שיקאגו: מטרופולין ללא כבד שומני
ב-26.4.2006 הפכה שיקאגו לעיר הראשונה בעולם שאוסרת מכירת כבד שומני (foie gras) – תוצר הפיטום של ברווזים ואווזים. מועצת העיר הסכימה כמעט פה-אחד על האיסור, שייכנס לתוקף תוך 90 יום.
איסור היסטורי
בשיקאגו לא מייצרים כבד שומני. בסוף שנת 2005, הגישו בה רק 19 מסעדות מוצרי כבד שומני. אולם שיקאגו היא העיר השלישית בגודלה בארצות-הברית, ושטח המטרופולין שלה מונה כמעט עשרה מיליון תושבים – כמו מדינה שלמה. שיווק כבד אווז (או ברווז) שומני החל לתפוס תאוצה בארצות-הברית רק בשנות התשעים, ויש חשיבות רבה לעצירת התהליך בעיר הענקית לפני שהתעשייה תצבור כוח כלכלי. בעולם נאסר פיטום עופות מים ב-15 מדינות, ורק בקליפורניה נאסרה גם מכירת מוצרי הפיטום. אולם האיסור בקליפורניה, שהתקבל בספטמבר 2004, ייכנס לתוקף רק ביולי 2012. האיסור בשיקאגו, לעומת זאת, ייכנס לתוקף באופן כמעט מיידי – החלטה מהפכנית. זוהי סגירת מעגל בהיסטוריה של שיקאגו: בסוף המאה ה-19 ובראשית המאה ה-20 היא הייתה המרכז הגדול בעולם לשחיטת יונקים. משחטת הענק האחרונה בעיר נסגרה ב-1971, וכעת, באפריל 2006, הפכה שיקאגו לפורצת דרך לאומית ועולמית בחקיקה מוסרית. שיקאגו סוללת דרך עבור שש מדינות, שבהן תלויה ועומדת הצעת חוק דומה: מסצ'וסטס, אורגון, וושינגטון, הוואי, ניו-יורק ואילינוי.תנופת המאבק
להצלחת המאבק בשיקאגו יש הורים רבים, אך דחיפה מכרעת לקמפיין תרם דווקא השף צ'ארלי טרוטר, אחד הטבחים המפורסמים בעולם, שמתכונים שלו לכבד שומני עדיין מתפרסמים בספרים ובאינטרנט, ושמו מנוצל לפרסום חברה המחזיקה משקי פיטום מחרידים. טרוטר ביקר בכמה משקי פיטום והחליט בצנעה להפסיק להגיש כבד שומני, לפני כארבע שנים. במרץ 2005 הוא החל לדבר על כך בפומבי, ומיד נפתח ויכוח סוער בין שפים מעל דפי העיתונות. הנושא משך את תשומת-לבו חבר מועצת העיר שיקאגו, ג'ו מור. מור החל במסע החקיקה נגד מכירת כבד שומני בשיקאגו. טרוטר לא תמך בהצעת החוק, אולם החרם האישי של השף הידוע עשה את שלו. לפי Farm Sanctuary, מהארגונים מובילי המאבק בשיקאגו, 201 בתי עסק במדינת אילינוי כבר הצטרפו לחרם.ג'ו מור
מור (בתמונה), בן 47, הוא עורך-דין במקצועו וחבר מועצת העיר מאז 1991. עיקר עבודתו עוסקת בשיפור חיי הקהילה ומעורבות הקהילה בגורלה, והוא היה ממובילי החלטות מועצת העיר נגד ממשל בוש, למשל: החלטת המועצה להתנגד לפלישה לעיראק. באפריל 2005 הגיש מור את הצעת החוק למועצת העיר. בשימוע הראשון שנערך בפני ועדת הבריאות של מועצת שיקאגו, ב-13.9.2005, אמר מור:"החוקים שלנו משקפים את תרבותנו. הם מגדירים את הערכים שלנו ואת דעת הרוב. הם מציבים אמות-מידה של התנהגות בחברה מתורבתת. התרבות שלנו אינה סלחנית כלפי עינוי יצורים תמימים וחסרי הגנה. ואנו כחברה מאמינים שיש להתייחס באופן הומאני לכל ברואי האל.
"קיבלתם ערכה עבה של חומרים. בערכה כלולים עיקריהם של מכתבים והצהרות מווטרינרים, ארגוני הגנה על בעלי-חיים, ידוענים ואזרחים מן השורה, אשר מדברים על האכזריות הנתעבת שעוברים העופות אשר מגודלים עבור פואה גרה. בערכות שלכם כלולים גם תצלומים בוטים שצולמו בתוך משקי פואה גרה. היססתי אם לכלול את הצילומים האלה כי הם כה בוטים ונוראים, אבל לבסוף החלטתי שהצילומים ימחישו את הפעילות האכזרית והבלתי הומאנית הזו באופן שמילים לא יוכלו לעולם לתאר באופן הולם."
