פיטום אווזים בין קליפורניה, צרפת וסין
התפתחויות במאבק נגד הלעטה כפויה, אוקטובר 2012
המאבק על החוק בקליפורניה
ביולי 2012 נכנס לתוקף בקליפורניה חוק האוסר על הלעטה בכפייה של אווזים וברווזים – תהליך אכזרי שבו מפטמים את העופות בכמויות עצומות של דגנים במטרה להגדיל את הכבד שלהם עד פי עשרה מגודלו הטבעי, בצורה הפוגעת קשות ברווחתם ובבריאותם. בכך הצטרפה קליפורניה לשורה ארוכה של מדינות שאסרו על הלעטה כפויה, ביניהן גם ישראל ומרבית מדינות האיחוד האירופי. לצד זאת קובע החוק הקליפורני גם תקדים חדש, בכך שאינו אוסר רק על ההלעטה עצמה אלא גם על ייבוא של כבד מפוטם ממדינות אחרות, שבהן הפיטום חוקי.
מייד עם כניסתו של החוק החדש לתוקף הוא הפך מטרה למתקפה מצד מתנגדיו: כמה מגדלי אווזים וברווזים מארה"ב וקנדה עתרו במשותף לבית המשפט של קליפורניה בדרישה לבטל את החוק בטענה שהוא "לא חוקתי". בראש ההתאחדות עמד גיירמו גונזלס, בעליו של משק פיטום בקליפורניה. בשעתו תמך גונזלס בהצעת החוק, מכיוון שהנוסח הסופי שלו, שהתקבל בשנת 2004, כלל תקופת הסתגלות ארוכה שבמהלכה יותר המשך הפיטום, והדבר הבטיח שלא יוגשו תביעות משפטיות נגד משקי פיטום בפרק זמן זה. הנוסח פטר את גונזלס לא רק מתביעות שכבר הוגשו נגדו, אלא גם מחשש לתביעות עתידיות. שמונה שנים לאחר שהחוק נכנס לתוקף והתביעות בוטלו החל גונזלס לפעול נגד החוק.
עתירת המפטמים עדיין לא נידונה, אך בקשת העותרים לקבל צו ביניים שיתיר מכירת כבד מפוטם באופן זמני, עד להכרעה בעניין החוק, נדחתה בינתיים על-ידי בין המשפט.
צרפת נגד קליפורניה
החוק הקליפורני עורר התנגדות לא רק בקליפורניה עצמה, אלא גם בצרפת, המדינה המובילה בעולם בפיטום אווזים, ובין הבודדות באירופה בה הוא עדיין מותר בחוק. ככל הנראה, הרקע להתנגדות אינו רק הנזק הכלכלי הישיר שהוא גורם לתעשיית פיטום האווזים (כמות כבד האווז המיוצא מצרפת לקליפורניה אינה גבוהה בכל מקרה) אלא גם ההשלכות שיש לחקיקה החדשה על דעת הקהל לגבי פיטום אווזים, והתקדים שנוצר על-ידיה.
מארי-פייר פה, נציגה של התאגדות מפטמי עופות, אמרה בראיון לערוץ France 24: "זה יוצר דעה קדומה רצינית לגבי התדמית שלנו... האיסור לא צפוי להשפיע עלינו מסחרית, אבל הוא גורם לנו להיראות רע. אחרי הכל, קליפורניה היא מדינה הקובעת מגמות שלשאר העולם יש נטייה ללכת בעקבותיהן." פה נפגשה עם מספר פוליטיקאים צרפתיים במטרה לקדם פעילות נגד החוק הקליפורני, והצליחה לגייס תמיכה מכמה מהם. כך למשל, פיליפ מרטן, חבר האסיפה הלאומית של צרפת, המייצג את מחוז ז'ר, המחוז המוביל בייצור כבד אווז בצרפת, יצא בקריאה להחרים יין מתוצרת קליפורניה כתגובה לאיסור על מכירת כבד מפוטם. אפילו נשיא צרפת, פרנסואה הולנד, הצהיר על נכונותו להירתם למאבק נגד החוק הקליפורני.
גיום גארו, סגן שר החקלאות הצרפתי, הודיע שישקול פנייה לארגון הסחר העולמי (WTO) בדרישה להטיל סנקציות על קליפורניה בשל סירובה לאפשר ייבוא של כבד אווז. בעבר כבר היו מקרים שבהם ארגון הסחר העולמי שירת את תעשיות המזון מהחי בניסיונותיהן להקשות על יוזמות לשיפור רווחת בעלי-החיים.
