צרפתים נגד פיטום אווזים (2004)

בתחילת חודש מרץ 2004 הגיע לאנונימוס המכתב הבא:
החדשות על ניצחונכם נגד תעשיית פיטום האווזים לייצור כבד שומני [foie gras] נגעו ללבנו ועודדה כמה מחבריי לפתוח בקמפיין ציבורי נגד כבד שומני בצרפת, על בסיס היותו בלתי חוקי לפי תקנות רווחת בעלי-החיים האירופיות.
הקמפיין, שפתחנו בו באמצע דצמבר [2003], זכה להשפעה ציבורית חזקה במידה מפתיעה. כמובן, אנו עדיין רחוקים מניצחון. אבל הניצחון הישראלי הוא דוגמא חיובית מאוד עבורנו ללכת בעקבותיה, וייתכן שהחדשות כי כבד שומני אינו נחשב עוד מובן מאליו בצרפת עשויה לעזור לכם למנוע כל הפיכה בהחלטת בית-המשפט העליון.
[...]
המשיכו בעבודה הטובה!
דויד אוליביה
ההנחיה האירופית
ברוב מדינות האיחוד האירופי שוררת הסכמה שיש לאסור את פיטום עופות המים. אך חקיקה כזו טרם התקבלה בפועל: היא צריכה להתקבל פה-אחד בקרב כל מדינות האיחוד, והמחסום העיקרי הוא התנגדותה של צרפת. לכן יש חשיבות רבה לקמפיין החדש בצרפת. עשרים ארגונים צרפתיים כבר חתמו על עצומה. הקמפיין מצביע על הסתירה שבין החקיקה האירופית, ואף החוק הצרפתי, ובין המשך הפיטום. ראשית כול, לפי ההנחיה (המחייבת את המדינות החברות באיחוד) שהתקבלה ב-20.7.1998 (Council Directive 98/58/EC) סעיף 14:
המלצות אירופיות
המלצות של ועדות רשמיות באירופה אינן מחייבות את המדינות לחוקק חוקים לפיהן, אך הן מצביעות על מגמת החקיקה. ב-22.6.1999 התקבלו המלצות על-ידי "הוועדה המתמדת של האמנה האירופית להגנה על חיות המוחזקות למטרות חקלאיות", בשלושה דו"חות הנוגעים לברווזים, לאווזים ולזני ברווזים והכלאות מסוימות של ברווזים. ההמלצות כוללות הנחיות רבות לשמירה על בריאות העופות, באופן שאינו יכול להותיר פתח לפיטום בכפייה. כמו כן, יש בין ההמלצות (בסעיף 17 בשני הדו"חות הראשונים ובסעיף 16 בדו"ח שלישי – בנוסח זהה) המלצות מפורשות בעניין פיטום בכפייה:
דו"ח "הוועדה המדעית בעניין בריאות בעלי-חיים ורווחת בעלי-חיים" על "היבטי רווחה של ייצור כבד שומני בברווזים ובאווזים", התקבל ב-18.12.1998. הדו"ח כולל 93 עמודים והוא זהיר ופשרני. המדענים אינם פוסלים ייצור כבד שומני וממליצים לערוך מחקר נוסף, בניסיון להותיר על כנה תעשייה כלשהי של כבד שומני. אולם בו-בזמן הם קובעים שהשיטות הנוכחיות פוגעות ברווחת האווזים ויש לאסור אותן. מכיוון שהוועדה המדעית ממליצה לאסור שיטות הגורמות להגברת התמותה, החולי והמצוקה בעופות, ובאופן ספציפי גם לאסור שיטות המשנות את אופן תפקודו של הכבד, משמעות הדו"ח ברורה – למרות פתחי המילוט שלכאורה הוא מותיר לתעשיינים.
החוק הצרפתי
אחד הארגונים החתומים על העצומה (LFDA) מזכיר שפיטום עופות המים מנוגד למעשה גם לחוק הצרפתי. סעיף 9 בחוק 629-76 מתאריך 10.7.1976 קובע:
בנוסף לכך, לפי צו בית-משפט 791-80 (סעיף 1) מתאריך 1.10.1980, אסור בצרפת להחזיק לכל מטרה שהיא חיות בתנאים הבאים:
"מלבד מקרים של הכרח מוחלט, להשתמש באמצעי קשירה או ריסון בצירוף עם גדרות, כלובים, או במונחים כלליים יותר, בכל שיטת שיכון שאינה הולמת את המין הנדון או מסוג שגורם פציעה וסבל."
