מיון, קיטום והשמדה
על האפרוחים הבוקעים לתעשיית הביצים
ההדגרה
בתנאים טבעיים מספקת התרנגולת לעוברים את התנאים הדרושים להתפתחותם, באמצעות בניית הקן והדגירה. הטיפול בביצים הוא גמיש - משינוי תנוחת גופה של התרנגולת בהתאם לצורך, ועד לגלגול הביצים להבטחת התפתחות הולמת בכל חלקי הביצה. בתעשיית הביצים מודגרות כל התרנגולות-לעתיד במתקנים מלאכותיים, המנסים לחקות את פעולת האם על-יד שמירת טמפרטורה מסוימת והזזה אוטומטית של הביצים. אולם בהיעדר טיפול אינדיבידואלי, פוגעים התנאים האחידים בעוברים שהתפתחו בביצים שתכונותיהן חריגות (מבחינת גודלן, חדירות הקליפה למעבר אדי מים, וכד'). בתנאים טבעיים בוקעים האפרוחים מן הביצים בסיוע האם. סיוע זה נמנע מן האפרוחים במדגרה. אלו מביניהם שהתפתחו בביצים שקליפתן אטומה, באופן יחסי, מתקשים באופן מיוחד להיחלץ מן הביצה, עד כי פרקיהם נפגעים כתוצאה מן המאמץ.

הטיפול הראשוני באפרוחים
בתנאים טבעיים מצטרפים האפרוחים שבקעו למשפחה של אחיות ואחים. הם חופשיים לנוע ולבחון את סביבתם כפי יכולתם, כשהאם שומרת עליהם, מאכילה אותם, ואוספת אותם אל בין כנפיה כדי לחממם. מכל אלה, המעט שנשמר במדגרה הוא בקרת הטמפרטורה. האפרוחים בוקעים על גבי מגש קשה, דחוסים יחד בעשרותיהם, ומשם הם מובלים למיון. אלה שאיחרו לבקוע - נזרקים כפסולת, עטופים למחצה בקליפות הביצים. המסע לעבר עמדות המיון נערך על גבי סרט נע חלקלק, בצפיפות עצומה. אפרוחים שאיבדו את שיווי-משקלם נוטים להשתרע ברגליים פשוקות בעוצמה כזו, שגופם מתעוות וגורלם נחרץ. מסלול המיון מורכב ממפלסי גובה שונים, כשהאפרוחים נופלים מן האחד לשני ונחבטים בהמשך המסלול או באפרוחים שכבר נמצאים שם. אף על פי שתכנון המדגרה אמור למנוע תאונות בשלב זה, נפגעים אפרוחים רבים בנפילה.

המיון
הברירה המלאכותית הביאה ליצירת זנים נפרדים ל"ייצור" בשר עוף ול"ייצור" ביצים. אין זה משתלם להחזיק את אפרוחי זן ה"מטילות" עבור בשרם, כי הם גדלים לאט מאוד בהשוואה לזן ה"פטמים" (ולצורך רבייה נדרשים זכרים מעטים בלבד). מטרתו העיקרית של המיון היא אפוא לזהות את האפרוחים הזכרים, בנוסף על זיהוי אפרוחים פגועים - ולהיפטר מהם. ההבדלים בין זכרים לנקבות אינם ניכרים מבחוץ, וההבחנה ביניהם נערכת לעתים בשיטות פולשניות ומכאיבות, העלולות אף לפצוע את האפרוחים. ספר הדרכה ללולנים מתאר את שיטות אלה:
משה פורמן, "מטילות לביצי מאכל", מתוך: ספר הלול, עורכים: פרופ' ש. ברונשטיין, שלום נחמן, בן עמי רון, הוצאת שלום נחמן, 1980, עמ' 152.

ניצולות המיון: קיטום המקור
נקבות שעברו את המיון מועברות למשק שיחזיק בהן עד שיגיעו לבגרות מינית, אז יועברו לכלובים למשך שארית חייהן. אולם קודם לכן דואגים למנוע מהן לנקר זו את זו למוות בעתיד. בתנאים טבעיים מגלות תרנגולות אך מעט תוקפנות זו כלפי זו, והן מפתחות הירארכיה חברתית, החוסכת את רוב גילויי התוקפנות. התפתחות זו נשללת לחלוטין במשק המתועש, בתנאי הצפיפות הקיצוניים וללא גירויים.

