פעילות אנונימוס והישגיה בשנת 2011
חשיפת התעללות בעגלים המובלים מאוסטרליה
באוגוסט 2011 תיעדה אנונימוס את ההתעללות בבעלי-חיים המובלים מאוסטרליה לתעשיית הבשר בישראל. התיעוד התקיים במשלוח שהגיע למסוף צופר בערבה, שהוביל עגלים עבור המותג "אדום אדום" של תנובה. בצילומי וידיאו שצולמו על-ידי פעילי העמותה נראו העגלים, שהובלו בצפיפות, נפרקים מהמשאית אל מתקן הסגר באופן אלים, מוכים במקלות עם דוקרנים ומחושמלים שוב ושוב בשוקרים חשמליים. הצילומים נחשפו לראשונה בתקשורת הישראלית בכתבה ב-ynet (ארז ארליכמן, "צפו: איך מורידים עגלים ממשאית? עם דוקרן", 25.9.2011) שהייתה אחת מהכתבות הנקראות ביותר במדור הסביבתי השנה (היא זכתה, בין השאר, למעל 1,700 "לייקים" ולמאות תגובות). כתבות נוספות בנושא פורסמו באתר News1 (חגית כהן, "'אדום אדום'? מרוב מכות, מה שתנובה לא מספרת לכם", 15.12.2011) ובמקומון האילתי "ערב ערב באילת" (עומר כרמון, "תיעוד: התעללות קשה בעגלים באזור אילת", 6.10.2011).
הפגנה שנערכה בעקבות החשיפה מול ביתה של מנכ"ל תנובה דאז, זהבית כהן, סוקרה בכתבה של נועם בר-שלום ששודרה ברשת ב', והוזכרה בכתבה בנענע10 ("רשות ההגבלים פשטה על משרדי תנובה: סרבו למסור לנו מידע", 25.9.2011). חברת תנובה הודיעה בתגובה שתפטר את העובד שתועד מתעלל בעגלים, תוך התחמקות מכך שהתיעוד שנחשף מצביע על בעיות הטבועות ביסודה של הובלת העגלים מחו"ל, ולא בהתנהגות לקויה של עובד בודד – שבוודאי לא החליט על דעת עצמו לקנות שוקרים חשמליים ולהשתמש בהם לזירוז העגלים. משרד החקלאות הצהיר שיפתח בחקירה בנושא.
צילומי אנונימוס זכו גם לחשיפה בינלאומית, ופורסמו בעיתון האוסטרלי "The Age" ובאתר האינטרנט שלו (Richard Willingham, "Video shows cattle cruelty", 25.8.2011), ושימשו שם במסגרת קמפיין של ארגונים מקומיים נגד "ייצוא" בעלי-חיים מאוסטרליה במשלוחים בין-יבשתיים.
חשיפה ממדגרת אפרוחים
חשיפה נוספת של התעללות בבעלי-חיים בתעשיית המזון נערכה באפריל, כשאנונימוס פרסמה צילומי וידיאו ממדגרה במרכז הארץ, המספקת אפרוחים לתעשיית הבשר. הצילומים מראים את מיון האפרוחים, המובלים בצפיפות על-גבי סרט נע ומושלכים באוויר על-ידי עובדי המדגרה. זהו תיעוד ראשון מסוגו בארץ של מדגרה לעופות בתעשיית הבשר (קיימים תיעודים קודמים של מדגרות לעופות בתעשיית הביצים). התיעוד פורסם לראשונה בכתבה בשבועון אנונימוס, שזכתה לאחר מכן לפרסום חוזר ככתבה ב-nrg מעריב (חגי כהן, "תיעוד מיוחד: ממדגרת אפרוחים ועד לתעשיית הבשר", 26.4.2011). התמונות הוצגו בתקשורת פעם נוספת גם במסגרת כתבה בתכנית "מבט" על הרג אפרוחים במדגרות, ששודרה לרגל גיבושן של טיוטה לתקנות להגבלת שיטות ההרג הנהוגות כיום במדגרות.
תשדיר לעידוד צמחונות
בינואר 2011 הפיקה אנונימוס תשדיר לעידוד צמחונות בהגשתו של השחקן עומר ברנע, תחת הכותרת "צמחונות – חיו ותנו לחיות". התשדיר נפסל לשידור בשל תמונות קשות שהכיל, המתעדות את הפגיעה בבעלי-חיים בתעשיית המזון. למרות זאת, התשדיר זכה לסיקור תקשורתי – הוא הוצג לראשונה בכתבה ב-ynet ("עומר ברנע והחיות המדממות – הסרטון שיסעיר", 6.1.2010) ולאחר מכן נסקר על-ידי אביב לביא במסגרת התכנית "העולם הבוקר" בערוץ 2 (11.1.2011). כתוצאה מכך, זכה התשדיר לחשיפה נרחבת – מעל 41,500 צפיות נרשמו לו באתר Vimeo.
