פעילות אנונימוס והישגיה בשנת 2015
חקירות סמויות, חינוך, הסברה, עידוד טבעונות ועוד
תחומי הפעילות: חקירות סמויות וחשיפות בתקשורת | אתגר22+ | לוביזם ואכיפת חוק צב"ח | בלימת רפורמת העודפים | עתירה נגד המשלוחים החיים | הצלת מאות תרנגולות | הרצאות וחינוך | פעילות שטח: הסברה והפגנות | ייעוץ תזונתי מוזל | פרויקט חנויות חיות | קורסים | פעילות באינטרנט | רוצים לעזור?
צוות החקירות של אנונימוס: חושפים את תעשיות המזון מהחי בתקשורת
צוות התחקירים של אנונימוס פרסם ב-2015 לא פחות משבע חקירות סמויות. החשיפה הגדולה ביותר שודרה בשני חלקים בחדשות ערוץ 2, והתבססה על חקירה של שלושה חודשים בשתיים ממשחטות העופות הגדולות בישראל – "מילועוף" ו"עוף הגליל" (המשווקת בין היתר ל"תנובה"), ומלולים המספקים תרנגולים למשחטות אלו. בשל ההיקף הרחב של החקירה היא פורסמה בשני חלקים, ששודרו יום אחר יום במהדורה המרכזית של חדשות ערוץ 2 – הראשון הוקדש לחשיפת הליקויים התברואתיים במשחטות, המסכנים את בריאות הציבור, והשני התמקד בהתעללות בתרנגולים. המיוחד בתחקיר הוא העדויות מפי עובדי המשחטות, שמספרים על הקשר בין תנאי ההחזקה הקשים של התרנגולים לבין התחלואה, על עצימת העיניים לנוכח השכיחות הגבוהה של חיידקים כגון סלמונלה וקמפילובקטר, על העיוות הגנטי של התרנגולים ועל ההתעללות היומיומית בהם. העובדים מודים כי הם עצמם נמנעים מאכילת בשר-עוף.
החלק הראשון של תחקיר אנונימוס בתעשיית בשר-העוף, ששודר בערוץ 2
חקירה גדולה נוספת שערכנו בשיתוף Animals Australia חשפה את ההתעללות בעגלים ובטלאים בבית המטבחיים הגדול בישראל – "דבאח". בין השאר, הראה התיעוד מהמקום כי בניגוד להנחה הרווחת, על-פיה מיד עם השחיטה בעלי-החיים מאבדים את הכרתם – גם לאחר השחיטה עגלים נותרים בהכרה, ולעתים אף קמים על על רגליהם ומנסים לברוח, לשווא. חשיפת ההתעללות הובילה להשבתת פעילות המשחטה למשך כשבוע וחצי, ולעתירה לבג"ץ שהגישה עמותת אנונימוס במשותף עם "תנו לחיות לחיות".
חברי כנסת ושרים מגיבים לחשיפת ההתעללות בבית-המטבחיים "דבאח", בעקבות תחקיר אנונימוס
במסגרת המאבק נגד "רפורמת העודפים", ערכה אנונימוס תחקיר המביא צילומים מהיום הראשון לחייהם של אפרוחים בתעשיית הבשר, תחת הכותרת "דרך העיניים שלהם". הצילומים שודרו בחדשות ערוץ 10, ובנוסף זכו לפרסום גם בתקשורת הבינלאומית - באוסטרליה, סין, הודו, איסלנד ובולגריה. סרטון החקירה תורגם לאנגלית, שותף בדפי הפייסבוק של ארגוני בעלי החיים הגדולים בעולם, וצבר בסך-הכל מעל 10 מיליון צפויות.
