נאבקים בעבריינים: הפיטום במושב שתולים
מתעללים, מרביצים ומשקרים ניצחון משפטי לאנונימוס
מתעללים, מרביצים ומשקרים
אף על-פי שהאיסור על פיטום אווזים נכנס לתוקף באפריל 2006, עבריינים אחדים ממשיכים בפיטום, מכים חוקרים ומשקרים בבית-המשפט. עקב רשלנותן של הרשויות, אנונימוס הפכה לכוח הפעולה המרכזי לשמירה על החוק.
כתב-אישום וצו-מניעה
ב-25.3.2007 הגיש משרד החקלאות כתב-אישום על פיטום אווזים תוך הפרת חוק צער בעלי-חיים נגד י' א' ממושב שתולים (ליד אשדוד). לפי בדיקת יחידת הפיצו"ח (פיקוח צומח וחי) של המשרד, א' הפעיל משק פיטום ובו כ-7,000 אווזים. יחידת הפיצו"ח ערכה במשק חיפוש והחרימה ציוד ששימש לפיטום אווזים. בדרך-כלל, מקור הנתונים שמשמשים את היחידה בפעולותיה נגד המפטמים העבריינים הוא אנונימוס, אולם הראיות הראשונות לכך שעובדיו של א' מפטמים אווזים בניגוד לחוק הגיעו הפעם ממשטרת ההגירה, שתיעדה העסקה לא חוקית של עובדים במשק. הגשת כתב-האישום לא גרמה לא' לחדול מהפיטום, העשוי להכניס לו מיליוני שקלים בשנה. לפיכך, הגישה אנונימוס בקשה לצו-מניעה לבית-משפט השלום באשדוד, שיאסור אישית על א' להמשיך ולפטם. הצו התקבל על-ידי השופט אריאל חזק, אך א' צפצף גם על הצו המפורש שהוצא נגדו, ובמקום להפסיק לפטם, ביצר את המפטמה כך שיהיה קשה עוד יותר להתקרב אליה ולתעד את העינויים המתרחשים בה.
אנונימוס בשטח
למרות הביצורים, הצליח צוות אנונימוס לצפות בפיטום אווזים שיטתי במפטמה, ולצלם ברצף מהיר מספר תמונות, שמהן משתמע בבירור שפיטום אווזים אכן מתבצע במקום. אנונימוס פנתה שוב לבית-המשפט, ובצירוף התמונות והתצהיר של אחת המתעדות, ב' ב', ביקשה לנקוט סנקציות כנגד המפטם בגין ביזיון בית-המשפט.
שקרים יצירתיים
ב-20.6.2007, לאחר דחיות ועיכובים רבים על חשבון האווזים, התקיים בבית-המשפט דיון משמעותי ראשון בפרשה. יומיים בלבד לפני הדיון טרח א' להגיש לבית-המשפט תצהיר ובו הכחשה שהתמונות מעידות על פיטום, בצירוף תירוצים יצירתיים במיוחד לעובדות שקלטה המצלמה – פועל הלופת אווז ביד אחת ופוער את מקורו ביד האחרת. אלמלא היו הדברים בפועל כה מחרידים, אפשר היה להתבדר על השקרים המגוחכים:
איך לזהות הלעטה בכפייה
ביומיים שעמדו לרשות אנונימוס, השיגה העמותה חוות דעת נחרצת של ד"ר חגי אלמגור, וטרינר שכיהן במשך 4 שנים בתפקיד הממונה על חוק צער בעלי-חיים במשרד החקלאות. במסגרת תפקידו, ביקר ד"ר אלמגור פעמים רבות במפטמות אווזים ועקב מקרוב אחרי תהליך הפיטום בכפייה. לאחר שהוא עיין בתצהיר של א' ובתמונות שצולמו במשק, הוא פסק במכתב אל בית-המשפט כי בתמונות נראים כל המאפיינים המוכרים של הלעטה בכפייה: מבנה המפטמה (לרבות צורת התאים וצפיפות האווזים בהם), צינור המתכת שקצהו חתוך באלכסון, וכן פעולות העובד. מתוך חוות דעתו של ד"ר אלמגור:
"בתמונות 'תמונה מס' 7' ו'תמונה מס' 4' נראה אדם יושב ולופת ביד שמאלו צוואר של אווז, באופן שהוא מתאים במדויק לאופן לפיתת צווארו של אווז לקראת הלעטתו. [...] תכליתה של הלפיתה הנראית בתמונות היא אכן לבחון את מצב הוושט ולאשר את היותו ריק. בחינה זאת הכרחית לצורך הצלחת ההלעטה, שכן ושט מלא (בין אם במים או בתוכן שנותר בו מההלעטה הקודמת) לא יוכל לבלוע מנה נוספת, ואין כל טעם לנסות להלעיטו."
