הרשעת מפטם האווזים הראשון
אוכפים לאט...
קשה להעלות על הדעת התעללות בבעלי-חיים מובהקת יותר מפיטום אווזים. אמנם אנונימוס נזקקה לשנים של מאבק כדי להביא את מדינת ישראל להכיר בכך, בתקופה שבה משרד החקלאות פעל בנחרצות כדי להגן על המתעללים. אולם באוקטובר 2005 הגיעה הממשלה להחלטה היסטורית, להפסיק את הפיטום עד 15.4.2006. משרד החקלאות הופקד על הפסקת הפיטום בפועל, ויחידת הפיקוח על הצומח והחי (פיצו"ח) של המשרד פועלת מאז בעניין. הפעולה אטית ולא נחרצת, אבל היא עקבית דיה כדי לסגור בהדרגה על אחרוני המפטמים העבריינים.
מקרה אגבאריה
יוסף אגבאריה הוא ודאי "המקרה הקל" ביותר מבין המפטמים העבריינים, כבעל מפטמה קטנה במיוחד. לאחר כניסת האיסור לתוקף, קיבלה אנונימוס מידע ממספר מקורות על כך שאגבאריה ממשיך לעסוק בפיטום. עוד נודע לעמותה, שהאווזים המפוטמים נמכרים ליוסף לז'ה ונשחטים במשחטת "פו גרס" בפתח-תקווה. הכבד השומני נמכר לאחר מכן ברחבי הארץ. אנונימוס העבירה את המידע ליחידת הפיצו"ח. פקחי היחידה אמרו שלא מצאו מידע מפליל במשחטת "פו גרס", אולם בדצמבר 2006 תפסו את אגבאריה בקלקלתו. ב-25.3.2007 הכריז משרד החקלאות על הגשת כתב-אישום נגדו:
האשמה: התעללות בבעלי-חיים
גזר-דינו של אגבאריה ניתן בבית-משפט השלום בחיפה ב-18.5.2008, על-ידי סגן נשיא בית-המשפט, השופט חנוך שילוני (בתמונה). בגזר-הדין, מזכיר השופט שאגבאריה כפר תחילה באשמה (הוא טען שלא פיטם את האווזים, ואחר-כך טען שפיטם אותם לצריכה אישית!). לאחר מכן הוא חזר בו והורשע על-פי הודאתו בעבירה של איסור התעללות בבעל-חיים לפי סעיף 2 (א) לחוק צער בעלי-חיים (הגנה על בעלי-חיים) תשנ"ד-1994. ראוי להדגיש, שאיש לא טען שהנאשם מסוכן לאנשים או שמכר בשר ללא פיקוח וכדומה; עבירות כאלה נלוות לעתים להתעללות בבעלי-חיים ומשפיעות על גזר-הדין, אולם הפעם ההרשעה היא בפירוש בעוון התעללות בבעלי-חיים.
תקופת הסתגלות
השופט מזכיר את תקופת ההסתגלות הנדיבה שניתנה למפטמים – וביניהם אגבאריה – למצוא עיסוק אחר:
מתברר שבמועד הנקוב בכתב האישום, דהיינו 8 חודשים לאחר שהענף פיטום האווזים נסגר עפ"י צו משרד החקלאות, הנאשם נמצא מפטם כ-250 אווזים בעסק שלו באום אל פאחם."
"למען בצע כסף"
העונש המרבי הקבוע בחוק צער בעלי-חיים הוא שלוש שנות מאסר; למרות זאת, מאסר בפועל כמעט שלא נגזר על עבריינים. הפעם הבקשה להחמיר בעונש באה ממשרד החקלאות. על כך כתב השופט:
הקלה בעונש
הסנגור ביקש להקל עם אגבאריה בטענות על מצבו הכלכלי ועל מצבו הרפואי. מסכם השופט:
לאחר ששקלתי טיעוני הצדדים, אני סבור שלאור נסיבותיו של הנאשם שהוא נשוי + 7 ילדים, יש להתחשב גם בטענות הסנגור ולמצוא את שביל הביניים של עונש שירתיע אחרים אך לא יחמיר יתר על המידה עם הנאשם ולא יתעלם מנסיבותיו האישיות."
העונש
זהו גזר-הדין:
- "מאסר בפועל של 5 חודשים אותם ירצה הנאשם במסגרת עבודות שרות". במילים אחרות: עבודות שירות ולא מאסר בפועל, החל מ-26.5.2008.
- מאסר על תנאי של 10 חודשים למשך 3 שנים. התנאי: "שלא יעבור העבירה שהורשע בתיק זה".