הארגונים
המשותף לרוב הארגונים שחתמו על העצומה, וכנראה גם לציבור שהם מייצגים, הוא התנגדות חריפה לפיטום עופות בכפייה, אך לאו דווקא לכל ניצול בעלי-חיים. לצורך התרשמות מן הכוח העולה נגד פיטום אווזים בצרפת, נזכיר כאן כמה מהארגונים:
האגודה הצרפתית לזכויות בעלי-חיים (LFDA) נוסדה ב-1977 על-ידי קבוצת אינטלקטואלים, וביניהם אלפרד קסטלר, זוכה פרס נובל בפיסיקה, והיא מנוהלת על-ידי ז'אן-קלוד נואה, פרופסור לפתולוגיה. הארגון פעיל בנושאי חקיקה לרווחת בעלי-חיים, בקרה על ניסויים בבעלי-חיים ותמיכה בפיתוח חלופות, ותחומים נוספים, כולל התנגדות לחקלאות-חי תעשייתית אך בלי לקדם צמחונות. באתר LFDA נטען שדו"ח הוועדה המדעית שהוזכר לעיל פורסם באנגלית בלבד ובתפוצה מצומצמת. אנשי האגודה תרגמו את הדו"ח לצרפתית ותקפו כמה מהנחות היסוד המדעיות שלו ואת מסקנותיו הפשרניות – נושא הראוי לסקירה נפרדת.
החברה הלאומית להגנה על חיות (SNDA) מקדמת "הצהרה בינלאומית על אחדות החיים" כמצע ערכי-חברתי. הארגון מתנגד לניסויים בבעלי-חיים, לנטישת "חיות מחמד", לפגיעה בחיות למטרות בידור, למסחר בפרוות, לפיטום עופות מים, למשקים תעשייתיים ועוד – אך כל זאת בלי לקדם צמחונות.
קרן בריז'יט בארדו נוסדה ב 1986 על-ידי השחקנית הנודעת, שיצאה בפומבי נגד שיטות שחיטה מסוימות כבר ב-1962, והתפרסמה במאבקה נגד הרג כלבי ים בסוף שנות השבעים. הארגון מונה 40,000 חברים, וכיום הוא מבקש להגביל אוכלוסיות של חתולים וכלבים על-ידי עיקור. הוא נאבק בציד, בניצול חיות בספורט, בתעשיית הפרוות ועוד. הוא גם מתנגד למשקים תעשיתיים, אך מקדיש מקום בולט יותר להתנגדות לאכילת מוצרים "חריגים", וביניהם כבד אווז, בשר סוסים ורגלי צפרדעים.
קול אחד נוסד ב-1998 וכיום הוא מונה 20,000 חברים. הארגון מתמקד במאבק בניסויים בבעלי-חיים ובתעשיית הפרוות, הוא ביצע כמה חשיפות על-ידי חוקרים סמויים ומדי פעם הוא מציל חיות ממשקים וממעבדות. הארגון מתנגד למשקים תעשייתיים, עם דגש בולט על פיטום אווזים. אף-על-פי שהמייסד, פרופ' תיאודור מונד, מתואר כ"צמחוני מזה 65 שנה", הארגון אינו מקדם צמחונות.
קבוצה להגות ולפעולה לשחרור בעלי-חיים (GRAAL) שמה דגש על עמדות רדיקליות ודיון נגד ספישיסיזם (מינאות). בפעילותה קבוצה זו דומה לארגוני רווחת בעלי-חיים: מאבק ב"מלחמות פרים", קידום שיטות חקלאיות פחות פוגעניות ודגש נגד פיטום אווזים, אולם באתר שלה מוזכרת גם צמחונות כ"דרך של תזונה למען החיים".
בין הארגונים שחתמו על העצומה, שלושה מתמחים בצמחונות ובטבעונות. אגודת הצמחונים נוסדה ב-1901, והיא מקדמת צמחונות על רקע מוסרי, אקולוגי ובריאותי. הארגון מפרסם דברי הרגעה(?!) לצמחונים המבקשים לבקר בצרפת:
חִתמו על העצומה!
העצומה כוללת טקסט קצר מאוד בכתובת http://www.stopgavage.com/:
"עצומה לביטול כבד אווז
חתום/י על העצומה
בבקשה הירשם/י בטופס שלהלן לבטא את הצטרפותך לעצומה נגד כבד אווז.
פרטיך האישיים (דואר ודואל) לא יופיעו ברשימת החתימות."
הפרטים הנדרשים, לפי סדר המשבצות: שם משפחה, שם פרטי, עיסוק, כתובת, מיקוד, עיר, מדינה, דואר אלקטרוני, הערות.
בתחתית העצומה ניתן לסמן אם ברצונך לקבל דיווח (בצרפתית) על המשך המאבק.
פורסם במקור: זכויות בעלי-חיים השבוע 143, 26.3.2004.