ללא הרדמה, ללא אחריות משפטית
על פסק-הדין בעניין גדיעת קרני פרות

תוכן הסקירה: גדיעת קרני פרות: הרקע פסק-הדין: השופטת, החוק ובג"ץ התובע המגונן
הנושא הועלה לדיון גם בוועדת הכלכלה של הכנסת. אף על-פי שכבר בשלב זה נשמעו טונים אפולוגטיים, ההסכמה הייתה כללית: מדובר בעבירה ברורה על חוק צער בעלי-חיים. במקביל לכך הוגשה תלונה במשטרה, ובעקבותיה הוגש כתב האישום, שממנו זוכו חצאל והעובד שלו.
ריסון העגלה לקראת הניתוח: אלימות קשה וסבל ניכר עוד בטרם התקרב הברזל המלובן לראש
לדברי מלכה רוס מקיבוץ כרמיה:
ולדברי רכז הרפת בקיבוץ גרופית, שהתבקש להשוות את השימוש במשחה לקיטום בצבת:
דברים אלו, שנאמרו אמנם במטרה לעמעם את חומרת מעשיו של הנאשם, מקבלים חיזוק מהוועדה המדעית הווטרינרית של האיחוד האירופי, שקבעה בדו"ח משנת 1995 (עמ' 79):
בהחלטה מאוחרת יותר (מ-25.12.2006) קובעת השופטת שנסיבות הגשתו של כתב האישום מצדיקות להטיל על המדינה לשלם לנאשמים על הוצאות הגנתם.
משמעות דברי השופטת היא אימוצה (למעשה אם לא להלכה) של הדוקטרינה לפיה חוקי ההגנה על בעלי-חיים אינם חלים על "פרקטיקות חקלאיות מקובלות". דוקטרינה זו אומצה בשורה של מדינות בארצות-הברית באמצעות הוראות חוק ספציפיות. כאן יוצרת השופטת את החסינות יש מאין.
אין שום חידוש בכך שחוקים, לרבות חוקים פליליים, מקבלים פרשנות בפסיקתם של בתי-המשפט. אין זה בלתי-רגיל שאדם ייענש, ואף יישלח למאסר ממושך, על מעשה שתחולת החוק עליו לא פורשה עד שאותו אדם הועמד לדין. לעתים אף מחליף בית-המשפט פרשנות מקילה בפרשנות מחמירה יותר בהתאם לשינויי הערכים החברתיים. הנאשם, שאולי סבר בזמנו שכלל לא עבר על החוק, וייתכן שאף יכול היה להיתלות בפסקי-דין מפורשים לעניין זה, מוצא את עצמו מורשע בדין. גם בעניין זה, מתעלמת השופטת מפסיקתו של בית-המשפט העליון בעניין האווזים. באותו עניין פסקה השופטת שטרסברג-כהן:
בפסק-דין פיטום האווזים קבע בית-המשפט העליון כי פיטום האווזים הוא מעשה פלילי, וזאת אף על-פי שמשרד החקלאות הגן על הפרקטיקה ואף עיגן אותה בתקנות. בעניין חצאל, לעומת זאת, פסק בית-משפט שלום, שההסכמה שבשתיקה של משרד החקלאות עם פרקטיקה אכזרית מגנה עליה מפליליות. זוהי קביעה שללא ספק איננה משקפת את הדין.
אכן, הרשויות צריכות לאכוף את החוק ובכלל זה להתקין תקנות, להורות הוראות וליזום הסברה. אבל גם על מי שבוחר דרך פעולה מסוימת לבחון אם מעשיו חוקיים. עד כמה קל היה לשנות את ההתנהגות בעקבות מעט חשיבה, ניתן ללמוד מהקלות בה הסתגלו הנאשמים להוראות השירותים הווטרינריים לעשות את הפרוצדורות מכאן ואילך בהרדמה. אין שום הצדקה לכך שלא נקטו יוזמה זו בעצמם. השופטת מביאה בפסק-דינה את העובדה שהנאשמים לא ניסו להסתיר את התנהגותם כראיה לכך שלא סברו שמעשיהם אסורים – כשהאשם בכך הוא ברשויות. אבל קהות החושים של הנאשמים לסבל שגרמו והעובדה שלא ראו פסול בהתנהגותם ולא יזמו פעולות להקלת הסבל, מעידות שמדובר באנשים מסוכנים לחברה בכלל ולבעלי-חיים בפרט.
הדובר הוא מנהל השירותים הווטרינריים דאז, ד"ר עודד ניר, שאמר את הדברים מיוזמתו, כבר בפתח עדותו. והוא ממשיך ומעיד:
ד"ר ניר, עד התביעה המרכזי, ממשיך במגמה של העמדת חקלאות בעלי-החיים מעל החוק, וגם דואג לערער את אמונה של השופטת בחשיבות ההרדמה:
רגע אחד מסביר ד"ר ניר בכמה סבל כרוך ענף החלב בהכרח, וברגע הבא הוא מסביר שכל פגיעה ברווחת בעלי-החיים תתנקם ברפתנים. כשהממונה העיקרי על אכיפת חוק צער בעלי-חיים מעיד כך בפני בית-המשפט, מה עוד נותר לשופטת לעשות?