שלוש מהתמונות שצולמו על-ידי החוקרים במשק א' בשתולים, 12.4.2007 (מספרי התמונות בהתאם לסדר צילומן, מימין לשמאל: 1, 5, 4): הפועל יושב ומבצע פעולות פיטום טיפוסיות באופן מחזורי. משמאל נראית לפיתת צוואר אווז
לבסוף מסכם ד"ר אלמגור ומתייחס גם לסרטון שהרכבנו מהתמונות:
הוכחות של הרגע האחרון
עורכת-הדין של א' התנגדה להגשת חוות-הדעת של אלמגור, ומטעמים פרוצדורליים הוגשה חוות-הדעת לבית-המשפט רק ב-28 ביוני. וטרינר מומחה לעופות, ד"ר עדי גנץ, התנדב להציל את המצב ולהעיד בבית-המשפט – ולמרבה הצער נתקל בחשדנות מצד השופט, אריאל חזק. נציגי אנונימוס ביקשו מהשופט לאפשר להם לנסוע למשק היישר מאולם המשפט, לאסוף משם אווז ולהביאו לנתיחה פתולוגית בבית-החולים הווטרינרי הממשלתי בבית-דגן כדי לקבוע אם נערך בו פיטום כפוי. השופט דחה את הבקשה ללא נימוק ברור, אולם התיר לעורכי-הדין של העמותה לקחת ממשק א' אווז כדי לנתחו בכל עת החל מיממה לאחר הדיון.
בשלב זה ציפתה לא' הפתעה נוספת: צוות החקירות של אנונימוס הגיע למשקו במקביל לתחילת הדיון. ההודעה על הפיטום בשטח נשלחה לאולם המשפט בהודעת SMS. עו"ד אסף מרקס, שייצג את אנונימוס, קם והודיע לשופט שבשעה זו ממש, כשא' ועורכת-דינו משקרים במצח נחושה וטוענים כי במשק מתבצעת האכלה חופשית, הפועלים במשק מלעיטים אווזים בכפייה וכמה מאנשינו מצויים בשטח ומתעדים זאת. ההפתעה, הכעס והבהלה ניכרו היטב בפניו של א'.
למרות שפע העדויות על אשמתו של א' והצורך בפעולה מיידית, הדיון הסתיים ללא הכרעה והמשפט צפוי להימשך.
אלימות נגד החוקרים
צוות החקירות נשאר בשטח כדי לבדוק אם נעשים ניסיונות לטשטש ראיות לפני שצו לקיחת האווז ייכנס לתוקף. החוקרים עמדו מחוץ לשטח פרטי, אולם נראה שא' התקשר למשפחתו ונתן הוראה "לטפל" בהם. לפתע הגיחו מספר בריונים, קרוביו של א', והחלו להכות ולדחוף את החוקרים. שכן שנזעק אל המקום לשמע הצעקות הציע לחוקרים מקלט בחצרו, והתקשר אל א' בבקשה שירסן את בניו המתפרעים. א', שכבר שב מבית-המשפט, ניצל את הפנייה השקולה והגיע לבית השכן, שם החל להשתולל בפראות. הוא זרק על החוקרים חפצים כבדים ובהם שולחן, הפיל את החוקרים לקרקע, הכה אותם וגרם להם חבלות ופצעים בכל גופם ובפניהם, עד כי שניים מהם נזקקו לטיפול רפואי. הוא גם חטף מצלמה וריסק אותה.
כשהמשטרה הגיעה למקום, א' ובניו כבר הספיקו להיעלם. שכנה מהמושב סיפרה לצוות אנונימוס, שא' ו-13 אחיו משליטים טרור במושב ונוהגים באלימות רבה שאינה מטופלת על-ידי המשטרה בשל קשרים אישיים. אחד השוטרים הפציר בחוקרים שלא לחזור למקום ולא לנסות לתעד את הפיטום מחשש לחייהם, על סמך היכרות קודמת שלו עם א'. השוטרים מסרו לאשתו של א' כי עליו להתייצב בתחנת המשטרה עד לשעה 14:30 באותו יום, אולם הוא לא טרח להגיע, ועורכת-דינו הגישה תגובה מהירה ושקרית נוספת לבית-המשפט, שבה נטען כי צוות אנונימוס חדר לשטחו הפרטי.
הרג אווזים והשמדת ראיות
התוכנית לבצע נתיחה באווז ממשק א' כדי להוכיח שהוא פוטם לא התממשה. נראה שא' נבהל: הוא שחט את כל הלהקה והודיע לאנונימוס באמצעות עורכת-הדין שלו שבעקבות הצו שהוצא נגדו הוא מפסיק לגדל אווזים. לאור ההיסטוריה של המפטם אין לסמוך על הצהרתו, אם כי באופן אירוני ההצהרה מהווה הודאה בכך שא' שיקר בבית-המשפט, כי אלמלא כן לא הייתה לו סיבה להפסיק בפתאומיות לגדל אווזים.
