בעקבות החשיפה ממדגרת נורדיה: דיון בכנסת על השמדת אפרוחים
לפני כשלושה שבועות נחשף בתקשורת כיצד זורקים אפרוחים חיים לפח אשפה במדגרת נורדיה. כתב ynet, ארז ארליכמן, שהצטרף לפעילים למען זכויות בעלי חיים מעמותות שונות, תיעד איתם אפרוחים חיים שנזרקו למכולת האשפה של מדגרת נורדיה.
במפעלים ל"ייצור" ביצים ועוף ישנה "סחורה" הנחשבת "פגומה", כלומר – אפרוחים זכרים בתעשיית הביצים (שאינם יכולים להטיל ביצים) ואפרוחים בעלי מום או כאלו שאיחרו לבקוע מהביצה בתעשיית העופות. "סחורה" זו אין בה צורך והמפעלים נפטרים ממנה בשיטות זולות ואכזריות. פעילים עקבו אחרי מספר מדגרות וכשהגיע זמן הפעולה הצטרף אליהם ארז ארליכמן לעזור להם להציל את האפרוחים החיים ולחשוף את הפרשה. מדגרת נורדיה אינה הראשונה שנחשפה שמשתמשת בשיטה זו כדי להיפטר מהאפרוחים, בניגוד לחוק: ביוני 2011 התפרסם ב"מגזין המושבות" תחקיר על מדגרת רמית שהביא להרשעת המדגרה באותו עניין והיא נקנסה ב-60,000 ש"ח. למרות שהתחייבה לא לשוב ולבצע את העבירות לא עמדה במחויבותה, וחקירה של אנונימוס חשפה שהעבירות המשיכו להתבצע, והובילה להגשת כתב אישום נוסף נגד המדגרה.
בעקבות החשיפה ב-ynet יזם ח"כ דב ליפמן (יש עתיד) יחד עם חמישה חברי כנסה נוספים פנייה דחופה ליו"ר ועדת החינוך ח"כ עמרם מצנע. הפונים, רות קלדרון ורונן הופמן (יש עתיד), איתן כבל (עבודה), תמר זנדברג (מרצ) ודב חנין (חד"ש) ביקשו לקיים דיון דחוף בנושא התעללות חמורה באפרוחים במדגרות בישראל ואכיפת חוק צער בעלי חיים על ידי משרד החקלאות.
במכתב לדרישת הקמת הועדה נאמר:
לאור האמור לעיל, אנו פונים אליך בבקשה לקיים דיון דחוף בוועדת החינוך בנושא שבנדון, במסגרתו ניתן יהיה לבחון את התופעה, ללמוד מהם כשלי האכיפה והפיקוח שמאפשרים את השנותם של מקרים אלו וכן לשמוע כיצד מתכוון משרד החקלאות לטפל במקרים אלו ולמנוע מקרים עתידיים."
בישיבת הוועדה, שנערכה ביום ב', 1.7.2013, נשא דברים פעיל אנונימוס, ד"ר אסף הרדוף :
משרד החקלאות מלא באנשים טובים ונהדרים – אני אישית מכיר כמה, אבל אני לא בטוח שזה הגוף המתאים שיטפל בעניינים האלה כי אוזנו כרויה לחקלאים, והחקלאים – מה לעשות – מנסים להיות יעילים כלכלית, ואוזנם של אנשי המשפט לא כרויה לבעלי-החיים כי בעלי-החיים לא יודעים לדבר אלינו ולהגיד לנו עד כמה הם סובלים. ניגוד האינטרסים בהטלת האחריות הזאת על משרד החקלאות זועק לשמים ולא בכדי. החשיפות מגיעות פעם אחר פעם מארגונים פרטיים שפועלים בהתנדבות – כמוני פה היום שביטלתי יום עבודה בשביל להגיע לכאן בהתנדבות. בעלי החיים מנקזים סוגיות חשובות מאוד של ניסויים, של אוכל, של לבוש, של חיות מחמד, של ציד – בכל התחומים האלה אנחנו פוגעים בהם בצורה שיטתית; מבחינה כמותית – בכמות אדירה, מבחינת האיכות – איכות של פגיעה אין-סופית וזועקת לשמים. אני קורא לחברי הכנסת לשקול להקים רשות להגנת בעלי-חיים."
גם ח"כ דב חנין וח"כ איתן כבל הצביעו על ניגוד האינטרסים בכך שסמכויות האכיפה של חוק צער בעלי-חיים נתונות בידי משרד החקלאות, על-אף שהוא המשרד המקורב ביותר לאינטרסים של תעשיות המזון מהחי, העומדים בניגוד לרווחת בעלי-החיים.
ח"כ איתן כבל ציין: "הרי זה חוזר על עצמו פעם אחר פעם. צריך שיהיה ברור שמי שייתפס עושה מעשה מהסוג הזה או דומה לו, תסגרו לו את המדגרה. כל כמה חודשים יש סיפור כזה במקום אחר וזה מה שאנחנו יודעים, דמו בעצמכם את מה שאנחנו לא יודעים".
סרטון מחקירה סמויה במדגרה באיווה, המתעד גריסת אפרוחים במכונה. זוהי אחת משיטות ההרג המותרת על-ידי משרד החקלאות. צילום: Mercy for Animals
במשך שנים רבות, השלכת אפרוחים לשקיות אשפה הייתה הדרך המקובלת להיפטר מאפרוחים בלתי-רצויים במדגרות, וזכתה לגיבוי מלא מצד משרד החקלאות. רק לאחרונה, בשנת 2011, פרסם משרד החקלאות טיוטה לתקנות חוק צער בעלי-חיים במטרה להגביל את שיטות ההרג המותרות במדגרות (באיחור כ-17 שנים לאחר שחוק צער בעלי-חיים הטיל על משרד החקלאות את האחריות לקבוע תקנות בנושא!) במקביל, החל בצעדי אכיפה נגד מדגרות שנתפסו משליכות אפרוחים חיים לאשפה.
עם זאת, עד כה כל החשיפות של מדגרות המשלכיות אפרוחים לאשפה התבצעו על-ידי גורמים חיצוניים, ולא על-ידי משרד החקלאות עצמו, והמשרד לא הראה עד כה כל יוזמה לפיקוח מצדו, שתמנע מקרים כאלו מבעוד מועד. בישיבת הוועדה, הצהיר נציג של משרד החקלאות על כוונתו להתחיל לנקוט יותר צעדים לפיקוח מטעמו על המדגרות, ולא רק לצעדי אכיפה בדיעבד. אם אכן תשתנה מדיניות הפיקוח של משרד החקלאות, תהיה בכך התקדמות משמעותית באכיפת חוק צער בעלי-חיים.
אך יש לזכור שגם שיטות ההמתה המותרות על-ידי משרד החקלאות – גריסה במכונה או חנק בגז – גם הן עדיין פוגעניות, גם אם במידה פחות אכזרית מלהשאיר את האפרוחים לגסוס למוות בשקיות אשפה. האמצעי האפקטיבי ביותר למנוע את ההתעללות באפרוחים במדגרות הוא עודו להימנע מצריכת ביצים ובשר-עופות.