מכים ומחשמלים עגלים מאוסטרליה
עינוי עגלים בדרכם למשחטת תנובה: החשיפה והמחאה, 2011
התיעוד
באוגוסט 2011 תיעדה אנונימוס התעללות בעגלים שהובלו מאוסטרליה לתעשיית הבשר בישראל. התיעוד התקיים במשלוח שהגיע למסוף צופר בערבה, שהוביל עגלים עבור המותג "אדום אדום" של תנובה.
בצילומי וידיאו שצולמו על-ידי הפעילים נראו העגלים, שהובלו בצפיפות ובחום כבד, נפרקים מהמשאית אל מתקן הסגר באופן אלים, מוכים במקלות עם דוקרנים ומחושמלים שוב ושוב בשוקרים חשמליים גם כשאין להם לאן לברוח או להתקדם.
התלונה
אנונימוס הגישה תלונה למשטרה על עבירה על חוק צער בעלי-חיים (תקנות הובלת בהמות). במכתב ששלחנו לממונה על אכיפת החוק במשרד החקלאות, ד"ר דגנית בן דב, קראנו לחקירת המקרה ולהפסקת "המשלוחים החיים".
החשיפה
הצילומים נחשפו לראשונה בתקשורת הישראלית בכתבה ב-ynet (ארז ארליכמן, "צפו: איך מורידים עגלים ממשאית? עם דוקרן", 25.9.2011) שהייתה אחת מהכתבות הנקראות ביותר במדור הסביבתי השנה (היא זכתה, בין השאר, למעל 1,700 "לייקים" ולמאות תגובות). כתבות נוספות בנושא פורסמו באתר News1 (חגית כהן, "'אדום אדום'? מרוב מכות, מה שתנובה לא מספרת לכם", 15.12.2011) ובמקומון האילתי "ערב ערב באילת" (עומר כרמון, "תיעוד: התעללות קשה בעגלים באזור אילת", 6.10.2011).
צילומי אנונימוס זכו גם לחשיפה בינלאומית, ופורסמו בעיתון האוסטרלי "The Age" (תפוצה של כ-200 אלף עותקים ביום) ובאתר האינטרנט שלו (Richard Willingham, "Video shows cattle cruelty", 25.8.2011), ושימשו שם במסגרת קמפיין של ארגונים מקומיים נגד "ייצוא" בעלי-חיים מאוסטרליה במשלוחים בין-יבשתיים. בעקבות הפרסום ביקשה שרת החקלאות של אוסטרליה, דרך ארגונים מקומיים לזכויות בעלי חיים, שהצילומים המלאים ישלחו אליה.
המחאה
הפגנה שנערכה בעקבות החשיפה מול ביתה של מנכ"ל תנובה דאז, זהבית כהן, סוקרה בכתבה של נועם בר-שלום ששודרה ברשת ב', והוזכרה בכתבה בנענע10 ("רשות ההגבלים פשטה על משרדי תנובה: סרבו למסור לנו מידע", 25.9.2011). חברת תנובה הודיעה בתגובה שתפטר את העובד שתועד מתעלל בעגלים, תוך התחמקות מכך שהתיעוד שנחשף מצביע על בעיות הטבועות ביסודה של הובלת העגלים מחו"ל, ולא בהתנהגות לקויה של עובד בודד – שבוודאי לא החליט על דעת עצמו לקנות שוקרים חשמליים ולהשתמש בהם לזירוז העגלים. משרד החקלאות הצהיר שיפתח בחקירה בנושא.
רקע
קרוב ל-100 אלף עגלים וכבשים מובלים לישראל מדי שנה בהפלגה של שלושה שבועות מאוסטרליה על פני יותר מ-10,000 קילומטרים. במהלך ההפלגה בעלי-החיים סגורים בתאי האוניות בתנאי חום, לחות, רעש ומחנק קשים, מתבוססים בהפרשותיהם. חלק מהעגלים לא שורדים בתנאים הקשים ומתים בהפלגה, וישנם דיווחים על עגלים גוססים המושלכים מהסיפון בעודם חיים. בתהליך הפריקה לנמלים וההעמסה למשאיות ההובלה בישראל סובלים בעלי החיים משעות של המתנה בשמש הקופחת, מצמא, וכפי שמעידים הצילומים – גם מאלימות.
הובלת כבשים ועגלים חיים לישראל החלה רק לפני כעשור, אך כבר כ-40% מהבשר הטרי הנמכר בישראל מקורו ב"משלוחים החיים". במהלך השנים תיעדה אנונימוס את המתרחש במשלוחים אלה, ובכלל זה הכאה שיטתית של כבשים ועגלים, העפת כבשים באוויר ממשאית למשאית והפקרת עגלים וכבשים לגווע מהתייבשות במשאיות לוהטות. הצילומים אף זכו לחשיפה בתוכנית "60 דקות" האוסטרלית בשנת 2003, שערכה תחקיר מקיף על ה"משלוחים החיים" (בין היתר חשפה התוכנית שעגלים גוססים מושלכים מסיפון אוניות בעודם חיים). תלונות חוזרות אף מגלות כי המובילים נוהגים להרעיב במכוון על העגלים והכבשים לפני פריקתם על מנת להקטין את תשלום המכס על בשרם, הנקבע לפי משקל. אנונימוס הגישה תלונות במשטרה וניהלה מאבק נגד משרד החקלאות, המתיר את הייבוא האכזרי למען האינטרסים של קומץ יבואנים בעלי השפעה. בעקבות חשיפת האכזריות הכרוכה במסעות אף הופסקו המשלוחים מספר פעמים, אך חודשו במהרה, בלחץ היבואנים.
קואליציה בינלאומית של ארגוני בעלי-חיים מנהלת קמפיין עולמי לאיסור על ייצוא בעלי-חיים מאוסטרליה עקב הסבל הקשה בהובלה הארוכה בים. שתי הצעות חוק שהעלו בפרלמנט האוסטרלי בקיץ 2011 להפסקת המשלוחים החיים - נדחו, אולם אלפים יצאו להפגין נגד דחייתן ובעד הפסקת המשלוחים החיים.