ביולי שודר בחדשות ערוץ 10 תחקיר אנונימוס על משחטת "זוגלובק". זו החקירה השנייה שערכנו ב"זוגלובק", לאחר שב-2013 שודר ב"כלבוטק" התחקיר הראשון של אנונימוס על ההתעללות בתרנגולים במשחטה בשלומי, שעורר סערה ציבורית. בתחקיר החדש תיעדנו שוחטים רוקדים עם תרנגולים מדממים, עובדים התולשים באגרסיביות תרנגולים שנתקעו בכלובים, בועטים בהם, מעיפים אותם באוויר ומכדררים אותם. חרף הבטחותיה של "זוגלובק" לאחר התחקיר הראשון, נראה כי השינוי המרכזי שערכה המשחטה היה הקמת גדר שתסתיר את הנעשה במקום ותקשה על התיעוד.
כתבת התחקיר ששודרה בערוץ 10: שנתיים לאחר החשיפה הקודמת מ"זוגלובק" ההתעללות עדיין נמשכת
מדי שנה, מיליוני תרנגולים מתים עוד לפני השחיטה, כתוצאה מהתנאים הקשים בלולים. בינואר נחשפו בכתבה ששודרה בערוץ 2 צילומים של צוות החקירות של אנונימוס מלול בקיבוץ גשור, המתעדים את האופן בו משמידים עופות החשודים כנגועים במחלה, על-ידי חניקתם באופן איטי באמצעות קצף – שיטה שנאסרה במדינות רבות בשל אכזריותה.
תחקירים נוספים שפורסמו השנה: במרץ פורסם ב-Ynet תיעוד של חוקר אנונימוס על האופן האלים בו מועמסים לכלובים עופות הנשלחים לשחיטה ("הם לא ידעו: לילה עם התרנגולים בדרך לשניצל", 10.3.2015). במאי פורסם תיעוד של האופן בו ציידים (הפועלים בהיתר רשות הטבע והגנים) משסים כלבים בחזירי-בר (עתירה לבג"ץ: לאסור שימוש בכלבים לציד חיות בר", 5.5.215). באוגוסט פורסם בחדשות ערוץ 10 תחקיר שהביא את סיפורם של העגלים המגיעים לישראל במשלוחים חיים מאירופה, שכולל תיעוד של פעילים מאירופה ומ"ישראל נגד משלוחים חיים".
"אתגר22+": 12,000 משתתפים בישראל והשקה בינלאומית
אנונימוס ממשיכה להפעיל, זו השנה השנייה, את פרוייקט "אתגר 22+": תכנית חינמית להיכרות עם טבעונות במשך 22 ימים תוך ליווי צמוד של צוות מדריכים הכולל גם תזונאים מוסמכים. בשנת 2015 חלה עלייה בהיקף הפעילות של התכנית, והתקיימו 42 קבוצות של "אתגר22+" (מתוכן 30 קבוצות לבוגרים ו-12 קבוצות לנוער), שבהן נטלו חלק כ-12,000 משתתפים. מאז השקת הפרויקט במרץ 2014 השתתפו בו כ-22 אלף איש.
סרטון לקידום "אתגר22+", שהפיק השנה צוות הווידאו של אנונימוס
בין המשתתפות הבולטות השנה: ח"כ שרן השכל (ליכוד), שהפכה לטבעונית בעקבות השתתפותה ב"אתגר22+" זמן קצר לפני שנכנסה לכנסת. השכל הפכה לחברת הכנסת הטבעונית השנייה בהיסטוריה של ישראל – הראשונה, ח"כ תמר זנדברג (מרצ), גם היא בוגרת "אתגר22+". לאור הצלחת הפרויקט, אנונימוס השיקה גרסה בינלאומית של "אתגר 22+". בפיילוט של התכנית השתתפו כ-3,000 אנשים מרחבי העולם - מאיראן ועד אירלנד, מהודו ועד קליפורניה.