עוד בתקשורת
אנונימוס משיכה לפעול לקידום נושאי זכויות בעלי-חיים בתקשורת באופן שוטף. בין הפרסומים הבולטים של אנונימוס בתקשורת השנה:
- דובר העמותה, רונן בר, התארח בתכנית "המקצוענים 10" (1.8.2011) עם שירה פליקס והסביר על הסיבות המוסריות והסביבתיות לבחור בתזונה טבעונית.
- שניים מפעילי אנונימוס, אורי לורבר וארז קצב רואיינו לכתבה שפורסמה במגזין מעריב לרגל יום זכויות בעלי-החיים (ים יהושע, "כתבה ללא בשר: 'ניצול החיות חייב להסתיים'" 8.12.2011), וטורים פרי עטם של לורבר וקצב אף התפרסמו במקביל באתר nrg מעריב (אורי לורבר, "אין החזר כספי: החיות והמזומנים", 8.12.2011, על מצוקתם של בעלי-חיים בחנויות חיות ובפינות ליטוף, "חיים על חשבון בעלי-החיים", 9.12.1011, על התיעוש ההולך וגובר של משק החי).
- פעיל העמותה, עידן סוייר, פרסם מספר טורים באתר וואלה!, ביניהם טור המתייחס לטיוטת התקנות להמתת אפרוחים שפרסם משרד החקלאות – בו סוייר מזכיר לקוראים שגם הרג על-פי התקנות, במכונת גריסה, הוא עדיין עניין אכזרי שהדרך היחידה למנוע אותו הוא על-ידי התנגדות לתעשיית הביצים ("תקנות חדשות להמתת אפרוחים: זה כל מה שניתן לעשות?", 14.9.2011), וטור המציג את טענותיו של מבקר המדינה נגד תפקודה הלקוי של המועצה לניסויים בבעלי-חיים ("המועצה לניסויים בבע"ח – דאגה לרווחת החיות או חותמת גומי לאישור ניסויים?", 17.5.2011).{C}
- כתבה במעריב לנוער המראיינת פעילים צעירים בעמותה (ניצן שאבי, "על כלבים ואנשים", 18.5.2011, עמ' 31-28).{C}
- מספר טורים שהתפרסמו במסגרת השבועון "זכויות בעלי חיים השבוע", זכו לפרסום חוזר באתר nrg מעריב. ביניהם טור על הנזקים הסביבתיים של גידול דגי בכלובי ים לתעשיית המזון ("דוח: כלובי הדגים פוגעים בסביבה הימית", 29.11.2011), טור הסוקר את הפופולריות הגוברת של פרוייקט שני צמחוני (אריאל צבל, "כרסום במעמד הבשר: שני כבר יותר צמחוני", 22.8.2011) וטור הדן בהתפתחות העניין הביקורתי ביחסי אדם-חיה בסרטי "כוכב הקופים" לאורך השנים (דדי שי, "קופים בסרטים, קופים בחיים", 12.9.2011).{C}
- נמשך שיתוף הפעולה בין אתר הצמחונות הישראלי (בהפעלת אנונימוס) לבין ערוץ האוכל של ynet במסגרת המדור השבועי "שני צמחוני".
המאבק נגד כלובי סוללה
אנונימוס המשיכה להוביל ב-2011 את המאבק נגד תכנית הרפורמה בתעשיית הביצים, במסגרתה מתכוון משרד החקלאות לפרק את מרבית הלולים הקטנים בארץ ולהקים במקומם לולי ענק עם כלובי סוללה – כלובים כה קטנים עד שהם אינם מאפשרים לתרנגולות אפילו לפרוש כנפיים.
בתגובה לעתירת אנונימוס וארגונים נוספים, הוציא בג"ץ ב-2009 צו-ביניים זמני, האוסר על תחילת יישום הרפורמה עד להתקנת תקנות צער בעלי-חיים שיגדירו תנאי החזקה מינימליים לתרנגולות. משרד החקלאות ניסה באופן עקבי להעביר תקנות שיתירו את כליאת התרנגולות בכלובי סוללה. אנונימוס המשיכה לפעול השנה מול ועדת החינוך של הכנסת (הוועדה האחראית על אישור התקנות) כדי לדאוג שתקנות כאלו לא יתקבלו.
ניסיונות משרד החקלאות לעגן בחוק כליאת התרנגולות בכלובי סוללה מנוגדים למגמה הולכת וגוברת בעולם, כאשר עם ראשית 2012 נכנסו לתוקפן המלא התקנות האוסרות על השימוש בכלובי סוללה באיחוד האירופי, ואף בארה"ב (שברוב מדינותיה עד עכשיו לא היה חוק המפקח על תנאי הכליאה של תרנגולות) התגבש הסכם בין ארגונים לרווחת בעלי-חיים לבין תעשיית הביצים לקידום חקיקה פדרלית שתאסור על השימוש בכלובי סוללה.