וכשד"ר אלמגור נשאל, אם הנושא של פגיעה ברקמה חיה שלא למטרות נוי הוסדר כבר על-ידי משרד החקלאות, הוא השיב:
"אתם לא מבינים כלום". לפי הטיעון הזה, הסמכות היחידה לקבוע אם בעלי-החיים סובלים היא בידי מנצליהם. דברים שמזעזעים "הדיוטות" הם בעצם לא כל-כך נוראים. כבר ראינו שד"ר ניר הזהיר את השופטת מהסתמכות על התרשמות שלה מתמונות הזוועה, והרפתן אלון קמה מחרה ומחזיק אחריו: "זה נורא קל, לקחת אש עם קצת געיות ולהבהיל את הציבור".
"דייג אוהב דגים". לפי הקו הדמגוגי הזה, הרפתנים אוהבים את הפרות, סובלים את סבלן ולכן אפשר לסמוך עליהם שיהיו הראשונים לצמצמו. למשל:
"אין ברירה". אם בכל זאת נגרם סבל לבעלי-החיים, זה רק משום שאין ברירה ו"לנו זה כואב יותר".
אחרי שטיפת מוח שכזו, ללא איש שיעמיד את הדברים במבחן של חשיבה ביקורתית, האם פסק-הדין שניתן יכול להפתיע מישהו?
במלים אחרות: משרד החקלאות לא התעניין באכיפת חוק צער בעלי-חיים, לא נתן הנחיות ולא התקין תקנות כפי שהוא מחויב. כל עוד התנהלה הזוועה הרחק מעיניו של הציבור, העלימו הרשויות עין מהעבריינות. אבל ברגע שהדברים נחשפו, ניסו הרשויות לנקות עצמן באמצעות צעדים דרסטיים נגד מי שמעשיהם נחשפו. אין זה אלא ניסיון של יחסי ציבור להדוף את האשמה מהן והלאה. בפסק-הדין מניחה השופטת את האשמה שוב לפתחן של הרשויות.
גדיעת קרני פרות: הרקע
נושא חדש ישן
בשנת 1889 דן בית-המשפט הבריטי באישום נגד חקלאי בשם ווילי, שהואשם בחיתוך קרני פרות. בית-המשפט מצא אותו אשם בעבירה על החוק הבריטי נגד התאכזרות לבעלי-חיים. מאה ושבע שנים מאוחר יותר, זיכה בית-משפט בקריית גת נאשמים שהודו בכך שגדעו קרני פרות ללא שום פעולה להפחתת הכאב. מה מוביל שופטת במאה העשרים ואחת, בחברה שמתגאה ברגישותה הגוברת להגנת בעלי-חיים, לסטות מהקו הכללי של הפסיקה בנושא ואף מהלכות מפורשות של בית-המשפט העליון, ולשחרר ללא כל ענישה אנשים שבבירור ביצעו התעללות קשה בבעלי-חיים? עיון בפסק-הדין ובפרוטוקולים של הדיון מגלה כמה סיבות אפשריות ומעוררות מחשבה.
פרקטיקה שלא עמדה למשפט: צריבת מספר. הכווייה הקרה מכאיבה לא פחות מכוויה בברזל מלובן. (כל התמונות צולמו על-ידי פעילי אנונימוס בקיבוץ גת, 30.12.2001)
העובדות
ב-30.12.2001 צילמו פעילי אנונימוס עובדים של החברה "א.א. כוויות בע"מ", בבעלות אחיקם (איקי) חצאל, כשהם מבצעים עבודה שגרתית בקיבוץ גת. התמונות שצילמו הפעילים באותו יום קשות לצפייה. העובדים מובילים את העגלות (פרות צעירות) לגדר החצר ומקבעים את ראשיהן בין הברזלים. העגלות המבוהלות מתנגדות, וכדי להתגבר עליהן, מעקמים את זנבותיהן. העובדים מגלחים בגסות מלבנים רחבים בשני צדי הגוף של כל עגלה. עובד פוצע את אחת העגלות תוך כדי הגילוח, והפצע המדמם לא מטופל. לאחר מכן צורבים העובדים מספרים על העור המגולח: מצמידים בכוח לעורן של העגלות תבניות מספר שקוררו בקרח יבש, והעגלות מתפתלות ומנסות להתחמק, לשווא. השלב הבא הוא חיתוך הקרניים. העובדים יודעים עד כמה הגדיעה כואבת, ושהעגלות ינסו להימלט. כדי למנוע לחלוטין מהעגלה להניע את צווארה ואת ראשה שכבר נתון בסד, מוחדר נזם לאפה ואחד העובדים מותח אותו בכל כוחו הצדה או קדימה. כעת נשלף קאטר ענק, ואחד העובדים קוצץ את הקרן ופוער פצע מדמם. הפסקת הדימום נעשית באמצעות כווייה בלוחית מתכת, שלובנה על-ידי להביור. אין לטעות באימה ובכאב של העגלות, הנלחמות להשתחרר וגועות בכאב תופת. עגלות שקרניהן קטנות יותר, עוברות ניתוח ללא הרדמה: עקירת ניצני הקרניים באמצעות מכשיר מתכת מלובן. באף אחת מהפרוצדורות לא נעשה שימוש במשככי כאבים או בהרדמה. העובדים מודעים היטב לסבלן של העגלות, אבל לבם קהה בסבל הזה, והם אינם חשים אף שמץ של מבוכה אל מול המצלמות. בזמנו מסר חצאל לתחקירני אנונימוס, שהוא מציע לרפתנים להשתמש בהרדמה תמורת 35 ₪. בעדותו במשפט אין זכר לכך, כאילו כל עניין ההרדמה חדש לו.החשיפה
התמונות הקשות עשו את דרכן לתוכנית כלבוטק. כבר למחרת, 14.1.2002, הוציאו השירותים הווטרינריים הוראה, ולפיה:"הסרת בסיסי הקרניים והורדת קרניים לאחר גיל עשרה ימים חייבת להיעשות בהרדמה... מומלץ לכל הרפתנים להסיר את הקרניים באמצעות משחה (צריבה כימית) בעשרת הימים הראשונים לאחר ההמלטה. [...] אי מילוי הנחיות אלו תחשבנה כעבירה על חוק צער בעלי-חיים."