בעקבות החשיפות: צעדים לשיפור אכיפת חוק צער בעלי-חיים
אנונימוס נאבקת מזה שנים באכיפה הלקויה של חוק צער בעלי-חיים, ומצביעה על הקשיים באכיפת החוק הנובעים מכך שהמשרד המחזיק בידיו את רוב סמכויות האכיפה של החוק – משרד החקלאות – הוא דווקא זה המקורב ביותר לאינטרסים של התעשיות החקלאיות, ולכן נגוע בניגוד עניינים המונע ממנו להגן על בעלי-חיים. הביקורת שהעלתה אנונימוס עלתה לדיון גם בכנסת, בפרט לאחר התחקירים שחשפו את הליקויים באכיפה.
בישיבות ממשלה שהתקיימה ב-13 בדצמבר, דנה הממשלה במתווה לשיפור האכיפה של חוק צער בעלי-חיים. המתווה כולל תוספת תקציב של 7.8 מיליון ש"ח בשנה לאכיפת החוק, הקמת אגף חדש לטיפול בחוק, העסקת תובע ייעודי לעבירות על חוק צער בעלי-חיים, והקצאת מפקחים. כמו כן, הממשלה תחייב את משרד החקלאות להתקין תקנות לגבי תנאי הכליאה של פרות, תרנגולים בתעשיית הבשר, תרנגולות בתעשיית הביצים, כבשים, עזים ודגים, ולגבי האופן שבו הורגים בעלי-חיים (האחריות להתקנת תקנות בנושאים אלו הוטלה על משרד החקלאות כבר לפני 21 שנים, עם חקיקת חוק צער בעלי-חיים – אבל המשרד השתמט בעקביות מחובותו). תוך שנתיים וחצי הממשלה תבחן מחדש את יישום החוק, במטרה לבדוק אם יש להעביר את סמכות הטיפול בחוק לידי משרד אחר.
יום למחרת אישרה הכנסת תיקון לחוק צער בעלי-חיים, שכולל החמרת הענישה על עבירות התעללות חמורות, חיוב עיקור וסירוס של בעלי-חיים בהסגרים עירוניים, הוראות המאפשרות לבית-המשפט להגביל החזקת בעלי-חיים בידי מי שהורשע בהתעללות, חיוב הרשויות לשקול שיקולי צער בעלי-חיים בקבלת החלטות בנושאים שונים, ועוד. אנונימוס ותנו לחיות לחיות ניסו לקדם סעיף המחיל אחריות על מנהלים בתאגידים לעבירות התעללות, במקום להסתפק בהאשמת הש"ג - אולם משרדי החקלאות והמשפטים בלמו את המהלך.
נבלמה "רפורמת העודפים" – ונמנע מוות מיותר של כ-20 מיליון אפרוחים בשנה
במסגרת חוק ההסדרים, ביקשה הממשלה לבטל את ההסדר המווסת את מספר האפרוחים ה"מיוצרים" במדגרות בישראל. המהלך עלול היה להביא להגדלת מספר האפרוחים במגדרות בכ-20 מיליון בשנה, שרבים מהם היו מושמדים כ"עודפים". אנונימוס, לצד ארגונים נוספים למען בעלי-חיים, יצאה במחאה נגד תכנית זו, שזכתה לכינוי "רפורמת העודפים". אלפי אנשים חתמו על עצומה הקוראת לוועדת הכלכלה להוציא את התכנית מחוק ההסדרים. בדיון שנערך בוועדת הכלכלה ב-8 בנובמבר, הוחלט להוציא את הרפורמה מחוק ההסדרים, ויו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל, קרא לראשי הארגונים החקלאיים לגבש תכנית חלופית שלא תביא להגדלת מספר בעלי-החיים הסובלים מהתעללות.