חקירה סמויה במשקי פיטום צרפתיים
במקביל למיתקפה שבה פתחו על החוק הקליפורני, מפטמי האווזים בצרפת מצאו את עצמם תחת מגננה כשארגון זכויות בעלי החיים PETA Europe פרסם צילומים מחקירה סמויה שנערכה לאחרונה במשק פיטום אווזים בצרפת. החקירה חושפת לא רק את הליך הפיטום האכזרי עצמו, אלא גם את הנזק הגופני שנגרם לאווזים כתוצאה מהגדילה הבלתי-טבעית של הכבד שלהם: בין השאר, נראים בצילומים אווזים המתקשים בנשימה כתוצאה מהלחץ שהכבד המוגדל מפעיל על הריאות שלהם, ואווזים שמתקשים ללכת או אפילו לעמוד. בנוסף כללה החקירה גם צילומים ממשחטת אווזים, המראים כי על-אף שהאווזים עוברים הימום חשמלי שאמור לאלחש אותם לפני השחיטה, רבים מהם נשארים בהכרה גם לאחר שהם מחושמלים, והם ממשיכים להתפתל ולהיאבק לאורך תהליך השחיטה שלהם.
סרטון החקירה, שפורסם באוגוסט מוגש בהנחייתו של השחקן הבריטי סר רוג'ר מור (מסדרת סרטי "ג'יימס בונד"). למור כבר יש ניסיון בפעילות מוצלחת נגד פיטום אווזים: בשנים האחרונות הוא הספיק להוביל פניות לרשתות חנויות הכלבו סלפרידג'ס ו"הארווי ניקולס", והצליח לשכנע אותן להפסיק לשווק כבד אווז. עכשיו מפנה מור פנייה דומה לחנות הכלבו פורטנום ומייסון, אחת מחנויות הכלבו הגדולות בלונדון, המשווקת כבד אווז מהמשקים שנחשפו בחקירה הסמויה. בתגובה טוענים בפורטנום ומייסון כי הם מסרבים להכיר בכך שמקורם של הצילומים הוא ממשק המספק להם סחורה, ואיימו שיפעלו משפטית נגד מור ועמותת PETA Europe במטרה לעצור את פרסום הסרטון. למרות האיום, עד כה לא ננקטו כל צעדים משפטיים מצדם.
סרטון החקירה הסמויה, בהנחייתו של רוג'ר מור. אזהרה: מכיל תמונות קשות
בינתיים בסין: נמנעה הקמתה של מפטמת ענק
לעת עתה עומדת פורטנום ומייסון בסירובה להפסיק למכור כבד אווז, אך הצלחה אחרת נרשמה לטובת המאבק נגד פיטום אווזים, במניעת הקמת משק פיטום ענקי בסין. כמדינה שבה כמעט ולא קיימות פעילות להגנת בעלי-חיים או חקיקה בתחום, סין משמשת כמפלט נוח לתעשיות המנצלות בעלי-חיים. מאז שנת 1994 צמחה במדינה אחת מתעשיות כבד האווז הגדולות בעולם. תעשיית האווזים הסינית זכתה לתשומת לב תקשורתית ב-2009, כשתחקיר של ערוץ הטלוויזיה השוודי TV4 חשף כיצד משקים בסין מורטים אווזים מנוצותיהם, בעודם בחיים, עבור תעשיית הפוך (כיום סין היא היצואנית המובילה של נוצות לתעשיית הפוך). התחקיר חשף גם את חוסר ההבנה שמגלה התעשייה הסינית ביחס לביקורת בנושאי רווחת בעלי-חיים, בעוד שמשקים ממדינות אחרות (הונגריה ופולין) שנחשפו בכתבה ניסו, לכל הפחות, להעמיד חזות שקרית של דאגה לרווחת בעלי-חיים. המשווקים הסינים טענו שאיש מלקוחותיהם מעולם לא התעניין ברווחתם של האווזים, וכי "האיכות היא הדבר היחיד שמשנה".
במסגרת צמיחת תעשיית האווזים הסינית תכננה חברת ההשקעות הבריטית "Creek Projects Investments" השקעה של קרוב ל-100 מיליון יואן (כ-16 מיליון דולר), בהקמה של חוות פיטום אווזים וברווזים, שהייתה צפויה להיות הגדולה מסוגה בעולם. חוה זו התעתדה להפיק מדי שנה כאלף טונות של כבד מפוטם, מכשמונה מיליון ברווזים ושני מיליון אווזים. במהלך השנה האחרונה ארגונים למען בעלי-חיים פעלו להביא לביטול התכנית. לאחר חשיפת החקירה הסמויה האחרונה ממשקי הפיטום הצרפתיים, ותשומת הלב התקשורתית הנרחבת שהיא גררה אחריה, התקבלה ההודעה כי התכנית להקים את משק הפיטום החדש לא תצא לפועל. על אף שהמאבק בתעשיית פיטום האווזים עודו ארוך וממושך, העובדה כי אפילו בסין ההתנגדות לפיטום מתחילה לתת את אותותיה מרמזת כי יש מקום לאופטימיות.
מקורות
Graham Smith, "Licence to kill withdrawn: Foie gras factory project in China scrapped after Roger Moore's campaign against 'torture in a tin'", Daily Mail, 10.10.2012.
Marc Lifsher, "Judge denies block of California's foie gras ban", L.A. Times, 19.9.2012.
Tiffany Hsu, "French President Francois Hollande takes aim at foie gras ban", L.A. times, 31.7.2012.
"California introduces 'prohibition' of foie gras", France 24, 1.7.2012.
"Foie gras industry slams California ban", The Australian, 28.6.2012.