ייצוא קופים לפני הכרעה
המאבק נגד משלוח 60 קופים למעבדת רעילות בארה"ב
זוהי הפעם הראשונה שבקשה לייצוא קופים מחוות מזור מעוכבת בשל פנייה של ארגונים להגנת בעלי-חיים, לאחר שנים רבות בהן לא התקיימו כמעט כל פיקוח משמעותי על הסחר בקופים בישראל. המצב השתנה בדצמבר 2011, לאחר שביום זכויות בעלי-חיים שהתקיים בכנסת הודיע השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, על כוונתו להטיל הגבלות על הסחר בקופים. בין ההגבלות החדשות שקבע השר ארדן התקבל איסור על ייצוא קופים לניסויים להוציא למטרות רפואיות. הבקשה הנזכרת לייצוא קופים היא הראשונה שהוגשה לרשות הטבע והגנים מאז החלת המדיניות החדשה, ולא ברור כיצד מתן האישור אינו עומד בקריטריונים שנקבעו: SNBL אינה מוסד מחקר אלא קבלן חיצוני המבצע מבדקי רעילות על-פי הזמנה. על אף שניסויים המבוצעים על-ידיהם עשויים לשמש גם למטרות רפואיות, אין שום מחויבות מצד המעבדה שלא לערוך ניסויים למטרות נוספות.
היסטוריה של התעללות
למעבדת SNBL יש היסטוריה של התעללות בבעלי-חיים החורגת מעבר להתעללות המתחייבת בין כה וכה מעצם קיום הניסויים. על-פי נתונים של משרד החקלאות האמריקאי, 78% מהקופים המוחזקים בה נכלאים בבידוד, בלי שום יכולת ליצור קשר עם קופים אחרים. הבידוד הממושך מוביל קופים להתנהגויות המעידות על עקה, כגון התנדנדות חוזרת ונשנית או תלישת שערות. לאחרונה, בדצמבר 2011, נפתחה חקירה פדרלית בעקבות עדות של עובדת במעבדה, שחשפה מידע על ההתעללות שעוברים הקופים במעבדה. בין השאר סיפרה כי קופים סובלים מחבורות, שברים באצבעות ודימומי אף כתוצאה מהאופן הגס שבו נוהגים בהם עובדי המעבדה. צילומי וידיאו שהציגה מראים קופים המחוברים לצינורות מתכת המזרימים לתוך ורידי הקופים תמיסה בטמפרטורה נמוכה, הגורמת לשיני הקופים לנקוש מקור באופן קבוע. בשנת 2008 הורשעה החברה בהתעללות בבעלי-חיים עקב חשיפת מקרה שבו קופה הורתחה למוות, כשהושארה בתוך הכלוב שלה בזמן שהוא הוכנס למכונה השוטפת את הכלובים במים רותחים. בכמה מקרים נוספים החברה נקנסה על כך שלא ניתן טיפול וטרינרי לקופים שנפגעו, ועל כך שלא נקטה באמצעים למניעת חזרה מיותרת על ניסויים שכבר בוצעו.
סרטון שצולם על-ידי עובדת ב-SNBL, המתעד את מצב הקופים הכלואים בבידוד במתקני החברה.
SNBL היא כיום הלקוח העיקרי של חוות מזור, המרביעה ומוכרת קופים לניסויים. בעוד שבעבר סיפקה החווה קופים בעיקר למעבדות באירופה, במהלך שלוש השנים האחרונות כל הקופים שיוצאו מחוות מזור מחו"ל נשלחו ל- SNBL. הובלת הקופים לאורך המרחק הארוך יותר היא גורם נוסף המחמיר את הסבל שנגרם להם. הקופים צפויים להיות מוחזקים בכלובים קטנים לאורך טיסה ארוכה בת כ-15 שעות. גם לאחר הנחיתה הם אינם נפרקים באופן מיידי, אלא ממשיכים במסע כ-30 שעות נוספות, עדיין סגורים בכלוב, עד להגעתם למעבדה.
קריאה לפעולה – כתבו לרשות הטבע והגנים
בעקבות פניית העמותות "תנו לחיות לחיות" ו"מאחורי דלתות המעבדה", רשות הטבע והגנים תבחן מחדש את מתן האישור לייצוא הקופים והיא צפויה להגיע להכרעה בעניין בקרוב. כדאי לכתוב למנכ"ל רשות הטבע והגנים, מר שאול גולדשטיין, (לדואל u.lishka@npa.org.il או לפקס 02-5005433) ולבקש ממנו שלא לאשר את הובלת הקופים. בנוסף, כדאי לכתוב גם לשר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, לדואל gerdan@knesset.gov.il או לפקס 02-6753982.