תחקיר "דרך העיניים שלהם" של אנונימוס, ששודר בחדשות 10 במסגרת המאבק נגד "רפורמת העודפים"
עתירה לבג"ץ: עצרו את "המשלוחים החיים"
ב-2014 יותר מ-200 אלף עגלים וטלאים הובלו לישראל ב"משלוחים חיים" מאוסטרליה ומאירופה: מסעות ארוכים וקשים, שבהם הם מצופפים עד אפס מקום בבטן אוניה, לעתים במשך שבועות רצופים בים. רבים מהם לא שורדים את המסע. בנובמבר הגישו עמותות אנונימוס ו"תנו לחיות לחיות" עתירה לבג"ץ הדורשת לעצור את המשלוחים החיים – הכרוכים בהתעללות המנוגדת לחוק צער בעלי-חיים. מוקדם יותר השנה, במאי, העלתה ח"כ תמר זנדברג הצעת חוק לאיסור על המשלוחים החיים.
תקווה לחיים חדשים: 584 תרנגולות משוחררות מתעשיית הביצים ומועברות לבתים מאמצים
מעל 8 מיליון תרנגולות מוחזקות בכל רגע נתון בתעשיית הביצים הישראלית, בתנאי התעללות קשה – רובן בכלובים כה צרים עד כי לא מתאפשר להן אפילו למתוח את כנפיהן. כעבור שנתיים, כאשר תפוקת הביצים שלהן יורדת, הן מחושמלות למוות (בשרן אינו נמכר למאכל). אנונימוס מפעילה פרויקט להצלת תרנגולות ומציאת בתים מאמצים שיוכלו להעניק להן חיים חדשים. ב-2015 הצלחנו להציל ולשקם את חייהן של 584 תרנגולות.
גאיה גולדברג, המנהלת את פרוייקט ההצלה והאימוץ, מפרסמת באופן קבוע סיפורים מחיי התרנגולות, העוקבים אחרי תהליך השיקום שלהן, במסגרת פינה בדף הפייסבוק של העמותה. בנוסף לסיפורי ההצלה, הפינה מציגה גם מידע ביקורתי על הפגיעה בתרנגולות הנהוגה בתעשיית הביצים: כך, למשל, סרטון שצילמה גולדברג והופץ במסגרת הפינה שלה חשף כיצד תרנגולות מתעשיית הביצים מחושמלות למוות, והגיע לקהל של יותר מ-200,000 צופים.
טובה, אחת התרנגולות שהוצלו מכלובי הסוללה, עושה את צעדיה הראשונים לחופש
חינוך לחמלה: 30 אלף משתתפים בהרצאות אנונימוס
אנונימוס מפעילה צוות של עשרות מתנדבים המעביר הרצאות בבתי-ספר, תנועות נוער, מחנות צבא וקמפוסים ברחבי הארץ. השנה הרצו מתנדבי אנונימוס בפני כ-30,000 בני נוער, חיילים וסטודנטים, בכ-185 מסגרות שונות. בנוסף לכך, מפיצה אנונימוס ערכות עזר למורים, ובהן תכנית החינוך "לחלוק את העולם עם כולם" המסייעת בבניית מערכי שיעור המפתחים חמלה כלפי בעלי-חיים. השנה הופקו והופצו גם חוברות הדרכה המיועדות למדריכים בתנועות נוער, המסייעות ליצור מערכי פעילות בנושאי זכויות בעלי-חיים, והוחל בעריכת מפגשים למורים ולמדריכי תנועות-נוער במטרה לעזור בשילוב תכנים הקשורים לנושא במסגרת הלימודים וההדרכה. מפגשים עם בני-נוער, המדריכים אותם לפעילות במסגרת בית-ספרם, מתקיימים אחת לחודשיים. בתחילת שנת הלימודים החלה אנונימוס בתכנית של התנדבות במסגרת "מחוייבות אישית", ומדריכה שלוש קבוצות של בני-נוער מתנדבים במסגרת זו ברחבי הארץ.
