אלימות במשלוחים החיים, 2013
חקירה סמויה מספקת הצצה למסע הייסורים של עגלים וטלאים המובלים מאוסטרליה למפטמות בישראל
החשיפה | ההתעללות: ממצאי התחקיר | עדות | רקע | מה אפשר לעשות
החשיפה
חצי שנה אחרי שחשפנו את ההתעללות הקשה בעגלים ובטלאים בתחנה האחרונה בחייהם, סיפקנו אתמול בערב הצצה להתעללות שסופגים אותם בעלי חיים חודשים רבים לפני שליחתם לשחיטה: מפריקתם האלימה מהאוניות האוסטרליות בנמל אילת; דרך דחיסתם למשאיות צפופות ופריקתם בתחנות ההסגר תוך שימוש בבעיטות, הצלפות ושוקרים חשמליים; ועד כליאתם הממושכת במפטמות המזוהמות בהררי הפרשותיהם, והעמסתם למשאיות בדרך למשחטה.
ההתעללות: ממצאי התחקיר
בתחקיר תועדו עבירות רבות על חוק צער בעלי חיים ועל תקנות הובלת בעלי חיים, ואנונימוס הגישה הבוקר תלונות למשטרה ולממונה על אכיפת חוק צער בעלי חיים, תוך דרישה לחקירה מקיפה של הפרשה (ובכלל זה בירור כיצד מפקחי משרד החקלאות, שנכחו בעת הפריקה, לא טרחו לאכוף אפילו את ההגנות המינימליות הקיימות כיום להגנת בעלי חיים בהובלה, ומופרות ברגל גסה). מתוך התלונות:
- "תקנה 9(א) לתקנות ההובלה אוסרת על הכאת בעלי החיים במהלך הטענתם ופריקתם. ואולם התיעוד מעלה הכאה שיטתית של בעלי החיים באגרופים, במקלות ובבעיטות, בכל חלקי גופם, ולרבות בראש. כל ההכאות הן בלתי-פונקציונאליות להנעת בעלי-החיים. חלקן שרירותיות לחלוטין, וחלקן היו נמנעות לו הפועלים היו מפעילים טכניקות פשוטות של הנעת בעלי-חיים. במספר מקרים ניתן לראות השלכה של טלאים."
- "תקנה 6 לתקנות ההובלה מחייבת מתן טיפול רפואי לבעלי-חיים פצועים, ואילו התיעוד מעלה כי העובדים מנחיתים מכות גם על בעלי-חיים פצועים המתקשים בהליכה. בתמונות נראה בבירור טלה שאינו מסוגל לעמוד על רגליו. במקום לספק לו טיפול, העובד מכה אותו שוב ושוב על מנת לזרזו לעבור מהאוניה למשאית."
- "סעיף 12 לתקנות ההובלה מגביל את מספר הכבשים שמותר להוביל בתא ל-30 פרטים, וקובע שטח מינימלי לכל אחד. מהצילומים עולה כי קיימת לכאורה הפרה של תקנה זו: מספר הכבשים עולה על 30, הצפיפות קשה וחלק מהן מתקשה בנשימה."
- "תיעוד העמסת עגלים למשאית ברפת קיבוץ בית השיטה חושף שימוש בשוקרים חשמליים. רק כאשר אחד הבכירים במקום מבחין בצלם, הוא אוסר על הפועל להשתמש בשוקר."
כמו כן, ההתעללות מהווה הפרה של התקנות באוסטרליה, המחייבות את תעשיית הבשר המקומית לעמוד בסטנדרטים מינימליים גם בארצות שאליהן מיוצאים בעלי החיים. ארגוני בעלי חיים באוסטרליה צפו בצילומים מישראל והגישו תלונה לרשויות. הארגונים דורשים את הפסקת המשלוחים החיים מאוסטרליה.
עדות
רמי בל, תחקירן "אנונימוס" יצא להתחקות אחר דרכם של העגלים והטלאים האוסטרליים בישראל. הוא הציב מצלמה עם זום טלסקופי על הר שמשקיף לנמל אילת, ותיעד מרחוק את פריקת העגלים והטלאים מהאניות הצפופות למשאיות הובלה, בתהליך שנמשך 40 שעות רצופות, בחום כבד.