הנושא הועלה לדיון גם בוועדת הכלכלה של הכנסת. אף על-פי שכבר בשלב זה נשמעו טונים אפולוגטיים, ההסכמה הייתה כללית: מדובר בעבירה ברורה על חוק צער בעלי-חיים. במקביל לכך הוגשה תלונה במשטרה, ובעקבותיה הוגש כתב האישום, שממנו זוכו חצאל והעובד שלו.


ריסון העגלה לקראת הניתוח: אלימות קשה וסבל ניכר עוד בטרם התקרב הברזל המלובן לראש
שיטות שונות להסרת קרניים
השיטה שעליה ממליצים השירותים הווטרינריים למניעת צמיחת הקרניים היא אפוא שימוש במשחה המכילה סודה קאוסטית, זמן קצר לאחר שהעגלה באה לעולם (והופרדה מאמה). ללא ספק, זוהי שיטה "אסתטית" יותר מגדיעה, אבל ודאי לא נטולת סבל. במשפטו של חצאל, הוא הביא עדי הגנה שהעידו על הסבל שנגרם בשיטה זו. כך העיד אלון קמה ממושב אביגדור:"השריפה של החומר הכימי מעיקה הרבה יותר על הוולד, עושים זאת בגיל צעיר מדי לטעמי. הוא סובל מזה. הוא מגרד את עצמו, בועט בעצמו. לא סימפטי."
לדברי מלכה רוס מקיבוץ כרמיה:
"כשאני תופסת את העגלה ופוצעת אותה בקרן בטוח שזה כואב לה. אני מגלחת לה את הקרן, וזה קצת צריך לצאת דם, כי אחרת המשחה לא עובדת. אני פוצעת אותה."
ולדברי רכז הרפת בקיבוץ גרופית, שהתבקש להשוות את השימוש במשחה לקיטום בצבת:
"הפעולה היא יותר דרסטית, כי החומר למעשה שורף, גומר את האזור אך העגלה היא קטנה, והיא מגיבה, היא לא אוהבת את זה."
דברים אלו, שנאמרו אמנם במטרה לעמעם את חומרת מעשיו של הנאשם, מקבלים חיזוק מהוועדה המדעית הווטרינרית של האיחוד האירופי, שקבעה בדו"ח משנת 1995 (עמ' 79):
"[...] אם מבצעים קיטום קרניים, יש לעשות שימוש בהרדמה ואלחוש מתאימים, והדבר צריך להיעשות באמצעות ברזל מלוהט לפגיעה בכפתורי הקרניים, בגיל 3-1 שבועות. הברזל המלוהט לפגיעה בכפתורי הקרניים עדיף על אשלג קאוסטי, שכן גורמי צריבה עלולים להמשיך ולייצר כאב לאחר שהניתוח הושלם."
השיטה שנבחרה
השימוש בברזל מלובן בשילוב הרדמה ואלחוש בגיל צעיר הוא מסובך מהשימוש במשחה הקאוסטית. בעוד שהשימוש במשחה נעשה בידי הרפתן עצמו, השיטה המועדפת על הוועדה המדעית הווטרינרית מחייבת עבודת קבלן ועזרת וטרינר לצורך ההרדמה. השירותים הווטרינרים בחרו, אם כן, שלא לחייב את הרפתנים בשיטת הטיפול שגומרת סבל מינימאלי, אלא בשיטה הנוחה שגם מצטלמת טוב... בחירה זו משתלבת היטב עם ההתנהלות הכללית של השירותים הווטרינריים, כפי שהיא משתקפת בפסק-הדין: האינטרסים הכלכליים של תעשיית החי ושיקולי יחסי-ציבור של הרשויות הם המובילים, ואילו הגנת בעלי-החיים נזנחת.