צוות השטח של אנונימוס: מביאים את המחאה לרחובות
אנונימוס מפעילה בקביעות דוכני רחוב, שבהם מחלקים פעילים חומרי הסברה של העמותה, מחתימים על עצומות ומציגים בפני העוברים והשבים את רעיונות התנועה לזכויות בעלי-חיים. דוכנים מתקיימים באופן קבוע בתל-אביב כ-3-4 פעמים בשבוע – ובסך-הכל התקיימו השנה כ-164 דוכנים בתל-אביב. בירושלים, בפתח-תקווה ובמודיעין מתקיים דוכן אחת לשבוע. דוכנים באזור השרון מתקיימים בשיתוף עם קבוצת "השרון הטבעוני".
צוות השטח אף אחראי על ארגון הפגנות ומיצגי-מחאה של העמותה. ביולי אנונימוס לקחה חלק בהפגנה מרגשת בחיפה תחת הכותרת "כולנו קולם", בה הפגינו זה לצד זה כאלף פעילים יהודים וערבים למען בעלי-חיים. באוקטובר, אנונימוס, לצד ארגונים נוספים, לקחה חלק בארגון מצעד בעלי-החיים, שהתקיים בתל-אביב בהשתתפות קרוב ל- 15,000 מפגינים מכל רחבי הארץ. המצעד סוקר בהרחבה בכלי התקשורת, ובין הנואמים בו פעילים שבעבר לקחו חלק בפגיעה בבעלי-חיים - והיום הם פעילים למענם (חלק מהסיפורים פורסמו ב"ידיעות אחרונות").
אנונימוס החלה השנה להפעיל תאי סטודנטים בקמפוסים באוניברסיטאות ובמכללות ברחבי הארץ – עד כה הוקמו 14 תאים כאלו. מוזמנים ליצור עמנו קשר להצטרפות לתא סטודנטים או לסיוע בהקמת תא חדש. בנוסף, ב-2015 אנונימוס לקחה חלק לצד פעילים מקבוצות נוספות בארגון ביקורו בישראל של ד"ר אלכס הרשאפט, ניצול שואה, ממובילי התנועה העולמית לזכויות בעלי-חיים, שהגיע לסבב הרצאות בקמפוסים ברחבי הארץ. הביקור סוקר, בין היתר, ב"ידיעות אחרונות" ובערוץ 1.
ייעוץ תזונתי לטבעונות בריאה
בנוסף ל"אתגר22+" אנונימוס מציעה כתמיכה לטבעונים בתחילת דרכם גם שירות של ייעוץ תזונתי אישי, המוצע במחיר מוזל, על-ידי צוות של תזונאיות קליניות: כרם אביטל, ליהי יפה, וטל פורת. כ-300 ייעוצים ניתנו השנה, כעשרים מתוכם למשפחות והורים המעוניינים לגדל את ילדיהם כטבעונים. הייעוץ מומלץ במיוחד למי שעושים את צעדיהם הראשונים במעבר לתזונה מן הצומח, אבל ימצאו בו תועלת גם צמחונים וטבעונים ותיקים המעוניינים לשפר את תזונתם.
אביטל אף מפרסמת מספר טורים וכתבות בנושאים הנוגעים לטבעונות בכלי התקשורת, ובערוץ היוטיוב של העמותה ניתן למצוא את ההרצאות שלה בנוגע לאספקת ויטמין B12 וחלבון בתזונה טבעונית.
פעילות לאכיפת החוק בחנויות חיות
חנויות רבות מחזיקות בעלי-חיים בתנאים מחפירים, שאינם מספקים להם אפילו את המינימום הנדרש על-פי חוק. ב-2009 הותקנו תקנות שקובעות תנאים מינימליים להחזקת בעלי-חיים בחנויות חיות ובפינות חי, אך הן אינן נאכפות ביעילות, וחנויות רבות ממשיכות להחזיק בעלי-חיים באופן המנוגד לחוק. אנונימוס, בשיתוף עם המחלקה המשפטית של "תנו לחיות לחיות", פועלת על-מנת לתעד הפרות של החוק ולהביא לאכיפתו. כ-30 חנויות תועדו השנה, והוגשו תלונות נגד חלקן. עקב הפניות, חנויות נאלצות לשפר את תנאי הכליאה של בעלי-חיים, להפסיק למכור מינים מסויימים של בעלי-חיים, ולעתים אף מוותרת על מכירת בעלי-חיים לגמרי: כך למשל רשת הצעצועים 'הפנינג' חדלה סופית מלמכור דגים בכל חנויותיה עקב מכתב התרעה שקיבלה.