האלימות בין התרנגולות בכלובי הסוללה חמורה עד כדי כך, שהחקלאים אינם רואים אלא פתרון אחד: קיטום (חיתוך) האיבר התוקף - המקור. עבודה זו נערכת תחת לחץ זמן, אף על פי שקשה לבצעה במדויק גם בעבודה איטית: קיטום המקור העליון במקום מדויק ובמשך פרק זמן מדויק. הפועל אוחז באפרוחית ותוחב את מקורה לתוך מכשיר, המכיל להב מתכת מלובן. הטמפרטורה הגבוהה נועדה למנוע את הדימומים, הנגרמים מחיתוך באמצעות להב קר. כך נפגעות אפרוחות רבות מקיטום קרוב מדי לנחיריים, צריבה או חיתוך של הלשון, התכת החרטום או מעיכתו. בימים שלאחר הקיטום ממעטות האפרוחות לאכול. במשך שבוע-שבועיים נוטות רבות מהן להקיא, וגם הפצעים נפתחים ושבים לדמם כאשר הן מנקרות בשקתות ובאבוסים. חלקן מפתחות רקמות צלקת גדולות, ונראה שהן סובלות מכאבים כרוניים. בזה לא תמה התקפת החקלאים על מקורי התרנגולות - במשקים רבים נהוג קיטום נוסף בגיל מבוגר יותר.

פסולי המיון: הרג
בתנאים טבעיים עשויים אפרוחים להיטרף למרות הגנתה של האם. בדרך כלל, מוות בטריפה הוא מהיר מאוד. בתנאים מלאכותיים ניתן, באופן עקרוני, לספק לאפרוחים הגנה מרבית, אך המציאות בתעשיית הביצים קטלנית לא פחות מן הטבע, ובשיטות אכזריות הרבה יותר. כל הזכרים והנקבות ה"פסולות לגידול" מומתים. תעשייני הביצים נהגו במשך השנים להיפטר מן האפרוחים מבלי להשקיע בכך כסף: האפרוחים הושלכו לתוך מכלים זה על זה. אלה שבתחתית הערמה מתו מחנק או ממעיכה, בעוד שהעליונים שרדו במשך שעות ואף יממה, מצייצים בחוסר-אונים כשהם גוועים לאטם מרעב, מצמא או מפגעי האקלים.
בשנים האחרונות, עקב מספר תחקירים סמויים שהביאו לתודעה הציבורית את הגסיסה האטית שנכפית על מיליוני האפרוחים הזכרים, גיבש משרד החקלאות טיוטת תקנות להרג מהיר של אפרוחים במדגרות, אך שרי החקלאות סירבו במשך יותר מעשור לחתום עליהן ולהכניסן לתוקף רשמי. למרות זאת, טוען משרד החקלאות כי הורה לכל המדגרות לפעול על פי האמור בתקנות.
התקנות אינן חוסכות מהאפרוחים את ייסורי הבקיעה ללא אם, או את טלטולי המסועים והמיונים במדגרה - אלא מיועדות רק לקצר את זמן גסיסתם של האפרוחים שמוינו כ"פסולת". האמצעי: חיוב המדגרות להרוג את האפרוחים באופן אקטיבי. אולם עדיין השיקול הכלכלי הוא שמכתיב הרג המוני, רובוטי ועיוור (ולא, למשל, המתה של כל אפרוח בנפרד בידי וטרינר). לנוחות המדגרות, מתירות התקנות מספר שיטות המתה כאלה: טחינת האפרוחים חיים או מעיכתם חיים בין שני גלילי מתכת מסתובבים הן השיטות העיקריות שאומצו עד כה. בפועל, גורמים רבים עלולים למנוע מהמוות להיות כה מהיר: אי שימוש במכונות ההרג בשל היעדר פיקוח, השלכת האפרוחים לארגזים או שקיות לפני השלכתם למטחנה, הפעלה לא רצופה של המטחנה כך שאפרוחים נערמים בה זה על גבי זה, ואפילו העדפתם של עובדים ומנהלים במדגרות להזניח את מנגנון ההרג שהוא גם לא נעים וגם אין שום רווח (או סכנה להפסד) בצידו.


|מגזין|
פורסם לראשונה ב"זכויות בעלי-חיים השבוע", גיליון 14, 5.10.2001.
. להרשמה לשבועון >>>|מגזין|