גדיעת קרן: ניתוח קשה ללא הרדמה
המקרה האנגלי
לפני שננתח את פסק-הדין המזכה, כדאי לחזור אל אנגליה של שלהי המאה ה-19. חוואי מנורפולק הועמד שם לדין על כך שניסר את קרניהם של שלושים ושניים פרים שברשותו בחודש אוקטובר 1888. החוק לא התייחס ספציפית לחיתוך קרניים אך קבע באופן כללי, שאסור לאדם "להתעלל או לענות באכזריות" בעל-חיים (מונחים אלו התגלגלו אלינו דרך החקיקה המנדטורית ומהווים בסיס לחוק צער בעלי-חיים הישראלי, הקובע בסעיף 2(א) "לא יענה אדם בעל-חיים, לא יתאכזר אליו ולא יתעלל בו בדרך כלשהי"). הוכח באותו מקרה שמעשי חיתוך הקרניים היו נוהג מקובל במספר מחוזות, ואף הובאו עדים להגן על הנוהג, שאחד-עשר מהם ביצעו חיתוך קרניים בעצמם. עניין זה לא הרשים את בית-המשפט. גם התועלת שבחיתוך לא הביאה לזיכוי החוואי. בית-המשפט קיבל את הטענה, שחיתוך הקרניים נשא עמו תועלת משמעותית לחקלאים: העלאה משמעותית במחיר הפרות, הכנסת בעלי-חיים רבים יותר לחצר אחת או לקרון רכבת אחד, הפיכת בעלי-החיים נוחים יותר באופיים, מניעת מצבים שבהם בעל-חיים אחד מרחיק את משנהו מהאבוס, נטייה לעלייה מהירה יותר במשקל ומניעת פגיעות נגיחה. כל היתרונות האלו אינם מספקים, לדעת בית-המשפט האנגלי, "נחיצות" שיכולה להצדיק ולהתיר פגיעה בבעלי-החיים. בית-המשפט דן גם באמונתו הכנה של הנאשם, שמעשיו מוצדקים על-פי החוק – ודחה טיעון זה בלשון חריפה ביותר. טיעון כזה, אם יתקבל, יביא לכך (כלשון בית-המשפט), שהיצורים שחובתו של האדם להגן עליהם מהתעללות, יהיו לעתים קרובות הקורבנות המיוסרים של בורות גסה ותאוות בצע.פסק-הדין: השופטת, החוק ובג"ץ
פסק-הדין
אחיקם ("איקי") חצאל והעובד שלו, גמליאל רועי, הואשמו בעבירה על חוק צער בעלי-חיים. עוד בטרם המשפט, כתב-האישום כבר העניק להם הנחות: הם לא הואשמו בגין צריבת המספרים על גופן של העגלות באמצעות כוויה קרה; לא על פציעת אחת העגלות אגב גילוח פרוותה; אף לא על השימוש האכזרי בנזם. גם גדיעת הקרניים עצמה נחשבת מבחינת המדינה לפרקטיקה חוקית וראויה. האישום היה על כך שקיטום הקרניים, ולאחר מכן צריבת המקום בברזל מלובן, נעשו ללא הרדמה. מדובר, אם כן, במקרה קל יותר מהמקרה האנגלי: שם קבע בית-המשפט, שהיה על החוואי לוותר כליל על היתרונות הנובעים מגדיעת הקרניים. כאן כל שהתבקש בית-המשפט לפסוק הוא, שאסור היה לעשות את הדברים ללא הקלה על הכאב שנגרם לעגלות. למרות זאת, בפסק-הדין, שניתן ב-4.6.2006, זיכתה השופטת טלי חיימוביץ את הנאשמים. הזיכוי נשען על שלושה נימוקים נפרדים:- לא הוכח שפעולות ההזרקה של חומר ההרדמה כרוכות בפחות סבל מגדיעה ללא הרדמה;
- האיסור הכללי על התעללות בבעלי-חיים לא יכול לאפשר הרשעה על פעולות הנאשמים, ואם המחוקק מבקש לאסור התנהגויות מסוימות עליו לעשות כן "ברחל בתך הקטנה";
- ההתנהלות של הרשויות, שהניחו למעשים להתרחש ולא עשו דבר עד לאחר החשיפה בכלבוטק, יוצרת תחושה של אי-צדק בנוגע להעמדת הנאשמים לדין.
בהחלטה מאוחרת יותר (מ-25.12.2006) קובעת השופטת שנסיבות הגשתו של כתב האישום מצדיקות להטיל על המדינה לשלם לנאשמים על הוצאות הגנתם.

עקירת ניצני הקרניים באמצעות מכשיר מתכת מלובן: העגלות רואות מקרוב מהו הגורל המצפה להן
פרקטיקה חקלאית מקובלת
הנימוק השני של בית-המשפט הוא, עם כל הכבוד, שערורייתי. לפי הלך מחשבה זה, שום פרקטיקה חקלאית לא תיחשב להתעללות בבעלי-חיים, עד שלא תפורש באופן ספציפי בחקיקה. עמדה זו, לא רק שהיא בבחינת אבסורד כשלעצמה, יש בה סטייה חד-משמעית מהפרשנות של הוראות החוק במקום הולדתו, בריטניה, ומההלכות מפורשות של בית-המשפט העליון בישראל. וכך כותבת השופטת חיימוביץ בפסק-הדין:"סעיף 2 לחוק [חוק צער בעלי-חיים] מונה מספר התנהגויות אסורות. בעוד סעיפים קטנים ב-ה לחוק מתייחסים לפעולות ספציפיות ומובחנות, כגון איסור שיסוי בעל חיים אחד באחר, נוקט סעיף 2(א) לחוק במילים "עינוי" "התאכזרות" ו"התעללות", שהן כלליות ביותר, וכפי שנראה בהמשך, ככל שמדובר בחיות משק ובטיפול בהן, גם דורשות קביעות ערכיות מעודכנות, שאין לצפות מהחקלאי להידרש אליהן בחיי היומיום. [...]
"איסור גרימת צער בעלי חיים שאנו מצווים בו על פי חוק, בכל הנוגע לחיות המשק, מוגבל בהיקפו. משום כך, לא ניתן לצפות מאדם שידע בעצמו את מידת הרחמים שהוא נדרש בה, כלפי יצור שמלכתחילה צמצם המחוקק את זכויותיו על פי דין, וגם זכותו שלא לסבול, הוכפפה לצרכי חקלאות כאלה ואחרים. [...]
