סמינר אנונימוס, אוגוסט 2007
מהן הדרכים האפקטיביות ביותר לעזור לבעלי-חיים? איך ניתן לשלב את הפעילות בחיי היומיום ובתכנון אישי לעתיד? פעילות ופעילים מכל הארץ התכנסו לשלושה ימים של סדנאות והרצאות בסמינר השישי של אנונימוס.
סמינר אנונימוס 2007 (הרכב חלקי): אלה הם כמה מן הפרצופים שתפגשו בפעילות אנונימוס בעתיד הקרוב (צילם: מני ברמן)
מתרחבים!
הסמינרים של אנונימוס הם אירועי ההכשרה המרוכזים והמקיפים ביותר שיש בישראל בתחום של זכויות בעלי-חיים, והם מהווים הזדמנות יחידה במינה לפעילים לשהות בחברת עשרות אנשים בעלי השקפות דומות. הסמינר השישי של אנונימוס נערך בראשית אוגוסט בתל-אביב, בסימן של התרחבות העמותה. אם תכנון מקצועי והכשרה לפעילות אפקטיבית התגבשו היטב כבר בסמינר 2005, החידוש הבולט ב-2007 הוא בהרכב המשתתפים ובמטרות הפעילות. בעבר נערך פרסום נרחב לסמינרים, בניסיון לקלוט מתעניינים חדשים לצד פעילים מוכרים. אחת ממארגנות הסמינר, רותם אייל, מסבירה את השינוי:"בשנים האחרונות העמותה גדלה מאוד והפעילות מקבלת יותר ויותר אופי של התמחות. בכל תחומי הפעילות, כמו הרצאות, דוכני הסברה ועבודה משרדית, יש מסלול הכשרה מסודר לפעילים החדשים. זה מייעל את העבודה ומקל על המתנדבים, אבל בשנה האחרונה הסתבר שפעילים בתחום אחד בקושי מכירים תחומים אחרים באנונימוס ופעילים מהתחומים האלה. גם פתיחה של גרעיני פעילות הרחק מגוש דן הותירה פעילים מנותקים. מדובר בכ-120 איש, ונוצר צורך לתת להם מסגרת מיוחדת, שתגבש את העמותה ותספק לכולם היכרות עם תחומי פעילות שלא מוכרים להם ועם חברות וחברים להתנדבות. אמנם רק חלקם יכלו להשתתף בסמינר, אבל אלה שהגיעו יעבירו את המסרים ואת המידע לשותפים שלהם בפעילות."
כך תוכנן לראשונה סמינר העמותה כמעט ללא פרסום לקהל הרחב (מפגשי היכרות למתעניינים חדשים מתקיימים לאורך כל השנה בתל-אביב, ומדי פעם גם בחיפה) עבור פעילות ופעילים עם ותק של חודשים רבים או שנים אחדות בפעילות סדירה באנונימוס; לרובם גם שנים של היכרות קודמת עם התנועה לשחרור בעלי-חיים. כפי שאומרת רותם, "זו קבוצה קטנה של פעילות ופעילים, אבל בשנה הקרובה הם יגיעו לקהל של עשרות אלפים".
שלושה ימים בתל-אביב
כ-30 איש הגיעו לסמינר, רובם בנות ובני נוער שמתגוררים מחוץ לתל-אביב: חיפה, אשדוד, מודיעין, ירושלים, באר-שבע, הרצליה, רעננה, פתח-תקווה, ראש העין, כרמיאל וגדרה. הסדנאות והארוחות התקיימו במרכז פסג"ה להשתלמויות שליד גן מאיר במרכז תל-אביב. המשתתפים שהגיעו מרחוק, לנו בבית-הספר הדמוקרטי "קהילה" הסמוך, ומכון הכושר Beyond פתח את מקלחותיו לשימוש ללא תשלום.אוכל
כצפוי בסמינר אנונימוס, הארוחות נועדו לא רק להשביע, אלא גם לספק טעימה של מזונות חדשים. צוות בן 7 מתנדבים טרח על הכנת תפריט מגוון: סלט חומוס ובורגול, סלט וואקמה, סלט "ביצים" טבעוני, סלט קטניות ודגנים עשיר, טופו במשרה ותבלינים, סלט כרוב וגזר, טופו עם פטריות, "צלי" סייטן, תבשיל ירקות וקטניות, ממרח בטעם כבד, קוטג' טופו, גבינת קשיו, סלט "טונה" על בסיס חומוס, מיונז טופו (ראו מתכון למטה) ופיצה טבעונית. בנוסף לאלה, הוגש מגוון של מזונות קנויים, כגון מעדנים, גבינות טבעוניות ודגנים, ובכלל זה תרומה נדיבה מ"מעדני צוריאל".לא פחות חשוב מתיאוריה: שלושה ימים של תפריט טבעוני מגוון (צילום זה והצילומים הבאים: טלי ראושר)
הסדנאות