"קיבלתם ערכה עבה של חומרים. בערכה כלולים עיקריהם של מכתבים והצהרות מווטרינרים, ארגוני הגנה על בעלי-חיים, ידוענים ואזרחים מן השורה, אשר מדברים על האכזריות הנתעבת שעוברים העופות אשר מגודלים עבור פואה גרה. בערכות שלכם כלולים גם תצלומים בוטים שצולמו בתוך משקי פואה גרה. היססתי אם לכלול את הצילומים האלה כי הם כה בוטים ונוראים, אבל לבסוף החלטתי שהצילומים ימחישו את הפעילות האכזרית והבלתי הומאנית הזו באופן שמילים לא יוכלו לעולם לתאר באופן הולם."
מור חזר בפומבי שוב ושוב על תיאורי הפיטום. במקביל לכך, הוא ביקש לנתק את המאבק בפיטום עופות מים מפרקטיקות חקלאיות אחרות, בטענה שמדובר בהתאכזרות חריגה.
ברווז גוסס בכלוב פיטום בארצות-הברית (HSUS)
ציוני דרך
בשימוע המתוקשר שנערך ב-13.9.2005, העידו בפני ועדת הבריאות גם וטרינרית מומחית, ד"ר הולי שיבר, וג'ין באוסטון מ-Farm Sanctuary. באותו חודש התפרסם סקר זוגבי, ולפיו 79% מתושבי אילינוי תומכים באיסור בחוק על פיטום עופות. שימוע שני נערך ב-25.10.2005 בפני חברי מועצת העיר. אנשי תעשיית הפיטום השמיעו דברי התנגדות להצעת מור וטענו, למשל, שהברווזים אינם סובלים מן הפיטום ותמונות הזוועה הרבות שצולמו במשקים על-ידי פעילי זכויות בעלי-חיים, מייצגות מקרים חריגים. ד"ר שיבר, באוסטון והשחקנית לורטה סוויט (מ.א.ש.) קיבלו הזדמנות לסתור את טענות נציגי התעשייה. בפני חברי המועצה הוקרן סרט שהפיקו Animal Protection and Rescue League וכן IDA ו-PETA, עם קריינות מפי השחקן רוג'ר מור (ג'יימס בונד). בסרט נראה פיטום ברווזים (מולארדים; זהו המין העיקרי שעובר פיטום בכוח בארצות-הברית) על-ידי החדרת צינורות לעומק שלא יאומן לתוך הוושט, וברווזים גוססים ומתים מניוון הכבד ומפצעים שגרמו הצינורות. הצעת מור עברה פה-אחד. ב-14.12.2005 נערכה בעיריית שיקאגו מסיבת עיתונאים בהשתתפות חבר המועצה מור, באוסטון, ד"ר שיבר ומיון פארק מ-HSUS. האירוע תרם להעברת מידע לאותם חברי מועצה, שעדיין לא היו בקיאים באכזריות הכרוכה בייצור כבד שומני. 50 חברי המועצה קיבלו ערכות ובהן דפי מידע, תצלום גדול של ברווזים בשלבים שונים של המחלה הנגרמת מהפיטום, ותקליטור עם סרט ותמונות חדשות שצולמו על-ידי Farm Sanctuary בחברת הפיטום הגדולה בארצות-הברית, Hudson Valley Foie Gras. ההצבעה המכרעת נערכה ב-26.4.2006.המתנגדים
הצעת מור התקבלה ברוב 48 נגד אחד. המתנגד היחיד היה ראש העיר, ריצ'רד דיילי, שתמך בהתאחדות המסעדנים של שיקאגו בניסיונם למנוע הן את האיסור על מכירת כבד שומני והן את האיסור על העישון במקומות ציבוריים. לאורך המאבק, מסר דיילי לעיתונות הודעות פופוליסטיות על סדרי העדיפויות ההומניסטיים שלו. למרבה המזל, מעמדו נחלש בסוף 2005 בגלל פרשיות שחיתות; הוא הובס גם בנושא העישון. במקביל ללחץ מצד התעשיינים וראש העיר, התבלטה העיתונות בחוסר ביקורתיות. בעשרות כתבות שהתפרסמו בנושא מאז ספטמבר 2005 באתרי אינטרנט של עיתונים גדולים, ניתן למצוא ציטוטים מפי מסעדנים, ראש העיר ומור. מופיעים גם תיאורים מילוליים של הפיטום, ופה ושם תמונות של מנות מכבד שומני. אולם לא מצאנו תמונות מתוך החקירות שנערכו במשקי הפיטום – מלבד תמונת פיטום "רכה" אחת שהוצמדה לכתבה מאת מור. חשיפת מידע על הנעשה במשקי הפיטום נותרה בעיקר באתרי האינטרנט של הארגונים להגנה על בעלי-חיים, ובמודעות שנרכשו בכסף על-ידי הארגונים.ברווזים במפטמת Hudson Valley Foie Gras, אוקטובר 2005 (צילום: Farm Sanctuary)
האיסור
ב-26.4.2006 הכריעה מועצת העיר שיקאגו לטובת האיסור למכור כבד שומני בעיר. הנימוק הבולט שמופיע במסמך שעליו הסכימה המועצה הוא:"עופות, במיוחד אווזים וברווזים, מולעטים בכפייה באופן לא הומאני, דרך צינור המוחדר לגרונות שלהם מספר פעמים ביום, כדי לייצר את המעדן הנדיר, פואה גרה, עבור לקוחות המסעדות."