"טיבו של האיסור הפלילי שיהיה טבעי ומובן מאליו. הרצח אסור בכל מקום. כך גם תקיפה או גזילת רכושו של אחד על ידי האחר.
"חיות המשק למרבה הצער טרם זכו להגנות הנ"ל. לכן, אם מבקש המחוקק ליצור מערכת נורמות שתחול עליהן, עליו לפרט את הדברים ברחל בתך הקטנה, כפי שהדבר נעשה ביתר מדינות העולם, באמצעות תקנות או חקיקה, ורק לאחר מכן להעניש את מפרי החוק."
"איסור גרימת צער בעלי חיים שאנו מצווים בו על פי חוק, בכל הנוגע לחיות המשק, מוגבל בהיקפו. משום כך, לא ניתן לצפות מאדם שידע בעצמו את מידת הרחמים שהוא נדרש בה, כלפי יצור שמלכתחילה צמצם המחוקק את זכויותיו על פי דין, וגם זכותו שלא לסבול, הוכפפה לצרכי חקלאות כאלה ואחרים. [...]
"טיבו של האיסור הפלילי שיהיה טבעי ומובן מאליו. הרצח אסור בכל מקום. כך גם תקיפה או גזילת רכושו של אחד על ידי האחר.
"חיות המשק למרבה הצער טרם זכו להגנות הנ"ל. לכן, אם מבקש המחוקק ליצור מערכת נורמות שתחול עליהן, עליו לפרט את הדברים ברחל בתך הקטנה, כפי שהדבר נעשה ביתר מדינות העולם, באמצעות תקנות או חקיקה, ורק לאחר מכן להעניש את מפרי החוק."
משמעות דברי השופטת היא אימוצה (למעשה אם לא להלכה) של הדוקטרינה לפיה חוקי ההגנה על בעלי-חיים אינם חלים על "פרקטיקות חקלאיות מקובלות". דוקטרינה זו אומצה בשורה של מדינות בארצות-הברית באמצעות הוראות חוק ספציפיות. כאן יוצרת השופטת את החסינות יש מאין.

ריסון עגלה בעזרת דריכה על ראשה: העובדים לא טורחים להשתמש בידיים
התעלמות מפסיקת בג"ץ
השופטת, שמביאה בפסק-דינה ציטטות מתוך פסק-דינו של בג"ץ, שאסר פיטום אווזים, מתעלמת מההלכה העיקרית שנקבעה באותו פסק-דין, דהיינו שכל פרקטיקה חקלאית צריכה להיבחן במסגרת סעיף 2(א) לחוק, ובהתאם לאותם מבחנים ידועים שנקבעו עוד בשנות התשעים, ושראינו אותם גם בפסק-הדין הבריטי מהמאה התשע-עשרה:"אין 'צרכי החקלאות' גוברים באופן גורף על אינטרס ההגנה על בעלי חיים, ולא כל סבל הנגרם לבעל חיים נסוג מפני 'צרכי החקלאות'. פרקטיקות חקלאיות מקובלות זה זמן רב אינן חסינות מפני תחולתו של סעיף 2(א) לחוק. [...] יש לבדוק בכל מקרה נתון את מהות 'צרכי החקלאות' שעל הפרק אל מול עצם גרימת הסבל לבעל החיים, סוג הסבל, עוצמת הסבל וכיו"ב ועל-פי אלה יוכרע אם פרקטיקת הפיטום היא חוקית אם לאו."
(פס"ד האווזים, עמ' 256)
(פס"ד האווזים, עמ' 256)
אין שום חידוש בכך שחוקים, לרבות חוקים פליליים, מקבלים פרשנות בפסיקתם של בתי-המשפט. אין זה בלתי-רגיל שאדם ייענש, ואף יישלח למאסר ממושך, על מעשה שתחולת החוק עליו לא פורשה עד שאותו אדם הועמד לדין. לעתים אף מחליף בית-המשפט פרשנות מקילה בפרשנות מחמירה יותר בהתאם לשינויי הערכים החברתיים. הנאשם, שאולי סבר בזמנו שכלל לא עבר על החוק, וייתכן שאף יכול היה להיתלות בפסקי-דין מפורשים לעניין זה, מוצא את עצמו מורשע בדין. גם בעניין זה, מתעלמת השופטת מפסיקתו של בית-המשפט העליון בעניין האווזים. באותו עניין פסקה השופטת שטרסברג-כהן:
"מודעת אני לבעייתיות [...] הנובעת מכך שהגדרת הפרקטיקה – הנתמכת על-ידי הרשויות במשך שנים – כהתעללות מכתימה אותה כעבירה פלילית. על-אף כל אלה הגעתי לכלל מסקנה כי בראיית התמונה בכללותה אין התקנות עומדות במבחן 'איסור ההתעללות' שבחוק."
(פס"ד האווזים, עמ' 260)
(פס"ד האווזים, עמ' 260)
בפסק-דין פיטום האווזים קבע בית-המשפט העליון כי פיטום האווזים הוא מעשה פלילי, וזאת אף על-פי שמשרד החקלאות הגן על הפרקטיקה ואף עיגן אותה בתקנות. בעניין חצאל, לעומת זאת, פסק בית-משפט שלום, שההסכמה שבשתיקה של משרד החקלאות עם פרקטיקה אכזרית מגנה עליה מפליליות. זוהי קביעה שללא ספק איננה משקפת את הדין.

