משרד החקלאות לבג"ץ: לא גיבשנו נהלים למניעת התעללות בבע"ח במשחטות
ביום ד', 3.4.2013, התקיים דיון בבג"ץ בעתירת עמותות "אנונימוס" ו"תנו לחיות לחיות" בפרשת ההתעללות בבעלי-חיים בבית המטבחיים של "אדום אדום", שנחשפה בתחקיר כלבוטק בדצמבר האחרון. השופטים מרים נאור, נועם סולברג ויורם דנציגר צפו בקטע מהתחקיר והביעו זעזוע מהתמונות. "הסרט מזעזע. קשה לצפות בו. אי-אפשר לעבור על כך לסדר היום. העיניים רואות את אשר הן רואות, וקשה להתעלם מזה" אמרה השופטת מרים נאור. בתום הדיון הורו השופטים לפרקליטות לעדכן בתוך 30 יום בהתפתחות החקירה הפלילית והגשת כתבי האישום. העדכון הקרוב עשוי לדרבן את הרשויות לנקוט צעדים ממשיים כלשהם בפרשה, בניגוד לגרירת הרגליים שהסתמנה עד כה.
מהמסמכים שהגיש משרד החקלאות לבג"ץ לקראת הדיון עולה, כי עד לשידור לא היו בישראל כל נהלים לטיפול בבעלי-חיים בבתי-מטבחיים ולמניעת התעללות בהם. הצורך בנהלים עלה רק בעקבות החשיפה הטלוויזיונית, וגם בחודשים שחלפו מאז השידור לא הצליח המשרד לגבש נהלים כאלה.
להיעדר הנהלים (או "אימוץ נהלים" למראית-עין) השלכות קשות על עשרות אלפי בעלי החיים המסיימים את חייהם במשחטה. אינספור התעללויות שניתן למנוע תועדו ב"אדום אדום". כך למשל השימוש התכוף בשוקרים במשחטה, הנמשך עדיין לפי הסתירות הבוטות בין הצהרות תנובה לבין מדיניותה בפועל, כפי שעולה למשל מהמבדק שהיא עורכת לעובדי המשחטה. כך גם בנוגע לטיפול בעגלים קורסים - שרגליהם נשברו בשל ה"טיפול" האלים. עד היום איש מהווטרינרים במשחטה לא מוכן לומר אפילו מהו הנוהל המוצהר (!) במקרים אלה, במטרה לחפות מן הסתם על המשך הנוהג האכזרי לגרור עגלים על הקרקע באמצעות מלגזה. ואלה רק שתי צורות התעללות שזכו להבלטה ב"כלבוטק" - אך היעדר הנהלים משפיע כמובן גם על סבל רב שאיננו "טלוויזיוני" כלל (כמו צמא ורעב) או מצטלם מזעזע פחות מאלימות ישירה (כמו צפיפות).
עסקים כרגיל
בתחקיר שערך רונן בר, עיתונאי ופעיל ב"אנונימוס" שהתקבל לעבודה במשחטה, תועדה במצלמה נסתרת התעללות חריפה בבעלי החיים. בין היתר תועדו הכאת עגלים וטלאים במקלות ובשוקרים חשמליים, גרירת עגלים במלגזות, השלכת טלאים באוויר ותליית החיות לאחר השחיטה בעודן בהכרה, נאבקות ממושכות. זאת, לאחר שגם שנה קודם נחשפה הכאת וחשמול עגלים של "אדום אדום", וגם אז תנובה הסתפקה בפיטורי עובד קבלן זוטר ובהבטחה נחרצת שזה לא יקרה שוב.
כעת נחשף במסמכים, כי הווטרינרים של משרד החקלאות שכשלו בפיקוח במשחטה נותרו בתפקידיהם. מנהל השירותים הווטרינריים, ד"ר נדב גלאון, אמנם קבע כי הווטרינרים במשחטה לא מילאו את חובתם החוקית והמקצועית, אך נמנע מלהעבירם מתפקידם. במכתב המצורף לתגובת הפרקליטות לבג"ץ כותב ד"ר גלאון:
למרות ההכרה בכשל הווטרינרים הסתפק ד"ר גלאון ב"חידוד האחריות והנהלים" והווטרינרים נותרו בתפקידיהם. עוד ציין גלאון כי יהיה צורך בחודשיים נוספים לכל הפחות לשם השלמת ניסוח הנהלים.
