תביעה ייצוגית לניקיון הירקון
יולי 2005 – ספטמבר 2006
לחיות (ולמות) בביוב
זיהום הירקון הוא אסון סביבתי ידוע לכל, מגונה בפי כל – ולמרות זאת הזיהום נמשך. הגורמים לזיהום הם הזרמת שפכים אורגניים ותעשייתיים לנחל, שאיבת רוב מי המעיינות המזינים את הנחל, סתימת האפיק בפסולת, בנייה בקרבת הנחל, ועוד.הירקון, 2002. תצלום: ליעד אורתר
בשיח הציבורי, מקובל להתייחס לפגיעת הזיהום באנשים הגרים בסמוך לנחל או המבקרים בו, לאובדן הירקון כנכס לתיירות המקומית ולנזק למאגרי המים. אולם פגיעתו הקשה ביותר של הזיהום היא בחיות המתקיימות בנחל. הדברים ידועים למדי ברמה האקולוגית. המערכות האקולוגיות המקוריות של הנחל נהרסו והוחלפו במערכות דלות-מינים. דגים ממינים מסוימים, כגון לבנון הירקון, כמעט שנכחדו, וגם אוכלוסיות שאר בעלי-החוליות הצטמצמו מאוד.
גורלן של החיות שנותרו בנחל כיום, נותר תלוי בגחמות של מזרימי השפכים. הדגים חיים בתוך מים רעילים, ודי בהזרמת רעלים נוספת או בהתייבשות חלק מהמים כדי לחסל אותם בייסורים. גם חיות מינים אחרים, שטובלות במים בקביעות, כגון צבי הביצה והצבים הרכים, הסופיות, הפרפורים העקודים, אנפות הלילה ועוד – תלויות ישירות בתנודות בזיהום.
דגים מתים בירקון, תל-אביב 25.3.2004. תצלום: © Greenpeace
סיקסק על גדת הירקון, 2002. תצלום: ליעד אורתר
תביעה לניקיון הנחל
עמותת הירוקים היא אחד הגופים הבולטים במאבק על ניקיון הירקון. העמותה הגישה תביעה נגד רשות נחל הירקון ושורה של רשויות אחרות הקשורות בטיפול בנחל, וביניהן שש עיריות, נציב המים והמשרד לאיכות הסביבה. כיום יכול/ה כל אחת ואחד מאתנו להצטרף למאבק המשפטי ללא מאמץ. ב- 27.3.2005 נתן בית-משפט השלום בתל-אביב את אישורו לניהול תביעת הירוקים כתביעה ייצוגית, בהתאם לחוק למניעת מפגעים סביבתיים (תביעות אזרחיות) תשנ"ב-1992. בית-המשפט קבע, כי כל תושב במדינת ישראל, שנפגע או עומד להיפגע מזיהום נחל איילון ו/או נחל הירקון, מוזמן להודיע על רצונו להצטרף לתביעה הייצוגית. במסגרת התביעה, מתבקש בית-המשפט להורות לנתבעים בצווים, לפעול לניקוי נחל הירקון ונחל האיילון, כך שזיהום הנחלים יופסק ואפיק הנחלים יטוהר מזיהומים.הצטרפות לתביעה הייצוגית
תושבי ישראל הוזמנו להדפיס את ההודעה המצורפת ולשלוח אותה עד 15.9.2005 למשרד עו"ד דקל, המנהל את התביעה. המדובר בצעד הצהרתי בלבד, ללא תשלום כספי או מטלה אחרת. ההצטרפות לתביעה נועדה להבהיר למקבלי ההחלטות את העניין הציבורי הרב בניקיון הירקון. המצטרפים הוזמנו גם לעיין בנוסח התביעה המלא אצל עורך-הדין.עדכון (15.9.2006)
ספטמבר 2006 – הרשויות התחייבו: נפעל לניקוי הירקון
עיתון תל-אביב מדווח:
"על פי הסכם פשרה שהתקבל השבוע בבית-משפט השלום בתל-אביב התחייבו כל הרשויות המקומיות הגובלות בנחל הירקון לפעול להפסקת זיהום הנחל ולניקוי הערוץ. ההסכם נערך לאחר עתירה בעניין שהוגשה על-ידי סיעת הירוקים ויו"ר הסיעה, סגן ראש עיריית תל-אביב פאר ויסנר. בעקבות העתירה הוזמנו ראשי הערים והמועצות המקומיות הגובלות בנחל למתן עדות בבית-המשפט. לאחר הליכים משפטיים שארכו כחמש שנים הגיעו הצדדים להסכם שיאפשר את המטרות שעמדו בבסיס התביעה – ניקוי נחל הירקון והפסקת זיהומו."
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art382.html
מקורות
הירוקים – עמותה לשמירה על איכות הסביבה והחיים, "הודעה בעניין הגשת תביעה ייצוגית שתכליתה ניקוי נחל הירקון ונחל איילון". יולי 2005.רשות נחל הירקון, שיקום בתי גידול באפיק ובפרוזדור הנחל", נבדק 29.7.2005.
"נחל הירקון", ויקיפדיה, נבדק 29.7.2005.
צפריר רינת, "הזיהום בנחל הירקון התפשט עד למקורותיו", הארץ, 8.3.2000.
צפריר רינת, "אחרי שנתיים בתנאי מעבדה, חוזר לבנון הירקון לנחל", הארץ, 7.3.2002.
"גרינפיס חשף: מאות דגים מתים בירקון" גרינפיס, 25.3.2004.
עמירם כהן וצחר רותם, "אזהרה מדיג בירקון: נמצאו דגים מתים מחומרי הדברה עם זרחן אורגני", הארץ, 26.3.2004.
צפריר רינת, "זיהום התגלה בנחל הירקון; לא ברור אם מדובר בזיהום חד פעמי", הארץ, 18.4.2004.
צפריר רינת, "דו"ח: זיהום חמור בנחלים, בנמלים ובמעגנים", הארץ, 12.12.2004.
צפריר רינת, "כל ישראל חברים של הירקון", הארץ, 14.7.2005.