ברזל מלובן לתוך הראש: עקירת ניצני הקרניים, מבט מקרוב
נימוקים אחרים?
אולי צריך לראות את דברי השופטת חיימוביץ לאור שני הנימוקים האחרים בפסק-הדין: הנאשמים הצליחו לעורר ספק לגבי האפקטיביות של ההרדמה כאמצעי המיטיב עם בעלי-החיים וגם להוכיח שהרשויות העלימו עין ממה שנעשה בכל רפת ורפת כעניין שבשגרה. ההעמדה לדין בהקשר זה נראית כצעד של יחסי-ציבור מצד רשויות שמעלו בתפקידן במשך שנים ארוכות. אולם ככל שהתנהגותן של הרשויות הייתה שערורייתית, אין בכך כדי לחפות על האופי השערורייתי של התנהגות הנאשמים, שהסבו כאבי תופת לעגלות מבלי להניד עפעף.אכן, הרשויות צריכות לאכוף את החוק ובכלל זה להתקין תקנות, להורות הוראות וליזום הסברה. אבל גם על מי שבוחר דרך פעולה מסוימת לבחון אם מעשיו חוקיים. עד כמה קל היה לשנות את ההתנהגות בעקבות מעט חשיבה, ניתן ללמוד מהקלות בה הסתגלו הנאשמים להוראות השירותים הווטרינריים לעשות את הפרוצדורות מכאן ואילך בהרדמה. אין שום הצדקה לכך שלא נקטו יוזמה זו בעצמם. השופטת מביאה בפסק-דינה את העובדה שהנאשמים לא ניסו להסתיר את התנהגותם כראיה לכך שלא סברו שמעשיהם אסורים – כשהאשם בכך הוא ברשויות. אבל קהות החושים של הנאשמים לסבל שגרמו והעובדה שלא ראו פסול בהתנהגותם ולא יזמו פעולות להקלת הסבל, מעידות שמדובר באנשים מסוכנים לחברה בכלל ולבעלי-חיים בפרט.
התובע המגונן
כשהרשויות מזדהות עם העבריינים
איך הגיעה השופטת חיימוביץ לתוצאה אליה הגיעה? התשובה קופצת לעין כבר בעמוד הראשון של העדות הראשונה:"אף על פי שאני ממונה על האכיפה של החוק, דווקא דעתי הייתה שלא צריך להגיש אישום. לא ראיתי עניין בעייתי של מי שעבר את העבירה."
הדובר הוא מנהל השירותים הווטרינריים דאז, ד"ר עודד ניר, שאמר את הדברים מיוזמתו, כבר בפתח עדותו. והוא ממשיך ומעיד:
"חיות משק אי אפשר להתנהג איתם כמו עם חיות מחמד. תנאי העבודה שונים. אם גבירתי ראתה את השידור בטלוויזיה, ואני מספר, שאחד הדברים הנוראים שראו שם זה תפיסת האף של הפרה באמצעות הנזם. אני אומר שאי אפשר לטפל בפרת חלב בלי להכניס לה נזם, שזה דבר נורא, לעין של מי שמתבונן מבחוץ... יש הרבה נסיבות שבהרדמה עצמה גורמת ליותר כאב מאשר הפעולה, לא פעולה של הורדת קרניים... בשביל להזריק לקרניים צריך להזריק 4-3 זריקות סביב הקרן. אם הולכים להוריד קרניים, פעולה שנמשכת, אז נותנים את הזריקה הזאת. אם צריך לעשות חתך אחד בסכין, הסבל להזריק 8 זריקות הוא הרבה יותר גדול, ואז חותכים בלי הרדמה... בשנים שהורדתי חתיכות מהקרן בכלל לא השתמשתי בהרדמה, כי זה כמו להוריד ציפורן. זאת הפרקטיקה המקובלת וכך נוהג רופא... לגבי צריבת המקום, זה על מנת להפסיק את הדימום. זו גם שיטה. אנחנו היינו שמים גומייה סביב הקרניים, חוסם עורקים. הצריבה הכרחית אחרת יהיה דימום. הצריבה שהיא כואבת מאוד, מחייבת את ההרדמה."
ד"ר ניר, עד התביעה המרכזי, ממשיך במגמה של העמדת חקלאות בעלי-החיים מעל החוק, וגם דואג לערער את אמונה של השופטת בחשיבות ההרדמה:
"בתוכנית שהוצגה בטלוויזיה, קם בן אדם ואמר מדוע לא מחזיקים מרדים מקצועי. זה אדם שלא מבין, שלא מבין שאי אפשר להרדים פרות וגם זה אינו אפשרי מבחינה כלכלית."
רגע אחד מסביר ד"ר ניר בכמה סבל כרוך ענף החלב בהכרח, וברגע הבא הוא מסביר שכל פגיעה ברווחת בעלי-החיים תתנקם ברפתנים. כשהממונה העיקרי על אכיפת חוק צער בעלי-חיים מעיד כך בפני בית-המשפט, מה עוד נותר לשופטת לעשות?

הפעלת כוח על עגלה משלושה כיוונים: משיכה עזה באף, מוטות ברזל על הצוואר ועיקום הזנב.
