה שהם מתעללים בבקר ובעגלים, ופועלים בניגוד לחוק צער בעלי-חיים ולתקנות מחלות בעלי-חיים. סימן שאלה גדול עומד מעל ההכשר שסמכתי עליו עד עכשיו."
איפה חוק צער בעלי-חיים?
מלבד המחדל של תנובה, החקירה חושפת גם את המחדל של משרד החקלאות, האמור להיות אחראי על אכיפת חוק צער בעלי-חיים. כתבה שהופיעה ב-TheMarker(עדי דברת-מזריץ והילה רז, "בכיר במשרד החקלאות מודה: 'כמעט לא מבוצעת פעילות בנושא צער בעלי-חיים'”, 10.12.2012), מרואיין בכיר במשרד החקלאות המודה בניגוד האינטרסים המובנה בכך שהמשרד הוא האחראי על אכיפת חוק צער בעלי-חיים: "משרד החקלאות דואג לחקלאים, ולכן לא משית על תנובה יותר מדי עלויות בנושא של צער בעלי-חיים. אדום אדום הוא מפעל הבשר הגדול במדינה, ויש לו השפעה גדולה על מחיר הבשר, והוא גם ככה לא ממש מרוויח – אז לא בודקים את הנושא של צער בעלי-חיים, כדי לא להשית אליו עוד עלויות."
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, מתח בדף הפייסבוק שלו ביקורת על התנהלות משרד החקלאות, בעקבות פרשה זו, והזכיר את תמיכתו בהצעת חוק שהועלתה לאחרונה, המבקשת להעביר את סמכויות האכיפה של חוק צער בעלי-חיים ממשרד החקלאות למשרד להגנת הסביבה.
בכתבה שפורסמה בידיעות אחרונות (נורית זומר, "פרשת 'אדום אדום': גם הווטרינרים זומנו לשימוע," 11.12.2012) דווח כי הווטרינריים האחראים לפיקוח על המשחטה מטעם משרד החקלאות יועמדו לדין משמעתי, ותיבחן המשך העסקתם במקום.
כתבה של אבי עמית, ששודרה בחדשות 10 ב-12.12.2012, הזכירה שבמשק החי מתבצעת התעללות בבעלי-חיים לא רק בהולכה לשחיטה, אלא בכל שלבי הגידול. הכתבה התייחסה לשורה של התעללויות הנהוגות באופן שגרתי בתעשיות המזון מהחי, כגון חיתוך זנבות ושיניים ללא הרדמה בתעשיית החזירים, או חשמול למוות של תרנגולות בתעשיית הביצים לאחר שקצב ההטלה שלהן מתחיל לרדת. הכתבה מותחת ביקורת על ההתנהלות הלקויה של משרד החקלאות בתחום, ועמית מראיין את האחראית על חוק צער בעלי-חיים, דגנית בן-דב, שטוענת: "האינטרס של משרד החקלאות הוא לאזן בין הדברים, הוא לאזן בין דאגה לרווחת בעלי-החיים, דאגה לנושא של חקלאות במדינת ישראל ודאגה לנושא של הצרכנים." בתגובה לשאלה, מדוע 18 שנים לאחר חקיקת החוק עדיין לא הותקנו תקנות לצמצום סבלם של בעלי-חיים בתחומים רבים, כפי הנדרש, משיבה בן-דב: "אני חושבת שיש הרבה נושאים שהם לא פחות חשובים. אנחנו הולכים נושא-נושא ויש קצב מסוים שאפשר להתקדם בו."
האחריות הצרכנית: דיבורים על צמחונות וטבעונות
תשומת הלב התקשורתית שהופנתה להתעללות בבעלי-חיים, העלתה לדיון גם את אחריות הצרכנים. כך, למשל, בטור שפרסם כתב הסביבה של mako, אביב לביא ("איך עושה פרה?", 9.12.2012):
לביא עצמו הפך לצמחוני באופן הדרגתי במהלך השנים האחרונות, לאחר שבמסגרת עבודתו ככתב סביבה נחשף באופן חוזר ונשנה להתעללות בבעלי-חיים בתעשיות המזון. בנוסף לטור שפרסם, הוא הציג את עמדותיו גם בראיון שערך בתכנית "עושים סדר", בהנחיית בן כספית, ב-9.12.2012. כספית, על אף שהוא עצמו אינו צמחוני, הסכים איתו על-כך שהפחתה בצריכת בשר היא צעד רצוי.
אביב לביא מתראיין בתכנית "עושים סדר", בהנחיית בן כספית, ומסביר מדוע הבעיה אינה נקודתית עם תנובה, אלא בכל תעשיות המזון מהחי.
אורנה בנאי, שגם היא עברה לאחרונה לצמחונות, כתבה על התהליך שעברה בטור דיעה שכתבה בנושא ל-ynet ("אנחנו משלמים עבור ההתעללות בחיות", 9.12.2012):
דיון על צמחונות התפתח גם בתכנית הרדיו "המילה האחרונה", בהנחיית אברי גלעד וג'קי לוי, ששודרה ב-9.12.2012. גלעד עמד על האירוניה בכך שאנשים רבים נרתעו מלצפות בתמונות ההתעללות (וזאת אף על-פי שעורכי כלבוטק בחרו שלא לשדר את התמונות הקשות ביותר מהתחקיר!), ועם זאת, לא נמנעים מצריכת המוצרים המיוצרים על-ידי התעללות זו:
בסקר שנערך לעיתון TheMarker (עדי דברת-מזריץ, "אוסטרליה פתחה בחקירה בפרשת אדום אדום", 12.12.2012), רק 8.6% מהנשאלים ענו כי ימשיכו לרכוש את מוצרי "אדום אדום" באותה מידה כמו בעבר. על-אף שמענה על שאלה בסקר לא מעיד בהכרח על מחויבות מוסרית רצינית, הדבר מצביע על כך שהציבור מבין את הקשר שבין הרגלי הצריכה שלנו לבין התעללות בבעלי-חיים.
בינתיים, שירות הייעוץ התזונתי שמציעה אנונימוס, המספק תמיכה מקצועית לאנשים העושים את צעדיהם הראשונים בצמחונות או בטבעונות, זכה בימים שמאז פרסום החקירה לביקוש חסר-תקדים – מה שמצביע, אולי, יותר מכל, על ההשפעה העצומה של החשיפה.
למידע נוסף באתר החקירה