לאחר מכן עקב שושן אחרי המשאיות, והצליח אף לחדור לתוך כמה מהן. הוא תיעד את מצב בעלי החיים גם בתחנות הבאות במסען בישראל: בתחנת ההסגר בקיבוץ אילות, ובמפטמת העגלים לפני המשלוח למשחטת "אדום אדום". הוא מספר:
אצל העגלים המעבר מהספינה הוא מאוד צר, אז שם ההעברה יותר פשוטה כי הם לא יכולים לנסות להסתובב ולברוח אחורה, מהפועלים לכיוון הספינה, כמו הטלאים. כשהם עומדים במקום ולא זזים למרות השיפוע, העובדים מכים אותם ובועטים בהם מהצדדים.
הכמות העצומה של בעלי החיים מבטלת כל אפשרות להתייחס אליהם בתור יצורים אינדיווידואליים. הם מורדים למשאיות קבוצות-קבוצות, כשממש לא משנה אם טלה מסוים פצוע, גוסס, מיובש או זקוק לטיפול, או אם עגל מפוחד מאוד ולא רוצה להתקדם. תיעדתי למשל טלה שנותר מאחור, מדדה במעבר מהספינה למשאית עם רגליים שבורות, לא מסוגל לעמוד ובוודאי שלא ללכת. ובכל זאת, העובדים בעטו בו שוב ושוב וניסו לגרום לו להתקדם יחד עם שאר הטלאים.
בכל אחד מן המקומות שהייתי - בנמל, בתחנות ההסגר ובמפטמה, היה מישהו שביקש ממני ללכת משם, או שביקש לא לצלם. האנשים שעובדים שם יודעים שהמראות יזעזעו את הציבור ויפגעו בהם, ולכן הם מנסים למנוע את הצילום".
רקע
מדי שנה מיובאים לישראל מעל 110 אלף עגלים ו-50 אלף טלאים, רובם מאוסטרליה. מרגע שהם מועמסים על המשאיות ומשם לאוניות הצפופות, לא יזכו העגלים והטלאים לצאת שוב למרעה לעולם. לאחר כשלושה שבועות הפלגה באוניה המיטלטלת הם יועברו מהאוניות למשאיות, ומשם למכלאות ההסגר, למפטמות – ושוב למשאיות, בדרך לבית המטבחיים. עוד על המשלוחים החיים מאוסטרליה.
לפני כשנה, במרץ 2012, זכה כבש אחד לפרסום רב (ולטיפול ראוי, ולשם – סהר) לאחר שהוצל בים הפתוח על ידי עובדי ריף הדולפינים באילת שהבחינו בו במקרה בעת שיט. זאת לאחר שכנראה נזרק מן הסיפון בסמוך לנמל בהיותו חלש (בזבוז לשלם מכס על כבש שאולי לא ישרוד עד השחיטה...) אך הצליח לשרוד זמן לא מבוטל בים עד שהתגלה וניצל.
בדצמבר 2012 חשפנו את ההתעללות בעגלים האוסטרליים במשחטת תנובה, בה נשחטים 40% מהעגלים בארץ. באוגוסט 2011 חשפנו כיצד נפרקים עגלים מאוסטרליה בתחנות ההסגר תוך שימוש שוטף בשוקרים חשמליים ובמקלות עם דוקרנים.
מה אפשר לעשות
- לא לאכול בעלי חיים. תעשיית הבשר מבוססת על עינוי והרג המוניים של בעלי חיים. כל אחת ואחד מאיתנו יכולים להציל 4,000 בעלי חיים מסבל ומוות פשוט על ידי הימנעות מאכילתם. איך עושים את זה? בקלות: מדריך לצמחוני המתחיל והצעות לתפריט
- כתבו ליבואנית העגלים מאוסטרליה הגדולה בישראל, תנובה, ובקשו לעצור את המשלוחים החיים.
- כתבו לשר החקלאות, יאיר שמיר, ובקשו ממנו לעצור את המשלוחים החיים מאוסטרליה.
התחקיר בתקשורת
- ערוץ 10, 30.7.13 - כתבה מקדימה ב"רפי רשף" על התחקיר, והכתבה במהדורה המרכזית
- ד"ר אסף הרדוף, ynet, "בדרך לשווארמה, תסתכלו להם בעיניים", 31.7.13
- דה מארקר, אורה קורן, "אנונימוס: לחקור אחריות של תנובה, דבאח ווטרינרים ממשלתיים להתעללות לכאורה בעגלים", 31.7.13
- עיתון חי, "התעללות לשמה", 31.7.13
- ג'רוזלם פוסט, "Animal rights activists fight abuse, electrocution of lambs and calves", 1.8.13
- רדיו eco99fm, ד"ר אסף הרדוף מתראיין בעקבות החשיפה