ניגוד אינטרסים
בעדותו של ד"ר ניר בולט הרקע שלו בתעשיית החלב. בתפקידו על-פי חוק צער בעלי-חיים הוא נדרש, למעשה, לאכוף את החוק על הקולגות שלו בתעשיית החלב, להעמיד במבחן משפטי פרקטיקות שהוא עצמו היה אמון עליהן, ולהגביל את הענף שממנו מצא את פרנסתו. ד"ר ניר העיד, שהוא לא היה מודע לכך שבמשקים בישראל התבצעה גדיעת קרניים ללא הרדמה. אלון קמה, בעל רפת ממושב אביגדור נשאל על כך, וזו הייתה תשובתו:"עודד היה רופא חקלאי לפני שהיה מנהל השירותים הווטרינרים. הוא היה רופא ראשי של 'החקלאית', זו אגודה שנותנת לנו את הליווי הווטרינרי הצמוד. אני לא מעיד בשם עודד, שהוא יעיד בשם עצמו. רופאים אלו מלווים אותה 24 שעות 365 יום בשנה, הם יודעים מכל וכל."
הגנה כהלכה
כנגד הרושם הקשה שמותירה עדותו של ד"ר עודד ניר, עדותו של הממונה דאז על חוק צער בעלי-חיים, ד"ר חגי אלמגור – וטרינר שאינו קשור בתעשיית החלב – משקפת את המובן הפשוט והחלק של החוק:"חיתוך ברקמה חיה, כלומר רקמה שיש בה מערכת עצבים וכלי דם, כואב. ולכן חיתוך ברקמה חיה ללא אילחוש, למעט במצב שאין אפשרות אלא לעשות זאת כך, נוגד לדעתי את צו מניעת התעללות בבעלי חיים, כי זה גורם לכאבים."
וכשד"ר אלמגור נשאל, אם הנושא של פגיעה ברקמה חיה שלא למטרות נוי הוסדר כבר על-ידי משרד החקלאות, הוא השיב:
"יש דברים שאינם צריכים הסדרה. כשגורמים כאב וסבל לבעל חיים והוא אינו הכרחי ואפשר למנוע אותו באמצעים סבירים, לא צריך הסדרה אלא צריך הפסקה."
אפולוגטיקה מוכרת
ד"ר ניר, שהעיד מטעם התביעה, היה עד ההגנה הטוב ביותר של הנאשמים. בדבריו מופיעים קווי טיעון (לעתים סותרים) שחזרו גם בעדויות של איקי חצאל עצמו ושל רפתנים שהביא להעיד מטעמו. מדובר בשורה של טיעונים אפולוגטיים מוכרים לכולנו, שנועדו לחפות על הזוועות האופייניות למשק החי המודרני. נסקור כאן כמה מהם."אתם לא מבינים כלום". לפי הטיעון הזה, הסמכות היחידה לקבוע אם בעלי-החיים סובלים היא בידי מנצליהם. דברים שמזעזעים "הדיוטות" הם בעצם לא כל-כך נוראים. כבר ראינו שד"ר ניר הזהיר את השופטת מהסתמכות על התרשמות שלה מתמונות הזוועה, והרפתן אלון קמה מחרה ומחזיק אחריו: "זה נורא קל, לקחת אש עם קצת געיות ולהבהיל את הציבור".
"דייג אוהב דגים". לפי הקו הדמגוגי הזה, הרפתנים אוהבים את הפרות, סובלים את סבלן ולכן אפשר לסמוך עליהם שיהיו הראשונים לצמצמו. למשל:
איקי חצאל: "הזדעזעתי יותר מטקס של ברית מילה, או משחיטה של פרה ועל כן אני לא אוכל בשר פרה"; "אני אוהב את העגלות שלי. לפעמים אני יוצא בלילה, כשיש להן דלקת ריאות או שלשול, אני יוצא ומטפל בהן באמצע הלילה."
אלון קמה: "אנו גדלים עם בעלי החיים האלה, אנו אוהבים אותם, אנו הגענו למסקנות מזמן ככל שאנחנו נלך לרווחת החיה היא תפיק יותר תוצרת."
איקי חצאל: "הפעולה הזו למי שמסתכל מהצד זה אולי נראה נורא. הפעולה הזו בסך הכול, באמונה שלי ומה שאני מאמין שעשיתי, זה פשוט שאיכות החיים שלה בעתיד תהיה טובה. זה חלק מהאיכות חיים של העגלה שתהא פרה שלא יהיו לה קרניים מאשר שכן יהיו לה".
אלון קמה: "אנו גדלים עם בעלי החיים האלה, אנו אוהבים אותם, אנו הגענו למסקנות מזמן ככל שאנחנו נלך לרווחת החיה היא תפיק יותר תוצרת."
איקי חצאל: "הפעולה הזו למי שמסתכל מהצד זה אולי נראה נורא. הפעולה הזו בסך הכול, באמונה שלי ומה שאני מאמין שעשיתי, זה פשוט שאיכות החיים שלה בעתיד תהיה טובה. זה חלק מהאיכות חיים של העגלה שתהא פרה שלא יהיו לה קרניים מאשר שכן יהיו לה".
"אין ברירה". אם בכל זאת נגרם סבל לבעלי-החיים, זה רק משום שאין ברירה ו"לנו זה כואב יותר".
ד"ר ניר: "בסה"כ כל וטרינר רוצה למנוע סבל מבעל חיים. אבל, בתנאי השדה, קשה מאוד למצוא את האיזון בין הסבל ובין העבודה שצריך לבצע"; "העולם שבו אנחנו חיים הוא לא העולם שהייתם רוצים לראות, זה עולם שונה, אין מה לעשות, כך בנוי משק החי."