נימוקים אחרים הם החלטתו של צ'ארלי טרוטר ("ודאי השף המפורסם ביותר של עירנו") להפסיק להגיש כבד שומני, תנופת הצעות החוק בנושא בארצות-הברית וסקר דעת הקהל. האיסור נכנס לתוקף 90 יום ממועד קבלתו ופרסומו (קיימת אי-בהירות לגבי ספירת הימים; APRL ו-IDA, למשל, טוענים שהאיסור ייכנס לתוקף כבר ב-26.6.2006). החוק קובע 250 עד 500 דולר קנס לכל יום של עבירה על מכירת כבד שומני. זהו קנס נמוך עבור מסעדות יוקרה, אולם אחד השפים שהתנגדו לאיסור, אמר לעיתונות לפני כחצי שנה, שהוא מוכר כ-30 מנות בשבוע במחיר 15$ כל אחת; כלומר, הקנס גבוה יותר מרווחי המכירות. נקווה, שבקרוב תלך מדינת ניו-יורק בעקבות שיקאגו, כי במדינה זו פועלת חברת הפיטום הגדולה ביותר באמריקה.
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art397.html
מקורות
"Historic Vote Bans Foie Gras in Chicago”, Farm Sanctuary, 27.4.2006.
"Victory! Chicago Bans the Sale of Foie Gras”, StopForceFeeding.com. 27.4.2006.
Gretchen Ruethling, “Chicago Prohibits Foie Gras”, New York Times, 27.4.2006.
AFP, “Chicago Bans Foie Gras in Restaurants”, Yahoo, 26.4.2006.
"Chicago Won’t Swallow Foie Gras Cruelty”, The Humane Society of the United States (HSUS), 26.4.2006".
"Alderman Moore Seeks to Take Foie Gras Off the Menu of Chicago Restaurants", City Council - City of Chicago, 6.4.2006".
"A Ban on Foie Gras? Could this really be Chicago?”, The Christian Science Monitor, 13.12.2005".
Jolene Ketzenberger, “Where do You Stand in Fracas over Foie Gras?”, IndyStar.com, 16.11.2005.
The Associated Press, “Chicago Gets Worked Up Over Foie Gras", CBS News, 10.11.2005.
Fran Spielman, “Alderman Trying to Push Foie Gras Ban through Council”, Chicago Sun Times, 14.12.2005.
Christopher Martin, "Foie Gras Debate Splits Chicago as Chef, Mayor Duel Over Ducks", Bloomberg, 3.11.2005.
"Sir Roger Moore Joins Alderman Joe Moore in Defending Ducks”, StopForceFeeding.com, 27.10.2005.
Fran Spielman, Council Panel Backs Foie Gras Ban”, Chicago Sun Times, 26.10.2005.
"Foie Gras Ban Gets OK To Move To Full City Council”, CBS, 25.10.2005.
Matthew Scully, “Force Feeding of Birds a Sin“, Chicago Sun Times, 24.10.2005.
Joe Moore, "Au Revoir to Foie Gras?", The Examiner, 6.10.2005, p. 17.
Chris LaMorte, “You Liver Around Here?”, Chicago Tribune, 19.9.2005.
"City of Chicago May Ban Foie Gras”, a Farm Sanctuary press release, 13.9.2005.
"Alderman Calls For Ban On Liver Delicacy”, NBC: City News Service, 13.9.2005.
Mark Caro, “Liver and Let Live”, Chicago Tribune, March 2005.
"Alderman Moore's Biography”, City of Chicago, accessed 28.4.2006.
תחקירים » תעשיות מזון מהחי » כבד אווז: פיטום אווזים וברווזים » פיטום אווזים וברווזים בחו"ל » שיקאגו: מטרופולין ללא כבד שומני