כשסוחרים בבעלי-חיים מתייחסים אליהם כאל חפצים, ומחזיקים אותם בכלובים בסביבת חיים לא-טבעית, לעתים מוזנחת, מבודדים מבני מינם. לכן אנונימוס מתנגדת לחנויות חיות וקוראת לציבור לאמץ בעלי-חיים מהעמותות השונות.
קורסים וסמינרים לפעילים
בספטמבר ערכה אנונימוס סמינר פעילים בירושלים, שהתקיים במרכז הקהילתי לצמחונות "זנגביל". במסגרת הסמינר, שהתקיים לאורך יומיים בהשתתפות עשרות פעילים, הועברו סדנאות במגוון נושאים – מידע על תנאי החיים והמוות של בעלי חיים בתעשיות המזון, דיונים פילוסופיים על זכויות בעלי חיים, סדנאות על הסברה אפקטיבית ועבודה מול כלי תקשורת, הרצאות בנושא תכנון אסטרטגיה, ועוד. בנוסף, ערכה אנונימוס בתל-אביב קורס מקיף לפעילים, בהנחיית הדמויות המובילות את התנועה לזכויות בעלי-חיים בישראל. לאור ההצלחה, מחזור נוסף של הקורס צפוי להיפתח ב-2016.
אנונימוס באינטרנט
דף הפייסבוק של אנונימוס ממשיך להיות דף הפייסבוק בעברית המוביל בתחום זכויות בעלי-החיים ואחד המובילים מבין הדפים לשינוי חברתי בישראל, ומספר אוהדיו ממשיך לגדול בעקביות: מכ-115,000 בתחילת השנה, הגיע המספר למעל 137,000 בסופה. הודות לשיתופים המרובים להם זוכים התכנים המתפרסמים בדף, הקהל הנחשף לאנונימוס בפייסבוק גבוה בהרבה ממספר האוהדים של הדף: פרסומי הפייסבוק של אנונימוס נחשפים מדי יום ליותר מ-300,000 צופים, ופוסטים פופולריים במיוחד נחשפים לעתים למליוני צופים.
בנוסף לדף הפייסבוק, אנונימוס מפעילה גם ערוץ יוטיוב פופולרי. 80 סרטונים חדשים הועלו השנה לערוץ היוטיוב של אנונימוס. בסך הכל יש בערוץ 337 סרטונים, העוסקים בנושאים מגוונים של זכויות בעלי-חיים וטבעונות, שזכו עד כה לכ-1,900,000 צפיות בסך-הכל. כ-2,200 משתמשים מנויים לערוץ. השנה אף הוקם באנונימוס צוות וידאו, העוסק בהפקת סרטונים מקוריים לערוץ.
ערוץ האינסטגרם שהחלה אנונימוס להפעיל בשנה שעברה זכה עד כה ל-866 עוקבים, ופוסטים חדשים עולים אליו כמעט מדי יום.
כיצד מגיבים אנשים כשמציעים להם לטעום חלב-אם? מתיחה לחג השבועות בהפקת צוות הוידאו של אנונימוס
רוצים/ות לעזור?
אנונימוס ממשיכה להתרחב ומחפשת אנשים נוספים המעוניינים להשתלב בפעילות ולעזור במאבק להגנת בעלי-החיים. אם ברצונכם/ן לסייע לנו, אתם/ן מוזמנים/ות לפנות אלינו בעניין התנדבות באנונימוס, הרשמה ל"אתגר 22+", אימוץ תרנגולות, או תרומה לאנונימוס.