גם עובדים בכירים בתנובה שתועדו מעורבים בהתעללות נותרו בתפקידיהם. מהמסמכים שהגישה תנובה לבג"ץ עולה כי פוטרו מנהל המפעל (שלמעשה כנראה רק שונתה הגדרת תפקידו במשחטה) ושני עובדי קבלן זוטרים, אך כל העובדים האחרים שתועדו מתעללים בבעלי-חיים נותרו בתפקידיהם. אחראי הבטיחות של המפעל, שצולם בעודו מנחה את העובד הסמוי לחשמל את העגלים ("דחוף לו את השוקר לתחת, הוא יזוז"), נותר בתפקידו. כך גם מ"מ מנהל קו השחיטה שתועד מחשמל שוב ושוב עגל שאינו מסוגל ללכת, ואחר-כך מפקח על גרירתו על הארץ באמצעות מלגזה. גם מנהל קו השחיטה, שהנחה לגרור כבשים ברגליהם ולהכות אותם בכוח נותר בתפקידו כמקודם.
לסיכום: מה נשתנה?
מה נשתנה בארבעת החודשים שחלפו מאז תחקיר "אדום אדום"?
- אין נהלים לטיפול בבעלי-חיים בבתי מטבחיים. כתיבת הנהלים לא תושלם בחודשיים הקרובים (סעיף 16 בתגובת הפרקליטות).
- לא הוגשו כתבי אישום נגד המתעללים. החקירה הפלילית טרם הסתיימה.
- עובדים מתעללים נותרו בתפקידיהם
- הווטרינרים נותרו בתפקידיהם. השימוע שנערך לווטרינרים בבית המטבחיים העלה כי הם כשלו בתפקידם – אך הוחלט להותירם בתפקידיהם (סעיפים 8-9 בתגובת הפרקליטות).
בתקשורת
הדיון בבג"ץ עורר מחדש את תשומת הלב התקשורתית לחקירה. כתבות בנושא התפרסמו במעריב, ידיעות אחרונות, הארץ, ישראל היום, נענע10, גלובס ו-TheMarker. במעריב, בנוסף לדיווח, הופיע גם טור דעה של אביב לביא, "חבטה קלה בכנף", המבקר את התנהלות השירותים הווטרינריים:
נותר רק לדמיין מה מתרחש ברגעים אלה במקומות אחרים ברחבי הארץ שבהם מגדלים בעלי חיים לתעשיית המזון – מקומות שאליהם לא חדר תחקירן אמיץ עם מצלמה נסתרת."
תכנית הבוקר של ערוץ 10, בהנחיית אורלי וילנאי וגיא מרוז, אירחה את רונן בר, הפעיל האחראי על החקירה הסמויה במשחטה. בר הדגיש שבניגוד לניסיונות לגולל את האשמה אל העובדים הזוטרים יותר, עיקר הבעיה אינה בהתנהגות אישית של עובדים: "רוב ההתעללות זה כן דברים שהם בשגרה. זה לא איזה משהו שמישהו החליט להתעלל, אלא זו צורת העבודה".
לצד בר, התארח בתכנית גם ח"כ איתן כבל (עבודה), שציין שהפרשה מצביעה על הצורך להוציא את האחריות על אכיפת חוק צער בעלי-חיים מידי משרד החקלאות, והצהיר על כוונתו לקדם מחדש הצעת חוק שתעביר את הסמכויות על אכיפת החוק למשרד להגנת הסביבה (הצעת חוק דומה כבר הועלה על-ידי ח"כ אלכס מילר [ישראל ביתנו] בכנסת היוצאת, ואף אושרה על-ידי ועדת השרים לענייני חקיקה, אך בשל הקדמת הבחירות לא הועלתה להצבעת הכנסת). בראיון הוזכרה גם ההשפעה של החשיפה לעידוד צמחונית, ומנחת התוכנית, אורלי וילנאי הצהירה שהיא לא אוכלת בשר. גם גיא מרוז, המנחה לצדה סיפר שהוא מנסה לצמצם בצריכת הבשר שלו.