הסדנאות בסמינר 2007, כמו בשני הסמינרים האחרונים, תוכננו בדגש רב על הכוונה לפעילות יעילה. המשתתפים עברו סדנאות על הסברה בנושא זכויות בעלי-חיים, סימולציות של הסברה, ופעילות שטח בדוכן הסברה ובמשמרת מחאה. סדנאות שונות הוקדשו לפעילות בבית-הספר ובמקום העבודה, לתזונה טבעונית בריאה, לטבעונות במשפחה ובין חברים, ולדיון תיאורטי על זכויות בעלי-חיים. סדנאות אלה פותחו ונוסו בהצלחה באירועי אנונימוס בשנים האחרונות וניתן לקרוא עליהן בסיכומי הסמינרים 2005 ו-2006. עם זאת, ההבדל בהרכב המשתתפים יצר שינוי. למשל, בסדנאות שנועדו לסייע בהתמודדות עם משפחה של אוכלי בשר השתתפו בשנים שעברו לא פחות צמחונים מטבעונים, ורבים התלוננו על ניסיונות כפייה מצד המשפחה. הפעם כמעט כל משתתפי הסמינר היו טבעונים, ואף על-פי שמדובר בחריגה גדולה יותר מהתפריט המשפחתי המסורתי, נראה שהבעיות הקשות סביב השולחן כבר נפתרו. האווירה הטובה ניכרה גם בסדנה חדשה, שנועדה לסייע לפעילים להתמודד עם תסכול עקב תחושת חוסר השפעה והתופעות הקשות שנחשפים אליהן. הסדנה תוכננה בתגובה לתלונות שמגיעות לאנונימוס בעיקר מאנשים שאינם פעילים בעמותה; אולם בסמינר הסתבר שהתסכול הוא תחושה זניחה. כפי שהסבירו כמה מן המשתתפות: "אנחנו עסוקות בארגון של עבודת הסברה ובשיחות עם אנשים, ומרגישות מצוין את ההשפעה שלנו".כשאהיה גדול...
מן הראוי להזכיר סדנה חדשה נוספת, המסמנת את ההתמקצעות של אנונימוס, תחת הכותרת "כשאהיה גדול...". הסדנה הציעה למשתתפים לבחון כיצד יוכלו לשלב את קידום זכויות בעלי-החיים בחייהם המקצועיים, ולא רק כהתנדבות לשעות הפנאי. מסתבר, שברוב המקצועות ניתן לשלב את הנושא ואף לשים אותו בחזית העיסוק:- בעבודה בתקשורת, באמנות, בהוראה ובמקצועות נוספים הכרוכים במגע עם קהל גדול, ניתן לחשוף מידע על גורלם של בעלי-חיים ועל הדרכים לעזור להם, בנוסף על הצגת דיון רעיוני-ערכי בנושא.
- ברפואה ובתזונאות ניתן ללמד את הציבור על היתרונות התזונתיים של מזון מן הצומח, ואילו במחקר הביולוגי, כמו גם בעסקי המזון, ניתן לפתח מוצרים צמחיים ולקדם את הפצתם.
- במשפטים (עריכת-דין), במשטרה ובעבודה פקידותית ופוליטית בתוך הרשויות ניתן לקדם חקיקה, אכיפה והפניית תקציבים למען בעלי-חיים.
- מעבר לקידום הנושא במסגרת מקום העבודה, ניתן לתרום לאנונימוס מחוץ לשעות העבודה מגוון גדול של עבודות מקצועיות (תיקון מחשבים, ראיית חשבון, עיצוב גרפי, ייעוץ פסיכולוגי ועוד).
חידושים
בתום שלושה ימי סדנאות, הרצאות והתנסות בשטח, השתכנעו בחשיבותו של הסמינר גם המנוסים מבין המשתתפים . שי, פעילה כחצי שנה באנונימוס בתל-אביב, שהחלה לאחרונה שנת שירות לאומי בעמותה, מסכמת את רשמיה:"לפני שהגעתי, הסתכלתי על הכותרות של ההרצאות והייתי בטוחה שאדע הכל. להפתעתי, כל הזמן קיבלתי המון מידע ורעיונות שחידשו לי. עצם העיסוק הפרטני והשיטתי בתכנון קמפיינים, בתכנון עתיד מקצועי אישי, ביחס של ההורים שלנו לצמחונות, בתזונה בריאה, בשאלה "למי מגיעה התחשבות מוסרית?" – כל אלה דברים שנוגעים בהם בחיי היומיום כפעילה, אבל לא נכנסים לעומק. הסמינר תוכנן עם הרבה שעות של פעילות חברתית ושיחות, ועצם המפגש עם עשרות אנשים שאני לא מכירה – תרם המון. לא משנה הגיל או סוג הפעילות, כולנו היינו שם האחד בשביל השני. גילינו שהבעיות דומות: מה עושים כשאין זמן לבשל? מה ואיך מזמינים במסעדות? איך מקרבים את הנושא לאימא שהכל חדש בשבילה? איך משלבים את הפעילות בתוך הלימודים והעבודה? כל אחד תרם פתרונות יצירתיים משלו. חלק מהמשתתפים כמעט שלא הכירו קודם פעילים טבעונים, ובשבילם הגילויים היו אפילו יותר חשובים. יצאתי מהסמינר עם המון מוטיבציה לפעול, ועם תחושה שאני יודעת עכשיו טוב יותר מה לעשות."
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art563.html