חנויות חיות
לאחר שביולי 2009 נכנסו לתוקף תקנות הקובעות תנאים מינימליים להחזקת בעלי-חיים המנוצלים לצרכים לא-חקלאיים, החלה אנונימוס בפרוייקט של תיעוד ופעילות משפטית נגד חנויות חיות המחזיקות בעלי-חיים בניגוד לתקנות. תלונות הוגשו נגד 18 חנויות חיות בתל-אביב, חיפה, כפר-סבא, הרצליה וראשון-לציון, בהן תועדו בעלי-חיים מוחזקים בצפיפות ובתנאים לקויים החורגים מהתקנות.
אנונימוס באינטרנט
עמוד הפייסבוק של אנונימוס, הפעיל כבר שנתיים, ממשיך להתעדכן באופן כמעט יום יומי ולהתרחב – מספר חבריו כבר הגיע לכ-11,500. בנוסף אליו, מתחזקת העמותה גם עמוד פייסבוק המוקדש לקמפיין נגד כלובי הסוללה ("ישראל יוצאת מהכלוב", שהגיע השנה למעל 2,000 חברים) ולפרוייקט "שני צמחוני". אנונימוס אף השיקה השנה חשבון טוויטר חדש וערוץ רשמי ביוטיוב. אפליקציית אייפון שמפיצה העמותה, "ספר המתכונים הגדול", הניתנת להורדה חינם מאתר iTunes, הורדה השנה על-ידי מעל 93,000 משתמשים. שבועון האינטרנט של אנונימוס, "זכויות בעלי-חיים השבוע", ממשיך להתפרסם מזה השנה ה-11, נשלח מדי שבוע לכ-35,000 מנויים.
ייעוץ תזונתי
אנונימוס מציעה ייעוץ תזונתי לתכנון תזונה בריאה מהצומח, הניתן על-ידי תזונאית קלינית מוסמכת במחיר מוזל וכולל 4 מפגשי הדרכה. כ-60 אנשים קיבלו השנה ייעוץ דרך העמותה. הייעוץ מומלץ במיוחד למי שעושים את צעדיהם הראשונים במעבר לתזונה צמחונית או טבעונית, אבל ימצאו בו תועלת גם צמחונים וטבעונים ותיקים, המעונינים לשפר את תזונתם וליהנות ממרב היתרונות של תזונה מהצומח.
דוכנים
אנונימוס מפעילה בקביעות דוכני רחוב, בהם מחלקים פעילים חומרי הסברה של העמותה, מחתימים על עצומות ומציגים בפני העוברים והשבים את רעיונות התנועה לזכויות בעלי-חיים. השנה התקיימה פעילות דוכנים סדירה בחמש ערים: בתל-אביב, ירושלים, חיפה, רעננה ובאר-שבע – זאת בנוסף לדוכנים שהתקיימו באירועים מיוחדים (למשל בפסטיבל אקטיביזם). אחת לחודש, מתקיימת בתל-אביב במקביל לדוכן גם חלוקה של טעימות מזון מהצומח לציבור הרחב תחת הכותרת "שני צמחוני". באוגוסט ערכה אנונימוס יום פעילות מרוכז, במסגרתו השתתפו כ-30 בני נוער, שהשתתפו בסדרת הרצאות על זכויות בעלי-חיים ועל תזונה מהצומח, ובסיומם יצאו לפעילות דוכנים, חלוקת עלונים והחתמה על עצומות ברחבי תל-אביב.
חינוך
אנונימוס מפעילה צוות של 15 מתנדבים, המרצים בבתי-ספר ובמוסדות אחרים על-פי הזמנה. השנה הועברו מעל 300 הרצאות, בפני קהל מצטבר של יותר מ-26,000 אנשים. בנוסף, הפיקה השנה אנונימוס את הערכה למורה "לחלוק את העולם... עם כולם", הכוללת מגוון מערכי שיעור, דפי עבודה, מצגות והצעות להפעלות לעידוד הגנה על בעלי-חיים. הערכה נשלחת חינם לאנשי חינוך על-פי הזמנה. הצעות נוספות להפעלות בנושא זכויות בעלי-חיים ניתן למצוא גם באתר "פעולה חיה" שמפעילה אנונימוס.
רוצים לעזור?
אנונימוס ממשיכה להתרחב ומחפשת אנשים נוספים המעוניינים להשתלב בפעילות ולעזור במאבק להגנת בעלי-החיים. אם ברצונכם/ן לסייע לנו, אתם/ן מוזמנים/ות לפנות אלינו בעניין התנדבות באנונימוס או תרומה לאנונימוס.
סקר: דדי שי