- קנס כספי בסך של 5,000 ₪ או 25 ימי מאסר תמורתם.
- התחייבות עצמית בסך של 5,000 ₪, או 25 ימי מאסר, להימנע תוך שנתיים מהעבירה שהורשע בתיק זה.
- הציוד לפיטום אווזים שנתפס אצל אגבאריה – יושמד.
תגובת משרד החקלאות
משרד החקלאות הוציא לעיתונות הודעה גאה, שבראשה הכותרת "פיטמת אווזים – שב בכלא" (אף על-פי שאגבאריה לא יישב בכלא). הנקודה המעודדת בהודעת המשרד היא ההכרה בכך שמשפט אגבאריה הוא חלק מתהליך:
הנאשמים הנוספים הם: יונתן אשתר ממושב שתולים; דויד וציון לגזיאל ממושב בן-זכאי; ורן ואחנון ממושב פתחיה. כל המפטמים הללו נתפסו כשהם מפטמים אלפי אווזים במשקיהם. לפי תקדים אגבאריה, אין ספק שהם ראויים לעונש המרבי הקבוע בחוק.
מבט לעתיד
האחים לגזיאל ממשיכים לפטם אלפי אווזים ביום. למרות הנחרצות בדברי המחלקה המשפטית של משרד החקלאות, פקחי המשרד אינם רוצים או שהם חוששים להתעמת עם משפחת לגזיאל. עבריינים אלה ביצרו את המפטמה שלהם בגדר בטון ובכלבי תקיפה, ולמעלה משנתיים לאחר כניסת האיסור לתוקף, הם ממשיכים לנהל עסקי אכזריות משגשגים, המגמדים בממדיהם את העסק של אגבאריה. המבחן הדחוף של משרד החקלאות הוא הפסקה מיידית של הפיטום. בינתיים, אנונימוס נמצאת בקשר רציף עם מפטמי אווזים לשעבר ומקבלת דיווחים משכניהם של העבריינים, המתלוננים על הסירחון שעולה מן המפטמות, על זיהום הסביבה ועל צווחות האווזים ורעש מכונות הפיטום. החומרים המפלילים ומידע מודיעיני מועברים למשרד החקלאות במטרה לסייע במלאכת האכיפה.
מקורות
דפנה יוריסטה (דוברת), "פיטמת אווזים – שב בכלא: לראשונה בישראל, גזר דין באשמת פיטום אווזים בניגוד לחוק" (הודעה לעיתונות), משרד החקלאות ופיתוח הכפר, 20.5.2008.פ. 001384/07, מדינת ישראל נ' יוסף אגבאריה, פרוטוקול וגזר-דין, 18.5.2008.
דפנה יוריסטה (דוברת), "משרד החקלאות הגיש היום שני כתבי אישום נוספים באשמת פיטום אווזים בניגוד לחוק" (הודעה לעיתונות), משרד החקלאות ופיתוח הכפר, 25.3.2007.
בעיתונות
נויה נרדימון, "פיטום ומאסר", נענע 10, 21.5.2008.
"אנונימוס מברכת על החלטת ביה"מש לגזור מאסר בפועל על מפטם אווזים", כאן נעים, 21.5.2008.
עמירם כהן, "תקדים: 5 חודשי מאסר בפועל הוטלו על חקלאי שפיטם אווזים בניגוד לחוק", The Marker (הארץ), 20.5.2008.
עמירם כהן, "תקדים: 5 חודשי מאסר בפועל הוטלו על חקלאי שפיטם אווזים בניגוד לחוק", וואלה!, 20.5.2008.
עמירם כהן, "לראשונה: חקלאי שפיטם אווזים נדון למאסר", הארץ, 20.5.2008.
יאיר גבע, "לראשונה: מאסר בפועל למפטם אווזים" , msn, 20.5.2008.
ארז ארליכמן, "תקדים: עונש מאסר למפטם אווזים סדרתי", ynet, 20.5.2008.
אלי לוי ודליה מזורי, "לראשונה: מפטם אווזים - למאסר", מעריב, 21.5.2008, עמ' 23.
אלי לוי, "לראשונה בארץ: עונש על פיטום אווזים", nrg מעריב, 20.5.2008.
אורלי פלג-מזרחי, "לראשונה: חקלאי שהורשע בפיטום אווזים נדון לעבודות שירות", גלובס, 20.5.2008.
משה נעים, "לראשונה בישראל, גזר דין באשמת פיטום אווזים בניגוד לחוק", כאן נעים, 20.5.2008.
אורנית עצר, "גזר דין ראשון באשמת פיטום אווזים", ערוץ 7, 20.5.2008.