אחרי שטיפת מוח שכזו, ללא איש שיעמיד את הדברים במבחן של חשיבה ביקורתית, האם פסק-הדין שניתן יכול להפתיע מישהו?

לאחר גדיעת הקרן – ברזל מלובן על הפצע המדמם
כתב אישום נגד משרד החקלאות
עם כל הביקורת על זיכוי חצאל וגמליאל, יש חשיבות בפסק-הדין בהיותו כתב אישום חמור נגד משרד החקלאות. הדברים באים לידי ביטוי בהחלטת השופטת לחייב את המדינה לשלם לנאשמים עבור הוצאות הגנתם. בסיכום נימוקיה היא שבה וטוענת, שדרישות החוק בכל הנוגע לחיות במשקים אינן ברורות דיין, כאשר "הטעם לחוסר הוודאות נעוץ בעיקר ברשות, אשר לא טרחה להתקין תקנות כמתחייב מסעיף 19 לחוק", הוא חוק צער בעלי-חיים. מוסיפה השופטת: "כן קבעתי, כי קיטום הקרניים כפי שנראה בכתבה, היה מקובל שנים רבות וידוע לרשות. למרות זאת לא עשתה הרשות דבר לתקנו, עד לשידורה של הכתבה."עוד קבעתי, כי כתב האישום הוגש אך בשל הכתבה הקשה בתוכנית כלבוטק, וההד הציבורי שעוררה, ובכך ראיתי שיקול זר. יתירה מזאת, הוברר במסגרת ההוכחות כי לאחר שהותקנו התקנות, שוב, בהשראת הכתבה ולא ביוזמת מחוקק המשנה, הוסדרה הסוגיה, והרפתנים לא חזרו על הנוהל האסור. מכאן, שניתן היה להשיג את המטרה באמצעים אחרים ולאו דווקא באמצעות שימוש במשפט הפלילי, שאמור להיות המוצא האחרון."
במלים אחרות: משרד החקלאות לא התעניין באכיפת חוק צער בעלי-חיים, לא נתן הנחיות ולא התקין תקנות כפי שהוא מחויב. כל עוד התנהלה הזוועה הרחק מעיניו של הציבור, העלימו הרשויות עין מהעבריינות. אבל ברגע שהדברים נחשפו, ניסו הרשויות לנקות עצמן באמצעות צעדים דרסטיים נגד מי שמעשיהם נחשפו. אין זה אלא ניסיון של יחסי ציבור להדוף את האשמה מהן והלאה. בפסק-הדין מניחה השופטת את האשמה שוב לפתחן של הרשויות.

לאחר גדיעת הקרן – הפצע המדמם
במבט לעתיד
בעדותו בבית-המשפט העיד ד"ר חגי אלמגור, שהיה הממונה על חוק צער בעלי-חיים, שכבר בזמנו נוסח מסמך שמגדיר את המותר והאסור בתחום של השחתת אברים בבעלי-חיים, ובכלל זה גדיעת קרניים. ד"ר אלמגור העיד כי "למרות מאמץ רב שהושקע בעניין זה, למיטב ידיעתי, המסמך הזה כפי שראיתי אותו אז, עד היום לא יצא באופן רשמי על ידי השירותים הווטרינריים". ואכן, במרץ 2002, כחודשיים לאחר החשיפה בכלבוטק, נשלף המסמך והופץ להערות של גורמים שונים. ביוני 2004 גובש נוסח חדש, המפחית את ההגנה על בעלי-החיים. אולם למעלה משנתיים וחצי מאוחר יותר, המסמך אינו בשל עדיין לפרסום כהנחיות או להגשה כתקנה. גם בעניינים אחרים גורר משרד החקלאות רגליים. מעבר לתקנות העוסקות בתעשייה הקטנה של "עגלי חלב" ובהובלת בקר, משהה המשרד תקנות צער בעלי-חיים בתחומים חקלאיים אחרים. בהיעדר הסדרה בתקנות, ממשיכות תעשיות בעלי-החיים לנצלם ללא גבולות. משרד החקלאות, באוזלת-ידו, הוא בן-בריתם של המתעללים – ולא במקרה: כפי שראינו, המשרד ורבים מאנשיו מזוהים עם תעשיות החי – ברמה המוסדית והאישית כאחד. נותר רק לקוות, שבתי-משפט אחרים לא ילכו בדרכו של בית-המשפט בקריית גת, ולא יעניקו למתעללים פטור מאחריות אישית הודות למחדלי משרד החקלאות.
מה חשבתם? ספרו לנו בתגובות!
http://anonymous.org.il/art474.html
מקורות
ת"פ (קריית גת) 727/02 מדינת ישראל נ' חצאל (פרוטוקולים, פס"ד מ-4.6.2006, החלטה מ-25.12.2006).
בג"ץ 9232/01 "נוח" התאחדות ישראלית של ארגונים להגנת בעלי-חיים נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד נז(6) 212.
חוזר של מנהל השירותים הווטרינריים לציבור הרפתנים, 14.1.2002.
Report of the Scientific Veterinary Committee, Animal Welfare Section, on the Welfare of Calves (Brussels, 9 November 1995).
Ford v. Wiley [1889] 23 QB 203.
Ford v. Wiley [1889] 23 QB 203.
תחקירים » תעשיות מזון מהחי » פרות וכבשים בתעשיית הבשר » צאן ובקר במשק » ללא הרדמה, ללא אחריות משפטית