ניצחון משפטי לאנונימוס
ב-16.10.2007 פסק בית-משפט השלום באשדוד בתביעת אנונימוס נגד מפטמי האווזים ממשפחת א' שבמושב שתולים. השופט, אריאל חזק, העניק תוקף של פסק-דין להסכמה שהושגה בין עורכי-הדין של שני הצדדים. לפניכם עיקרי פסק-הדין.
ביזיון בית-המשפט
לפי פרוטוקול המשפט (בשא001053/07) התקבלה תביעת אנונימוס בגין ביזיון בית-המשפט נגד שני מפטמים ממשפחת א'. י' וי' א' הפעילו משק לפיטום אווזים במושב שתולים לאחר כניסתו של האיסור על הפיטום לתוקף, לפני שנה וחצי. חוקרי אנונימוס חשפו את המשך הפיטום והזעיקו את פקחי משרד החקלאות, שמצאו במשק כ-7,000 אווזים המפוטמים בכפייה, במטרה לייצר כבד שומני. העמותה פנתה לבית-המשפט, ובעקבות בקשתה הוטל על המפטמים צו-מניעה (22.3.2007). חקירה נוספת העלתה שהפיטום ממשיך, וממצאים אלה חשפו את ביזיון בית-המשפט.
קנס
לפי פסק-הדין, צו-המניעה תקף לשנתיים. במידה שתתגלה במהלך תקופה זו הפרה נוספת של צו-המניעה, יחויבו י' וי' א' (שניהם ביחד וכל אחד לחוד) בקנס כספי בסך 50,000 ש"ח בנוסף ל-10,000 ש"ח הוצאות משפט. אם הקנס לא ישולם תוך 30 יום, הוא יומר ב-50 ימי מאסר בפועל ו-10,000 ש"ח דמי הוצאות לכל אחד מהנאשמים.
תופס נכסים
אנונימוס קיבלה מינוי בתור "תופס נכסים" במשך שנתיים במשק א'. כלומר, במהלך תקופה זו רשאי נציג העמותה להיכנס למשק בכל רגע נתון, לבדוק האם יש בו אווזים, ואם כן – לקחת אחד מהם לבדיקה פתולוגית שנועדה לקבוע האם הוא עבר פיטום שלא כחוק. כך איסוף המידע לא יהיה תלוי עוד במשאבים וברצון הטוב של מפקחי משרד החקלאות.
תקדים
פסק-הדין של בית-המשפט באשדוד מסמן שלב חדש במאבק נגד עבריינים המפטמים אווזים: ביזיון בית-המשפט, איום בקנס משמעותי ובעונש מאסר, והענקת מעמד של "תופס נכסים" לאנונימוס. אלה הם מהלכים חסרי תקדים במאבק הנוכחי, המסמנים לכל המפטמים העבריינים בישראל, שאין לפיטום השחור עתיד ועדיף להם למצוא מקור הכנסה אחר, כחוק.
חדשני במיוחד הוא מעמד "תופס הנכסים" שהוענק לאנונימוס. מעמד זה מרמז על אוזלת-ידן של הרשויות באכיפת חוק צער בעלי-חיים, כאילו הכיר בית-המשפט בעקיפין בכך שעמותה תעשה עבודת אכיפה טובה יותר. אולם חולשת הרשויות בתחום זה אינה עניין חדש, ואילו מתן סמכויות חיפוש והחרמה לעמותה מהווה תקדים ביישום של חוק צער בעלי-חיים בישראל. החוק עצמו מקנה לארגונים סמכויות לא מבוטלות: סעיף 15 לחוק מתיר לארגון למען בעלי-חיים להגיש קובלנה על עבירות לפי חוק זה, וסעיף 17א מתיר לארגון לפנות לבית-משפט השלום ולבקש שיוציא צו האוסר על ביצוע מעשים מסוימים, במקרה שיש לארגון יסוד סביר להניח שמתבצעת עבירה על החוק. בית-משפט השלום באשדוד הוסיף לכך עתה מתן סמכות אכיפה ישירה. סמכות כזו הייתה נתונה עד כה בידי הרשויות בלבד, והפעלתה הייתה בעייתית הן בגלל התחמקותן מפעולה, והן עקב פיצול הסמכויות בעניין חוק זה, בין המשטרה, המשרד לאיכות הסביבה ומשרד החקלאות.
תודות
- לעו"ד אסף מרקס, מגיש הבקשה לצו-מניעה- לעו"ד אורון שוורץ, שהצטרף בהתנדבות לדיון בבית-המשפט
- לד"ר חגי אלמגור, מחבר חוות-הדעת על המידע שמסרה אנונימוס לבית-המשפט, בהתראה מיידית ובהתנדבות
- לד"ר עדי גנץ, שהגיע להעיד בהתנדבות בבית-המשפט בהתראה מיידית
- לתושבי מושב שתולים (השמות שמורים במערכת) שמספקים לאנונימוס באופן שוטף מידע על המתרחש במפטמת האווזים של א' ובסביבתה, ותודה מיוחדת לשכן שהציע מקלט לחוקרי אנונימוס